Știrea zilei
Concurență de înaltă clasă la concursul perlei Primăriei: Doi artiști, unul mai desăvârșit decât celălalt vor să rescrie viitorul instituției – VIDEO

După un deceniu în care s-a pus accent pe continuitate în fruntea uneia dintre instituțiile de cultură a orașului, se pare că a sosit momentul tinerilor (vizionari sau nu) să împrospăteze actul artistic căutat de publicul botoșănean și nu numai.

Concurs disputat la Filarmonică 

 

Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani pătrunde într-o nouă etapă, valabilă cel puțin pentru următorii patru ani, după ce Primăria Botoșani a depus toate diligențele pentru organizarea concursului și definivarea pe post a unui manager.

 

Selecția dosarelor a avut loc deja și pe 11 ianuarie 2022 a apărut un anunț public privitor la acceptarea a două candidaturi.

 

Două coduri candidează oficial și la Filarmonică 

 

Numele celor doi candidați sunt anonimizate, așa cum se obișnuiește de aproximativ doi ani, însă ar fi vorba despre actualul manager interimar, care s-a înscris la concurs pentru continuitate, și prim-trompetistul Filarmonicii, aflat în fața unei mari provocări din carieră.

 

 

Raul Chiș (foto sus) are 38 de ani și vine din Reșița, iar ultimii 13 ani i-a petrecut la catedra Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” și la Filarmonica Botoșani. Mirel Manea este muzicianul cunoscut ca ambasador al Botoșanilor.

 

Actualul ocupant al funcției de conducere de la Filarmonica de Stat a primit numire temporară în 16 septembrie 2021, printr-o decizie semnată de primarul Cosmin Andrei. Perioada de interimat expiră după derularea tuturor etapelor din concurs și anunțarea rezultatului final.

 

Raul Chiș este absolvent al Liceului de Artă din Reșița și al Academiei de Muzică din Cluj Napoca și deține un master în Arta Muzicală. Pentru o perioadă de șase ani a colaborat cu Opera Națională din Cluj și timp de aproape un deceniu a predat vioară la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.

 

„Nu o putem abandona”

 

După numirea ca manager interimar din septembrie, Raul Chiș spunea într-un interviu acordat publicației Botoșăneanul că a acceptat propunerea...

 

”...pentru că nu și-a asumat nimeni răspunderea acestei funcții. Am vorbit cu niște colegi mai în vârstă, cu grade mai mari din orchestră, nu au acceptat. Și totuși ce facem cu instituția asta, o lăsăm să se ducă la vale? Am luat decizia de a-mi asuma și de a merge până la capăt”.

 

Drumul „până la capăt” a însemnat tocmai participarea la concurs pentru funcția de director a Filarmonicii: „Da, dacă mă voi califica în privința condițiilor de participare. Pentru că vreau să redau orchestrei ceea ce a pierdut: strălucirea. Orchestra asta a fost mare, a avut niște performanțe uriașe. Nu o putem abandona”.

 

Între timp, în perioada sărbătorilor de iarnă, Raul Chiș a devenit concert-maestru al Filarmonicii de Stat Botoșani, cea mai importantă funcție artistică, după un concurs organizat chiar din semnătura sa și prin care s-au stabilit, printre altele, ce trebuie să conțină dosarul, condițiile generale și specifice de participare, repertoriul și părțile de solo. Proba de interviu a avut loc chiar pe 29 decembrie 2021, iar Raul Chiș a obținut nota maximă. Actualul manager a fost contracandidat și la concursul pentru postul de concert-maestru de către o colegă care în cele din urmă nu s-a mai prezentat la concurs.

 

Ambasadorul cultural al județului candidează și el

 

Mirel Manea are 43 de ani și a absolvit Universitatea de Muzică ”Transilvania” din Braşov. La acest moment este probabil cel mai cunoscut artist al Botoșaniului care chiar locuiește în oraș.

 

Este prim-trompetist și consilier artistic al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani. Cariera sa artistică este una extrem de bogată, mai ales în evenimente de înaltă clasă, fiind invitat în cercuri selecte și „de nișă”.

 

Este primul artist român care a cântat pe celebra scenă a Colosseumului interpretând „Corul Sclavilor” (Nabucco), un mesaj de solidaritate și speranță pentru întreaga lume, grație autorităților italiene care i-au acordat permisiunea de a filma în Arenă.

 

„Am cântat în marile orchestre simfonice din Europa, am cântat alături de solişti de renume, precum Zucchero, Lucio Dalla sau Gheorghe Zamfir. Am cântat chiar și la Vatican, unde am primit binecuvântarea Papei şi am stat câteva minute de vorbă cu el”,

spunea într-un interviu artistul Mirel Manea.

 

 

”Provin dintr-o familie de oameni simpli”

 

A participat la festivaluri de la Nice și Cannes unde a obținut premii despre care presa franceză a relatat pe larg, iar anul trecut a fost invitat la Marele Bal al Prințului Albert al II-lea de Monaco, alături de Mădălina Omania.

 

„Provin dintr-o familie de oameni simpli. Părinţii meu au ţinut neapărat să fac muzică şi cred că nu i-am dezamăgit. Tata a fost lăutarul satului şi a ţinut mult să ajung un muzicant celebru“, a povestit în trecut Mirel Manea.

