Știrea zilei
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO

Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.

Andra Tonitza trăiește din 1992 la Paris. Este strănepoata pictorului Nicolae Tonitza și, pe 26 septembrie 2021, a oferit un inedit ghidaj și a conferențiat despre Viața și familia lui Nicolae Tonitza. S-a întâmplat la finisajul expoziției ”Culoare, emoție și mister”, cu lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal Sibiu expuse la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.

 

 

Un eveniment de excepție

 

Expoziția de pictură ”Culoare, emoție și mister – Lucrări de Nicolae Tonitza din colecția Muzeului Național Brukenthal” a oferit publicului 73 de lucrări, grupate în câteva teme, și anume universul copilăriei, portret, flori, peisajul geografic și uman al Dobrogei, nudul.

 

O expoziție de mare valoare, așa cum spune însuși Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, care îl consideră pe Nicolae Tonitza drept ”unul dintre cei mai faimoși reprezentanți ai artei românești moderne, artist cu o contribuție remarcabilă la definirea profilului picturii și graficii anilor interbelici”.

 

Câteva dintre piesele care s-au aflat pe simeza expoziției sunt pentru prima oară prezentate publicului, și amintim aici în special lucrarea ”Portretul Luizei Manoliu” (1913).

 

Gabriel Herea, curatorul expoziției în cadrul Muzeului Național al Bucovinei, a fost cel care a întâmpinat publicul pe 26 septembrie, ”la finalul unei expoziții-eveniment”.

 

”Anul acesta ne-am putut bucura de expoziția Culoare, emoție și mister, Nicolae Tonitza, lucrări din colecțiile Muzeului Național Brukenthal. Suntem bucuroși și recunoscători pentru colaborarea pe care Muzeul Național Brukenthal o are cu Muzeul Național al Bucovinei, pentru dinamismul echipei de colaborare, pentru eforturile pe care doamna dr. Iulia Mesea, curatorul expoziției, le-a făcut câțiva ani, anterior acestui moment. Sunt lucrări care au fost expuse pentru prima dată aici, la Suceava, ele sunt lucrări din depozite, la Brukenthal nu sunt expuse. Expoziția a atras atenția la nivel național”,

Dr. Gabriel Herea, Muzeul Național al Bucovinei

 

 


(Gabriel Herea și Andra Tonitza)

 

Lui Gabriel Herea i-a revenit misiunea de a o prezenta pe Andra Tonitza, ”strănepoata directă, de sânge, descendentă din pictorul Nicolae Tonitza”.

 

Nu fără emoții, vizibil impresionată de public, Andra Tonitza a oferit un parcurs inedit - presărat cu date prea puțin sau deloc cunoscute - prin viața familiei pictorului.

 

”Este foarte frumoasă expoziția, ea reprezintă toate etapele esențiale ale vieții lui Nicolae Tonitza. Sunt foarte onorată să mă aflu aici”,

Andra Tonitza, strănepoata artistului

 

Pentru prima dată, au fost expuse alături de lucrări și fotografii de familie. Nicolae Tonitza (1886-1940) a fost căsătorit cu Ecaterina Tonitza (1893-1993), care provenea din familia Climescu-Gusti din Iași. Cei doi au avut trei copii, și anume: Catrina (Titi, 1913-2002), Petre (Puiu 1915-1986) și Irina (Mica 1917-1985). Al patrulea copil, Vasilică, a murit la doar 8 luni de la naștere, însă în familie avea să intre mai târziu, prin adopție, și Nineta Gusti (1913-2002).

 

”Puiu, bunicul meu, a fost chirurg. A fost prizonier în Al Doilea Război Mondial. A fugit din Siberia. Era tot un personaj foarte anticonvențional. Nu s-a lăsat prins de nimeni. S-a întors în România, a devenit un chirurg foarte important. A fost medic și pentru box, devenind chiar și arbitru de box internațional. Era foarte generos, opera pacienți săraci, dădea consultații fără bani”,

Andra Tonitza, strănepoata lui Nicolae Tonitza

 

Nici Catrina, nici Irina nu au avut copii. În schimb Petre (Puiu) a avut trei copii: Mihaela Tonitza (căsătorită cu actorul Ștefan Iordache), dar și pe Nicolae și Petre, dintr-o a doua căsătorie.

 

”Din această primă căsătorie a fost Mihaela Tonitza, măritată cu Ștefan Iordache, și ea o cu o carieră impresionantă de teatrolog, foarte iubită de studenții de la Facultatea de Teatru. Puiu a divorțat de prima soție și a întâlnit-o pe bunica mea într-un accident de autobuz, a fost o iubire la prima vedere. Din această căsătorie au fost doi copii: tatăl meu, Nicolae, și Petru, unchiul meu. Au avut amândoi pasiunea muzicii, tata cânta la violoncel și unchiul meu la vioară. S-au decis să rămână la Paris, astfel că în 1992 ne-am mutat și noi la Paris.

