Știrea zilei
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți

Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.

Stresul omniprezent în viața fiecăruia

 

Indiferent de vârstă important este să încercăm să facem față cu brio obstacolelor vieții și să încercăm ca problemele cotidiene să nu ne copleșească pentru a avea de suferit.  De aceea, specialiștii susțin că încă de la o vârstă fragedă copiii trebuie învățați cum să reacționeze în fața unor situații mai dificile.

 

Ce anume îi stresează pe micuți?

 

Ne spune Laura Jijie, coordonatorul Compartimentuluil de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

„Factorii  sunt multipli, orice schimbare nouă, orice modificare din rutina lui zilnică poate deveni o sursă de stres. Cea mai frecventă sursă de stres este școala, relațiile cu profesorii, expectațiile ridicate ale personalului didactic, conflictul cu colegii, toate acestea pot deveni surse de stres. Apoi familia, conflictele din familie, problemele de sănătate ale părinților, precaritatea financiară, mutarea în altă țară, absența unui părinte, decesul unei persoane din familie, dezastrele naturale, o traumă puternică, abuzul fizic și emoțional la care este supus.

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

De la stres la depresie

 

Potrivit specialistului fiecare copil sau adult reacționează diferit, iar de multe ori dacă factorii stresori persistă se poate ajunge și la depresie. De aceea, Laura Jijie susține că încă de la școală ar trebui să deruleze programe de prevenție, de management al stresului astfel încât copilul să învețe să facă față mai bine unor situații.

 

„Stresul este acea manifestare care are loc la nivel emoțional, afectiv și comportamental. Stresul se manifestă diferit de la copil la copil în funcție de vulnerabilitatea personală, de suportul familial și al grupului de suport social. Prima zi de grădiniță pentru un copil poate fi o sursă teribilă de stres, la altul poate fi o bucurie și de abia așteaptă să meargă. Inclusiv chiar la o petrecere, la un copil anxios această idee a unei petreceri cu foarte multe persoane poate să devină o sursă de stres pentru acel copil. Stresul se poate manifesta inclusiv de la o banală durere de cap până la niște manifestări de tip fonic. La nivel emoțional se va simți îngrijorat, va fi labil emoțional, va plânge ușor, fie se va manifesta prin retragere la nivel comportamental, se va izola, fie va fi agresiv cu ceilalți”

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

 

De multe ori, adolescenții se apucă de droguri, alcool, tot din cauza stresului și poate să ducă spre depresie cu tentative suicidale.

 

Însă se poate face față stresului cotidian datorită abilităților personale, capacității de autocontrol a emoțiilor, mediului familial care trebuie să fie unul suportiv, securizant, afectiv, de comunicare empatică intrafamilială. De asemenea, și stima de sine este un factor important pentru capacitatea de a face față acestui sindrom. Iar potrivit specialiștilor activitățile recreative sunt foarte importante întrucât pot fi resurse care să distragă copilul de la stres. 

 

Sfat pentru părinți

 

De fapt, totul este un cerc vicios, întrucât problemele copiilor sunt un factor de stres pentru părinți și viceversa.

 

Ce trebuie să facă părinții?

 

„De multe ori copilul reacționează la evenimentul stresant prin imitarea unor adulți. Dacă mama de exemplu îl încurajează pe copil și spune nu s-a întâmplat nimic, este în regulă îi dă copilului senzația că totul este sub control și nu este panicată și copilul atunci percepe această situație ca nefiind atât de periculoasă pentru el deoarece vede adultul care este stabil și controlează situația. În momentul în care copilul vede la adult că este stresat, țipă, este anxios atunci copilul gândește ca dacă „mama nu reușește sa facă față acestei situații atunci eu”,  iar anxietatea lui creste teribil. Părinții să încerce ei înșiși să-și managerieze ei singuri elementele stresante, să se autoevalueze, iar această siguranță o va transmite și copilului”,

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

Depinde doar de noi cum reușim să ne adaptăm schimbărilor din viața de zi cu zi, însă este important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să cerem ajutorul specialiștilor și asta pentru că ușor, ușor stresul poate ucide.

loading...
Un psihiatru din Botoșani spulberă mitul ”rocker=satanist”, după tragedia de la Colectiv: Este un fenomen de chatarsis
EXPERIMENTE politice pe copii: Elevii de-a șaptea stresați cu simulări de examene
Botoșănenii mor pe capete, cancerul și stresul îi bagă în mormânt

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Isterie în miez de noapte cu Smiley: concert cu o puzderie jandarmi și polițiști locali, s-au montat pe loc garduri – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară de la SummerFest Botoșani 2019 s-a încheiat într-o atmosferă de isterie generală. Iar responsabil pentru crearea acesteia a fost Smiley, artist care i-a făcut pe copii să se manifeste ca adulții, iar pe părinții lor să dea în mintea celor mici.
Distracție nebună în noapte cu două artiste din Moldova: inimi din umbrele, tatuaje și multă muzică, totul la 1.500 de euro – VIDEO & GALERIE FOTO
Summerfest 2019 de la Cornișa AquaPark & Sports a fost precedat joi de o distracție pe cinste la câțiva kilometri de Botoșani. La Stăuceni mai exact, acolo unde Primăria a organizat o nouă ediție a zilei comunei.
Mașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
Prefectul și-a angajat consilieră de 26 de ani: Am început ca vânzător și am lucrat la d-na senator Doina Federovici
Prezență „proaspătă” în echipa de conducere a actualului prefect Dan Șlincu, începând cu data de 23 iulie 2019. O tânără de 26 de ani a fost angajată pe post de consultant. 
„Bugetarii” de lux de pe stradă care prostesc botoșănenii și câștigă până la 2.000 de euro pe lună: Pleacă acasă cu taxiul
Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
RAZIE cu polițiștii de la Botoșani pe străzile orașului pentru depistarea drogaților la volan – CINE a fost ghinionistul zilei: GALERIE FOTO & VIDEO
Vineri, 19 iulie 2019, în cursul după amiezii spre seară, echipajele de la Biroul Rutier Botoșani ai efectuat o serie de controale în trafic.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
”A fost o onoare pentru mine să fiu propusa și votată de către colegii mei pentru funcția de secretar general al organizației TNL Botoșani. Mă bucur că am avut oportunitatea să fac parte din organizație, care este un loc unde ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7260 lei
USD
Dolarul SUA
4.2652 lei
CHF
Francul elveţian
4.3396 lei
GBP
Lira sterlină
5.1738 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0097 lei
XAU
Gramul de aur
205.2594 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4409 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8850 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2083 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1831 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6339 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.