Știrea zilei
Concurență de înaltă clasă la concursul perlei Primăriei: Doi artiști, unul mai desăvârșit decât celălalt vor să rescrie viitorul instituției – VIDEO

După un deceniu în care s-a pus accent pe continuitate în fruntea uneia dintre instituțiile de cultură a orașului, se pare că a sosit momentul tinerilor (vizionari sau nu) să împrospăteze actul artistic căutat de publicul botoșănean și nu numai.

Concurs disputat la Filarmonică 

 

Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani pătrunde într-o nouă etapă, valabilă cel puțin pentru următorii patru ani, după ce Primăria Botoșani a depus toate diligențele pentru organizarea concursului și definivarea pe post a unui manager.

 

Selecția dosarelor a avut loc deja și pe 11 ianuarie 2022 a apărut un anunț public privitor la acceptarea a două candidaturi.

 

Două coduri candidează oficial și la Filarmonică 

 

Numele celor doi candidați sunt anonimizate, așa cum se obișnuiește de aproximativ doi ani, însă ar fi vorba despre actualul manager interimar, care s-a înscris la concurs pentru continuitate, și prim-trompetistul Filarmonicii, aflat în fața unei mari provocări din carieră.

 

 

Raul Chiș (foto sus) are 38 de ani și vine din Reșița, iar ultimii 13 ani i-a petrecut la catedra Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” și la Filarmonica Botoșani. Mirel Manea este muzicianul cunoscut ca ambasador al Botoșanilor.

 

Actualul ocupant al funcției de conducere de la Filarmonica de Stat a primit numire temporară în 16 septembrie 2021, printr-o decizie semnată de primarul Cosmin Andrei. Perioada de interimat expiră după derularea tuturor etapelor din concurs și anunțarea rezultatului final.

 

Raul Chiș este absolvent al Liceului de Artă din Reșița și al Academiei de Muzică din Cluj Napoca și deține un master în Arta Muzicală. Pentru o perioadă de șase ani a colaborat cu Opera Națională din Cluj și timp de aproape un deceniu a predat vioară la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.

 

„Nu o putem abandona”

 

După numirea ca manager interimar din septembrie, Raul Chiș spunea într-un interviu acordat publicației Botoșăneanul că a acceptat propunerea...

 

”...pentru că nu și-a asumat nimeni răspunderea acestei funcții. Am vorbit cu niște colegi mai în vârstă, cu grade mai mari din orchestră, nu au acceptat. Și totuși ce facem cu instituția asta, o lăsăm să se ducă la vale? Am luat decizia de a-mi asuma și de a merge până la capăt”.

 

Drumul „până la capăt” a însemnat tocmai participarea la concurs pentru funcția de director a Filarmonicii: „Da, dacă mă voi califica în privința condițiilor de participare. Pentru că vreau să redau orchestrei ceea ce a pierdut: strălucirea. Orchestra asta a fost mare, a avut niște performanțe uriașe. Nu o putem abandona”.

 

Între timp, în perioada sărbătorilor de iarnă, Raul Chiș a devenit concert-maestru al Filarmonicii de Stat Botoșani, cea mai importantă funcție artistică, după un concurs organizat chiar din semnătura sa și prin care s-au stabilit, printre altele, ce trebuie să conțină dosarul, condițiile generale și specifice de participare, repertoriul și părțile de solo. Proba de interviu a avut loc chiar pe 29 decembrie 2021, iar Raul Chiș a obținut nota maximă. Actualul manager a fost contracandidat și la concursul pentru postul de concert-maestru de către o colegă care în cele din urmă nu s-a mai prezentat la concurs.

 

Ambasadorul cultural al județului candidează și el

 

Mirel Manea are 43 de ani și a absolvit Universitatea de Muzică ”Transilvania” din Braşov. La acest moment este probabil cel mai cunoscut artist al Botoșaniului care chiar locuiește în oraș.

 

Este prim-trompetist și consilier artistic al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani. Cariera sa artistică este una extrem de bogată, mai ales în evenimente de înaltă clasă, fiind invitat în cercuri selecte și „de nișă”.

 

Este primul artist român care a cântat pe celebra scenă a Colosseumului interpretând „Corul Sclavilor” (Nabucco), un mesaj de solidaritate și speranță pentru întreaga lume, grație autorităților italiene care i-au acordat permisiunea de a filma în Arenă.

 

„Am cântat în marile orchestre simfonice din Europa, am cântat alături de solişti de renume, precum Zucchero, Lucio Dalla sau Gheorghe Zamfir. Am cântat chiar și la Vatican, unde am primit binecuvântarea Papei şi am stat câteva minute de vorbă cu el”,

spunea într-un interviu artistul Mirel Manea.

 

 

”Provin dintr-o familie de oameni simpli”

 

A participat la festivaluri de la Nice și Cannes unde a obținut premii despre care presa franceză a relatat pe larg, iar anul trecut a fost invitat la Marele Bal al Prințului Albert al II-lea de Monaco, alături de Mădălina Omania.

 

„Provin dintr-o familie de oameni simpli. Părinţii meu au ţinut neapărat să fac muzică şi cred că nu i-am dezamăgit. Tata a fost lăutarul satului şi a ţinut mult să ajung un muzicant celebru“, a povestit în trecut Mirel Manea.