 

Comandamentul Logistic Întrunit al Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării Naționale i-a acordat prim-trompetistului Filarmonicii din Botoșani, Mirel Manea, distincția „Sabia lui Ștefan cel Mare” în semn de recunoștință pentru contribuția adusă Culturii Române, distincție oferită personalităților pentru activități și merite deosebite, pentru buna colaborare cu structurile Armatei.

 

Calendarul concursului:

 

10 decembrie 2021 - data limită pentru aducerea la cunoștință publică, inclusiv prin anunț în presa locală a condițiilor de participare la concurs, caietului de obiective, bibliografiei, prezentului regulament precum și a datelor de depunere a dosarelor de concurs, a proiectelor de management și desfășurarea etapelor concursului

 

10 ianuarie 2022 – data limită pentru depunerea proiectelor de management de către candidați

 

25 ianuarie 2022 – data limită pentru analiza proiectelor de management și comunicarea rezultatelor

 

26 ianuarie - 10 februarie 2022 - perioada de susținere a proiectelor de management în cadrul unui interviu înregistrat video

 

11.055 de lei

este salariul de bază al managerului Filarmonicii

 

1.658 de lei

este sporul pentru condiții de muncă

 

3.817 de lei

este valoarea anuală a indemnizației de hrană

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Mirel Manea: La Botoșani se întâmplă lucruri frumoase şi în aceste vremuri de restriște acordă mare atenție culturiiVIDEO
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
2 zile negre și 4 ceasuri rele: Polițiștii au descoperit zilele, dar și orele în care se moare la Botoșani în accidente rutiere – VIDEO
Dincolo de activitățile specifice de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii botoșăneni efectuează și numeroase analize privitoare la cauzele care stau la baza tragediilor care se petrec pe șoselele județului.
O femeie internată într-un centru al statului i-a rupt mâna unei infirmiere: Ne-o mai luăm așa, câteodată
Un conflict violent a avur loc săptămâna trecută într-un centrul al statului.
„Blestem” la noul spital al orașului: Probleme cu ușile, pereții și căldura, lucrări greșite descoperite de la o licitație la alta – FOTOGALERIE
Clădirea a fost ridicată în spatele Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” și ar urma să funcționeze ca secție a acestuia. Teoretic, imobilul este gata de luni bune, însă este departe de a fi deschis întrucât au fost descoperite unele lucrări greșite.
Muzica compozitorului nepereche al României a răsunat din nou în casa în care s-a născut și a copilărit, sute de oameni la concertul Filarmonicii de la Liveni – VIDEO & GALERIE FOTO
În plin festival ”George Enescu”, Filarmonica de la Botoșani care îi poartă numele a organizat un concert pe plaiurile natale ale muzicianului. Casa memorială se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect european transfrontalier al Muzeului Județean și deja o mare parte din lucrări au fost efectuate.
Le iese greva pe ochi! Val de procese la Tribunal după protestele din vară ale profesorilor botoșăneni
Sunt acțiuni colective deschise la Tribunalul Botoșani de către unul dintre sindicatele din sistemul educațional botoșănean.
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”
Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Asistam zilnic la lupte între orgolii..Articolul aduce in atentie informații publice, verificabile, însă incomplete și interpretabile..Se pune in discutie inițial interimatul funcției de manager..oare din ce motiv nu și-au asumat mai mulți instrumentiști cu experienta asigurarea bunul mers al instituției?Actualul interimar, in ciuda vârstei, a făcut cumva și a adus in concerte instrumentiști și dirijori reputați și in ultima vreme s-a cântat cu casa închisă.Concursul de concert-maestru am constatat ca este public - efectiv stai in sala și asiști și poți remarca și singur calitatile interpretative. S-a vorbit despre o doamna ca și contracandidat - de ce nu aflam și despre dumneaei câte ceva? Poate ca nu oferă respectul cuvenit întregului colectiv, intrând pe scena după dirijor?Poate in aceste momente ar trebui publicate CV-urile profesionale ale tuturor mai sus pomeniți, excluzând evenimentele private plătite pe care nu le condamna nimeni, deoarece și un instrumentist plătește facturi și investeste in instrumente de calitate.Citisem de curând ca d-nul Manea a cântat pt Papa. Ok, lăudabil. Oare cum a auzit Eminenta Sa de acest interpret și a trimis invitație specială de la Vatican?
20 ianuarie 2022, 12:29
Chis sau Manea nu vor putea niciodată să readucă sclipirea Filarmonicii. Orchestra e praf din foarte multe puncte de vedere. Nu ne mai putem mândri cu mare lucru. A se vedea și cei 20 de spectatori prezenți în sală. Educația culturală a Botoșaniului este în declin. Păcat.
19 ianuarie 2022, 11:52
Isi va schimba numele Filarmonica ,,G.Enescu,, in Filarmonica ,,Mirel Manea,, din Botosani????
19 ianuarie 2022, 10:54
Daca este asa de bun acest Mirel Manea ,de ce nu ramane cu marele lui concerte si se coboara la nivelul de salarizarea a unui manager de filarmonica?nu vreau raspunsuri de genu:va ridica nivelul sau va inventa trompeta .multumesc
19 ianuarie 2022, 09:04
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.