Știrea zilei
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO

Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.

”Cred că nici un jurist nu poate rezolva această problemă”


Ședința de la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a blocat imediat după învestirea supleanților. Social-democrații și liberalii nu s-au înțeles la stabilirea majorităților din cele cinci comisii de lucru. Ambele părți, de obicei prin vocea lui Bogdan Buhăianu și Marius Oroșanu, au citit texte din lege care în opinia lor le dădeau dreptate.


Peneliștilor li se cedase controlul unei singuri comisii, lucru pe care nu l-au acceptat, așa că au refuzat pur și simplu să facă nominalizări.


S-a ajuns astfel într-o situație fără precedent, lucru semnalat chiar de primul jurist al urbei.


“Vă rog să mă credeți că, chestii dintr-astea nu se învață la nici o școală, la nici o facultate de Drept din România. Cred că nici un jurist nu poate rezolva această problemă. Dacă rămânem în blocajul acesta înseamnă că nu mai funcționăm niciodată”,


Ioan Apostu, secretarul municipiului Botoșani.

 

S-a inventat ceva ce legal nu există

 

Legea prevede că toți consilierii locali trebuie să facă parte dintr-o comisie, dar nu și ce se întâmplă dacă refuză acest lucru.


Așa că au trecut zeci de minute până ce s-a găsit o soluție. PSD, Pro România și USR au făcut nominalizări, PNL tot nu, astfel încât comisiile s-au constituit, dar incomplete și deja se vorbea în sală de atacarea hotărârii la Tribunal.


Mai departe, la unele puncte sau articole, peneliștii nu au participat la vot, motivând tocmai că hotărârile ar fi ilegale întrucât comisiile nu s-au constituit legal.


Iar legea prevede că proiectele de hotărâri trebuie să treacă prin comisii.

 

Șeful de la Situații de Urgență mergea în uniformă acasă la Maxim să îi (a)ducă votul


Ore întregi s-au pierdut apoi cu desemnarea reprezentanților în consiliile de administrație ale unor licee, școli și grădinițe, fiind destule cazurile în care nu se găseau doritori, iar secretarul aproape că se ruga de aleși să intre într-un CA. Astfel au apărut și situații amuzante, cum ar fi trimiterea lui Maricel Maxim în mai multe CA-uri. Liberalul participa online la ședință, fiind în izolare, și nu apuca să se opună.


Și pentru că veni vorba de omul de afaceri, trebuie spus că din cauza faptului că a luat parte electronic la ședință, nu era pus foarte bine la curent cu poziția colegilor de partid și ajungea uneori să voteze la fel ca pesediștii.  


Iar lipsa sa fizică de la ședință a provocat o altă situație unicat. Cum mai multe proiecte prevedeau vot la persoană, iar acestea presupun exprimarea secretă a opțiunii, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), Sorin Curcă, a mers de mai multe ori acasă la Maricel Maxim pentru a-i duce – aduce buletinul de vot.


În schimb, a trecut la foc automat, cu votul pesediștilor, proiectul privind dărâmarea fostei fabrici Rapsodia Conf și construcția unui supermarket Lidl.

 

Noroc cu Filarmonica


Ceea ce la început a părut a fi doar o glumă și anume faptul că aleșii nu vor termina ședința până la concertul Filarmonicii de Stat, programat în sala de spectacole de la Casa de Cultură a Sindicatelor, a început să prindă contur. Ședința CL a început la 10:00, iar concertul era fixat pentru 18:30 și trebuia să fie transmis online. Muzicienii aveau însă nevoie de timp pentru pregătiri, neputând să intre direct la ora anunțată. Astfel, în apropiere de ora 18:00, aleșii au fost sesizați că trebuie să elibereze sala și într-un final au făcut-o.


Ședința, cea mai lungă cel puțin din ultimii 20 de ani, a durat atât și pentru că, pe lângă unitățile de învățământ, consilierii au trebuit să își desemneze reprezentanții și în consiliile de administrație ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului de Recuperare. Și iarăși a fost vot secret, însă s-a greșit parțial procedura astfel încât a trebuit reluată.


În alte cazuri, când procedura a fost bună, unii consilierii nu mai apucau să voteze, fiind nevoiți să părăsească sala din cauza necesităților fiziologice.


Ședință cu antrenori și galerii


Întrunirea s-a desfășurat sub supravegherea liderilor județeni ai PSD și Pro România – ALDE, care s-au implicat activ în derularea lucrărilor prin sfaturi date aleșilor de la municipiu, comentarii, încurajări, aprobări, dezaprobări și altele asemenea.

