Știrea zilei
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO

Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.

Coșmarul continuă pe ruta Botoșani – Copălău


Carosabilul a fost decapat, în unele zone a mai rămas ceva din fostul strat de asfalt, în altele era piatră spartă, iar pe alocuri și ceva pământ.


Calea rutieră a fost acoperită cu unu-două straturi de asfalt abia din Copălău și până la Frumușica.


Primul reprezentant al Guvernului în județ nu a fost tocmai mulțumit de ceea ce a văzut, mai ales că de la ieșirea din Botoșani și până aproape de intrarea în Copălău nu a întâlnit decât două utilaje: un compactor și un altul de așternut piatră spartă.


Și aceasta în condițiile în care își anunțase vizita, adică sosirea sa pe șantier nu a constituit o surpriză. În plus, a primit informații că drumarii s-au mobilizat după ce au aflat de acțiunea sa.


Frontul principal de lucru era în ”Patria Usturoiului”, acolo unde se asfalta dinspre Flămânzi spre municipiu.


Un alt punct fierbinte era la ieșirea din Frumușica spre Iași, unde se circula pe o variantă ocolitoare întrucât se lucra la pilele podului.

 

Constructorul a evitat să își asume termene...


Prefectul a cerut reprezentanților constructorilor să urgenteze intervenția pe segmentul de la Copălău spre Botoșani, arătând că se confruntă cu o mulțime de plângeri din partea locuitorilor comunelor Cristești și Bălușeni.


Pe lângă praful enorm și faptul că unii oameni cu case lângă drum au dificultăți în a mai intra / ieși din curte, sunt o mulțime de persoane care fac naveta spre Botoșani și își distrug mașinile în sensul propriu al cuvântului.

 

Lucrările sunt efectuate de asocierea SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – SC Mavgoholding SRL – Vahostav V-SK A.S. – Trameco SA, iar reprezentantul acesteia, Bogdan Ciocan, a evitat să își asume termene intermediare.


Prefectul a tot oprit pe traseu, iar o bună parte din răspunsurile managerului de proiect au părut desprinse din discursuri politice: ”așa ar fi bine”, ”asta ne dorim și noi”, ”în perioada următoare”.

 

 

bogdan ciocan

 

 

Iar când a făcut-o a intervenit ”avocatul” de la Drumurile Naționale


De altfel, când a fost întrebat despre forțele prezente la lucrări, a răspuns că la ultima situație erau 106-107 oameni și 60-70 utilaje, adică răspunsul nu a fost unul la zi.


Sorin Cornilă a insistat până ce a reușit să smulgă de la reprezentantul asocierii un grafic verbal al lucrărilor, potrivit căruia în jurul datelor de 20 – 25 iunie se va asfalta până la Mănăstirea Zosin, iar în perioada 4 - 8 iulie se va ajunge la Zăicești, pentru ca până la jumătatea lunii iulie să se toarne cel puțin un strat de asfalt și pe segmentul Zăicești - Botoșani.


Culmea este însă că atunci a intervenit șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, Dumitru Clipaciuc, care a extins termenul până în august, ceea ce ar însemna că, de fapt, coșmarul de pe acest drum va ține mai toată vara.


De altfel, pe tot parcursul vizitei prefectului, șeful SDN Botoșani a părut mai degrabă a fi un fel de avocat al constructorilor și a încercat să găsească motive, explicații, justificări pentru ritmul nu tocmai grozav al lucrărilor și asta peste cele invocate oricum de constructor.


Și aceasta în condițiile în care supervizorul investiției este Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, unitate căreia i se subordonează SDN Botoșani.


Deci grija SDN ar trebui să fie aceea ca asocierea să își facă treaba, nu să îi găsească tot felul de pretexte să nu o facă ori să o facă, dar cu întârziere.

