Știrea zilei
Concurență de înaltă clasă la concursul perlei Primăriei: Doi artiști, unul mai desăvârșit decât celălalt vor să rescrie viitorul instituției – VIDEO

După un deceniu în care s-a pus accent pe continuitate în fruntea uneia dintre instituțiile de cultură a orașului, se pare că a sosit momentul tinerilor (vizionari sau nu) să împrospăteze actul artistic căutat de publicul botoșănean și nu numai.

Concurs disputat la Filarmonică 

 

Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani pătrunde într-o nouă etapă, valabilă cel puțin pentru următorii patru ani, după ce Primăria Botoșani a depus toate diligențele pentru organizarea concursului și definivarea pe post a unui manager.

 

Selecția dosarelor a avut loc deja și pe 11 ianuarie 2022 a apărut un anunț public privitor la acceptarea a două candidaturi.

 

Două coduri candidează oficial și la Filarmonică 

 

Numele celor doi candidați sunt anonimizate, așa cum se obișnuiește de aproximativ doi ani, însă ar fi vorba despre actualul manager interimar, care s-a înscris la concurs pentru continuitate, și prim-trompetistul Filarmonicii, aflat în fața unei mari provocări din carieră.

 

 

Raul Chiș (foto sus) are 38 de ani și vine din Reșița, iar ultimii 13 ani i-a petrecut la catedra Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” și la Filarmonica Botoșani. Mirel Manea este muzicianul cunoscut ca ambasador al Botoșanilor.

 

Actualul ocupant al funcției de conducere de la Filarmonica de Stat a primit numire temporară în 16 septembrie 2021, printr-o decizie semnată de primarul Cosmin Andrei. Perioada de interimat expiră după derularea tuturor etapelor din concurs și anunțarea rezultatului final.

 

Raul Chiș este absolvent al Liceului de Artă din Reșița și al Academiei de Muzică din Cluj Napoca și deține un master în Arta Muzicală. Pentru o perioadă de șase ani a colaborat cu Opera Națională din Cluj și timp de aproape un deceniu a predat vioară la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.

 

„Nu o putem abandona”

 

După numirea ca manager interimar din septembrie, Raul Chiș spunea într-un interviu acordat publicației Botoșăneanul că a acceptat propunerea...

 

”...pentru că nu și-a asumat nimeni răspunderea acestei funcții. Am vorbit cu niște colegi mai în vârstă, cu grade mai mari din orchestră, nu au acceptat. Și totuși ce facem cu instituția asta, o lăsăm să se ducă la vale? Am luat decizia de a-mi asuma și de a merge până la capăt”.

 

Drumul „până la capăt” a însemnat tocmai participarea la concurs pentru funcția de director a Filarmonicii: „Da, dacă mă voi califica în privința condițiilor de participare. Pentru că vreau să redau orchestrei ceea ce a pierdut: strălucirea. Orchestra asta a fost mare, a avut niște performanțe uriașe. Nu o putem abandona”.

 

Între timp, în perioada sărbătorilor de iarnă, Raul Chiș a devenit concert-maestru al Filarmonicii de Stat Botoșani, cea mai importantă funcție artistică, după un concurs organizat chiar din semnătura sa și prin care s-au stabilit, printre altele, ce trebuie să conțină dosarul, condițiile generale și specifice de participare, repertoriul și părțile de solo. Proba de interviu a avut loc chiar pe 29 decembrie 2021, iar Raul Chiș a obținut nota maximă. Actualul manager a fost contracandidat și la concursul pentru postul de concert-maestru de către o colegă care în cele din urmă nu s-a mai prezentat la concurs.

 

Ambasadorul cultural al județului candidează și el

 

Mirel Manea are 43 de ani și a absolvit Universitatea de Muzică ”Transilvania” din Braşov. La acest moment este probabil cel mai cunoscut artist al Botoșaniului care chiar locuiește în oraș.

 

Este prim-trompetist și consilier artistic al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani. Cariera sa artistică este una extrem de bogată, mai ales în evenimente de înaltă clasă, fiind invitat în cercuri selecte și „de nișă”.

 

Este primul artist român care a cântat pe celebra scenă a Colosseumului interpretând „Corul Sclavilor” (Nabucco), un mesaj de solidaritate și speranță pentru întreaga lume, grație autorităților italiene care i-au acordat permisiunea de a filma în Arenă.

 

„Am cântat în marile orchestre simfonice din Europa, am cântat alături de solişti de renume, precum Zucchero, Lucio Dalla sau Gheorghe Zamfir. Am cântat chiar și la Vatican, unde am primit binecuvântarea Papei şi am stat câteva minute de vorbă cu el”,

spunea într-un interviu artistul Mirel Manea.

