Știrea zilei
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți

Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.

Stresul omniprezent în viața fiecăruia

 

Indiferent de vârstă important este să încercăm să facem față cu brio obstacolelor vieții și să încercăm ca problemele cotidiene să nu ne copleșească pentru a avea de suferit.  De aceea, specialiștii susțin că încă de la o vârstă fragedă copiii trebuie învățați cum să reacționeze în fața unor situații mai dificile.

 

Ce anume îi stresează pe micuți?

 

Ne spune Laura Jijie, coordonatorul Compartimentuluil de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

„Factorii  sunt multipli, orice schimbare nouă, orice modificare din rutina lui zilnică poate deveni o sursă de stres. Cea mai frecventă sursă de stres este școala, relațiile cu profesorii, expectațiile ridicate ale personalului didactic, conflictul cu colegii, toate acestea pot deveni surse de stres. Apoi familia, conflictele din familie, problemele de sănătate ale părinților, precaritatea financiară, mutarea în altă țară, absența unui părinte, decesul unei persoane din familie, dezastrele naturale, o traumă puternică, abuzul fizic și emoțional la care este supus.

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

De la stres la depresie

 

Potrivit specialistului fiecare copil sau adult reacționează diferit, iar de multe ori dacă factorii stresori persistă se poate ajunge și la depresie. De aceea, Laura Jijie susține că încă de la școală ar trebui să deruleze programe de prevenție, de management al stresului astfel încât copilul să învețe să facă față mai bine unor situații.

 

„Stresul este acea manifestare care are loc la nivel emoțional, afectiv și comportamental. Stresul se manifestă diferit de la copil la copil în funcție de vulnerabilitatea personală, de suportul familial și al grupului de suport social. Prima zi de grădiniță pentru un copil poate fi o sursă teribilă de stres, la altul poate fi o bucurie și de abia așteaptă să meargă. Inclusiv chiar la o petrecere, la un copil anxios această idee a unei petreceri cu foarte multe persoane poate să devină o sursă de stres pentru acel copil. Stresul se poate manifesta inclusiv de la o banală durere de cap până la niște manifestări de tip fonic. La nivel emoțional se va simți îngrijorat, va fi labil emoțional, va plânge ușor, fie se va manifesta prin retragere la nivel comportamental, se va izola, fie va fi agresiv cu ceilalți”

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

 

De multe ori, adolescenții se apucă de droguri, alcool, tot din cauza stresului și poate să ducă spre depresie cu tentative suicidale.

 

Însă se poate face față stresului cotidian datorită abilităților personale, capacității de autocontrol a emoțiilor, mediului familial care trebuie să fie unul suportiv, securizant, afectiv, de comunicare empatică intrafamilială. De asemenea, și stima de sine este un factor important pentru capacitatea de a face față acestui sindrom. Iar potrivit specialiștilor activitățile recreative sunt foarte importante întrucât pot fi resurse care să distragă copilul de la stres. 

 

Sfat pentru părinți

 

De fapt, totul este un cerc vicios, întrucât problemele copiilor sunt un factor de stres pentru părinți și viceversa.

 

Ce trebuie să facă părinții?

 

„De multe ori copilul reacționează la evenimentul stresant prin imitarea unor adulți. Dacă mama de exemplu îl încurajează pe copil și spune nu s-a întâmplat nimic, este în regulă îi dă copilului senzația că totul este sub control și nu este panicată și copilul atunci percepe această situație ca nefiind atât de periculoasă pentru el deoarece vede adultul care este stabil și controlează situația. În momentul în care copilul vede la adult că este stresat, țipă, este anxios atunci copilul gândește ca dacă „mama nu reușește sa facă față acestei situații atunci eu”,  iar anxietatea lui creste teribil. Părinții să încerce ei înșiși să-și managerieze ei singuri elementele stresante, să se autoevalueze, iar această siguranță o va transmite și copilului”,

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

Depinde doar de noi cum reușim să ne adaptăm schimbărilor din viața de zi cu zi, însă este important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să cerem ajutorul specialiștilor și asta pentru că ușor, ușor stresul poate ucide.

loading...
Un psihiatru din Botoșani spulberă mitul ”rocker=satanist”, după tragedia de la Colectiv: Este un fenomen de chatarsis
EXPERIMENTE politice pe copii: Elevii de-a șaptea stresați cu simulări de examene
Botoșănenii mor pe capete, cancerul și stresul îi bagă în mormânt

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
inpuff.ro
Loading...
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Loading...
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Să transmiteți mai departe, copiilor, nepoților dvs., următorul mesaj: învățământul, cultura și dragostea nu se pot face pe internet”,Florin Ionescu-Galați, violonist  ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8365 lei
USD
Dolarul SUA
4.2843 lei
CHF
Francul elveţian
4.5467 lei
GBP
Lira sterlină
5.3551 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9818 lei
XAU
Gramul de aur
244.6054 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3703 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1614 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1811 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.