Știrea zilei
Administratorul unui pub și un comerciant au încercat desființarea hotărârii de închidere a piețelor și HoReCa, surpriză de proporții la Tribunal

Firma care administrează Grand Irish Pub și Sorinel Belciug, un comerciant cu afaceri în piață, au atacat în instanță hotărârea adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) imediat după ce Guvernul a trasat o nouă serie de restricții, inclusiv interzicerea deplasării pe timpul nopții. Tribunalul a respins acțiunea, dar procesul are o poveste cu totul aparte.

S-a cerut anularea întrucât CJSU NU ar fi fost obligat să închidă HoReCa și multe altele

 


Hotărârea 100 a CJSU a fost aprobată într-o zi de sâmbătă, pe 7 noiembrie mai exact, și prevedea, printre altele, închiderea restaurantelor, barurilor, cluburilor, discotecilor, funcționarea magazinelor doar în intervalul orar 5:00 – 21:00, suspendarea piețelor agroalimentare și târgurilor din spațiile închise și închiderea locurilor de joacă.


Acțiunea a fost depusă la Tribunalul Botoșani pe 10 noiembrie și, în esență, se solicita anularea Hotărârii 100/07.11.2020 a CJSU pe motiv că acest for ar fi adoptat o măsură exagerată în comparație cu rata infectării din județul nostru.


De asemenea, se arăta că, la București, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar fi emis doar o hotărâre cu titlu de recomandare privind întreruperea activităților din domeniilor menționate și că CJSU nu ar fi fost obligat să ia asemenea măsuri.


”Este o hotărâre a CNSU nr. 52 prin care se propune să se închidă, se propune deci să se ia anumite măsuri și nicidecum nu se impune de la nivel național, ci toată responsabilitatea o trasează către comitetele județene, ca acestea în funcție de situațiile particulare din acele județe, să ia decizia dacă închid sau nu. Pentru că, în recomandările de la CNSU se vorbește despre creșterea ratei de incidență Covid la nivel local. Și fiecare județ are o altă rată de incidență”.


Paula Berențan, avocat.

 

Instanța a disjuns dosarele, judecându-se separat litigiul privitor la restaurante, cluburi, discoteci, respectiv cel referitor la piețe.

 

CJSU și-a anulat hotărârea a doua zi după primul termen al procesului

 


Și nu au lipsit surprizele! La al treilea termen din procesul deschis de SC Anchy Sport Outlet SRL, care viza HoReCa și care a avut loc joi, CJSU, reprezentat practic de Prefectură, a depus documente prin care dovedea că Hotărârea 100 a fost între timp anulată.


Pe 14 noiembrie, a doua zi după primul termen din proces, tot într-o sâmbătă, CJSU a adoptat Hotărârea 105 prin care s-a anulat Hotărârea 100, cea atacată în instanță, dar care prevedea din nou, pe lângă măsurile referitoare la campania electorală și desfășurarea alegerilor, și cele de închidere a HoReCa și a piețelor.
 

Explicații de la prefect pentru anularea hotărârii cu închiderile


Reprezentantul Guvernului în județ susține că la mijloc nu a fost o stratagemă și că a trebuit să se anuleze hotărârea 100 deoarece era valabilă doar pentru precedenta Starea de Alertă și că intrarea într-o noua stare de Alertă presupune adoptarea de către CJSU a unei noi hotărâri.


”Hotărârea 100 a CJSU a fost dată în baza HG 856, care stabilește Starea de Alertă pe o perioadă de 30 de zile, și a HG 935. Acea hotărâre 100 se aplica numai pe perioada Stării de Alertă, pe intervalul de timp stabilit prin HG 856. În momentul în care acea Stare de Alertă s-a terminat și a început o nouă Stare de Alertă, CNSU a făcut o nouă propunere, Guvernul a dat o nouă HG și atunci am adoptat hotărârea 105 prin care se împrospătează planul de măsuri cu prevederile noii Hotărâri de Guvern și automat hotărârea 100 a CJSU devine caducă”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Iar în cadrul procesului, CJSU tocmai asta a invocat, că acțiunea ar fi rămas fără obiect.

