Știrea zilei
Asta țeapă! Firma orașului așteaptă de 5 ANI banii de la PSD și PNL pentru campania electorală, s-a ajuns la proces

La mai bine de cinci ani de la data alegerilor, compania de transport a Consiliului Local Botoşani încă aşteaptă ca o parte a candidaţilor de la alegerile parlamentare din 2012 să îşi plătească datoriile.

USL încă mai există. Şi are datorii


Este vorba de aspiranţii social-democraţi şi liberali la Senat şi Camera Deputaţilor, care înregistrează un debit ce cu tot cu penalităţi atinge exact 3.305 de lei. SC Eltrans SA a deschis proces pentru recuperarea banilor abia în luna octombrie a anului trecut. Marea problemă este însă că atunci PSD-iştii şi PNL-iştii formau Uniunea Social Liberală, alianţă politică destrămată încă din 2014. Aşa că, Judecătoria Botoşani a solicitat precizări de la Tribunalul Bucureşti privind situaţia juridică a USL. Şi, surprinzător, cu toate că PSD şi PNL au candidat separat la toate alegerile din ultimii patru ani, răspunsul a fost că USL încă există. Iar aceasta tocmai pentru că la nivel naţional ar înregistra datorii uriaşe şi nu i se acceptă dizolvarea.

 

Eltrans nu s-a prea obosit să recupereze banii


USL perfectase un contract cu SC Eltrans SA pentru montarea unor bannere pe stâlpii aferenţi liniilor de tramvai. Suma totală se ridica la circa 4.500 de lei, din care social-democraţii şi liberalii au plătit o parte, după care au refuzat însă să mai achite, astfel că s-a ajuns la proces. Directorul general al societăţii susţine că predecesorul său, social-democratul Paul Şmit, a refuzat practic să depună plângere pentru a nu-şi supăra şefii de la partid, aşa că imediat după preluarea funcţiei a trebuit să iniţieze el o acţiune. Deşi au trecut cinci ani de la prestarea serviciilor, este convins că suma trebuie plătită şi crede că la mijloc este şi rea voinţă întrucât debitul este nesemnificativ pentru liderii unor partide parlamentare.


„Nu e prescris că l-am prins pe ultima sută de metri. Ei au mai făcut nişte plăţi şi de la data ultimei plăţi nu au trecut trei ani până ce am depus acţiunea. Practic, ei au recunoscut datoria. Eu ce pot să fac cu suma aceasta, o iau pe mine?”


Victor Ivănescu, director general SC Eltrans SRL.


Un contabil chemat să plătească totul


Culmea este că la două partide cu atâţia parlamentari, primari, consilieri, cel chemat la bară de magistraţi a ajuns să fie un contabil, Dumitru Ciobanu, pe motiv că el era atunci mandatar financiar al USL. Acesta a rămas interzis când a primit citaţia şi a chemat PSD-ul şi PNL-ul în garanţie.


„Eu ce treabă am? Am candidat eu, mi-au pus mie bannere, mi-au făcut mie reclamă? Eu am făcut acolo nişte calcule: 2 + 2 = 4. După alegeri n-a mai vorbit unul cu mine. Juridic, USL încă mai există, chiar dacă politic nu”,


Dumitru Ciobanu, mandatar financiar USL la alegerile din 2012.


Acesta a redirecţionat plângerea spre mandatarul financiar naţional al USL. El a adăugat că SC Eltrans SA a emis factura în ultima zi de campanie electorală astfel încât nu a mai avut timp să o achite până la alegeri. A înregistrat-o totuşi în contabilitate cu menţiunea că trebuie plătită după scrutin. Aşa cum însă s-a întâmplat de o mulţime de ori, după ce a trecut scrutinul, foştilor candidaţi nu le-a mai păsat de datorii.

 

Partea neagră a afacerii


Întreaga poveste are şi o parte neoficială. USL nu ar fi avut contract cu SC Eltrans SA pentru toate bannerele, iar o parte ar fi fost montate „la negru”. În timpul campaniei din 2012 USL a primit o amendă pentru că a lipit nişte afişe electorale fără respectarea legislaţiei, în sensul precizării tirajului şi a tipografiei care le-a executat. Speriaţi că li s-ar putea face o plângere şi pentru bannerele fără acte, liderii USL ar fi făcut de urgenţă un contract, care însă nu fusese bugetat înaintea campaniei. Practic, plata sa nu a fost luată vreodată în calcul la modul serios, posibil şi pe baza faptului că director general la SC Eltrans SA era un PSD-ist. Speriat de eventuale consecinţe, acesta ar fi şi refuzat să întreprindă vreo acţiune concretă pentru încasarea contravalorii contractului. Până la urmă asta s-a repercutat însă asupra celor două partide pentru că s-au tot calculat penalităţi, iar suma de plată a tot crescut.

