Știrea zilei
Asta țeapă! Firma orașului așteaptă de 5 ANI banii de la PSD și PNL pentru campania electorală, s-a ajuns la proces

La mai bine de cinci ani de la data alegerilor, compania de transport a Consiliului Local Botoşani încă aşteaptă ca o parte a candidaţilor de la alegerile parlamentare din 2012 să îşi plătească datoriile.

USL încă mai există. Şi are datorii


Este vorba de aspiranţii social-democraţi şi liberali la Senat şi Camera Deputaţilor, care înregistrează un debit ce cu tot cu penalităţi atinge exact 3.305 de lei. SC Eltrans SA a deschis proces pentru recuperarea banilor abia în luna octombrie a anului trecut. Marea problemă este însă că atunci PSD-iştii şi PNL-iştii formau Uniunea Social Liberală, alianţă politică destrămată încă din 2014. Aşa că, Judecătoria Botoşani a solicitat precizări de la Tribunalul Bucureşti privind situaţia juridică a USL. Şi, surprinzător, cu toate că PSD şi PNL au candidat separat la toate alegerile din ultimii patru ani, răspunsul a fost că USL încă există. Iar aceasta tocmai pentru că la nivel naţional ar înregistra datorii uriaşe şi nu i se acceptă dizolvarea.

 

Eltrans nu s-a prea obosit să recupereze banii


USL perfectase un contract cu SC Eltrans SA pentru montarea unor bannere pe stâlpii aferenţi liniilor de tramvai. Suma totală se ridica la circa 4.500 de lei, din care social-democraţii şi liberalii au plătit o parte, după care au refuzat însă să mai achite, astfel că s-a ajuns la proces. Directorul general al societăţii susţine că predecesorul său, social-democratul Paul Şmit, a refuzat practic să depună plângere pentru a nu-şi supăra şefii de la partid, aşa că imediat după preluarea funcţiei a trebuit să iniţieze el o acţiune. Deşi au trecut cinci ani de la prestarea serviciilor, este convins că suma trebuie plătită şi crede că la mijloc este şi rea voinţă întrucât debitul este nesemnificativ pentru liderii unor partide parlamentare.


„Nu e prescris că l-am prins pe ultima sută de metri. Ei au mai făcut nişte plăţi şi de la data ultimei plăţi nu au trecut trei ani până ce am depus acţiunea. Practic, ei au recunoscut datoria. Eu ce pot să fac cu suma aceasta, o iau pe mine?”


Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SRL.


Un contabil chemat să plătească totul


Culmea este că la două partide cu atâţia parlamentari, primari, consilieri, cel chemat la bară de magistraţi a ajuns să fie un contabil, Dumitru Ciobanu, pe motiv că el era atunci mandatar financiar al USL. Acesta a rămas interzis când a primit citaţia şi a chemat PSD-ul şi PNL-ul în garanţie.


„Eu ce treabă am? Am candidat eu, mi-au pus mie bannere, mi-au făcut mie reclamă? Eu am făcut acolo nişte calcule: 2 + 2 = 4. După alegeri n-a mai vorbit unul cu mine. Juridic, USL încă mai există, chiar dacă politic nu”,


Dumitru Ciobanu, mandatar financiar USL la alegerile din 2012.


Acesta a redirecţionat plângerea spre mandatarul financiar naţional al USL. El a adăugat că SC Eltrans SA a emis factura în ultima zi de campanie electorală astfel încât nu a mai avut timp să o achite până la alegeri. A înregistrat-o totuşi în contabilitate cu menţiunea că trebuie plătită după scrutin. Aşa cum însă s-a întâmplat de o mulţime de ori, după ce a trecut scrutinul, foştilor candidaţi nu le-a mai păsat de datorii.

 

Partea neagră a afacerii


Întreaga poveste are şi o parte neoficială. USL nu ar fi avut contract cu SC Eltrans SA pentru toate bannerele, iar o parte ar fi fost montate „la negru”. În timpul campaniei din 2012 USL a primit o amendă pentru că a lipit nişte afişe electorale fără respectarea legislaţiei, în sensul precizării tirajului şi a tipografiei care le-a executat. Speriaţi că li s-ar putea face o plângere şi pentru bannerele fără acte, liderii USL ar fi făcut de urgenţă un contract, care însă nu fusese bugetat înaintea campaniei. Practic, plata sa nu a fost luată vreodată în calcul la modul serios, posibil şi pe baza faptului că director general la SC Eltrans SA era un PSD-ist. Speriat de eventuale consecinţe, acesta ar fi şi refuzat să întreprindă vreo acţiune concretă pentru încasarea contravalorii contractului. Până la urmă asta s-a repercutat însă asupra celor două partide pentru că s-au tot calculat penalităţi, iar suma de plată a tot crescut.

