Știrea zilei
CONCURS la Primărie pentru amenajarea unor sensuri giratorii, de la statui din paie la monumente inedite – GALERIE FOTO & VIDEO

Patru sensuri giratorii din municipiul Botoșani vor fi amenajate cu fonduri europene în baza unor idei venite de la cetățeni ai orașului, care au participat la un concurs în acest sens.

Ronduri amenajate cu concurs de idei de la botoșăneni 

 

Primăria Municipiului Botoșani a găzduit azi evenimentul de premiere a câștigătorilor concursului de idei de îmbunătățire peisagistică a sensurilor giratorii, derulat în contextul intervențiilor cuprinse în Strategia de Dezvoltare Locală a Grupului de Acțiune Locală Botoșani pentru Viitor.

 

Cele patru sensuri giratorii care au făcut obiectul concursului sunt situate în zona de intervenție a GAL Botoșani pentru Viitor, regăsindu-se în intersecțiile Grivița- Tudor Vladimirescu- Donici, Tudor Vladimirescu- Împărat Traian, Împărat Traian- Octav Onicescu și Grivița- Independenței- Dreptății.

 

„În 2017 la nivelul Primăriei Botoșani s-a desenat o hartă special pentru zonele urbane marginalizate, harta include Centrul Istoric și Parcul Tineretului. Sunt zonele pentru care UE a dat bani special pentru a le oferi persoanelor marginalizate condiții ca în centru. Prin urmare, pentru cetățenii din această zonă, sunt 18.000 de botoșăneni, avem mai multe proiecte din care acesta este primul cu care putem ieși în față pentru că restul sunt încă în față de implementare și este vorba despre un concurs de idei, destinat locuitorilor Botoșaniului pentru că ideea este să pornim de jos în sus, să pornim de la cetățean și să nu facem lucruri din birou, ci ceea ce-și dorește cetățeanul aplicând legislația în vigoare și toate regulile pe care le avem pe proiecte europene”,

Raluca Bălășcău, șef serviciu management proiecte europene Primăria Botoșani

 

 

În urma concursului, derulat prin mijloace online, atât prin intermediul SEAP cât și prin publicare pe site-ul Primăriei Botoșani, au fost acordate 3 premii.

 

Premiul  întâi, în valoare de 1.500 de lei, a fost adjudecat de Ioana Orășanu- Cnej, învățător la o școală gimnazială și voluntar la o asociație nonguvernamentală.

 

„A fost o inițiativă superbă, eu cel puțin m-am gândit la un moment dat: Doamne, aș putea contribui cu ceva palpabil, vizibil, la orașul acesta? Și uitați că s-a ivit ocazia. Eu m-am gândit să iau cele patru ronduri ca un parcurs, pentru localnici chiar și pentru vizitatori”,

Ioana Orășanu- Cnej, câștigătoarea concursului

 

 

Tânăra a optat pentru amenajare din vegetație cu plante perene iar ineditul îl constituie o serie de statui din paie pentru fiecare sens giratoriu, iar fiecare să prezinte câte o poveste pentru fiecare anotimp.

 

Aspectul vegetal este ca o perdea anti-poluare, menit să proteje aerul din municipiu.

 

 

 

Premiul al doilea, de 900 de lei, a fost înmânat Mirabelei Agoroae, inginer la o societate privată și freelancer în domeniul proiectării, amenajării și întreținerii spațiilor verzi.

 

 

„Am ales compozițiile vegetale, am mers pe plante foarte înalte și cu ajutorul pietrei sparte, le-am scos în evidență”,

A descris și Mirabela Agoroae modul în care ar fi amenajat rondurile

 

 

Premiul al treilea, de 600 de lei, a fost oferit artistului plastic Andrei Alupoaie. Iar ideile sale au fost de departe cele mai îndrăznețe, însă și cele mai costisitoare și probabil juriul a considerat că nu s-ar încadra în valoarea fixă oferită de UE pentru amenajarea celor patru sensuri giratorii.

 

La intersecția cu Octav Onicescu, propunerea artistului s-a îndreptat spre preistoria locului oprindu-se la „Venus din Drăgușeni” găsită în județul Botoșani.