 

 

”Provin dintr-o familie de oameni simpli”

 

A participat la festivaluri de la Nice și Cannes unde a obținut premii despre care presa franceză a relatat pe larg, iar anul trecut a fost invitat la Marele Bal al Prințului Albert al II-lea de Monaco, alături de Mădălina Omania.

 

„Provin dintr-o familie de oameni simpli. Părinţii meu au ţinut neapărat să fac muzică şi cred că nu i-am dezamăgit. Tata a fost lăutarul satului şi a ţinut mult să ajung un muzicant celebru“, a povestit în trecut Mirel Manea.

 

Comandamentul Logistic Întrunit al Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării Naționale i-a acordat prim-trompetistului Filarmonicii din Botoșani, Mirel Manea, distincția „Sabia lui Ștefan cel Mare” în semn de recunoștință pentru contribuția adusă Culturii Române, distincție oferită personalităților pentru activități și merite deosebite, pentru buna colaborare cu structurile Armatei.

 

Calendarul concursului:

 

10 decembrie 2021 - data limită pentru aducerea la cunoștință publică, inclusiv prin anunț în presa locală a condițiilor de participare la concurs, caietului de obiective, bibliografiei, prezentului regulament precum și a datelor de depunere a dosarelor de concurs, a proiectelor de management și desfășurarea etapelor concursului

 

10 ianuarie 2022 – data limită pentru depunerea proiectelor de management de către candidați

 

25 ianuarie 2022 – data limită pentru analiza proiectelor de management și comunicarea rezultatelor

 

26 ianuarie - 10 februarie 2022 - perioada de susținere a proiectelor de management în cadrul unui interviu înregistrat video

 

11.055 de lei

este salariul de bază al managerului Filarmonicii

 

1.658 de lei

este sporul pentru condiții de muncă

 

3.817 de lei

este valoarea anuală a indemnizației de hrană

 

loading...
Mirel Manea: La Botoșani se întâmplă lucruri frumoase şi în aceste vremuri de restriște acordă mare atenție culturiiVIDEO
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.
Mihai Țurcanu ridicat de DNA în puterea întunericului, după 12 ore de percheziții învăluite în tăcere! Ar fi vizat de patru infracțiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost percheziționată de procurorii DNA Suceava, în cursul zilei de vineri, 13 mai 2022.Mihai Țurcanu, directorul instituției, a fost ridicat la finalul acțiunii când afară era deja noapte.
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Loading...
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Loading...
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Asistam zilnic la lupte între orgolii..Articolul aduce in atentie informații publice, verificabile, însă incomplete și interpretabile..Se pune in discutie inițial interimatul funcției de manager..oare din ce motiv nu și-au asumat mai mulți instrumentiști cu experienta asigurarea bunul mers al instituției?Actualul interimar, in ciuda vârstei, a făcut cumva și a adus in concerte instrumentiști și dirijori reputați și in ultima vreme s-a cântat cu casa închisă.Concursul de concert-maestru am constatat ca este public - efectiv stai in sala și asiști și poți remarca și singur calitatile interpretative. S-a vorbit despre o doamna ca și contracandidat - de ce nu aflam și despre dumneaei câte ceva? Poate ca nu oferă respectul cuvenit întregului colectiv, intrând pe scena după dirijor?Poate in aceste momente ar trebui publicate CV-urile profesionale ale tuturor mai sus pomeniți, excluzând evenimentele private plătite pe care nu le condamna nimeni, deoarece și un instrumentist plătește facturi și investeste in instrumente de calitate.Citisem de curând ca d-nul Manea a cântat pt Papa. Ok, lăudabil. Oare cum a auzit Eminenta Sa de acest interpret și a trimis invitație specială de la Vatican?
20 ianuarie 2022, 12:29
Chis sau Manea nu vor putea niciodată să readucă sclipirea Filarmonicii. Orchestra e praf din foarte multe puncte de vedere. Nu ne mai putem mândri cu mare lucru. A se vedea și cei 20 de spectatori prezenți în sală. Educația culturală a Botoșaniului este în declin. Păcat.
19 ianuarie 2022, 11:52
Isi va schimba numele Filarmonica ,,G.Enescu,, in Filarmonica ,,Mirel Manea,, din Botosani????
19 ianuarie 2022, 10:54
Daca este asa de bun acest Mirel Manea ,de ce nu ramane cu marele lui concerte si se coboara la nivelul de salarizarea a unui manager de filarmonica?nu vreau raspunsuri de genu:va ridica nivelul sau va inventa trompeta .multumesc
19 ianuarie 2022, 09:04
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
20 mai 2022
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.4 o C
Dorohoi
14.5 o C
Bucecea
14.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.