 

Actorii principali ai business-ului au cam intrat la apă


Nici măcar unul dintre actorii principali ai disputei financiare nu mai ocupă funcţiile de atunci. Copreşedinţii USL Andrei Dolineaschi şi Florin Ţurcanu nu doar că au fost nevoiţi să renunţe la preşedinţiile judeţene de la PSD, respectiv PNL, ci au dispărut practic din viaţa publică. Paul Şmit a plecat de la SC Eltrans SA şi a devenit director adjunct la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Partidul Conservator şi Uniunea Naţională pentru Progresul României, care au candidat tot în cadrul USL, au dispărut pur şi simplu după fuziuni. Astfel că s-a ajuns să se ceară banii unui contabil care n-a candidat vreodată şi nici n-are de gând să o facă.

 

EXPLOZIV: Firma controlată de Conțac - cel mai mare donator la PSD Botoșani, nimeni n-a dat atâția bani
Județ sărac, partid bogat! PSD Botoşani rade totul, de la “tăticu’” la “d-na manager”: A adunat cei mai mulţi bani din toată Moldova

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Se sparge Serviciul de Permise! Angajații își vor pierde gradele și vor avea cu totul alți șefi
Modificări radicale în ceea ce privește una dintre cele mai aglomerate structuri de la Botoșani unde zilnic afluxul de persoane este unul ridicat.
LOVITURĂ în statul român: Tot mai mulți botoșăneni REFUZĂ să mai contribuie pentru pensii și sănătate
Cum este posibil ca după 35 de ani de muncă să ajungi să încerci să trăiești cu o pensie de 860 de lei? Sau cât de normal este să contribui ani de zile la rând la sistemul de asigurări de sănătate și când te îmbolnăvești să fii nevoit să ajungi tot în sistemul privat?
TOȚI directorii de deconcentrate de la Botoșani își vor pierde funcțiile!
Funcțiile tuturor directorilor instituțiilor publice deconcentrate de la Botoșani (și nu numai) vor fi în aer.
SEDIU modern pentru una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani – FOTOGALERIE
În urma mai multor demersuri întreprinse la nivel instituțional, botoșănenii vor avea acces la unele servicii publice, în condiții civilizate.
S-a vândut ”Televiziunea Botoșănenilor”! Un cunoscut om de afaceri a preluat postul TV
La 11 ani și jumătate de la prima zi de emisie, ”televiziunea botoșănenilor” și-a schimbat din nou proprietarul.
Cumpărături la Carrefour și concedii cu mașina unității, ploaie de sesizări pentru „omul de talia lui Ronaldo în fotbal” – FOTOGALERIE
Puzderie de sesizări la adresa unui director botoșănean care este acuzat că folosește în interes personal mașina unității.
PREMIERĂ la Botoșani: Primul taxi electric scos pe străzi, arată bine de tot și este silențios – FOTOGALERIE & VIDEO
Municipiul reședință de județ mai face un pas spre civilizația care se regăsește preponderent în marile orașe ale țării. Pe străzile din orașul Botoșani apare primul taximetru electric.
Mireasă părăsită cu o zi înaintea nunții, mirele s-a speriat și a fugit
O nuntă de vis s-a terminat într-un mod dureros pentru o tânără fată din Botoșani.
Cu nevasta sau cu…? Funcţionarii de la „Drumuri” prinşi vara la perfecţionare cu „însoţitoare”
Curtea de Conturi a României a descoperit că Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a decontat cheltuieli cu o deplasare pentru salariaţi din afara instituţiei.
loading...
Domn’ Costică a sacrificat un manager care a plătit datorii de peste 6 milioane pentru o doctoriţă care a luat 3 şi ceva la ultimul examen pentru director
În raportul de activitate pe care l-a depus la jumătatea mandatului, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani nu face referire strict doar la instituţia pe care o conduce, ci şi la cele subordonate.
Lecție de răzbunare sexuală la Girl Up! Scandal cu o tabără exclusiv pentru fete, Inspectoratul pune şcolile în gardă: Mare atenţie
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani a trimis marţi o adresă unităţilor de învăţământ preuniversitar cu privire la organizarea unei tabere mai… aparte în judeţul Covasna.
