Știrea zilei
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani

Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.

Dezastrul produs asupra animalelor

 

Medicii veterinari au avut o zi plină pe 1 ianuarie în încercarea de diminuare a răului produs de zgomotele de Revelion. Echipa TrioVet a fost asaltată la propriu de telefoane din partea botoșănenilor care fie și-au pierdut animalele de companie care au fugit din cauza zgomotelor, fie au sesizat că există altele rănite.

 

„De câțiva ani, noaptea dintre ani o sărbătorim restrâns, acasă alături de animalele proprii pentru a minimaliza stresul dat de zgomotul pocnitorilor. Am început dimineața cu telefoanele care sunau necontenit, câini găsiți și pierduți să ajutăm la citirea cip-urilor și identificarea proprietarilor, câini accidentați, unii în stare gravă iar alții pentru care nu s-a mai putut face nimic. La adăpost din cauza fricii și panicii am avut câțiva câini care au rupt gardurile și au evadat, însă din fericire toți au fost recuperați și sunt în siguranță”,

a povestit dr. Daniel Bejenariu, de la TrioVet.

 

Au existat și situații cu câini loviți de mașini, un astfel de caz fiind al unei cățelușe care avea o fractură de coloană și nu își putea mișca trenul posterior. Medicii susțin că se așteaptă la un nou val de victime ale „distracției” din noaptea de Revelion.

„Așa ca începem anul din nou cu alte nevoi si avem din nou nevoie de suportul vostru, transmit medicii de la TrioVet”.

Cont RO69RZBR0000060018778836 titular Asociația We Care About Strays

PayPal [email protected]

 

Cum sunt afectate animalele

 

Artificiile și alte materiale explozive provoacă diverse daune animalelor, unele chiar fatale. Auzul multora dintre ele este mult mai sensibil decât la oameni, așa că exploziile artificiilor nu numai că le deranjează mai mult, dar le pot deteriora auzul foarte grav.

 

Câinii, de exemplu, își pot pierde ireversibil auzul din cauza zgomotului produs de artificii, arată Animal Ethics. Se estimează că o cincime din disparițiile animalelor de casă se datorează sunetelor foarte puternice, în principal artificiilor și furtunilor.

 

Artificiile pot emite sunete de până la 190 de decibeli, cu 110-115 peste limita de 75-80 de decibeli limita la care începe deteriorarea urechii umane. Artificiile generează un nivel de zgomot mai mare decât petardele, împușcăturile (140 decibeli) și unele avioane cu reacție (100 decibeli). Zgomotele provocate de artificii și petarde pot duce la pierderea auzului la animale sau la apariția tinitusului (țiuitul în ureche).

 

Frica și stresul

 

Pe lângă aceste daune, zgomotele provocate de artificii dăunează animalelor provocând frică. De fapt, expunerea repetată la zgomote puternice neașteptate, imprevizibile poate provoca fobii la multe animale, crescând reacțiile de panică la zgomote puternice în viitor. Efectele artificiilor asupra animalelor pot fi observate foarte clar în grădinile zoologice. S-a demonstrat că zgomotul artificiilor face ca animalele precum rinocerii și gheparzii să fie foarte nervoase, afectându-i și pe alții, cum ar fi elefanții, în timp ce rozătoarele continuă să alerge la câteva minute după zgomote.

 

Efecte nocive ale particulelor chimice

 

În plus, petardele sunt otrăvitoare, iar explozia lor eliberează particule dăunătoare, cum ar fi praful fin (PM10), care este toxic pentru inhalare. Poate agrava bolile existente și poate provoca altele. Prin urmare, artificiile reprezintă un pericol atât pentru animalele care locuiesc în zonele în care au loc focurile de artificii, cât și în locații relativ îndepărtate când vântul transportă particulele.

 

Substanțele chimice sunt, de asemenea, periculoase pentru pisici și câini, la fel ca și pentru oamenii cu boli respiratorii, cum ar fi astmul. Iată cum sunt afectate animalele de zgomotul focului de artificii.

 

Câinii

 

Câinii pot auzi până la 60.000 hz, în timp ce oamenii nu pot auzi nimic peste 20.000 hz, ceea ce reprezintă doar o treime din capacitatea câinilor. Această acuitate a câinilor este unul dintre motivele pentru care sunetul artificiilor le poate fi atât de dăunător. Ei prezintă semne de anxietate copleșitoare deoarece nu pot scăpa de sunet. Câinii, ca multe alte animale, suferă și de alte fenomene care produc sunete puternice, cum ar fi furtunile. Cu toate acestea, în cazul furtunilor, zgomotele sunt însoțite de semne de avertizare anterioare, pentru ca animalele să le poată percepe din timp.

Acest lucru le poate provoca neliniște în așteptare, dar nu le provoacă frica neașteptată cauzată de artificiile, care sunt bruște și nu pot fi identificate. Frica de zgomot în rândul câinilor mai în vârstă este mai frecventă. Mulți câini urbani suferă simptome negative din cauza exploziilor de petarde.

Reacțiile comune sunt paralizia, încercările necontrolate de a scăpa și de a se ascunde și tremurături. Pot fi prezente și alte semne mai intense, cum ar fi salivație, tahicardie, vocalizări intense, urinare sau defecare, activitate crescută, hipervigilență și tulburări gastrointestinale. Toate aceste semne indică un mare disconfort. Este important să rețineți că în primii ani de viață, câinii sunt deosebit de vulnerabili la dezvoltarea fobiilor.