 

Cum liberalii nu au avut parte de sprijinul șefilor de la județ, pentru a scăpa de cei ai adversarilor, Daniel Botezatu – PNL a sesizat faptul că în sală se află mai multe persoane decât prevede legislația anti Covid și a cerut să se ia măsuri, solicitare rămasă fără ecou.

 

Cătălina Lupașcu i-a transmis Doinei Federovici să tacă – ”d-na președinte, aici nu este Consiliul Județean” – moment în care șefa CJ a rămas stupefiată, făcându-și cruce. Și tot Cătălina Lupașcu a strigat dintr-un capăt de sală la Sorin Curcă, șeful SVSU, aflat tocmai în cealaltă parte, să își pună masca.

 

Pauzele de consultări, șuete la o țigară


În fine, dacă se gândea cineva că Eugen Țurcanu se poate schimba, aflați că nu s-a întâmplat așa ceva. De lângă Cătălin Flutur, în stilul deja caracteristic, aproape că a țipat la Cosmin Andrei: ”comportă-te ca un primar”, numulțumit fiind de repoșurile aduse de noul edil șef consilierilor PNL că refuză practic să muncească în slujba botoșănenilor prin faoptul că nu acceptă să facă parte din comisiile de specialitate.


Cât despre USR-iști, aceștia și-au început mandatul abținându-se de o mulțime de ori la vot.


În fine, trebuie spus că, deși au cerut și au fost de acord să ia pauze pentru consultări și pentru a se pune de acord, în realitate consilierii nu au făcut altceva decât să iasă afară la fumat și să discute tot separat, pe partide, fără să încerce efectiv să iasă din blocaj. Astfel că, întorși în sală, și-au continuat reprezentația pe banii botoșănenilor.

 

loading...
A fost ales înlocuitorul de drept al primarului cu o ”figură trasă la indigo” de la Consiliul Județean
Liviu Toma ales pe listele Pro România a aderat la grupul PSD

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Loading...
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Loading...
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
Poate nu ai citit articolul, PNL-istii au vrut sa blcoheze tot, au refuzat sa faca nominalizari. Cu turcanu si lupascu in frunte acestia au sfidat orice legi de bun simt, vorbeau ca la ei pe tarla, au uitat sa sunt in sedinta de cl...
7 noiembrie 2020, 13:26
Unde s oamenii alde din CL? Roxi nu a știut ca Zvanca și Ionescu sunt caii troian care pun la dispoziția lui cata oamenii din comisiile de vot? Pe Popescu nu puteau sa l fraiereasca, asa ca au ejectat o pe Roxi.
7 noiembrie 2020, 12:36
Da, ești la fel de nerușinat ca și fluture. Numai scandal și blocaje atunci când nu poate beneficia de milioane. Asa va fi tot acest mandat, ca fluture dacă nu i cu punga plina, face spume. La fă-l și camarila lui jegoasa.
7 noiembrie 2020, 12:33
Turcanu individul cu biroul din fata primăriei și flutur zis frauda au ajuns circarii orașului. Cat despre boicotare ce sa spunem? Frauda după vreo cateva pahare de V 33 spunea că era blocat in mandatul trecut de consiliul local. Acum el ce face? Flutur, Turcanu , Lupascu hoinara din Tineretului și alții plecati! Lăsați oamenii care stiu sa faca administrație in pace!
7 noiembrie 2020, 11:23
sa le fie rusine, nesimtiti, needucati, ce cauta astia in politica?, daca mu se apuca de treaba, repetam alegerile si ii trimitem acasa pe nestiutorii astia de carte, dar cu pretentii
7 noiembrie 2020, 11:15
sa vorbit de intinerirea C.L. din PSD dar am vazut ca pe cei tineri ai numeri pe degete ,fosti si actuali consilieri care in mandatul trecut inainte de sedinta intrebau ce sa voteze si ce nu ca decitit materialele expuse nici gand . Succes in continuare..
7 noiembrie 2020, 10:54
Poate nu ai citit articolul, PNL-istii au vrut sa blcoheze tot, au refuzat sa faca nominalizari. Cu turcanu si lupascu in frunte acestia au sfidat orice legi de bun simt, vorbeau ca la ei pe tarla, au uitat sa sunt in sedinta de cl...
7 noiembrie 2020, 10:11
O sa plinga in pumni oameni dupa Fluture ca astia de la psd nu fac nica decit circ.
7 noiembrie 2020, 09:20
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8738 lei
USD
Dolarul SUA
4.0148 lei
CHF
Francul elveţian
4.5251 lei
GBP
Lira sterlină
5.5099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8830 lei
XAU
Gramul de aur
241.5144 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3641 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1207 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1808 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.7 o C
Dorohoi
3.7 o C
Bucecea
3.4 o C
Darabani
4.4 o C
Saveni
3.7 o C
Ştefăneşti
2.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.