Știrea zilei
Cinci apartamente din Botoșani scoase la vânzare de executor pentru datorii la apă! Se pregătește și un val de debranșări în apartamente pentru datorii uriașe
  • În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, debranșările de la serviciile de utilitate publică au fost interzise, inclusiv evacuările din locuințe.
  • Cei doi ani pot fi priviți ca un „rai al datornicilor” și un coșmar pentru operatorii de servicii.

Apa poate să aștepte...

 

 

La coada priorităților stabilite într-o sumedenie de familii se află facturile pentru apă și canalizare. Pentru că procedura de debranșare în acest caz (spre deosebire de energie electrică sau gaze naturale) este mai anevoioasă și de lungă durată.

 

Așa se face că, în prezent, SC Nova Apaserv SA are de recuperat de la populație o sumă uriașă care se ridică la 13,5 milioane de lei sau, dacă vreți, 2,6 milioane de euro. Din această sumă 5 milioane ar fi pentru facturi curente, iar diferența de 9 milioane pentru datorii care sunt în diverse stadii de vechime.

 

80% dintre debite

provin de la abonații care locuiesc în condominii și unde sistarea serviciului este obligatoriu a se face individual. Multe dintre debite datează de ani întregi astfel că s-a ajuns inclusiv la situația în care instanța de judecată să accepte executarea imobiliară a datornicului.

 

„Avem în desfășurare executări imobiliare pentru cinci imobile. Adică se scot la vânzare apartamente. Pentru recuperarea unei sume de 116.000 de lei. Noi am cerut executare imobiliară pentru un număr de 159 de imobile, dar deja au fost scoase la licitație un număr de cinci imobile”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

 

Acești botoșăneni cărora le-au fost scoase la vânzare apartamentele de către executorul judecătoresc înregistrează datorii și la alți furnizori de servicii, care urmează să-și recupereze creanțele.

 

Iar demersul celor de la Nova Apaserv, pentru recuperarea datoriilor de la abonații casnici, va continua vara aceasta printr-o serie de debranșări din apartamente.

 

La finele lunii sunt programate 12 sistări ale serviciilor de apă pentru tot atâtea apartamente unde sumele neîncasate se ridică la 144.000 de lei.

 

„Intrăm în apartarmente, prin executorul judecătoresc și celelalte organe, nu intrăm noi de capul nostru. Pentru un debit de 144.000 de lei, debitorii fiind din municipiu. Practic intrăm în imobil și intenționăm să sistăm serviciul, până la plata datoriilor”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

La sfârșitul lunii, când vor fi operate cele 12 debranșări, datornicii nu vor mai avea posibilitatea încheierii unui grafic de reeșalonare a facturilor restante, pentru că în proporție de aproape 100% aceste asumări de plată nu sunt respectate: „Graficele au fost făcute de n ori”, spune directorul Nova Apaserv.

 

 

Alte 100 de dosare pentru facturi neplătite la serviciile de apă și canalizare se află în lucru la executorii judecătorești care încearcă să identifice veniturile debitorilor și să instituie popriri.

 

Alte aproape 40 de dosare sunt pe rolul instanțelor de judecată, aproape de încuviințarea executării silite.

 

Taxă pentru facturi restante

 

În 2021 au fost deschise pe rolul instanțelor de judecată 263 de dosare pentru datorii de 1 milion de lei din care s-au recuperat doar 270.000 de lei.

 

Numărul de litigii este unul destul de mic din cauza unei taxe aberante care a fost în cele din urmă eliminată.

 

„În ultimii doi ani a fost o prevedere legală prin care trebuia să plătim 120 de lei pentru fiecare factură, o taxă de înregistrare în Registrul Național al Proprietăților Imobiliare. Erau facturi de 10 lei, de 50 de lei și trebuia să plătești 120 de lei. Cred că în noiembrie 2021 prevederea a fost declarată neconstituțională, a fost eliminată. Noi având și o problemă financiară perpetuă, mergeam la sigur, taxa se recupera din ce recuperam de la debitori. Dar bineînțeles că s-au pierdut și mulți bani pentru că nu toți sunt solvabili”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

În prezent, se achită doar 20 de lei, taxă de încuviințare a executării silite.

 

Nici abonații de la case nu au fost ocoliți de sistarea serviciilor de apă, în ultimele două luni fiind operate 20 de debranșări.

 

3.500 de somații

au fost trimise anul acesta, pentru datorii care se ridică la un total de 5 milioane de lei.

 

loading...
Evacuare de pomină în ANL Cișmea, chiriașa a fugit pe balcon: Îmi iau actele și am plecatGALERIE FOTO & VIDEO
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 

 

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Au crescut toate preturile la energie, combustibil, utilități și guvernul de gradinita promite creșteri salariale și pensii și doar promisiuni.În 2, 3 ani romanii își vor vinde apartamentele sa-si achite datoriile la apa, gaz ,curent.Mulțumim guvernului de gradinita !
19 mai 2022, 19:23
Debitul e de câteva sute ,dar penalitățile ,cheltuielile judecătorești și executorii depășesc miile de lei ...Asta e dreptate ????
19 mai 2022, 16:48
"Pentru recuperarea unei sume de 116.000 de lei. Noi am cerut executare imobiliară pentru un număr de 159 de imobile". Ceva pute, cu suma respectivă abia cumperi două apartamente cu 2 canere. Programezi verificarea la apometre până la 2000 toamna iar omul e obligat să plătească la pauşal apă pe care nu a consumato. Cele 159 de apartamente cui le vindeţi? Au venit ucrainenii cu valiza de bani? Pe la Iaşi cică mişună euroii!
19 mai 2022, 09:47
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.8 o C
Dorohoi
19.8 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.