 

 

 

„M-am gândit să creez obiective turistice, ca să zic așa, din lucrări de artă, chiar dacă nu sunt în vecinătatea instituțiilor publice sau clădiri importante de patrimoniu. El în sine este un mic centru cultural sau un obiectiv turistic”,

Andrei Alupoaie, ocupantul locului III

 

Pentru celelalte sensuri giratorii, artistul a gândit un vas binoclu cu multe detalii decorative, pe o idee de dualitate omul cu divinitatea sau materie – spirit, la Sfântul Mucenic Gheorghe, apărătorul orașului, înfățișat călare pe cal pe un soclu în care se află inserat balaurul învins de patronul orașului, destinat sensului giratoriu de lângă Școala nr. 8.

 

 

„M-am gîndit la o lucrare care să domine spațiul respectiv pentru că este un spațiu generos, iar prin acest cal care face saltul și balaurul care este efectiv în aer, amândouă sunt în aer, în suspensie, ele de fapt controlează destul de mare imaginată, pe care o resimțim prin influența lucrării”,

A mai povestit artistul botoșănean

 

Și nu în ultimul rând, în al patrulea rond a fost gândit un monument destinat „libertății presei”.

 

„Avem foarte mulți oameni importanți care s-au născut în acest județ și care au schimbat efectiv țara în foarte bine. Și m-am gândit la un simbol cu această lucrare în care soclul nu este doar un soclu. Nu am intrat în desen dar în scris am explicat că poate avea anumite inserții sau să trimită la ziare, la cărți, tot parcursulde cunoaștere a unui intelectual de a se cultiva. În sus se poate identifica soclul până la a fi neted, iar sus mâna în sine, nu e mâna unui oarecare, ar fi intervenția Dinivității în actul creativ, scriitoricesc, sau poetic sau jurnalistic. Această mână a Dinivității vine și pune accentul pe geniu”,

Andrei Alupoaie, artist plastic

 

Juriu format din experți

 

Câștigătorii au fost desemnați de un juriu din care au făcut parte reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România-Filiala Teritorială Nord-Est, Direcției Județene pentru Cultură Botoșani și Primăriei Municipiului Botoșani.

 

Diplomele au fost acordate de către primarul Cosmin Andrei.

 

„Vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră în dezvoltarea orașului nostru și vă felicit pentru creativitatea de care ați dat dovadă”,

a fost mesajul primarului Cosmin Andrei

 

Soluțiile cuprinse în lucrarea câștigătoare vor fi preluate în tema de proiectare ce va sta la baza realizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a proiectului tehnic în baza căruia vor fi derulate efectiv lucrările.

 

Pentru reabilitarea celor patru sensuri giratorii, este disponibilă o sumă de 195.000 de euro, pentru accesarea căreia Primăria Botoșani va depune o fișă de proiect până la jumătatea lunii iulie la GAL Botoșani pentru Viitor.

 

Celelalte idei pot fi folosite la amenajarea altor sensuri giratorii din oraș, unde va exista disponibilitate financiară având în vedere că sunt propuneri care ar aduce un plus valoare orașului.

loading...
O grămadă de șefi adunați la masă de dorințele cetățenilor din Botoșani – FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani
Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.
Există și așa ceva: O economistă a promovat un concurs de director într-o rundă în care s-au respins 10 candidați din 12 județe
Pentru postul de la Botoșani, din cele două candidate înscrise, doar una s-a prezentat la proba scrisă.
REVOLTĂ cu peste 200 de oameni în stradă din cauza apei: Este gravă treaba / Lumea este revoltată / Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă
Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.
Managera uneia dintre cele mai mari companii, numită șefă la Clubul Oamenilor de Afaceri din PNL Botoșani – VIDEO
Liberalii botoșăneni continuă să își completeze structura de conducere după alegerile interne care au avut loc la începutul lunii iulie. În aceeași ședință în care Ionică Nechifor a fost desemnat secretar general, Biroul Politic Județean (BPJ) a votat și președintele interimar al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO
Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.
Instituția unde puțini reușesc să ajungă directori! Noua șefă are gânduri de schimbare: Eu îmi propun să...
Este una dintre unitățile de stat unde a fost nevoie de mai multe concursuri consecutive pentru a fi găsit candidatul care să poată promova examenul pentru ocuparea funcției de director. 
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Loading...
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Loading...
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Evacuări la ANL-uri! Zeci de locuințe atribuite cu tertipuri legislative trebuie eliberate după ce DNA a sesizat Prefectura
Prima publicație de la Botoșani care a dezvăluit acest tertip legislativ de obținere a unei locuințe ANL a fost Botoșăneanul.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.3 o C
Dorohoi
30.9 o C
Bucecea
30.6 o C
Darabani
29.8 o C
Saveni
31.5 o C
Ştefăneşti
36.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.