Știrea zilei
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului

Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.

Cercetător atacat de politicieni

 

Cultura nu s-a bucurat niciodată de o atenție sporită din partea factorilor politici. Însă atunci când au fost vizate posturile de conducere, instituțiile au devenit adevărate teatre de război. O astfel de situație se înregistrează în aceste zile, protagonistul fiind un cercetător renumit, care a adus contribuții importante la istoria meleagurilor botoșănene.

 

De unde a pornit totul? La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, evaluarea anuală a managementului instituţiei conduse de către Sorin Marcel Colesniuc a fost respinsă, politic, de către Consiliul Judeţean Constanţa, forumul tutelar al muzeului.

 

Acuzația este formulată de Asociaţia Managerilor de Muzee.

 

 

”Activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute”

 

Astfel, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Managerilor de Muzee, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific şi doctor în istorie, a fost evaluat pentru activitatea din 2019 cu nota 9.60, de către o comisie de evaluare numită de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

 

”Cu toate acestea, unii consilieri judeţeni au considerat că activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute, imputându-i vini imaginare. Din păcate, domnul Sorin Marcel Colesniuc nu este prima victimă a unui demers politic al Consiliului Judeţean Constanţa, cazul lui fiind precedat de cel al domnului Erwin Simsensohn, managerul Teatrului de Stat Constanţa. Este de precizat faptul că NU există, în mod legal, un mecanism de invalidare a evaluării făcute de către o comisie formată din specialişti în materie”,

Asociaţia Managerilor de Muzee

 

Acuzațiile nu se opresc aici, fiind aduse în prim-plan și ”jigniri și amenințări” la adresa managerului de muzeu.

 

”Unul din cei care conduc destinele judeţului, autorul moral al acţiunii împotriva colegului nostru, "s-a implicat" şi la Capidava, jignindu-i şi ameninţându-i pe cei care au cercetat situl arheologic aproape 30 de ani şi fără de care, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a obiectivului istoric ar putea deveni un simplu kitsch”,

Asociaţia Managerilor de Muzee

 

Potrivit specialiștilor, ”este prima situaţie de acest gen din spectrul muzeal românesc, în care consilierii locali sau judeţeni, după caz, resping o evaluare realizată de către o comisie formată din specialişti în domeniu”.

 

Prin aceasta, Asociaţia Managerilor de Muzee doreşte să tragă un semnal de alarmă privind implicarea brutală a politicului într-un act managerial din cultură şi, totodată, îşi manifestă solidaritatea față de Sorin Marcel Colesniuc.

 

Sorin Marcel Colesniuc conduce Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din anul 2018.

 

A coordonat şi iniţiat o serie de proiecte culturale şi ştiinţifice de prestigiu de nivel naţional şi internaţional.

 

Este autorul mai multor volume şi studii ştiinţifice, iar valoarea lui morală şi profesională a fost recunoscută prin acordarea de premii şi distincţii din partea unor entităţi ca: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei etc.

 

A primit titlul de "Cetăţean de onoare" al comuna Truşeşti, jud. Botoşani (2015); a fost declarat "Omul Zilei" de ziarul "Jurnalul naţional" (24 august 2011) şi "Omul Anului" de ziarul "Mangalia News" (2016). A primit premiul de excelenţă "Zece oameni de valoare pentru Constanţa" (2019).

 


”Pe cale de consecinţă, solicităm celor care au contribuit la crearea acestui conflict să-şi reconsidere poziţia asupra acestei situaţii, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un act nedrept şi totodată injust faţă de un om şi de un profesionist, aşa cum a dovedit că este domnul cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”,

Asociaţia Managerilor din Muzee

 

 

Sorin Marcel Colesniuc, autorul lucrării “Ionășeni – Satul meu natal”…

 

Cartea, care se bucură de o deosebită apreciere în spațiul botoșănean, prezintă satul și oamenii din satul Ionășeni, dar, mai ales, evenimentul „Fiii satului”, manifestare culturală ce s-a desfășurat, pentru prima dată în această localitate, în ziua de 11 mai 2014.

 

 

Numeroasele materiale incluse în volum, în care și-au exprimat gândurile locuitori ai satului, dar și invitați la întâlnirea „Fiii satului”, reflectă realitățile sociale, economice, politice și culturale ale Ionășeniului, în veacul trecut.

 

Lansarea cărții a avut loc în ziua de 17 mai 2015, în satul Ionășeni, la cea de-a doua ediție a întâlnirii „Fiii satului”.

