Știrea zilei
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului

Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.

Cercetător atacat de politicieni

 

Cultura nu s-a bucurat niciodată de o atenție sporită din partea factorilor politici. Însă atunci când au fost vizate posturile de conducere, instituțiile au devenit adevărate teatre de război. O astfel de situație se înregistrează în aceste zile, protagonistul fiind un cercetător renumit, care a adus contribuții importante la istoria meleagurilor botoșănene.

 

De unde a pornit totul? La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, evaluarea anuală a managementului instituţiei conduse de către Sorin Marcel Colesniuc a fost respinsă, politic, de către Consiliul Judeţean Constanţa, forumul tutelar al muzeului.

 

Acuzația este formulată de Asociaţia Managerilor de Muzee.

 

 

”Activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute”

 

Astfel, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Managerilor de Muzee, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific şi doctor în istorie, a fost evaluat pentru activitatea din 2019 cu nota 9.60, de către o comisie de evaluare numită de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

 

”Cu toate acestea, unii consilieri judeţeni au considerat că activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute, imputându-i vini imaginare. Din păcate, domnul Sorin Marcel Colesniuc nu este prima victimă a unui demers politic al Consiliului Judeţean Constanţa, cazul lui fiind precedat de cel al domnului Erwin Simsensohn, managerul Teatrului de Stat Constanţa. Este de precizat faptul că NU există, în mod legal, un mecanism de invalidare a evaluării făcute de către o comisie formată din specialişti în materie”,

Asociaţia Managerilor de Muzee

 

Acuzațiile nu se opresc aici, fiind aduse în prim-plan și ”jigniri și amenințări” la adresa managerului de muzeu.

 

”Unul din cei care conduc destinele judeţului, autorul moral al acţiunii împotriva colegului nostru, "s-a implicat" şi la Capidava, jignindu-i şi ameninţându-i pe cei care au cercetat situl arheologic aproape 30 de ani şi fără de care, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a obiectivului istoric ar putea deveni un simplu kitsch”,

Asociaţia Managerilor de Muzee

 

Potrivit specialiștilor, ”este prima situaţie de acest gen din spectrul muzeal românesc, în care consilierii locali sau judeţeni, după caz, resping o evaluare realizată de către o comisie formată din specialişti în domeniu”.

 

Prin aceasta, Asociaţia Managerilor de Muzee doreşte să tragă un semnal de alarmă privind implicarea brutală a politicului într-un act managerial din cultură şi, totodată, îşi manifestă solidaritatea față de Sorin Marcel Colesniuc.

 

Sorin Marcel Colesniuc conduce Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din anul 2018.

 

A coordonat şi iniţiat o serie de proiecte culturale şi ştiinţifice de prestigiu de nivel naţional şi internaţional.

 

Este autorul mai multor volume şi studii ştiinţifice, iar valoarea lui morală şi profesională a fost recunoscută prin acordarea de premii şi distincţii din partea unor entităţi ca: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei etc.

 

A primit titlul de "Cetăţean de onoare" al comuna Truşeşti, jud. Botoşani (2015); a fost declarat "Omul Zilei" de ziarul "Jurnalul naţional" (24 august 2011) şi "Omul Anului" de ziarul "Mangalia News" (2016). A primit premiul de excelenţă "Zece oameni de valoare pentru Constanţa" (2019).

 


”Pe cale de consecinţă, solicităm celor care au contribuit la crearea acestui conflict să-şi reconsidere poziţia asupra acestei situaţii, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un act nedrept şi totodată injust faţă de un om şi de un profesionist, aşa cum a dovedit că este domnul cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”,

Asociaţia Managerilor din Muzee

 

 

Sorin Marcel Colesniuc, autorul lucrării “Ionășeni – Satul meu natal”…

 

Cartea, care se bucură de o deosebită apreciere în spațiul botoșănean, prezintă satul și oamenii din satul Ionășeni, dar, mai ales, evenimentul „Fiii satului”, manifestare culturală ce s-a desfășurat, pentru prima dată în această localitate, în ziua de 11 mai 2014.

 

 

Numeroasele materiale incluse în volum, în care și-au exprimat gândurile locuitori ai satului, dar și invitați la întâlnirea „Fiii satului”, reflectă realitățile sociale, economice, politice și culturale ale Ionășeniului, în veacul trecut.

 

Lansarea cărții a avut loc în ziua de 17 mai 2015, în satul Ionășeni, la cea de-a doua ediție a întâlnirii „Fiii satului”.

 

La eveniment au fost prezenți, atunci, prefectul județului Botoșani – Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean –Vasile Cristian Achiței, primarul comunei Trușești – Mihai Puruhniuc și consilieri locali ai comunei Trușești, Consiliul Sătenilor Ionășeni, preoți, profesori, învățători și numeroși cetățeni ai satului.