 

 

dumitru clipaciuc

 


Războiul și explozia prețurilor pun piedici constructorilor


Care constructor s-a plâns, asemeni mai tuturor firmelor din domeniu care au contracte cu statul, că față de licitația pe care a adjudecat-o în 2019, prețurile la materiale s-au majorat consistent și a dat exemplul bitumului care s-a dublat. Alte probleme sunt generate de aprovizionarea cu materiale, întârziată după invadarea Ucrainei de către Rusia.


”Lucrurile s-au întâmplat la destul de repede și dinamica este foarte mare. Sunt foarte multe lucruri, de exemplu furnizorul de bitum nu îmi garantează că săptămâna viitoare vom avea bitum și îl vom avea la același preț. La fel și carburant, eu nu știu dacă săptămâna viitoare vom avea doua cisterne de carburant. De exemplu, săptămâna trecută nu am găsit o mașină de fier”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.


A adăugat că și în aceste condiții a reușit totuși să toarne 10 kilometri de asfalt anul acesta, ceea ce în opinia sa este o realizare importantă.


Mai ales că piatra spartă o aduce de la Vatra Dornei, iar apa de la Plugari.

 

Prefectul face o comisie de monitorizare a lucrărilor, șeful de la Drumuri nu prea-i de acord


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani i-a transmis că înțelege dificultățile cu care se confruntă, dar totodată a arătat că nu se poate lucra în continuare pe cel mai important drum care străbate județul Botoșani fără să se ofere niște termene botoșănenilor.


Ca atare, a anunțat drumarii că va înființa o comisie de monitorizare a lucrărilor pe drumurile Botoșani – Târgu-Frumos și Botoșani – Ștefănești care să îl informeze periodic cu privire la progresul investiției pentru ca mai departe să aducă la cunoștința botoșănenilor stadiul lucrărilor.


”O să vă contacteze, o să vină de două ori pe săptămână și o să încerce să facă niște rapoarte săptămânale de evoluție a proiectului. Pe tronsoane, pe termen, pe ceea ce am discutat noi astăzi. Aproximativ, că înțelegem lucrul acesta, dar să avem o estimare și o informare către cetățeni pentru că în urma petițiilor și sesizărilor pe care le-am făcut, cetățenii sunt nemulțumiți”,


Sorin Cornilă, prefect.


Ei bine, în acel moment, managerul de proiect din partea constructorilor, Bogdan Ciocan, a răspuns ferm: ”corect”, însă șeful SDN a fost cel care l-a contrazis pe prefect.


”Estimarea aceasta nu trebuie să o faceți dvs. Estimarea aceasta există la mine, la DRDP”,


Dumitru Clipaciuc, șef SDN Botoșani.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a replicat că există bază legală pentru înființarea unei astfel de comisii și că va monitoriza investiția la acest drum prin această structură nou creată.

 

 

prefectul control drum

 

 

Prea multe case, prea puține podețe la Frumușica


La Frumușica, delegația prefect – drumari a fost așteptată de primarul Costantin Bălășanu, care s-a plâns că la unele case nu s-au mai construit podețe și cetățenii de acolo cu greu mai pot să intre și să iasă din imobile.


Răspunsul managerului de proiect a fost că a crescut numărul podețelor față de data întocmirii studiului de fezabilitate deoarece s-au mai construit case de atunci. Dar a dat asigurări că fiecare locuință va avea asigurată ieșirea la drum, lucru care însă nu va mai fi valabil și pentru unii care și-au făcut simple anexe gospodărești în câmp.

