Știrea zilei
CJ-ul ZERO EURO: La peste trei ani din noul ciclu UE de finanțare Consiliul Județean nu a accesat nici măcar un euro din proiecte europene

”Aducem bani europeni” a fost sloganul sub care a candidat în 2008 Mihai Țâbuleac la președinția Consiliului Județean Botoșani și în mare parte dezideratul propus s-a și regăsit în practică, instituția reușind să acceseze programe europene de amploare.

”Nu aducem bani europeni”

Acesta ar trebui să fie sloganul celor care au condus CJ Botoșani din 2014 încoace. Și aceasta deoarece pentru ciclul de finanțare 2014 - 2020 al Uniunii Europene, CJ nu a reușit deocamdată să obțină nici un euro pentru vreun proiect. Asta reiese din răspunsul pe care instituția l-a formulat unei interpelări pe care consilierul județean Ion Diaconu a adresat-o conducerii CJ Botoșani. Liberalul a solicitat să i se prezinte strategia de dezvoltare pe fondurile europene din amintitul exercițiu financiar. Răspunsul, cu toate că se întinde pe șase pagini, scoate la iveală o veritabilă tragedie administrativă: la jumătatea ciclului financiar Consiliul Județean nu a reușit să obțină nici un euro de la UE.

O poveste frumoasă... nefinanțată

În adresa emisă de CJ Botoșani este trecut ca prim proiect ”Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, fiind vorba mai exact despre mult discutatul drum strategic de 100 de kilometri.


”Procedura de achiziție a documentației tehnico-economice necesară în etapa de depunere a proiectului este finalizată, urmând ca, odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare”,


Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani, în răspunsul la interpelare.


Acesta a fost făcut public la finalul ședinței ordinare de săptămâna trecută a CJ Botoșani și din el reiese foarte clar că proiectul încă nu a fost depus.

Deocamdată avem doar visuri

În amintitul răspuns mai sunt menționate proiecte precum ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, prin carese intenționează depunerea unor proiecte ce vizează măsuri de eficiență energetică având ca scop reabilitarea energetică, inclusiv izolarea termică” și ”Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, numai că pentru acestea ”ghidurile de finanțare nu au fost încă lansate în consultare publică!”
Apoi, sunt trecute în revistă mai multe proiecte prin care se încearcă obținerea de finanțări prin Programul Operațional Comun cu Republica Moldova și Ucraina, însă ”nu au fost lansate încă ghidurile de finanțare”.
În fine, este amintit și mega-proiectul de extindere a alimentării cu apă a județului, care este în derulare, însă aceasta fiindcă în precedenta perioada de finanțare nu s-a reușit să se cheltuiască decât aproximativ jumătate din cele peste 100 de milioane de euro accesate.


„Bugetul pe care ni-l propuneţi este unul care gâfâie. Era de prevăzut că vom ajunge aici (…). Avem obligaţia de a trage şi ultimul euro cent din banii europeni. Haideţi în mandatul acesta să nu votăm doar automate de cafea”,


Ion Diaconu, consilier judeţean PNL.

Birocrația închide robinetul prin care curg finanțările europene

De această situație este răspunzător atât Consiliul Județean, cât mai ales ministerele și structurile din România care gestionează fondurile europene. Acestea se mișcă incredibil de greu și la mai bine de trei ani, de când am intrat în noul exercițiu de finanțare al UE, nu au reușit încă să lanseze ghidurile de finanțare pe toate axele, adică, mai pe românește spus, chiar dacă ar avea proiecte instituțiile nu ar putea să le ceară finanțare. Iar ceea ce se întâmplă la CJ Botoșani este un exemplu grăitor pentru mai toată administrația publică din România, care duce o lipsă cronică de acum de finanțări europene. La Primăria Botoșani situația este în linii mari aceeași, lucru valabil și pentru o mulțime de ONG-uri.

loading...
Tragedie de 8 milioane de euro
Fostul șofer al lui Dragnea și un monden care a pozat în chiloți alături de iubită, aduși de PSD-iști să învețe botoșănenii să acceseze programe de finanțare - GALERIE FOTO

 

An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Da de acum inainte ,acest Macaflet,o sa faca un rahat.Ce a facut in viata lui?NIMIC-a papat bani de la stat degeaba, a tras din tigara si a mancat cacat si a mintit lumea,Ar trebuii sa se retraga la 70 de ani cat arata.Du-te acasa mai minciunosule!
5 aprilie 2017, 21:29
mai unule, adica actualii nu au depus niciun proiect iar dupa tine vinovati sunt tot altii? aveti majoritate in parlament, aveti majoritate in cj, aveti directori si tu dai vina tot pe altii? neputiinta este numele vostru ...
5 aprilie 2017, 16:32
Constat cu scarba aceleasi "mutre" de ...27 de ani....vesnic pupatori de tablouri, lipitorii de afise si lingaii cu carnet de partid(indiferent de culoare)....care au distrus judetul BT- polul saraciei....CU ASTFEL DE PERSONAJE DESPRINSE DIN OPERELE LUI CARAGIALE ....FONDURI EUROPENE ZERO.....LOCURI DE MUNCA ZERO.....INVESTITII ZERO.....RUSINE!!!!
5 aprilie 2017, 14:58
normal ar fi sa se faca o reducere a personalului care taie frunza la caini pe salarii marite, cam 50% pe putin, de redus, si apoi le marim salariile daca au rezultate!
5 aprilie 2017, 11:10
,,odată cu aprobarea bugetului județean, să fie semnat contractul de servicii de elaborare a acestor documentații, asistență tehnică din partea proiectantului și consultanță la elaborarea cererii de finanțare” - ne spune presedintele Cons. Judetean.Daca pina si cererea de finantare trebuie contractata la ,,firme de specialitate", atunci -stimate domn - pentru ce platim o intreaga directie( aproape 20 de oameni) ??
5 aprilie 2017, 09:56
Actuala conducere a cj , deocamdată, *se bucură* de ceea ce au *realizat*cei ce au condus județul in mandatul 2012- 2016,adică liberalii lui Țurcanu și Sorescu. Se *bucură* de dezastrul lăsat de către aceștia, *profesionalism* de zero bani , învelit in staniol colorat și presărat cu bancuri multe. Ce vor face de acum- incolo cei din echipa condusa de d-nul Macaleți este important.
5 aprilie 2017, 09:49
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.