 

 

…și Cetățean de Onoare al comunei Trușești

 

Cu acel prilej, coordonatorul volumului, cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Trușești, pentru merite deosebite și contribuția adusă la viața socială și culturală a satului Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani.

 

 

„Ionășeni este satul în care s-au născut, au trăit și au trecut în lumea celor drepți bunicii mei, Elisaveta și Gheorghe Gavril și străbunica mea, Ileana. Ionășeni este satul în care s-a născut și a trăit și mama mea, Rodica, timp de peste două decenii. În acest sat am locuit și eu, împreună cu bunicii, până la vîrsta la care a trebuit să merg la școală, după care am revenit an de an, în fiecare vacanță de vară, atâta timp cât bunicii mei au fost în viață. Prin lecturarea acestui volum, se pot afla o mulțime de detalii referitoare la viețile și activitățile ionășenenilor. Pentru cine este străin de aceste locuri, dar mai ales pentru cei din mediul urban, informațiile pot fi chiar interesante. Lucrarea fiind, în mare parte, una memorialistică, în unele situații, pentru un mai mare farmec stilistic, am păstrat regionalismele și am lăsat unele expresii și fraze exact așa cum au fost formulate de autori. Ionășeni – satul meu natal. Întâlnirea Fiii satului 11 mai 2014, este a șasea carte pe care o public în mai puțin de doi ani de la apariția primului meu volum. Această a șasea carte am publicat-o împreună cu Consiliul Sătenilor din Ionășeni, al cărui președinte este dl Dumitru Cernescu, cel fără de care apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă”,

coordonatorul volumului, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc

 

 

Colesniuc și Istoria singurului papirus antic din România

 

În plan profesional, Sorin Marcel Colesniuc spune că cea mai importantă realizare este recuperarea de la Moscova a singurului papirus antic descoperit pe teritoriul României.

 

Este vorba despre un papirus descoperit în anul 1959, la Mangalia. La acea vreme, papirusul a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare. Și, cum s-a întâmplat cu multe alte importante obiecte, ca să nu mai vorbim de tezaur, papirusul a rămas la conservare la Moscova. Vreme de jumătate de secol, fiind considerat pierdut de către cercetătorii din România.

 

Până într-o zi. Când istoricul Sorin Marcel Colesniuc, împreună cu un alt cercetător, dr. Ion Pâslaru, au pornit pe urma papirusului. După doi ani de strădanie și perseverentă muncă, papirusul a fost regăsit la Institutul ”I. E. Grabar” din Moscova. În anul 2011, a fost readus în România, unde se află și în prezent.

 

Astfel, Muzeul Callatis deține, în prezent, singurul papirus antic descoperit în România. Povestea se află într-o carte, ”Istoria singurului papirus descoperit în România”, care poartă semnătura lui Sorin Marcel Colesniuc.

 

”Bucuria de a scrie despre unicul papirus antic descoperit pe teritoriul României, pe care eu am reușit, împreună cu dr. Ion Pâslaru, să-l regăsesc la Moscova, după doi ani de căutări neîntrerupte, a fost imensă. În această carte am descris modul în care a fost descoperit papirusul în anul 1959, la Mangalia, cum a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare și cum am reușit noi, după 52 de ani, atunci când nimeni nu mai credea, să-l regăsim și să-l readucem acasă, la Muzeul Callatis din Mangalia”,

Sorin Marcel Colesniuc, cercetător, istoric

 

(Foto: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa/Facebook)

 

loading...
Cultura în ALERTĂ: La Botoșani NU se deschid muzeele, bugetele instituțiilor se vor duce pe măști, mănuși și dezinfectant
”Artiști pentru Luchian”: #stămacasă și vizităm expoziția inaugurată astăzi la Botoșani - GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
Loading...
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Loading...
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
Botoșănean MORT în curte, ar fi trecut ore-n șir până să fie ridicat - VIDEO cutremurător & reacția primarului
Imagini greu de înțeles au devenit virale pe rețelele de socializare în seara zilei de luni, 5 aprilie 2021. Au fost surprinse în comuna Ripiceni, județul Botoșani, condusă de Gabriel Talef, un primar liberal aflat în funcție din 2012.
TRIST!
10 iulie 2020, 12:11
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Vom suplimenta mijloacele de transport în comun care ajung la Cornișa, mă refer la traseul 6, care pleacă de pe strada I.C. Brătianu cu itinerariul Dragoș Vodă – Ion Pillat – Calea Națională – Marchian – Bulevardul ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9262 lei
USD
Dolarul SUA
4.0800 lei
CHF
Francul elveţian
4.4941 lei
GBP
Lira sterlină
5.6770 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7392 lei
XAU
Gramul de aur
238.7720 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1708 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3476 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1913 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.6 o C
Dorohoi
9.5 o C
Bucecea
10.4 o C
Darabani
8.2 o C
Saveni
9.6 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.