 


Tribunalul a respins totul


Tribunalul Botoșani a respins această excepție privind rămânerea procesului fără obiect, dar și solicitarea amintitei firme de anulare a hotărârii 100 a CJSU, care oricum era deja anulată tocmai de către organul emitent, prin hotărârea 105.


”Respinge excepţiile inadmisibilităţii (prematurităţii) şi rămânerii fără obiect a acţiunii, invocate de pârât prin întâmpinare. Respinge, ca nefondată, acţiunea având ca obiect ”anulare act administrativ-obligaţie de a face”, formulată de reclamanta SC Anchy Sport Outlet SRL, în contradictoriu cu pârâtul Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. Respinge cererea de suspendare a executării pct. 17, 19 şi 21 din Anexa la Hotărârea nr. 100 din 07.11.2020 emisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani”,


Hotărâre Tribunalul Botoșani.


Exact aceeași hotărâre s-a luat și în litigiul privind închiderea piețelor.

 

...Dar povestea continuă în instanță


Aceasta nu înseamnă însă că acțiunile în instanță pentru obținerea redeschiderii HoReCa și a piețelor nu vor continua.


În primul rând, hotărârea Tribunalului Botoșani poate fi atacată cu recurs.


În al doilea rând, SC Anchy Sport Outlet SRL a deschis deja o nouă acțiune prin care a solicitat și anularea hotărârii 105, prin care CJSU desființase hotărârea 100 și care statua aceleași măsuri privitoare la piețe și HoReCa.


De menționat este și că, la primul termen judecătorul a cerut ”documentaţia care a stat la baza emiterii Hotărârii nr. 100 din 07.11.2020 emisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani (rata de incidenţă COVID-19 la nivelul municipiului Botoşani din ultimele 14 zile anterioare emiterii hotărârii, analize, statistici, anchete şi alte înscrisuri relevante pe care s-a întemeiat luarea deciziei), precum şi 2) rata de incidenţă COVID-19 la nivelul municipiului Botoşani începând cu data de 15.10.2020 şi până în prezent, cu indicarea modalităţii de calcul a acesteia, sub sancţiunea aplicării unei amenzi judiciare reprezentantului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani”.
 

 

