Știrea zilei
Cei mai bogaţi români – afaceri uriaşe la Botoşani
Trei dintre cei mai bogaţi români derulează afaceri de ordinul milioane de euro în judeţ. Deşi se vehiculează mereu ideea că Botoşani reprezintă o zonă defavorizată, neatractivă pentru marii investitori, a reuşit totuşi să atragă trei oameni din „Top 300 cei mai bogaţi români”. Asta reiese din clasamentul întocmit de revista Capital.


„Regele Asfaltului” repară cu 20 de miliarde lei vechi kilometrul de drum
Acesta a fost făcut public luni şi îl include pe poziţia a 16 – a pe Dorinel Umbrărescu, posesorul unei averi estimate la 340 milioane de euro. Firmele controlate de cel supranumit „Regele Asfaltului”, vor primi sume consistente de bani pentru reabilitarea drumurilor judeţene din Botoşani şi Suceava. Asocierea Tehnostrade SRL/Spedition UMB a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru punerea în practică, în cele două judeţe, a programului lansat de Elena Udrea, de reabilitare a 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local. Valoarea contractului se ridica la 551.988.671 lei fără TVA (130 milioane de euro) şi cum la Botoşani sunt incluse în program 116,5 km, iar la Suceava 231,2 rezultă că MDRT va plăti 1,5 milioane de lei pentru modernizarea unui singur kilometru de drum. Dacă se ia în calcul şi TVA se ajunge chiar la 1,96 de milioane. Pe de altă parte, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, care coordonează şi activitatea Secţiei Drumuri Naţionale Botoşani, tocmai a încheiat pe 10 octombrie contractele pentru deszăpezirile drumurilor naţionale din judeţ cu firma UMB Spedition, care aparţine tot afaceristului băcăuan Dorin Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”.
Hotel şi staţie GPL de la un „câine roşu”
Cristian Borcea este al doilea român din „Top 300” cu afaceri în Botoşani. Averea acestuia este evaluată la 51 de milioane de euro şi cuprinde inclusiv un restaurant la Miami, în Statele Unite ale Americii, în care ar fi băgat 800.000 de euro. În Botoşani Cristian şi fosta sa soţie Mihaela au inaugurat în luna aprilie a anului precedent Hotelul Premier, o investiţie care se ridică la circa 1,5 milioane de euro. Construcţia imobilului a fost precedată de deschiderea cu mai mult timp în urmă a unei staţii GPL şi a unei spălătorii pe SC Crimbo Gas 2000 SRL, firmă la care acţionarul de la Dinamo deţine 38,14% dintre acţiuni, iar fosta sa parteneră de viaţă 61,86%.
Între hotel, mall şi TV executat silit
Al treilea român din Top 300 care derulează afaceri în Botoşani este ieşeanul Dănuţ Prisecariu. Acesta a terminat în 2009 renovarea Hotelului Rapsodia, pe care iniţial l-a introdus în reţeaua Best Western. Moldova Universal, una dintre marile companii ale ieşeanului cu o avere de circa 22,5 milioane de euro, lucrează din nou în ritm susţinut la ridicarea mall-ului de la Botoşani. Pe site-ul oficial al proiectului se anunţă terminarea investiţiei în toamna acestui an, însă, deşi lucrările au avansat, exteriorul fiind aproape gata, complexul comercial pare imposibil de dat în folosinţă în doar o lună şi ceva de zile. Lucrările la mall trebuiau terminate de mai mulţi ani, în urma unei licitaţii organizate de municipalitate în 2006. "Construcţia a fost întârziată deoarece la nivelul anului 2008 apetitul marilor retaileri pentru judeţul Botoşani era scăzut, marea majoritate a retailerilor având blocate proiectele noi. Anul acesta am constatat o revigorare a interesului retailerilor pentru extindere",  a declarat pentru Ziarul FinanciarPetronela Avram, responsabil de închiriere la Uvertura. Tele’M Botoşani, postul controlat de Prisecariu, a fost executat de Fisc anul acesta, echipamentele ajungând la o firmă, iar licenţa fiind transferată la o alta. Finanţele nu au reuşit totuşi să recupereze întreaga sumă datorată statului.
În "Top 300" întocmit de Capital nu a intrat nici un om de afaceri din Botoşani. Iftime, Căzăcuţ şi Ciubotaru au fost incluşi în clasamentul încomit de "Forbes România", numai că toţi erau mai jos de locul 400.
Sergiu BĂLĂŞCĂU

CITEŞTE ŞI DESPRE CEI MAI BOGAŢI BOTOŞĂNENI:

 Milionarii de Botoşani, cei mai bogaţi oameni din judeţ


Urmărește-ne și pe Google News

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Articol gresit! Asistam, de fapt, la confirmarea decaderii Botosani-ului: afacerile botosenenilor get-beget scad, iar zonele de afaceri care mai misca ceva-ceva sunt "inhatate" de altii, din alte zone, mai potente, afaceristi care platesc impozite la mama lor acasa. Noi, botosenenii, doar dam banii, munciti vai mama lor, cine stie in ce conditii, profitul zboara din Botosani. Ce bani mai vin de prin alte parti, odata cu turistii, sunt culesi prompt de alde Borcea, cu hotelurile si restaurantele lor. (Printre altele, acest supranumit Shakirul, mai e si tigan. Ca si nume, ca si infatisare smolita, ca si comportament.)
26 octombrie 2011, 07:39
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.5 o C
Dorohoi
-3.9 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.