 

 

primar frumusica

 


Teoretic, investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos ar trebui finalizată pe data de 12 mai 2023, doar că reprezentatul asocierii deja i-a spus prefectului că, de fapt, lucrările nu au demarat pe 12 mai 2021, în ziua emiterii autorizației de construcție. Aceasta deoarece proiectul a fost avizat la CNAIR abia pe 21 iulie 2021, iar operațiunile efective au demarat abia în august.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Cornilă asaltat de sesizări cu drumul Botoșani – Târgu Frumos, face comisie pentru monitorizarea lucrărilor

 

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Am inteles! Duduie economia pnl-, psd.
14 iunie 2022, 17:34
Inflatia ofi iala este de cca 15 la suta iar pensiile si salariile nu vor creste, spun guver nantii. Cu mama drakului visati la preturi mai mari cu 300%? Nemernici lacomi si nerusinati. Ar trebui sa fie scoase firmele din toate licitatiile, sa nu mai aiba voie sa fure, sa insele.
14 iunie 2022, 17:33
Prefectul a facut ceea ce trebuie sa faca un om serios caruia ii pasa de problemele cetatenilor. Acolo, constructorul se preface de vreun an ca lucreaza, asteptand sa ridece pretentii in legatura cu valoarea lucrarilor. Care este termenul de finalizare si care este posibilitatea ca lucrarile sa fie terminate in timp util. Obraznicii cuci obisnuiti sa fure si sa faca lucrari precum podul de la Neamt sau teatrul M Eminescu, am mai vazut si vom mai vedea.
14 iunie 2022, 17:27
Ce va plangeti ca niste muieri, asta e, cand se lucreaza e praf, ce de povesti, cum se duce prefectul priceput si la drumuri in praf. Vai tu, se face comitie de la prefectura, alti competenti care incurca blidele, domnu prefect mai bine , vedeti la nivel national care sunt problemele, caci sunt comune tuturor lucrarilor deschise, din cauza preturilor care au sarit cu 300-400%, este greu sa duci la bun sfarsit o lucrare, adica nu lucreaza nimeni ca sa intre in faliment din prima. Plangeti toate muierile bugetare ca Romania nu mai produce nika, totul importam, ca materialele de constructii sau ce mai producem, are actionariat strain, care fara banii inainte nici nu dau marfa. Plangeti ca s-a golit Romania de forta de munca, ca nu mai gasesti nici cu 5000 lei/luna lucratori la santuri, ca suntem cativa batrani ramasi aici si bugetarii umflat platiti sa verifice, ce sa verifice? Plangeti ca 30 ani ati urlat pe toate caile ca de ce nu stiu care lupta sa faca drumuri, ca are un interes.....na, uite , lasa sa vina astia dinafara judetului sa va faca drumuri, de pe la Giurgiu, Bucuresti ca constructorii din Botosani v-au stat in gat.
14 iunie 2022, 14:30
Da, am văzut și eu astăzi trei muncitori și cinci utilaje, parcate. În ritmul asta trece vara.
14 iunie 2022, 12:55
Ritmul de execuție al lucrării are viteza melcului, creând un disconfort tuturor locuitorilor sar și participanților la trafic. Degeaba unii politicieni își fac poze cu asfalt prospat turnat, sa vina sa-si facă poze și pe acest tronson care arata jalnic, mai apare la 2 zile câte un utilaj care ridica doar colbul.
14 iunie 2022, 12:51
SC Antrepriza de Constructii Drumuri este fosta SC Aqua Park si este liderul asocierii din care facea parte SC Darcons firma care a realizat lucrarea de la podul prabusit de la Lutca. Firme care nu au mare competenta in constructii dar se bazeaza pe sprijinul politic al PSD, in special al baronului de Neamt Arsene. Nu au binevoit ca la intalnirea cu prefectul unui judet sa trimita un director. La noi investitorii ministri, primari, presedinti - in cazul acesta SDN - se transforma in avocati ai constructorilor. Neavand un consilier din domeniul drumurilor vizita domnului prefect nu a avut rezultate prea bune. Ar fi fost important sa verifice cineva calitatea lucrarilor si respectarea proiectului intrucat investitorul este avocat al constructorului. Dar exista pericolul ca sa se descopere unele mari greseli care ar duce la neintelegeri intre PSD si PNL care fiind la putere se spala unul pe altul. Atunci a ramas in coada de peste.
14 iunie 2022, 08:34
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.7 o C
Darabani
-1.5 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.