Știrea zilei
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni

Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.

Bani fără alte obligații fiscale

 

Pe lângă câștigurile substanțiale rezultate din acest act de „solidaritate” față de semenii care fug din calea războiului, din acest gest decurg și alte beneficii. Spre exemplu, sumele decontate de statul român pentru masa și cazarea ucrainenilor nu trebuie să fie declarate către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), spre a fi impozitate.

 

Nu există obligații fiscale cum sunt la chirii, pentru care contractele trebuie declarate la Fisc.

 

Și mai mult decât atât, numărul ucrainenilor pentru care se cer bani de la stat nu pare a fi verificat de nicio instituție a statului.

 

Proprietarii de locuințe, în special cei care dețin case cu mai multe camere și cărora le este extrem de greu dacă nu aproape imposibil să le ofere spre închiriere pe piața imobiliară au simțit potențialul acestei afaceri cu ucrainenii.

 

Și cu cât sunt mai mulți refugiați cazați, cu atât crește și suma încasată lunar.

 

156.240 de lei încasați de un botoșănean în două luni

 

Un caz concret de la Botoșani este al unei persoane care în două luni, respectiv decembrie 2022 și ianuarie 2023 a ajuns la impresionanta sumă de 156.240 de lei pe care trebuie să o primească de la stat, pentru cazarea unui număr de 36 de ucraineni. În moneda euro ar fi vorba despre o sumă de aproape 32.000 de euro. Neimpozabili! În doar două luni, în condițiile în care pentru o casă, chiria lunară este cuprinsă între 500 și 1.500 de euro.  

 

Statul oferă câte 70 de lei pe zi pentru fiecare cetățean ucrainean găzduit, respectiv 50 de lei pentru cazare (pentru proprietar) și 20 de lei pentru masă, către refugiat. Într-o lună se ajunge la o sumă de 2.100 de lei pentru fiecare persoană găzduită.

 

Pentru a deconta cheltuielile autorităților locale, prefecturile transmit cifrele către Ministerul de Finanțe, care virează apoi banii în contul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU îi alocă apoi inspectoratelor județene care îi distribuie în fiecare localitate.

 

Cine controlează dacă refugiații chiar există și sunt cazați la Botoșani?

 

Cererile pentru decontarea cheltuielilor sunt depuse la Primăria Botoșani pentru persoanele care dețin locuințe în municipiu, iar numărul refugiaților este trecut într-o declarație pe propria răspundere.

 

Potrivit Hotărârii de Guvern 232/2022 privitoare la decontarea cheltuielilor cu masa și cazarea refugiaților, la art. 3, alineat 2 se arată că „situația centralizatoare se certifică pentru realitate la nivelul autorităților administrației publice locale din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cereri de la persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”.

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) nu au efectuat verificări privitoare la numărul de refugiați existenți la Botoșani deoarece nu au primit sesizări că ar exista suspiciuni privitoare la faptul că ucrainenii pentru care statul decontează bani nu ar fi în realitate cazați la Botoșani.

 

Iar acest lucru cade, potrivit normativului menționat mai sus, în sarcina Primăriei Botoșani. Cum însă nici Primăria nu a verificat veridicitatea cererilor depuse „pe propria răspundere”, există și posibilitatea ca unii botoșănenii să beneficieze de sume impresionante fără riscul de a fi controlați de organele statului dacă într-adevăr au în grijă refugiați.  

 

Aproape jumătate de milion de euro NEVERIFICAT de nimeni 

 

Cea mai mare sumă solicitată spre decontare este din ianuarie 2023, respectiv 355.580 de lei pentru un număr de 190 de cetățeni din Ucraina, cazați la Botoșani.

 

48

de botoșăneni au depus cereri în prima lună a acestui an.

 

Statul a început să achite banii pentru cazarea refugiaților în martie 2022, când s-au plătit 44.540 de lei pentru 22 de refugiați. În aprilie suma decontată a crescut deja semnificativ, semn că atractivitatea acestei „afaceri” a prins și la Botoșani, ajugându-se la suma de 262.020 lei, pentru un număr de 153 de ucraineni.

 

Pe atunci, cel mai mult a încasat un botoșănean care avea cazate 9 persoane, respectiv 18.900 de lei într-o singură lună.

 

În iunie 2022 suma decontată a fost de 203.160 de lei pentru 123 de persoane iar în iulie a crescut la 206.480 de lei.

 

Creșteri s-au înregistrat și în august, când statul a decontat pentru refugiați 228.640 de lei pentru 102 persoane cazate.

 

În septembrie s-au decontat 200.930 de lei, în octombrie 253.360 de lei, în noiembrie 280.000 de lei, pentru ca în decembrie să se ajungă la nici mai mult, nici mai puțin de 328.250 de lei.

 

În total, în municipiul Botoșani din martie 2022 până în ianuarie 2023 suma totală care a intrat în buzunarele botoșănenilor care au cazat refugiați a ajuns la 2.362.920 de lei.

 

Adică aproape jumătate de milion de euro.

 

Iar media botoșănenilor beneficiari ai acestor sume în perioada de 11 luni este de 35 de persoane pe lună.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
FOTO: Primii ucraineni care au trecut prin Racovăț pe jos! Oficial din Ucraina: Deja de o oră și jumătate avem alarme
Camioane cu cereale importate din Ucraina, cozi URIAȘE în Vama Botoșani

 

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Hotelul Magdei Soptica, cati euroi doreste?
23 februarie 2023, 10:26
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9678 lei
USD
Dolarul SUA
4.5710 lei
CHF
Francul elveţian
5.2353 lei
GBP
Lira sterlină
5.7886 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1189 lei
XAU
Gramul de aur
303.8212 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2566 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3080 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0389 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3741 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.6 o C
Dorohoi
0.7 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
0.9 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.