Știrea zilei
CA-ul roșu de la Urban Serv a plâns penal degeaba într-un dosar cu miză pe director și peste 120.000 de lei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a clasat dosarul în care fostul director adjunct al SC Urban Serv SA era acuzat de abuz în serviciu. ”Fapta nu este prevăzută de legea penală”, este concluzia la care a ajuns procurorul de caz după nouă luni de cercetări.

Puzderie de presupuse nereguli pentru un mandat de 15 luni petrecut mai mult în concedii


La începutul anului trecut, aproximativ în perioada în care societatea de salubrizare a orașului era executată silit de Cezar Nicuță după ce acesta obținuse în instanță contravaloarea indemnizațiilor de membru al consiliului de administrație până la sfârșitul mandatului încetat nelegal, compania i-a făcut o plângere la Direcția Națională Anticorupție.


Actualul jurist de la SC Locativa SA era acuzat că nu și-a îndeplinit obligațiile din contractul de mandat de director adjunct și că, oricum, numirea sa în funcție s-a făcut ”prin încălcarea legii și prin invocarea în interes personal a contractului de mandat anterior, al fostului director adjunct Toma Liviu”.


Cei de la SC Urban Serv SA au calculat la data depunerii sesizării și un presupus prejudiciu de 122.269 lei, care reprezenta salariile cu tot cu obligațiile la stat pe care Cezar Nicuță le-ar fi încasat nejustificat atât timp cât, în opinia semnatarilor plângerii, a fost numit cu încălcarea legii.


Acestuia i se reproșa și că mai mult de jumătate din timpul mandatului, început pe 2 octombrie 2017 și terminat pe 31 ianuarie 2019, a stat în concediu medical sau de odihnă.


Tabloul descris în actul de sesizare era unul de-a dreptul negru: din cauza lui Cezar Nicuță societatea înregistra pierderi uriașe, starea generală era conflictuală, iar serviciile prestate către populație erau de proastă calitate.


Plângerii i-a fost anexat un raport de audit în care erau menționate o puzderie de alte nereguli, în opinia persoanei care l-a întocmit.

 

DNA trimite dosarul la Parchetul Botoșani, care constată că inclusiv semnatarii plângerii consideră că problema este una civilă și nu penală


Doar că...


Prima lovitură a venit la scurt timp după depunerea plângerii la DNA. Serviciul Teritorial Suceava al acestei structuri și-a declinat competența și, arătând că sesizarea nu este una care să o privească, a redirecționat-o spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.


Urmărirea penală a început la Botoșani pe data de 25 martie 2021. Iar procurorii au aflat amănunte care au contrazis afirmațiile autorilor plângerii.


Astfel, Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat situațiile financiare pe 2017-2018. Aceasta și pentru că indicatorii financiari și nefinanciari au fost îndepliniți în cuantum de peste 98%, ”aspect care infirmă actul de sesizare cu privire la nerespectarea sau respectarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu”, potrivit procurorului de caz. În consecință, Cezar Nicuță a fost descărcat de gestiune. Ba mai mult, procurorul a constatat că, ”atât în actul de sesizare, cât și în declarația numitului Nicuță Cezar se fac referiri la faptul că aceste aspecte fac obiectul unor litigii civile, fiind înaintate la dosar sentințe și decizii civile în acest sens”. Cu alte cuvinte, atât CA-ul de la Urban Serv, care a făcut plângerea, cât și fostul director adjunct, cel vizat de acțiune, sunt de acord că aspectele sesizate nu țin de sfera penalului, ci a civilului.

 

O plângere cum nu întâlnești chiar în fiecare zi


Cât despre legalitatea încheierii contractului de mandat, procurorul este cât se poate de clar:


”Contractul de mandat nr.4270/03.04.2007 este încheiat urmare a acordului de voință între părți și cu respectarea OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice” și ”s-a avut în vedere la încheierea acestuia HCA nr.108/29.09.2017, deci este vorba de o voință colectivă”.


Concluziile aproape că nu mai au nevoie de vreun comentariu:


”În actul de sesizare se reclamă neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către directorul adjunct Nicuță Cezar, procedura de numire a acestuia în funcția de director adjunct, faptul că pe timpul mandatului s-a aflat o lungă perioadă de timp în concediu medical și de odihnă, fără a se indica măcar o dispoziție cu caracter penal cuprinsă în legi organice, ordonanțe de urgență sau alte acte normative care la data adoptării aveau putere de lege ca temei a răspunderii penale în sarcina numitului Nicuță Cezar. De altfel și din cuprinsul raportului de audit, cu care se completează actul de sesizare, rezultă clar că aspectele sesizate, din punct de vedere al legalității, pot fi clarificate de către instanțele civile, către care în mod corect s-a și adresat SC Urban Serv SA”.

 

Când politicul își bagă coada...

 

Cum a ajuns totuși SC Urban Serv SA în situația de a i se respinge atât de categoric plângerea? Răspunsul ar trebui căutat probabil tot în domeniul politicului.


Cezar Nicuță căzuse în dizgrația anumitor persoane din conducerea PSD Botoșani, în principal din cauza acuzațiilor publice pe care i le-a adus directorului general al SC Urban Serv SA din acea perioadă, Simion Drelciuc, vechi membru PSD.


Juristul a fost destituit nelegal din consiliul de administrație, câștigând de altfel un proces prin care a obținut daune însemnate.


S-a constituit un nou consiliu de administrație, format exclusiv din PSD-iști care au lucrat sau lucrează la stat: Viorica Andronachi, pensionară între timp, Florin Egner, pensionar la rândul său, dar încă directorul la Zona Metropolitană, Dan Pădurariu, Andrei Beilic, Sorin Niculăesa. Cei cinci social-democrați nu s-au mulțumit doar cu îndepărtarea lui Cezar Nicuță din conducerea societății, ci i-au făcut și o plângere.


Doar că rezultatul a fost exact invers de cel preconizat de semnatari.

 

Oricum, consiliul de administrație al societății de salubrizare a orașului a hotărât să conteste ordonanța Parchetului de clasare a dosarului deschis anul trecut.

 

loading...
loading...
Vot cu certuri pentru decapitarea directorului adjunct de la Urban Serv – VIDEO
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Mediul rural botoșănean (și nu numai) nu va mai prezenta aceeași imagine care exista mai ales în vremea copilăriei celor care își petreceau vacanțele la bunici, în anii dinaintea revoluției din 1989.
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
17.5 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.