Știrea zilei
Botoșani, de două săptămâni la limita carantinei: ”E clar că la 6,00 NU voi declara carantină”, DAR...

Botoșaniul trăiește periculos în pandemie, de aproape două săptămâni rata de infectare la mia de locuitori a depășit pragul de 5,00, iar de la 6,00 se poate intra în carantină, potrivit actelor normative adoptate de Guvern.

La Sibiu era 13,43 în ziua intrării în carantină


Dacă închiderea școlilor, restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor cu jocuri de noroc, a fost hotărâtă exclusiv pe plan local, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în cazul intrării în carantină acest organism poate doar să propună Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) adoptarea unei astfel de decizii.


Potrivit legii, măsura intrării unei localități în carantină se poate lua atunci când se atinge pragul de 6 îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.


Așadar, nu este o măsură obligatorie, iar exemplul este Sibiu, acolo unde în ziua intrării în carantină, incidența bolii era de 13,43 la mia de locuitori.

 

La Botoșani NU se intră la 6,00


Președinte al CJSU, prefectul a declarat pentru Botoșăneanul încă de săptămâna trecută că, dacă municipiul reședință va atinge pragul de 6,00, NU va cere imediat CNSU intrarea în carantină.


Și aceasta pentru că speră ca măsurile restrictive luate mai întâi de CJSU și apoi de Guvern să își facă simțite rezultatele.


”O să mă gândesc foarte bine când am să fac acest lucru, adică nu la 6 băgăm orașul în carantină. Nu este obligatoriu. Bineînțeles că, atunci când faci un lucru de genul acesta, trebuie să motivezi CNSU-ului foarte bine de ce faci acest lucru: dacă sunt, unde sunt focarele, de ce vrei să faci lucrul acesta. Și acest lucru este valabil inclusiv la nivel de județ. CJSU nu poate decât să propună la CNSU și DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență – n.r.), comandatul acțiunii, îți dă măsura carantinării”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Marți am ajuns la doar 0,07 la mie până la limita în care un oraș poate fi introdus în carantină


Pe 29 octombrie municipiul Botoșani a depășit pragul de 3 persoane infectate la mia de locuitori în ultimele 14 zile și CJSU a închis școlile, HoReCa plus cinematografele, sălile de spectacole și jocurile de noroc.


De pe 9 noiembrie Guvernul a luat pentru toată țara măsuri suplimentare, precum sistarea activității în piețele închise și interzicerea circulației pe timpul nopții.


Cu câteva excepții, în capitala județului rata a continuat însă să crească și a atins nivelul maxim pe 17 noiembrie, când s-a consemnat un indice de 5,93, pentru ca pe 18 noiembrie, din fericire, să scadă până la 5,69.


”În primele zile începuse ușor să scadă, nu cifre foarte mari, dar se observa o scădere și aceasta în condițiile în care nu era interzisă circulația pe timpul nopții. De aceea, trebuie să mai așteptăm măcar două săptămâni să vedem dacă într-adevăr măsurile au efect”,


Dan Nechifor, prefect.

 

”Ține foarte mult de populație”


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a precizat că, ”e clar că la 6 nu voi declara carantină”, dar a adăugat că (ne)adoptarea unei astfel de hotărâri depinde de toți locuitorii municipiului reședință: ”Din punctul meu de vedere, ține foarte mult de populație, de cum se protejează fiecare dintre noi”.


Evoluția ratei de infectare în municipiul Botoșani


28 octombrie – 2,85
29 octombrie – 3,13
3 noiembrie – 4,24
4 noiembrie – 4,52
6 noiembrie – 5,05
8 noiembrie – 5,48
10 noiembrie – 5,51
11 noiembrie – 5,79
12 noiembrie – 5,80
14 noiembrie – 5,92
16 noiembrie – 5,92
17 noiembrie – 5,93
18 noiembrie – 5,69


În întreg județul rata de infectare este de 2,60%. După municipiul Botoșani, cei mai mari indici se regăsesc la Adășeni – 4,81, Pomârla – 4,15 și Curtești – 3,21. Dorohoi are 2,96.  

 

loading...
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Loading...
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Loading...
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
nu va suparati, dar nu este corecta maniera ca in piata sa fie zeci de politisti si controale de nu i adevarat, iar la un hipermarket , nu dau numele multi purtau mastile aiurea , atata salariati cat si cumparatori, nu tratati cu masuri diferite. Va vorbesc cu mare amaraciune in conditiile in care am trecut printro situatie f dificila covid, iar numai Domnul prin medicii extraordinari care mau tratat si personalul de la infectioase care muncesc extraordinar, mi au dat posibilitatea sa va scriu aceste randuri. Oameni buni este f greu, nu va jucati, personalul medical face tot posibilul , cel putin cu cine am avut de a face, dar e putin si obosit, macar pe ei ajutatii , prin proprie respectare a regulilor. Ma inclin in fata medicilor mei si a personalului care m-a TRATAT.DOAMNE AJUTA
19 noiembrie 2020, 11:33
Nechifor (cu hareta) declară carantina. Pe bune? Se substituie CJSU-ului?
19 noiembrie 2020, 11:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8738 lei
USD
Dolarul SUA
4.0148 lei
CHF
Francul elveţian
4.5251 lei
GBP
Lira sterlină
5.5099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8830 lei
XAU
Gramul de aur
241.5144 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3641 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1207 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1808 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.6 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
3.6 o C
Darabani
2.8 o C
Saveni
3.5 o C
Ştefăneşti
2.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.