Şut în… FC Botoşani - datorii, ameninţări şi… stadioane: L-a executat pe Cornel Șfaițer, dar nu vreau să fiu următorul pe lista lui / Tot ameninţări că o să fiu executat
Disputele pe seama utilizării bazelor sportive de către FC Botoşani s-au amplificat după ce luni dimineaţă jucătorilor nu li s-a permis accesul la stadionul „Mecanex”, iar conducerea clubului a făcut public incidentul.
TRAGEDIE în fotbal: Un mare fost jucător de la Botoşani a plecat la ceruri, doi băieți i-au dus visul mai departe
Fotbalul botoşănean s-a despărţit de unul dintre cei mai mari jucători ai săi. Luni dimineaţă a încetat din viaţă în propria casă.
Unul dintre cei mai bogați politicieni botoșăneni continuă să fie… bogat
De aproximativ cinci ani de zile, un fost politician de la Botoșani pare să trăiască visul majorității românilor.
amafashion.ro%20
loading...
Un botoșănean și-a construit casă cu tot cu gard pe domeniul public și a înfundat canalizarea orașului – FOTO
Probabil dacă nu ar fi fost ziua de 28 iunie 2018, acest botoșănean ar fi trecut neobservat de oamenii legii.
FĂRĂ PRECEDENT: Director ținut cu forța în funcție, vrea să plece dar nu-i dau voie șefii cei mari
Situație fără precedent la Botoșani: Un director cu un salariu de peste 10.000 de lei nu poate să-și părăsească funcția deoarece nu i se permite o revocare a contractului de mandat.
Bicicleta furată de la un director, scoasă la vânzare de un medic pe OLX – un dosar la Poliţie de te doare mintea - FOTOGALERIE
După şapte săptămâni un director botoşănean şi-a recuperat bicicleta care i-a dispărut din uscător. Povestea este însă mult mai interesantă decât obiectul cu pricina.
Avarii în lanț în municipiul Botoșani: apa curge într-o veselie de peste o lună, case inundate, oameni disperați – GALERIE FOTO & VIDEO
Sunt doar câteva cuvinte ce descriu tabloul disperării pe care îl trăiesc mai multe familii ce locuiesc în municipiul Botoșani și care, de mai bine de o lună de zile se luptă cu… apa din conductele societății Nova Apaserv.
PSD-ist numit director exact pe postul pentru care a luat 2 şi ceva la examen
Actualul Guvern pare să îşi fi făcut un obicei din a numi directori care s-au umplut de ruşine la examenele organizate pentru ocuparea respectivelor posturi.
starshiners.ro%20
EXCLUSIVITATE Iftime iese la rampă după cea mai agitată vară - 3,3 milioane euro la bătaie şi 7.000 – 8.000 de euro postul: Măcar anul acesta îl ţin sigur, la anul mai vedem
FC Botoşani trăieşte probabil cea mai agitată vară din 2013, când a promovat în Liga 1. Au plecat preşedintele de onoare Cornel Şfaiţer, directorul sportiv Toni Heleşteanu şi 11 jucători.
...9 parlamentari la oferta zilei : 1 leu buc = 9 leiAtât sa achitat din debit asa de ieftini suntVor mai face cei de la Strâns un discount ca doar primesc subvenție pentru a mentine prețul pietei
14 aprilie 2018, 07:35
astratex.ro
loading...
starshiners.ro%20
loading...
Sondaj
Sunt justificate protestele românilor din Diaspora?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am luat decizia clară. Povestea aia să recuperăm alea două zile câte o oră în fiecare zi, nu. Tot atât lucrau. Vor recupera zilele astea în două sâmbete și va fi toată lumea la serviciu și trebuie și să-i controlăm, dac ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.6590 lei
USD
Dolarul SUA
4.0854 lei
CHF
Francul elveţian
4.1212 lei
GBP
Lira sterlină
5.2228 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6817 lei
XAU
Gramul de aur
156.9480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2479 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4409 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9670 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1200 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6250 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18 o C
Dorohoi
18 o C
Bucecea
18 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
18 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.