loading...
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu scrie textul vieții
Îl scrie cu durere, cu demnitate, cu speranță. Și dacă la toate celelalte articole pe care le-a așezat, după timpuri, pe hârtie sau pe ecranul computerului, cunoștea răspunsurile la toate întrebările, acum are doar o mulțime de întrebări.
Bătălia pentru un loc în Senatul României: Candidați avuți importați din capitală, alții fără locuințe, unii cu listă de datorii, alții cu conturi de economii – AVERILE
După alegerile locale din 27 septembrie 2020 urmează un nou scrutin important care va avea loc la finele săptămânii viitoare: cel pentru Parlamentul României.
Eșec la licitația de aproape 30 de milioane de euro pentru noile căi de rulare ale tramvaielor: Nimeni nu vine să piardă bani
Unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din municipiul Botoșani bate deocamdată pasul pe loc. Și în mod neașteptat, investiția privitoare la modernizarea infrastructurii de transport în comun, finanțată de Uniunea Europeană, a stârnit interes din partea companiilor private, însă până la un anumit punct.
Tragedie la Maternitate: Unicul copil al unor părinți infectați cu COVID a decedat, acuzații către cadre medicale: A murit cu zile
Doi tineri trec prin clipe grele după ce bebelușul lor s-a stins din viață la Maternitatea Botoșani. Îndurerată, familia lansează acuzații către cadrele medicale.
COVID - o boală cu bătaie lungă: Jumătate dintre botoșănenii tratați au rămas cu sechele după ce s-au vindecat
Până la sfârșitul acestei săptămâni erau declarați vindecați 3.285 de botoșăneni. Specialiștii susțin însă că mulți dintre ei au încă probleme de sănătate.
Vicepreședintele CJ-ului ”importat” la negocierile politice, lăsat să șomeze la birou: D-na președinte a spus că deocamdată asta e situația
Dacă la Primăria Botoșani s-a transmis un mesaj de unitate și echipă, la Consiliul Județean unul dintre vicepreședinți a fost deja izolat de activitatea principală a instituției. Facem referire la persoana care nu prea corespunde politic cu noua conducere formată la Județ după alegerile locale.
Botoșani, de două săptămâni la limita carantinei: ”E clar că la 6,00 NU voi declara carantină”, DAR...
Botoșaniul trăiește periculos în pandemie, de aproape două săptămâni rata de infectare la mia de locuitori a depășit pragul de 5,00, iar de la 6,00 se poate intra în carantină, potrivit actelor normative adoptate de Guvern.
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon
Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.
Oamenii din linia întâi care au făcut un pas în spate! Val de pensionări și demisii la Spitalul Județean Mavromati în plină pandemie!
De la debutul pandemiei cadrele medicale sunt în linia întâi, motiv pentru care s-au mai făcut angajări ca să se facă față valului de pacienți. Însă în tot acest timp au fost și persoane care au ales să demisioneze, ar și altele care au ieșit la pensie în această perioadă stresantă pentru toată lumea.
Loading...
Scandal în Piața Centrală, comercianții au intrat în hală: Bătaie de joc din lume! Lumea muncește pentru o bucățică de brânză VIDEO & GALERIE FOTO
Protestele care au avut loc în fiecare dimineață din această săptămână în fața Prefecturii și Primăriei au continuat miercuri la amiază chiar în Piața Centrală. Mai exact la Hala de Lactate și Hala de Carne, acolo unde zeci de comercianți s-au întâlnit cu reprezentanții SC Urban Serv SA, care încă mai administrează aceste spații.
Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului
A fost parlamentar în două rânduri, demnitar în Republica Moldova și director la Complexul Lia Manoliu din Capitală.
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE
În vremuri potrivnice, în care Guvernul a interzis orice fel de adunare, petrecere, aniversare sau orice alt eveniment public sau privat, în spații închise sau deschise, într-o unitate publică de la Botoșani a avut loc totuși o astfel de întâlnire.
Școala offline: Mii de elevi botoșăneni nu fac orele online, ministrul cere controale
Municipiile Botoșani, Dorohoi dar și câteva comune precum Adășeni, Suharău și Văculești se află în scenariul roșu motiv pentru care elevii din aceste localități  au învățat săptămâna aceasta exclusiv online. Iar de luni, conform noilor reguli toți elevii din întreaga țară vor învăța online.
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO
Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Loading...
Draftul care a „transpirat” de la Guvern pe surse și care închide țara, vânat de Prefectură pentru „a nu induce populația în eroare”
Istoria se repetă și încă foarte repede. Pentru că tot ceea ce s-a petrecut în primăvară, când documentele oficiale care vizau măsuri restrictive pentru populație erau secretizate și furnizate „pe surse”, se repetă în toamnă, la șase luni distanță.
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete
”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.
Fostul șef din Consiliul Județean a revenit la compania orașului și stă cu „bagajele la ușă”: Sunt pregătit pentru orice provocare
După ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai mult decât atât, a depus jurământul de consilier local, Liviu Toma, „adoptat” de familia Pro România înainte de alegerile locale, a revenit pe postul său de la Urban Serv.
Instituție mutată dintr-un apartament de bloc într-un sediu din centrul orașului, închisă după 13 zile – GALERIE FOTO
După ani de zile în care a funcționat într-un apartament dintr-un imobil situat pe Calea Națională din municipiu, această unitate de stat are, în sfârșit, un sediu care se ridică la nivelul de standard corespunzător. Doar că botoșănenii au apucat să beneficieze de aceste servicii civilizate doar pentru mai puțin de două săptămâni de zile.
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații
Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.
”Rechizitoriul” de rămas bun al lui Flutur: fraudă electorală, bani pentru voturi, buletine dispărute, dar și o întrebare fără răspuns
Din noaptea alegerilor locale și până în ziua când a jurat din postura de consilier local, Cătălin Flutur a avut o singură apariție publică. A fost acea conferință de presă organizată la două zile după scrutin, în care acuza faptul că ar fi pierdut în urma unor manevre derulate în timpul votării și mai ales după închiderea secțiilor.
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8721 lei
USD
Dolarul SUA
4.0434 lei
CHF
Francul elveţian
4.4931 lei
GBP
Lira sterlină
5.3981 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8623 lei
XAU
Gramul de aur
237.9394 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2359 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3650 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9817 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1250 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1849 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6544 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.5 o C
Dorohoi
-0.3 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
-0.5 o C
Ştefăneşti
1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.