Știrea zilei
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale

Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.

”Ne-am reunit astăzi sufletele”


Așa s-a intitulat schimbul de experiență părinte-profesor organizat la inițiativa consilierului județean Cristina Breșug și a psihologului și logopedului Laura Dănilă, președintele filialei Botoșani a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), desfășurat în prezența președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici.


”Ne-am reunit astăzi sufletele pentru a face viața acestor copii mult mai bună, pentru a îmbunătăți calitatea vieții lor astfel încât viitor lor să fie mai facil, cu șanse egale la educație, la o viață independentă și la muncă, așa cum își dorește cu siguranță orice tânăr și fiecare familie în general”,


Cristina Breșug, consilier județean.

 

Șansa unui liceu cu totul... special


Au fost aduse laolaltă cadre didactice de la Liceul Special „Moldova” din Târgu-Frumos, singurul din Moldova adresat exclusiv copiilor care au probleme cu vederea, dar și foști și actuali elevi ai acestei unități de învățământ, inclusiv proveniți din Botoșani.


Întâlnirea a fost una dătătoare de speranțe atât pentru copii, cât și pentru părinții acestora. Și aceasta pentru că au putut cunoaște cazuri concrete de actuali adulți orbi sau cu vedere deficitară, cărora în copilărie li se dădeau puține șanse de a izbândi în viață, dar care au avut șansa de a învăța la Liceul Special „Moldova” din Târgu-Frumos.

 

O poveste de viață


Cei prezenți la schimbul de experiență derulat în prezența directorilor Doina Nacu și Valentin Colbu de la DGASPC au aflat astfel povestea emoționantă a Ramonei Butnaru, fostă elevă a amintitei unități de învățământ.


”Mă bucur că am avut maturitatea să îi transmit mamei mele, la vârsta aceea mică, să mă dea la școală pentru că avea acest obicei de a spune: «eu nu te dau la școală că tu ai probleme de vedere». Și i-am spus: «mama, vreau să fac școala așa cum o fac și ceilalți elevi». Și mama mea a înțeles că cel mai bun lucru pentru mine este să ajung la școală și mă bucur că a luat această decizie pentru mine. De aceea sunt astăzi prezentă aici, să vă inspir cumva din demersul, din parcursul meu în calitate de persoană cu dizabilități vizuale”,


Ramona Butnaru, profesor Liceul Special „Moldova” din Târgu-Frumos.


Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o astfel la unitatea de învățământ menționată. A intrat acolo la 6 ani și a plecat la 19 ani. Însă nu definitiv, s-a întors după terminarea studiilor superioare ca profesor astfel încât de cinci ani este colegă tocmai cu foștii săi dascăli.


A împărtășit din experiența sa tocmai pentru a oferi un motiv în plus părinților să își înscrie copiii cu probleme vizuale la școală pentru că astfel le dau practic șansa unui viitor mai bun.

 

Și încă o poveste


”Am făcut și eu 12 clase la Liceul Special Moldova, motiv pentru care acum sunt recunoscătoare având în vedere că am dobândit o educație corespunzătoare ca să pot urma și studii superioare”,


Claudia Țilea, masterand.


Aceasta a adăugat că în cazul copiilor cu probleme vizuale, dar și a celor surdomuți, ar trebui să intervină mult mai devreme pentru a le conferi autonomie.


Claudia Țilea tocmai le-a dat de veste celor prezenți că nu peste mult timp va publica o carte, care se află în lucru la editură.

 

claudia tilea

 

”Un singur scop: îmbunătățirea calității vieții copiilor nevăzători din acest județ”


”Ne-am întâlnit cu toții aici pentru că avem un singur scop comun și anume: îmbunătățirea calității vieții copiilor nevăzători din acest județ. Trebuie să recunosc că în grupul meu de prieteni și în familie nu am nici o persoană cu grad mare de dizabilitate, nici nevăzătoare. De aceea, am luat contact cu lumea acestor copii în momentul în care am cunoscut-o pe d-na psiholog Laura Dănilă. În momentul acela am realizat că fără implicarea noastră, a comunității, nu va avea niciodată șanse reale la o viață normală un copil nevăzător și nu va avea o integrare corectă în societate. Așa a prins aripi visul d-nei Laura Dănilă, ludoteca adaptată”,


Cristina Breșug, consilier județean.

 

cristina bresug


La întrunire au luat parte inclusiv Margareta Pristavu, directorul Liceului Special „Moldova” din Târgu-Frumos și Maria Dardai, medic primar psihiatrie pediatrică.


Pe lângă unitățile menționate, Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională au fost parteneri ai evenimentului.

 

loading...
Proiect unic în țară: Ludotecă inaugurată astăzi la Botoșani pentru copiii nevăzători – GALERIE FOTO & VIDEO
SEMN de civilizație în Botoșani: Au apărut primele marcaje rutiere tactile - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Cel mai longeviv viceprimar al municipiului Botoșani amendat pentru o construcție ilegală în centrul orașului – FOTOGALERIE
Amenda a fost aplicată de Poliția Locală care a efectuat un control în urma unei sesizări.Fostul viceprimar dorește să construiască un cabinet medical în locul florăriei.
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux
Aleșii de la județ votează astăzi componența noului Consiliu de Administrație care va conduce compania de apă și canalizare.Din nouă candidați pentru posturile de administratori au rămas doar cinci, cu două coloraturi politice.
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Loading...
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
Loading...
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.4 o C
Dorohoi
4.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
3.6 o C
Saveni
4.6 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.