Știrea zilei
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor

Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.

O lume a femeilor 

 

Printre salariatele „fictive” se numără și o botoșăneancă. Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale (AJPIS) Botoșani a pus la dispoziția Poliției documente privitoare la respectiva femeie și dosarul său prin care a beneficiat de indemnizație.

 

„La Botoșani am avut un singur caz, ni s-au cerut date de la Poliție și am trimis extrasul. Deocamdată o să vedem, până nu se dovedește, din punctul de vedere al dosarului, la noi era corect, nu puteam respinge dosarul, nu știam dacă există dosarul sau nu. Iar în momentul când se va da o decizie, va trebui să ne îndreptăm împotriva persoanei să dea și banii înapoi. Dacă se dovedește că documentele depuse nu erau legale”,

Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS

 

Femeia a beneficiat timp de peste un an de indemnizație pentru creșterea copilului, la nivelul minimal însă, adică în cuantum de 1.250 de lei. Statul acordă acest sprijin financiar femeilor care vin din câmpul muncii cu o activitate neîntreruptă în ultimele 12 luni înaintea nașterii.

 

Indemnizația este fixă (1.250 lei) sau calculată din media salariilor din ultimul an, până la pragul de 8.500 de lei.

 

Directorul AJPIS Botoșani, Sebastian Tocariu, spune că a avut tot felul de situații în care au fost luate măsuri de returnare a sumelor încasate de către mămici, însă niciuna atât de gravă: „Cazuri de genul acesta nu am mai avut, de când gestionăm noi, nu”.

 

Povestea înșelătoriei...

 

...a pornit de la Suceava. Dintr-o comună mai exact, din județul vecin, Adâncata. Două femei care oficial administrau societăți comerciale au angajat fictiv 30 de persoane de sex feminin cu scopul obținerii indemnizației pentru creșterea copilului.

 

Daunele provocate se ridică la uriașa sumă de 1,3 milioane lei. Săptămâna trecută, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava au efectuat cinci percheziții domiciliare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoriei în comuna Adâncata, dar și în municipiu.

 

„Creierul” acestei afaceri cu angajări fictive s-a dovedit fi o suceveancă în vârstă de 64 de ani ajutată de o altă femeie, cu 10 ani mai mică. Ele au fost acuzate de fals și înșelăciune, prin angajări fictive de personal, respectiv complicitate la înșelăciune în formă continuată, participare improprie la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, alături de toate „angajatele” pentru care au emis documente fictive.

 

Patroanele au ajuns la pușcărie 

 

Vârstele mamelor care au beneficiat de indemnizație de la stat, fără a fi lucrat înainte de naștere, sunt cuprinse între 25 și 41 de ani și provin din Suceava, Botoșani și Neamț.

 

Polițiștii suceveni au scos la iveală faptul că, în perioada 2015 – 2017, două societăți comerciale ar fi angajat fictiv 30 de persoane, emițând adeverințe de salariat cu date false. Cele două firme erau administrate de cele două femei.

 

Cele 30 de persoane ar fi folosit adeverințele de salariat pentru a obține, în mod fraudulos, indemnizații de creștere a copiilor, în perioada 2015 – 2021. Polițiștii au efectuat o serie de percheziții, iar în urma acestora, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri.

 

Acestea ar fi fost folosite în activitatea infracțională.

 

1.397.009 de lei

 

este cuantumul prejudiciului calculat.

 

Din totalul acestei sume, au fost recuperați 38.000 de euro, ca urmare a sechestrului asigurător dispus asupra unor bunuri deținute de persoanele bănuite.

 

În total, au fost puse în aplicare patru mandate de aducere. În urma audierilor, cele două femei au fost reținute pentru 24 de ore.

 

loading...
Povestea cutremurătoare a unei mame din Botoșani care a donat organele copilului: După șase ani a primit răsplata
Metoda „Accidentul” înfloritoare în pandemie! Pensionarii vizați de șarlatani care se dau avocați sau procurori
Zeci de botoșăneni cu banii furați de pe carduri după anunțuri pe OLX! Hackerii bănuiți că sunt din străinătate

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO
O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.
Surpriză la concursul de la Direcția Sanitară – Veterinară, o fostă șefă din Prefectură îl contracandidează pe Mihai
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) organizează în luna decembrie concursuri pentru ocuparea funcției de director executiv la trei sferturi dintre direcțiile din țară. Printre acestea se regăsește și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Cea mai mare clădire de birouri din Botoșani, pe cale să fie lăsată fără parcare – DOCUMENT
Consilierii locali dezbat în ședința ordinară de vineri un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului de asociere dintre Primăria Botoșani și SC Vegastel SRL. Adoptarea acestuia ar lăsa clădirea de birouri din strada Teatrului fără parcare.
Mare tragedie mare: consilierii au dat copy-paste la un proiect și au tăiat fără să vrea indemnizațiile administratorilor de la ”Apă”
Întrunit la mijlocul săptămânii în ședință ordinară, plenul Consiliului Județean a dezbătut din nou un proiect privind stabilirea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație de la SC Nova Apaserv SA. Și asta după ce în octombrie au votat un proiect pe aceeași temă.
Scrutin cu scandal la Corpul Polițiștilor, se pregătește un nou proces cu acuzații grave: ”Alegerile au fost din nou fraudate”
La doi ani după ce alegerile de la Consiliul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) au fost definitiv anulate de instanță în urma unei contestații depusă de unul dintre candidații la funcția de președinte, povestea s-ar putea repeta.
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Loading...
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.