 

Pisicile

 

Efectele artificiilor asupra pisicilor sunt mai puțin evidente, dar răspunsurile lor sunt similare cu cele ale câinilor, cum ar fi încercarea de a se ascunde sau de a scăpa. Cu toate acestea, indiferent de teama pe care o au, acestea au un risc mai mare de a fi otrăvite. Multe pisici care se află în apropierea zonelor în care se produc focuri de artificii sau se aruncă petarde le ingerează sau ingerează părți din acestea. În plus, ele pot orbi sau pot fi grav rănite de exploziile petardelor.

 

Caii

 

Caii se pot simți cu ușurință amenințați de artificii datorită hipervigilenței lor, deoarece sunt în permanență în alertă maximă din cauza posibililor prădători. Caii, de asemenea, acționează destul de asemănător cu câinii și pisicile, dând semne de stres și frică și încercând să fugă sau să scape. Se estimează că 79% dintre cai suferă de anxietate din cauza petardelor, iar 26% suferă răni din cauza acestora.

 

Păsările

 

Zgomotul petardelor poate cauza păsărilor tahicardie și chiar moartea de frică. Gradul ridicat de stres al păsărilor este indicat de faptul că păsările pot abandona temporar sau definitiv locurile în care se află. În zonele care sunt zone de survol a aeronavelor, rațele creole cresc mai încet și au o greutate corporală mai mică decât rațele creole care trăiesc în zone cu puțin zgomot.

 

Gâștele de zăpadă afectate de aceste zgomote petrec mai puțin timp mâncând ziua și încearcă să compenseze în timpul nopții, ceea ce presupune scurtarea perioadei lor de odihnă și somn, reducându-și treptat rata de supraviețuire.

 

Dezorientarea și panica de la artificii pot face ca păsările să se prăbușească sau să zboare spre mare. Speciile coloniale de păsări care cuibăresc în densități mari, cum ar fi pescărușii argintii, sunt expuse unui risc mai mare în timpul exploziilor de petarde. Multe dintre ele fug din cuiburile lor și nu mai știu să se întoarcă o dată ce zgomotul se termină, ceea ce îi lasă pe mulți dintre puii lor neputincioși.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO

 

 

Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
ȘANTIER anunțat peste două luni pe maidanul de la marginea orașului: Foișoare, paintball, tiroliană, tubing, bănci smart și terenuri de sport – GALERIE FOTO
Ideea acestui proiect a fost pornită în mandatul 2012 – 2016 de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, și ar putea fi concretizată abia în 2023.A fost continuată de succesorii săi în funcție și a ajuns la stadiul în care, în primăvara aceasta la marginea orașului am putea avea un șantier de anvergură.
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO
Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.
”Innamorato di te” – un bariton, un tenor și „Regele jazzului la acordeon” cu fiicele sale, seară romantică italiană cu Filarmonica din Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
Managerul Spitalului Județean, APEL public la botoșăneni să îi sesizeze orice neregulă din spital: Sunt deschisă la orice discuție / Mă rușinez când se vorbește urâtVIDEO
Conduce cea mai mare unitate medicală a județului de mai bine de doi ani și spune că este managerul care a arătat deschidere totală față de pacienți, aparținători și personal medical deopotrivă.
Hoție la un nou nivel: La Ipotești, de la Nova Apaserv nu se mai fură doar apă, mai nou se fură și curent – VIDEO & GALERIE FOTO
Un șantier deschis lângă o stație de pompare care aparține de SC Nova Apaserv SA a atras atenția angajaților companiei din cauza facturilor nejustificat de mari. Serviciul Control și Antifraudă din cadrul societății a ajuns în zonă și a descoperit un cablu conectat ilegal la stația de pompare a apei.
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni
Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO
Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.
Casă acoperită de gunoaie, focar de infecție pe Calea Națională! Proprietarul și-a rupt hainele de pe el când a văzut Poliția – GALERIE FOTO
Imobilul se află la stradă, pe Calea Națională din municipiul Botoșani și prezintă imaginea unei rampe de gunoi la dimensiuni mai mici.
Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui
Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Fotografia 2 e sa scurgă lacrimi Nu e făcută în Botoșani Plângeți de mila animalelor dar nu vad sa plângă nimeni în aceste articole de morții din Ucraina Faceți astfel de articole și in Ucraina poate va da cineva în cap sa va treziți la realitate!!!
2 ianuarie 2023, 19:19
Mai aveți un pic și o să stați în fața Bisericii cu căciula in mână, dacă vreți să ajutați ,ajutați nu va mai milogiți așa, vă faceți de râs în calitate de medici, binele se face în liniște.
2 ianuarie 2023, 18:14
Nu dați banii pe prostii,Luați bombe la copii!Poate ne-a veni mintea la cap și-o să renunțăm la tâmpenia asta de ”focuri de artificii”, sălbăticie, primitivism și superstiție. Dar, câtă vreme cineva poate câștiga bani iar orgoliul de idiot poate fi măgulit, n-o să dispară repede de la festivitățile organizate de oficialități, pe bani publici și, bineînțeles, la cerea de nerefuzat a alegătorilor!
2 ianuarie 2023, 17:22
A ajuta o fundație care se ocupă intens de binele animalelor nu înseamnă cerșeală.Dar..ce știu unii,doar să arunce cu petarde.
2 ianuarie 2023, 09:24
Interesant mod de a " cerși " bani , dar la unii funcționează.
2 ianuarie 2023, 08:52
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.3 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
7.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.