 

La eveniment au fost prezenți, atunci, prefectul județului Botoșani – Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean –Vasile Cristian Achiței, primarul comunei Trușești – Mihai Puruhniuc și consilieri locali ai comunei Trușești, Consiliul Sătenilor Ionășeni, preoți, profesori, învățători și numeroși cetățeni ai satului.

 

 

…și Cetățean de Onoare al comunei Trușești

 

Cu acel prilej, coordonatorul volumului, cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Trușești, pentru merite deosebite și contribuția adusă la viața socială și culturală a satului Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani.

 

 

„Ionășeni este satul în care s-au născut, au trăit și au trecut în lumea celor drepți bunicii mei, Elisaveta și Gheorghe Gavril și străbunica mea, Ileana. Ionășeni este satul în care s-a născut și a trăit și mama mea, Rodica, timp de peste două decenii. În acest sat am locuit și eu, împreună cu bunicii, până la vîrsta la care a trebuit să merg la școală, după care am revenit an de an, în fiecare vacanță de vară, atâta timp cât bunicii mei au fost în viață. Prin lecturarea acestui volum, se pot afla o mulțime de detalii referitoare la viețile și activitățile ionășenenilor. Pentru cine este străin de aceste locuri, dar mai ales pentru cei din mediul urban, informațiile pot fi chiar interesante. Lucrarea fiind, în mare parte, una memorialistică, în unele situații, pentru un mai mare farmec stilistic, am păstrat regionalismele și am lăsat unele expresii și fraze exact așa cum au fost formulate de autori. Ionășeni – satul meu natal. Întâlnirea Fiii satului 11 mai 2014, este a șasea carte pe care o public în mai puțin de doi ani de la apariția primului meu volum. Această a șasea carte am publicat-o împreună cu Consiliul Sătenilor din Ionășeni, al cărui președinte este dl Dumitru Cernescu, cel fără de care apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă”,

coordonatorul volumului, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc

 

 

Colesniuc și Istoria singurului papirus antic din România

 

În plan profesional, Sorin Marcel Colesniuc spune că cea mai importantă realizare este recuperarea de la Moscova a singurului papirus antic descoperit pe teritoriul României.

 

Este vorba despre un papirus descoperit în anul 1959, la Mangalia. La acea vreme, papirusul a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare. Și, cum s-a întâmplat cu multe alte importante obiecte, ca să nu mai vorbim de tezaur, papirusul a rămas la conservare la Moscova. Vreme de jumătate de secol, fiind considerat pierdut de către cercetătorii din România.

 

Până într-o zi. Când istoricul Sorin Marcel Colesniuc, împreună cu un alt cercetător, dr. Ion Pâslaru, au pornit pe urma papirusului. După doi ani de strădanie și perseverentă muncă, papirusul a fost regăsit la Institutul ”I. E. Grabar” din Moscova. În anul 2011, a fost readus în România, unde se află și în prezent.

 

Astfel, Muzeul Callatis deține, în prezent, singurul papirus antic descoperit în România. Povestea se află într-o carte, ”Istoria singurului papirus descoperit în România”, care poartă semnătura lui Sorin Marcel Colesniuc.

 

”Bucuria de a scrie despre unicul papirus antic descoperit pe teritoriul României, pe care eu am reușit, împreună cu dr. Ion Pâslaru, să-l regăsesc la Moscova, după doi ani de căutări neîntrerupte, a fost imensă. În această carte am descris modul în care a fost descoperit papirusul în anul 1959, la Mangalia, cum a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare și cum am reușit noi, după 52 de ani, atunci când nimeni nu mai credea, să-l regăsim și să-l readucem acasă, la Muzeul Callatis din Mangalia”,

Sorin Marcel Colesniuc, cercetător, istoric

 

(Foto: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa/Facebook)

 

loading...
Cultura în ALERTĂ: La Botoșani NU se deschid muzeele, bugetele instituțiilor se vor duce pe măști, mănuși și dezinfectant
”Artiști pentru Luchian”: #stămacasă și vizităm expoziția inaugurată astăzi la Botoșani - GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Loading...
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Loading...
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
TRIST!
10 iulie 2020, 12:11
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 `Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8347 lei
USD
Dolarul SUA
4.1033 lei
CHF
Francul elveţian
4.4909 lei
GBP
Lira sterlină
5.3722 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
262.6798 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4021 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0852 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.