 

Comandamentul Logistic Întrunit al Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării Naționale i-a acordat prim-trompetistului Filarmonicii din Botoșani, Mirel Manea, distincția „Sabia lui Ștefan cel Mare” în semn de recunoștință pentru contribuția adusă Culturii Române, distincție oferită personalităților pentru activități și merite deosebite, pentru buna colaborare cu structurile Armatei.

 

Calendarul concursului:

 

10 decembrie 2021 - data limită pentru aducerea la cunoștință publică, inclusiv prin anunț în presa locală a condițiilor de participare la concurs, caietului de obiective, bibliografiei, prezentului regulament precum și a datelor de depunere a dosarelor de concurs, a proiectelor de management și desfășurarea etapelor concursului

 

10 ianuarie 2022 – data limită pentru depunerea proiectelor de management de către candidați

 

25 ianuarie 2022 – data limită pentru analiza proiectelor de management și comunicarea rezultatelor

 

26 ianuarie - 10 februarie 2022 - perioada de susținere a proiectelor de management în cadrul unui interviu înregistrat video

 

11.055 de lei

este salariul de bază al managerului Filarmonicii

 

1.658 de lei

este sporul pentru condiții de muncă

 

3.817 de lei

este valoarea anuală a indemnizației de hrană

 

loading...
loading...
Mirel Manea: La Botoșani se întâmplă lucruri frumoase şi în aceste vremuri de restriște acordă mare atenție culturiiVIDEO
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Un Dorel pe buldoexcavator a distrus o țeavă, a provocat o avarie și i-a zburat patronului 18.000 de euro din buzunar
Muncitorul unei firme de construcții i-a provocat o daună în toată regula angajatorului său.În timp ce lucra pe un șantier a spart cu buldoexcavatorul a conductă de apă și a provocat o avarie de proporții.
AMENINȚĂRI din partea unui consilier - fost polițist, care a votat cu două mâini și riscă să plece acasă: O să contactez un avocat și o să vă ia pe toți la rând DOCUMENT
Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis în data de 24 august 2022 o listă cu șapte persoane care au fost cercetate administrativ.
”Îngerul” de la tastatură: Botoșăneanul care a creat platforme online unicat pentru oamenii loviți de soartă – Tot am învățat singur 
Pasiunea pentru programare și dorința neîncetată de autoperfecționare, ambele combinate cu o înclinație spre ajutorarea celor aflați în nevoi, au fost ingredientele succesului pentru un tânăr din Botoșani care a creat câteva sisteme unicat ce vin în sprijinul celor bătuți de soartă. 
Biserica simbol a orașului a fost finalizată, Primăria scoate panourile în cel mai scurt timp: A ieșit super bine
Au existat o serie de discuții privitoare la lucrările de modernizare care au fost realizate timp de doi ani la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.Mici probleme care au fost remediate pentru ca obiectivul să fie predat de constructor și să redevină al botoșănenilor.
Asistam zilnic la lupte între orgolii..Articolul aduce in atentie informații publice, verificabile, însă incomplete și interpretabile..Se pune in discutie inițial interimatul funcției de manager..oare din ce motiv nu și-au asumat mai mulți instrumentiști cu experienta asigurarea bunul mers al instituției?Actualul interimar, in ciuda vârstei, a făcut cumva și a adus in concerte instrumentiști și dirijori reputați și in ultima vreme s-a cântat cu casa închisă.Concursul de concert-maestru am constatat ca este public - efectiv stai in sala și asiști și poți remarca și singur calitatile interpretative. S-a vorbit despre o doamna ca și contracandidat - de ce nu aflam și despre dumneaei câte ceva? Poate ca nu oferă respectul cuvenit întregului colectiv, intrând pe scena după dirijor?Poate in aceste momente ar trebui publicate CV-urile profesionale ale tuturor mai sus pomeniți, excluzând evenimentele private plătite pe care nu le condamna nimeni, deoarece și un instrumentist plătește facturi și investeste in instrumente de calitate.Citisem de curând ca d-nul Manea a cântat pt Papa. Ok, lăudabil. Oare cum a auzit Eminenta Sa de acest interpret și a trimis invitație specială de la Vatican?
20 ianuarie 2022, 12:29
Chis sau Manea nu vor putea niciodată să readucă sclipirea Filarmonicii. Orchestra e praf din foarte multe puncte de vedere. Nu ne mai putem mândri cu mare lucru. A se vedea și cei 20 de spectatori prezenți în sală. Educația culturală a Botoșaniului este în declin. Păcat.
19 ianuarie 2022, 11:52
Isi va schimba numele Filarmonica ,,G.Enescu,, in Filarmonica ,,Mirel Manea,, din Botosani????
19 ianuarie 2022, 10:54
Daca este asa de bun acest Mirel Manea ,de ce nu ramane cu marele lui concerte si se coboara la nivelul de salarizarea a unui manager de filarmonica?nu vreau raspunsuri de genu:va ridica nivelul sau va inventa trompeta .multumesc
19 ianuarie 2022, 09:04
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Aveți un operator la Nova Apaserv, în momentul în care cineva face o reclamație, este o doamnă care spune în felul următor: primarul v-a închis apa. Primarul nu știu ce a făcut. Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9479 lei
USD
Dolarul SUA
5.1794 lei
CHF
Francul elveţian
5.2155 lei
GBP
Lira sterlină
5.5370 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5788 lei
XAU
Gramul de aur
269.2661 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2630 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1997 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3069 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7520 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2005 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6653 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.7 o C
Dorohoi
9.8 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.