 

Actorii principali ai business-ului au cam intrat la apă


Nici măcar unul dintre actorii principali ai disputei financiare nu mai ocupă funcţiile de atunci. Copreşedinţii USL Andrei Dolineaschi şi Florin Ţurcanu nu doar că au fost nevoiţi să renunţe la preşedinţiile judeţene de la PSD, respectiv PNL, ci au dispărut practic din viaţa publică. Paul Şmit a plecat de la SC Eltrans SA şi a devenit director adjunct la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Partidul Conservator şi Uniunea Naţională pentru Progresul României, care au candidat tot în cadrul USL, au dispărut pur şi simplu după fuziuni. Astfel că s-a ajuns să se ceară banii unui contabil care n-a candidat vreodată şi nici n-are de gând să o facă.

 

loading...
EXPLOZIV: Firma controlată de Conțac - cel mai mare donator la PSD Botoșani, nimeni n-a dat atâția bani
Județ sărac, partid bogat! PSD Botoşani rade totul, de la “tăticu’” la “d-na manager”: A adunat cei mai mulţi bani din toată Moldova

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
DOCUMENT Uite aşa devii şef la PSD Botoşani - Manevra „buletinul de vot” sau ce le-a trecut prin cap PSD-iştilor ca să iasă cine trebuie la alegerile de la municipiu
Dacă la alegerile de anul trecut, din PNL, au circulat neoficial două bileţele cu liste diferite pe care delegaţii la conferinţă să le voteze, la PSD Botoşani lucrurile s-au rezolvat mult mai simplu, prin buletinul de vot. Da, pur şi simplu.
TUPEU de golan! Un puști fără permis, cu ajutor social și Audi, figuri în fața Poliției - a fugit și și-a abandonat mașina – FOTOGALERIE
Teribilismul în cazul unor tineri care abia ies din adolescență capătă dimensiuni ridicate și pot lăsa, în unele cazuri chiar urme greu de șters.
TREI stații de taxi noi la Botoșani, Cornișa se deschide cu o MARE criză
Pregătiri pe ultima sută de metri cu privire la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa. Primarul Cătălin Flutur arăta săptămâna trecută faptul că se dorește ca pe data de 1 Decembrie 2018, în An Centenar, Cornișa să primească primii vizitatori.
1,5 milioane s-au cheltuit degeaba la Botoșani pe referendum, banii s-au dus în mare parte la membrii de partid
Se puteau căsători persoane de același sex înainte de referendum? Nu!Se pot căsători persoane de același sex după referendum? Nu!Dacă referendumul era validat se puteau căsători persoane de același sex? Nu!
Prezență de aproape 130% la referendum într-o secție din Botoșani, aproape jumătate din oameni au votat pe listele suplimentare
Chiar dacă, asemeni aproape tuturor celorlalte județe, nici Botoșani nu a atins pragul necesar validării referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, au existat totuși câteva localități în care s-a trecut cu mult peste limita de 30%.
Care referendum? S-a deschis mustăria! Muzică, dansuri și voie bună la conac - VIDEO & GALERIE FOTO
Prezența extrem de slabă la prima zi de referendum poate fi explicată printr-un boicot generalizat, dar și prin faptul că o mulțime de botoșăneni au avut tot felul de treburi.
Botoșani VOTEAZĂ? Prima zi de referendum la Botoşani pentru familia tradițională: fără tablete în secții, pragul micșorat prin… „altă întrebare”
364.460 este numărul total de alegători cu drept de vot de la nivelul județului, așadar teoretic atâția cetățeni botoșăneni sunt așteptați să treacă pe la urne sâmbătă şi duminică, zilele în care se desfășoară referendumul pentru revizuirea Constituției.
6.000 de euro al 13 – lea salariu pentru fostul preşedinte al PSD Botoşani! Îl primeşte şi dacă îşi pierde locul de muncă până la sfârşitul anului
Fostul deputat şi senator de Botoşani, Gheorghe Marcu, va primi al 13 – lea salariu chiar şi în eventualitatea în care luna viitoare va rămâne fără actualul loc de muncă. Şi aceasta ca urmare a unei decizii a Consiliului de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Boicot sau nepăsare? Val de retrageri din partea președinților secțiilor de votare la referendumul pentru familie
270 de retrageri din Cluj120 de retrageri la Bihor150 de retrageri la Timiș100 de retrageri și la Arad
ÎNCERCARE: TREI parlamentari să fie târâți la Tribunal în procesul lui Florin Țurcanu, doi au scăpat și a rămas doar unul
Numele uneia dintre cele mai puternice femei din politica botoșăneană a fost rostit ieri la Tribunalul Botoșani în procesul în care Florin Țurcanu este judecat pentru fapte de corupție.
DOCUMENT Deputata Mihaela Huncă evacuată din Prefectură după ce a plecat din PSD – FOTOGALERIE
