Știrea zilei
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.

  • La termenul din 18 noiembrie au lipsit Verginel Gireadă și Liliana Anușcă. Pentru Verginel se va emite mandat de aducere
  • Procurorul de ședință a solicitat schimbarea încadrării juridice pentru inculpați, ceea ce înseamnă diminuarea pedepsei prevăzută de lege. Avocatul lui Țurcanu a plusat
  • Instanța a solicitat achitarea expertizei efectuată pentru casa din Aleea Pajiștii
  • În două, trei termene urmează probabil pronunțarea în această cauză

 

 

Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.

 

La fel și socrul, Aristomel Anușca, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

 

La termenul de luni, procurorul DNA din ședință, după audierea martorilor prezenți a avut o solicitare de schimbare a încadrării juridice pentru ambii inculpați. Pentru infracțiunea de trafic de influență de la forma continuată la cea simplă, pentru un singur act.

 

În rechizitoriu, în sarcina lui Florin Țurcanu au fost trecute 8 acte materiale la forma continuată a traficului de influență, câte au fost tranșele în care s-au efectuat plăți pentru construcția casei din Aleea Pajiștii.

 

Procurorul DNA a apreciat că fiind vorba despre un singur amplasament, traficul de influență ar fi vizat doar construcția respectivă iar un precedent ar fi fost creat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2018, care a fost de altfel depusă la instanța de la Tribunalul Botoșani.

 

La rându-i, avocatul Vasile Tudor care îl reprezintă pe Florin Țurcanu a avut aceeași cerință și pentru cealaltă infracțiune, spălarea banilor, de la forma continuată la cea simplă. Procurorul DNA nu a avut obiecții la această solicitare.

 

„Instanța va analiza solicitările de schimbare a încadrării juridice și se va pronunța la termenul următor”,

s-a consemnat în sala de judecată

 

Schimbarea juridică pentru ambele infracțiunii ar însemna de fapt o diminuare a limitei de pedeapsă prevăzut în Codul Penal de câte 3 ani fiecare.

 

Pentru trafic de influență pedeapsa este de 2 până la 7 ani, în timp ce spălarea de bani se pedepsește cu înschisoare strictă de la 3 la 12 ani.

 

 

Martori absenți la proces

 

Ultimii doi martori care vor fi audiați în acest proces sunt Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu și Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca. Pentru soacra lui Florin Țurcanu se va emite o nouă citație, pentru Verginel Gireadă mandat de aducere cu jandarmii. Ambii vor fi audiați la începutul lunii decembrie.

 

Director și administrator cu mâna pe Biblie

 

Luni au răspuns aproximativ acelorași întrebări adresate și celorlalți martori din proces Iulian Micu, director executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani și Valentin Neculcea, administrator al SC Tino Unitrans SRL și angajat la SC Omniutil SRL. La prima societăți are calitatea de administrator în acte, cealaltă este deținută de omul de afaceri Marcel Bârsan care le conduce pe amândouă în realitate.

 

Valentin Neculcea a vorbit despre aportul său în realizarea casei pusă în discuție, care a fost unul minimal și pe partea de intervenție dar și pe cea a deținerii de informații concludente pentru dosar. Este tehnician de prelucrare a lemnului de profesie și coordonează mai degrabă fabrica de mobilă. A fost o singură dată la casa familiei Țurcanu, forțat fiind de împrejurări și anume deficitul de personal. A ținut locul unui șofer.

 

Iulian Micu a răspuns și el câtorva întrebări, nu multe, adresate atât de judecător cât și de avocatul apărării. Și-a explicat rolul în CJ prin prisma atribuțiilor de serviciu. Care nu prea au legătură cu contractele puse în discuție în acest dosar, asfaltări de drumuri sau licitația pentru reabilitarea Mănăstirii Coșula, în condițiile în care el se ocupă de servicii publice precum apă, canalizare sau salubritate.

 

A mai explicat cum prin fișa postului este obligat să participe la fiecare ședință de Consiliu Județean, fie ea ordinară, extraordinară sau de îndată și niciodată, la niciuna dintre ele nu a remarcat vreo ingerință a fostului președinte Florin Țurcanu în modul de alocări financiare.

 

„Nu au fost situații în care președintele să-și permită să promită alocări financiare către anumite proiecte cu dedicație”,

au fost cuvintele directorului din CJ

 

A mai explicat modalitatea de întocmire a bugetului CJ și alocările către primării după care afost lăsat să plece.

 

Proces pe ultima sută de metri

 

Instanța a solicitat inculpaților să achite plata către expert până la termenul viitor. Fiind plătit un avans de 1.000 de lei, până la începutul lunii decembrie, Florin Țurcanu mai are de plată 5.800 de lei.

 

După audierea ultimilor doi martori, Verginel Gireadă și Liliana Anușcă, cel mai probabil vor urma concluziile scrise ale părților din dosar și pronunțarea sentinței.

 

loading...
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Traiasca justitia din Romania halal judecata daca ai bani si influenta ai legea de partea ta ,inca o data felicitari JUSTITEI.
19 noiembrie 2019, 11:35
Domnilor judecători si procurori dati va demisia de onoare.Nu sînteți buni de nimic daca in atâția ani nu ati reusit sa l găsiți vinovat pe împăratul Turcanu.Apoi nu intelegem cum s a facut judecată de ia ti pierdut pe drum pe printusorul ROTUNDU GHEORGHE CATALIN primarul de la comuna Dingeni si pe cel de pe la Avrameni.Sigur daca mai căutați mai găsiți si alte primarii care iau facut favoruri lui Turcanelu.Nu pot sa uit cat de des il aducea Rotundu la Dingeni si ne fraierea ca vine sa ne ajute.La ce sa ne ajute pe o parte sa ne dea ceva bani iar pe alta sa nii ia inapoi?Asa ne a proxtit si cu asfaltul daca o votăm pe consoarta,iar dupa ce s a vazut cu sacii in căruță ne a uitat.Domnilor daca mai credeti in legi,datii odata rezultatul si luatii si pe ceilalți la intrebari,ca aveti pentru ce!!!!!!!
19 noiembrie 2019, 09:57
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8722 lei
USD
Dolarul SUA
4.1883 lei
CHF
Francul elveţian
4.5207 lei
GBP
Lira sterlină
5.3309 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9731 lei
XAU
Gramul de aur
249.2556 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3324 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9451 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1240 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1803 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6546 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.7 o C
Dorohoi
13.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
13.7 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.