Din păcate, amândoi au murit tot de atac cerebral, la fel ca Mihaela Tonitza. Unchiul meu nu a avut copii, nici Mihaela, nici Caterina, nici Irina, astfel că sunt ultima descendentă directă a lui Tonitza”,

Andra Tonitza, strănepoata pictorului

 

 

 

Copiii erau subiectul principal în pictură, a povestit Andra Tonitza, copii pe care artistul ”îi picta în timp ce se jucau, dar sunt și unele în care copiii pozau. Era o ambianță familială foarte jucăușă, o atmosferă de joacă, de libertate, de poezie. Și copiii desenau foarte mult, făceau expoziții în casă”.

 

Amănunte și detalii a oferit Andra Tonitza și despre activitatea de ziarist a strămoșului său. Dar și despre grafică, partea mai puțin cunoscută a artistului, care face și obiectul unui doctorat pe care îl urmează în prezent, la Sibiu.

 

”Nu a renunțat la scris, la activitatea de ziarist și la grafică. Nu s-a studiat foarte mult grafica, de aceea eu fac acum un doctorat pe această temă. Este o grafică militantă. Regăsim în lucrările lui Nicolae Tonitza sărăcia, injustiția, derapajele vremii, era foarte atent la suferințele oamenilor. Seria Femei la cimitir, consecințele războiului pentru populație, femeile văduve, copiii orfani. Un război absurd care a dus suferință mult timp după”,

Andra Tonitza, strănepoata artistului

 

Anul 1933 vine cu o durere sfâșietoare, care îl dărâmă emoțional pe artist: moare Stefan Dimitrescu, cel mai bun prieten din Grupul celor 4, de atunci se îmbolnăvește și Nicolae Tonitza.

 

”Îl înlocuiește pe Stefan Dimitrescu, ca profesor la Școala de Arte Frumoase din Iași, unde devine apoi și rector. Făcea naveta între București și Iași. Era foarte iubit de studenți. În 1939 are un atac cerebral, Ecaterina îl primește acasă (după niște conflicte se separaseră, dar s-au reconciliat), unde va muri în 1940”,

Andra Tonitza, strănepoata artistului

 

Despre umor, despre cum să traversezi viața cât mai bine, cu dragoste, asta se poate spune despre Nicolae Tonitza. Și despre dreptate, despre justiție.

 

”Toți copiii lui au avut aceeași mentalitate: mult umor, modestie și multă dragoste pentru oamenii simpli, animăluțele și copiii, pe care i-a iubit. Asta îl caracterizează cel mai mult”,

Andra Tonitza, strănepoata artistului

 

 

Pictorul copiilor

 

”În nenumăratele și îndelungatele mele incursiuni pe care le-am făcut ca pictor în minunata lume a copiilor, mi-a fost dat să întâlnesc copii în zdrențe și flămânzi, copii suferinzi trupește, dar al căror suflet proaspăt și limpede răsfrângea, ca un transparent și pur izvor de munte, înalta frumusețe senină a cerului. Am cunoscut copii în straie scumpe, copii hrăniți cu îmbelșugare și rafinament, copii încurajați de permanente atenții și dezmierdări, copii perfect sănătoși, dar în sufletul cărora, prematur cătrănit, dospeau dureri înăbușite și creșteau înspăimântătoare agonii”, scria artistul Nicolae Tonitza, supranumit ”pictorul copiilor”.

 

Prea puțin se știe că, în perioada 1921-1924, pictorul alături de soție și de cei trei copii (al patrulea copil, Vasilică, a murit la doar 8 luni de la naștere) s-a stabilit la Vălenii de Munte. Aici a pictat cele mai multe chipuri de copii.

 

Pe simezele sucevene a fost expusă lucrarea Studiu de copii dormind, o adevărată lecție de pictură pentru desenatori, în care se pot observa gesturile delicate ale copiilor, privirile surprinse dincolo de viața de zi cu zi, imagini pe care Nicolae Tonitza le reda cu ”emoția unui tată”, cum el însuși recunoaște.

 

Ochii lui Tonitza îi regăsim și în Cap de fetiță, o lucrare clasată în categoria Tezaur, una dintre piesele de referință ale expoziției.

 

 

 

 

De la autoportretul artistului…

 

Publicul iubitor de artă a putut admira, din colecția Muzeului Brukenthal, Autoportretul (ulei/pânză) din 1914, o lucrare mai puțin cunoscută, dar care ne redă o altă fațetă a condiției artistului. În schimb, în lucrarea Dublu autoportret (peniță/hârtie velină), din 1936, găsim linii energice, un chip al maturității și al asumării artistice, o abordare aproape caricaturală, autoironică, dar plină de forță. 

 

 

…la portretul lui Luchian

 

Un moment important, hotărâtor și aproape premonitoriu, după cum ne transmite curatorul expoziției (Lucia Mesea), este întâlnirea dintre Nicolae Tonitza și Ștefan Luchian, în 1913. Lucrarea Portret / Ștefan Luchian este un desen în creion, datat 1921.