La două zile după ce şi-a oficializat plecarea din PSD, deputata Mihaela Huncă a fost somată de Prefectură să elibereze biroul pe care îl ocupa în Palatul Administrativ.
PSD-ul, gata să intre la Botoșani pe mâna lui Tincu; Andrei omul nr.2, Macaleți... paaaa
Social-democrații botoșăneni își aleg sâmbătă noua conducere în cadrul conferinței organizației municipale care are loc la un hotel din bulevardul Mihai Eminescu.
O TRAGEDIE de judeţ: Doar 5% din populaţie lucrează la privat, peste 80% din liceeni pleacă din Botoşani - Toţi copiii spun că vor să lucreze la stat
„Radiografia economică a judeţului Botoşani – oportunităţi”, aceasta este lucrarea care confirmă cu date incontestabile faptul că trăim într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării şi că timp de 28 de ani politicienii care s-au perindat pe la conducere au făcut extrem de puţine lucruri pentru ridicarea nivelului de trai.
Avocatul din Botoșani care a renunțat la client pentru că l-a MINȚIT: Singura modalitate de a-și îmbunătăți situația era de a recunoaște fapta
Situație mai rar întâlnită în instanțele de la Botoșani. Un avocat și-a lăsat baltă clientul pe care-l apăra după ce a constatat că acesta nu a relatat întregul adevăr în fața judecătorului, la audieri.
Crimă mascată de un accident? Poliţist cerut la audieri în tragedia din Centrul Vechi terminată cu invazia spitalului
Dimineață mohorâtă de toamnă, holul Tribunalului Botoșani este înțesat de oameni, cetățeni care-și caută dreptatea și avocați îmbrăcați cu robe negre. În furnicarul de oameni se regăsesc și rudele lui Vasile Gologan, botoșăneanul care este acuzat că ar fi comis una dintre cele mai șocante crime de la Botoșani.
Familii din Centrul Vechi debranșate de la apă cu excavator și jandarmi: Ne spălăm în fântânile arteziene dacă ne taie apaVIDEO & GALERIE FOTO
Pentru că au acumulat datorii la serviciile de apă și canalizare o serie de familii din municipiul Botoșani au primit aviz de întrerupere a acestui serviciu.
MĂRTURIA unei fete îngrozite care a auzit cum un om este ucis cu sulițe, topoare și furci
Zece minute au fost suficiente pentru o fată de 15 ani din Botoșani ca să trăiască probabil toată viața cu trauma unei zile de duminică.
Fotograful din crima de la Pacea va merge într-un centru de reeducare și poate fi LIBER cel mai târziu la 32 de ani
Adolescentul care a recunoscut în primă fază că a comis crima de la Pacea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Ce lovitură! Prietenul lui Portariuc pregătit de PSD-işti să preia funcţia de prim-ministru după un plan în care Viorica se îmbolnăveşte
Mass-media centrală a lansat din nou informaţia că Viorica Dăncilă ar urma să fie înlocuită din funcţia de prim-ministru. Pentru a evita scandalurile ce au însoţit plecările lui Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, fosta europarlamentară ar demisiona invocând sănătatea precară.
Se coace un schimb de teren între Primărie și un privat care se termină cu un hipermarket și poate cu o parcare supraetajată – GALERIE FOTO
Municipalitatea botoșăneană poate deveni proprietară pe un teren generos care se află într-o zonă centrală a orașului. Mai exact lângă Stadionul Municipal, suprafața aparținând unei firme private.
...9 parlamentari la oferta zilei : 1 leu buc = 9 leiAtât sa achitat din debit asa de ieftini suntVor mai face cei de la Strâns un discount ca doar primesc subvenție pentru a mentine prețul pietei
14 aprilie 2018, 07:35
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți de acord cu eliminarea jardinierelor de pe Pietonalul Unirii?
Da
Parțial
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sunt oameni aici care mai bine mor de foame decât să ceară ajutor social. Este un soi de mândrie a omului de aici, din nord. Dar este şi obişnuinţa. Este o zonă cu ierni grele, cu vânturi puternice, cu inundaţii. Aici, dacă nu ...
zenda.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6677 lei
USD
Dolarul SUA
4.0341 lei
CHF
Francul elveţian
4.0786 lei
GBP
Lira sterlină
5.3242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5984 lei
XAU
Gramul de aur
159.3098 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4484 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8739 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1090 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6256 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11 o C
Dorohoi
10 o C
Bucecea
10 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
10 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.