Știrea zilei
O femeie internată într-un centru al statului i-a rupt mâna unei infirmiere: Ne-o mai luăm așa, câteodată

Un conflict violent a avur loc săptămâna trecută într-un centrul al statului.

Infirmieră lovită de o beneficiară 

 

Este vorba despre Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Lucie Lecomte” aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

 

O infirmieră a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati după ce a fost lovită de o beneficiară din centru, în vârstă de 30 de ani.

 

S-a întâmplat în seara zilei de joi, 21 septembrie 2023, în jurul orei 21:00, pe când personalul se afla în schimbul doi.

 

De serviciu erau o asistentă medicală și o infirmieră. La un moment dat centrul s-a umplut de țipete, două colege de cameră s-au luat la ceartă.

 

„Totul a pornit de la un conflict verbal între două beneficiare care și-au adus injurii una alteia, limbaj vulgar, ei folosesc și limbaj vulgar. Una dintre beneficiare a coborât și a informat asistentul medical că este amenințată de cealaltă colegă de cameră, că-i vorbește urât și înjură. Doamna a urcat împreună cu infirmiera. Suntem ca într-o casă, când apar țipete, toată lumea se mobilizează. A urcat și infirmiera, au fost de față și celelalte colege din alte camere”,

Carmen Pohoață (foto jos), șef centru „Lucie Lecomte”.

 

 

Având în vedere că beneficiarii din această unitate sunt persoane cu dizabilități, episoadele cu agresivitate verbală sunt aproape zilnice. Uneori apar și acte de violență fizică. La fel cum s-a întâmplat și joi seara.

 

„Agresivitatea verbală a devenit fizică în momentul în care una dintre ele a aruncat un ghiozdan pe jos și cealaltă a dat cu piciorul în ghiozdanul ei, care era pe jos. Cealaltă, prima, a dat cu piciorul într-un răftuleț unde avea mai multe lucruri personale cealaltă, toate lucrurile s-au împrăștiat și una din ele a sărit la bătaie la cealaltă”,

Carmen Pohoață, șef centru „Lucie Lecomte”.

 

„Pumnul nu era destinat doamnei”

 

În astfel de situații procedura indică faptul că personalul aflat în centru intervine pentru calmarea beneficiarilor și medierea conflictelor. Astfel că infirmiera încerca să o liniștească pe una dintre tinerele implicate în scandal, iar asistenta medicală pe cealaltă. În haosul produs, infirmiera a fost cea care a încasat o lovitură: „Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei”.

 

Șefa centrului „Lucie Lecomte” susține că personalul este conștient de riscul la care se supune în cadrul activității profesionale zilnice: „Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câteodată. Ne confruntăm cu decompensările lor psihiatrice. Noi știm, avem și sporuri pentru asta din cauza faptului că lucrăm cu ei, întâmpinăm aceleași probleme ca la psihiatrie”.

 

Depășite de situație, cele două femei au solicitat ajutor prin 112 și la centru au ajuns o ambulanță, dar și echipaje de Poliție și Jandarmerie.

 

„Fetele au fost preluate atunci, pentru că noi nu le-am mai putut potoli. Am sunat la 112, pentru că așa spune procedura. Conflicte apar frecvent, agresivitatea verbală este zilnică, acesta este modul lor de a comunica cu noi, de multe ori când sunt nemulțumite de un lucru. Țipă, urlă, jignesc”,

Carmen Pohoață, șef centru „Lucie Lecomte”.

 

Poveste terminată cu o internare la Psihiatrie

 

Cele două beneficiare au fost internate la Secția de Psihiatrie, unde au petrecut câteva zile pentru o nouă evaluare psihiatrică și o nouă medicamentație. Tânăra agresivă are mai multe internări la Psihiatrie, unde i s-au adus modificări la tratament pentru a avea o conduită calmă.

 

Infirmiera a primit concediu medical pentru o perioadă de cinci zile, urmând a fi reevaluată la începutul lunii viitoare.

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au arătat că au acordat sprijin în urma apelului la 112 către angajații centrului. Nu este deschis dosar penal pentru infracțiunea de „loviri și alte violențe” având în vedere faptul că persoanele fără discernământ nu răspund în fața legii. 

 

29 de persoane cu dizabilități

sunt cazate în centrul menționat

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
O botoșăneancă a fost SECHESTRATĂ și BĂTUTĂ cu bestialitate de iubit: Acum are nevoie de îngrijiri medicale - FOTO
ANCHETĂ la Poliția Botoșani după ce o fetiță ar fi fost bătută la creșa municipală a orașului

 

O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
"Nu este deschis dosar penal pentru infracțiunea de „loviri și alte violențe” având în vedere faptul că persoanele fără discernământ nu răspund în fața legii"Alooo Militia?Raspunde tutorele!
26 septembrie 2023, 08:17
"Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câteodată."A lua bataie, a-ti rupe mainile la locul de munca e normalitate???????Demisia!!!!!!
26 septembrie 2023, 08:04
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.5 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-3.0 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.5 o C
Ştefăneşti
-0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.