Știrea zilei
Botoșaniul, într-o lume paralelă și când are război la graniță: Moldovean cu permis fals, târg de turism, un obsedat sexual și amenzi pentru ghiocei – GALERIE FOTO

În zorii zilei de joi, forțele armatei Rusiei au invadat Ucraina, iar câteva ore mai târziu NATO a activat planurile de apărare pentru prima dată în istorie de la înființarea alianței militare, în 1949. Era încă dimineață când Vama Siret, aflată la aproximativ 10 de kilometri de comuna Mihăileni din județul Botoșani, a fost luată cu asalt de ucraineni.

Frontieriștii preocupați de un Audi și un permis fals


În timp ce șefi de instituții din alte județe anunțau măsuri în contextul războiului care se poartă la granița României, axate în general pe primirea refugiaților, la Botoșani ore în șir a fost o tăcere mormântală.


Într-o perioadă în care curgeau întrebările cu privire la situația de la punctele de trecere a frontierei, la ora 11:45, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, căruia i se subordonează și serviciul de profil de la Botoșani, a anunțat două lucruri:


-    ”Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit şi indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor un autoturism, marca Audi A6 S Line, ce figura ca fiind furat, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie în urmă cu doar o săptămână”.


-    ”Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit un permis de conducere fals, pe care un cetăţean din Republica Moldova îl folosea deşi nu obţinuse niciodată dreptul de a conduce”.


Pe grupul de comunicare cu presa al ITPF un jurnalist a întrebat dacă se iau măsuri la punctele de trecere a frontierei pentru a permite trecerea eventualilor refugiați?


Nimeni nu a răspuns! Abia la ora 17:45 s-a postat un link de pe site-ul Poliției de Frontieră Română care începea cu, ”în prezent, traficul prin toate punctele de trecere la frontiera cu Ucraina se derulează în condiții normale și controlul de frontieră se efectuează în baza prevederile legislației naționale și comunitare”.

 

Meciuri pe lefuri la Consiliul Local și o parcare într-un proiect cu ucrainenii la municipiu


În Consiliul Local, aleșii de la municipiu s-au certat pe seama salariilor de la Direcția Servicii Publice Sport și Agrement, pentru ca la câteva ore după ședință Primăria Botoșani să anunțe că va construi o stație de încărcare a vehiculelor electrice prevăzută cu panouri fotovoltaice în parcarea laterală a Sălii Polivalente.

 

Investiția ar urma să fie realizată tocmai în cadrul unei colaborări româno-ucranene. Mai exact, un proiect implementat împreună cu un departament al Consiliului Local Ivano-Frankivsk, un ONG și o universitate din același oraș, în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și finanțat din Instrumentul European de Vecinătate.

 

Valoarea totală a sprijinului nerambursabil este de 248.202 euro, din care municipiului Botoșani îi revine suma de 82.272 euro pentru implementarea întregului proiect, pe o durată de 18 luni.


Unii cu bubuiturile, alții cu târgul de turism


O mulțime de botoșăneni care locuiesc în comune din apropierea graniței au reclamat de la primele ore ale dimineții că au auzit bubuituri fără precedent, care au coincis cu declanșarea atacului rus asupra teritoriului ucrainean.


Pe la amiază, Consiliul Județean Botoșani a trimis un comunicat despre participarea la ediția de primăvară 2022 a Târgului de Turism al României. Aproape jumătate din comunicat era de fapt o declarație a Doinei Federovici, președintele CJ Botoșani. Prin funcția pe care o ocupă, șefa CJ este automat și vicepreședintele Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

 

Preocupări la Prefectură


Doar că această structură prezidată de prefectul Sorin Cornilă nu a fost convocată în cursul zilei de ieri. Sau dacă s-a întrunit, a făcut-o în secret.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a fost totuși singura oficialitate de rang înalt de la Botoșani care a avut ieșiri publice pe seama războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Prima s-a consemnat aproape de ora 12:00, prin care botoșănenii erau informați că Sorin Cornilă se află într-o legatură permanentă cu structurile implicate în asigurarea siguranței și ordinei publice în județul Botoșani, care își desfășurau activitatea cu o atenție sporită și se termina cu un apel la liniște.


În cea de a doua, de la ora 19:00, se menționa că nu au fost înregistrate persoane refugiate pe teritoriul județului Botoșani, ”așa cum această categorie este definită de legislația în vigoare”.

 

Polițiștii: unii cu florile, alții cu parcările


Tot în ziua invaziei din Ucraina, Poliția Locală a făcut public că a aplicat 61 de amenzi pentru ”comercializarea de flori de sezon (lalele, zambile, ghiocei), de către persoane care nu îndeplineau condițiile legale să efectueze acte de comerț și nici nu dețineau acord pentru ocuparea domeniului public”.


Pe de altă parte, Inspectoratul de Poliție Județean a anunțat sancționarea mai multor șoferi pentru parcări în apropierea trecerilor de pietoni și reținerea unui tânăr care ”ar fi săvârșit gesturi de natură sexuală, în prezența unui grup de elevi care se afla în acea zonă”.

 

 

  • Peste 5.000 de ucraineni au intrat joi în România doar până la ora 16:00.

 

  • La limita de nord a județului, Botoșani se învecinează cu Ucraina de la Mihăileni până la Păltiniș.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
RĂZBOIUL din Ucraina! FC Botoșani ar putea fi dată afară de pe Stadionul Municipal pentru a face loc refugiaților
MĂRTURII de război din Cernăuți – Ucraina de la o tânără profesoară: Sunt câteva persoane decedate printre care și copii

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”
Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Prostia şi hoţia e protejată în românica băi mamulis
25 februarie 2022, 14:03
Cel mai cumplit război pentru noi se desfășoară chiar aici, în interiorul României, de zeci de ani încoace, prin ocuparea de către forțe externe a resurselor identitare și materiale naționale.
25 februarie 2022, 09:08
Pentru ghiocei e de la 3 luni, la 1 an.Nu amenda.E protejat.
25 februarie 2022, 08:04
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
14.2 o C
Saveni
20.1 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.