 

1921 este anul în care Nicolae Tonitza publică un text dedicat pictorului născut în Ștefănești, descriind vizita la Ștefan Luchian: “Merg la Luchian. Îl găsesc nemişcat, palid, scofâlcit de boală. În patul lui, curat şi modest, părea un mort. Numai ochii îi grăiau – şi gura. Ochii: adânci, înfipţi, ca două ţipete tragice, în chipul urât şi găurit de variolă. Şi gura: enormă, brună, senină, ca un plasm. L-am întrebat umil despre florile lui… N-am să uit niciodată lumina ce s-a revărsat, o clipă, deasupra frunţii bolnavului. Apoi gura lui s-a strâns dureros, ochii s-au întunecat – şi mi s-a părut că aud: «… nu mai pot!…»”. (cf. N. Tonitza, Scrieri despre artă, Editura Meridiane, 1964, Cuvânt înainte de Tudor Arghezi).

 

Într-un articol scris la moartea lui Ștefan Luchian, în ziarul Iași din 1 iulie 1916, Nicolae Tonitza menționează că din februarie 1913 nu l-a mai văzut pe pictorul florilor. Atunci, Tonitza îl însoțise pe medicul curant al pictorului, Dr. M. Zambra. Instalat într-un fotoliu, Luchian le-a povestit celor doi despre pictură, vizita fiind descrisă ulterior de Tonitza într-o scrisoare adresată soției sale, prilej cu care vorbește și despre impresia pe care i-a lăsat-o paleta artistului: ”O… paleta lui Ştefan! Dacă aş putea să o am necurmat înaintea ochilor mei! Din suprafaţa ei, mozaicată capricios de nebunia penelului, se desprinde o melodie dramatică şi clară, ca un «aleluia», în care sunetele fine ale violinelor ar predomina, sfâşietoare”.

 

Tulburătoare este și mărturisirea pe care Nicolae Tonitza o face în anul 1927, într-un interviu acordat lui Adrian Maniu și apărut în Rampa din 6 noiembrie a acelui an: ”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec”.

 

Poate și din acest motiv, o atenție deosebită acordă curatorii expoziției de la Suceava ”filiației luchienești” a lui Nicolae Tonitza. 

 

 

 

Curatorul Gabriel Herea i-a mulțumit Andrei Tonitza, amintind totodată de responsabilitatea ”moștenirii strămoșești”:

”Mulțumim tuturor, în primul rând familiei Tonitza și familiei Toniță, poate o să se dezvolte în continuare aceste lucruri. E foarte important ca oamenii să aibă responsabilitatea moștenirii strămoșești, fie că suntem direct descendenți, fie că suntem colateral înrudiți cu acești strămoși, întotdeauna moștenirea lor se va păstra mai bine acolo unde este cultivată de cei care au și un strigăt de sânge”.

 

De altfel, nu putem să nu amintim și despre Asociația ”Copiii lui Tonitza”, care își propune să cultive și să răspândească valori și principii umaniste destinate dezvoltării culturale și spirituale a societății.

 

”Împreună cu mama mea, Carmen Tonitza, și Ovidiu Ciornea, unchiul meu, am înființat Asociația ”Copiii lui Tonitza” în anul 2019, la Sibiu, un oraș foarte drag pictorului Nicolae Tonitza. Asociația, prin intermediul a diverse proiecte – editări de cărți și albume de artă, expoziții, evenimente culturale – va susține atât promovarea operei lui Nicolae Tonitza, cât și dezvoltarea creației contemporane și educația artistică a copiilor, susținerea tinerilor artiști de talent și perspectivă”,

Andra Tonitza, strănepoata artistului

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO
O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.
Surpriză la concursul de la Direcția Sanitară – Veterinară, o fostă șefă din Prefectură îl contracandidează pe Mihai
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) organizează în luna decembrie concursuri pentru ocuparea funcției de director executiv la trei sferturi dintre direcțiile din țară. Printre acestea se regăsește și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Cea mai mare clădire de birouri din Botoșani, pe cale să fie lăsată fără parcare – DOCUMENT
Consilierii locali dezbat în ședința ordinară de vineri un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului de asociere dintre Primăria Botoșani și SC Vegastel SRL. Adoptarea acestuia ar lăsa clădirea de birouri din strada Teatrului fără parcare.
Mare tragedie mare: consilierii au dat copy-paste la un proiect și au tăiat fără să vrea indemnizațiile administratorilor de la ”Apă”
Întrunit la mijlocul săptămânii în ședință ordinară, plenul Consiliului Județean a dezbătut din nou un proiect privind stabilirea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație de la SC Nova Apaserv SA. Și asta după ce în octombrie au votat un proiect pe aceeași temă.
Scrutin cu scandal la Corpul Polițiștilor, se pregătește un nou proces cu acuzații grave: ”Alegerile au fost din nou fraudate”
La doi ani după ce alegerile de la Consiliul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) au fost definitiv anulate de instanță în urma unei contestații depusă de unul dintre candidații la funcția de președinte, povestea s-ar putea repeta.
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Loading...
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.