Știrea zilei
Administratorul unui pub și un comerciant au încercat desființarea hotărârii de închidere a piețelor și HoReCa, surpriză de proporții la Tribunal

Firma care administrează Grand Irish Pub și Sorinel Belciug, un comerciant cu afaceri în piață, au atacat în instanță hotărârea adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) imediat după ce Guvernul a trasat o nouă serie de restricții, inclusiv interzicerea deplasării pe timpul nopții. Tribunalul a respins acțiunea, dar procesul are o poveste cu totul aparte.

S-a cerut anularea întrucât CJSU NU ar fi fost obligat să închidă HoReCa și multe altele

 


Hotărârea 100 a CJSU a fost aprobată într-o zi de sâmbătă, pe 7 noiembrie mai exact, și prevedea, printre altele, închiderea restaurantelor, barurilor, cluburilor, discotecilor, funcționarea magazinelor doar în intervalul orar 5:00 – 21:00, suspendarea piețelor agroalimentare și târgurilor din spațiile închise și închiderea locurilor de joacă.


Acțiunea a fost depusă la Tribunalul Botoșani pe 10 noiembrie și, în esență, se solicita anularea Hotărârii 100/07.11.2020 a CJSU pe motiv că acest for ar fi adoptat o măsură exagerată în comparație cu rata infectării din județul nostru.


De asemenea, se arăta că, la București, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar fi emis doar o hotărâre cu titlu de recomandare privind întreruperea activităților din domeniilor menționate și că CJSU nu ar fi fost obligat să ia asemenea măsuri.


”Este o hotărâre a CNSU nr. 52 prin care se propune să se închidă, se propune deci să se ia anumite măsuri și nicidecum nu se impune de la nivel național, ci toată responsabilitatea o trasează către comitetele județene, ca acestea în funcție de situațiile particulare din acele județe, să ia decizia dacă închid sau nu. Pentru că, în recomandările de la CNSU se vorbește despre creșterea ratei de incidență Covid la nivel local. Și fiecare județ are o altă rată de incidență”.


Paula Berențan, avocat.

 

Instanța a disjuns dosarele, judecându-se separat litigiul privitor la restaurante, cluburi, discoteci, respectiv cel referitor la piețe.

 

CJSU și-a anulat hotărârea a doua zi după primul termen al procesului

 


Și nu au lipsit surprizele! La al treilea termen din procesul deschis de SC Anchy Sport Outlet SRL, care viza HoReCa și care a avut loc joi, CJSU, reprezentat practic de Prefectură, a depus documente prin care dovedea că Hotărârea 100 a fost între timp anulată.


Pe 14 noiembrie, a doua zi după primul termen din proces, tot într-o sâmbătă, CJSU a adoptat Hotărârea 105 prin care s-a anulat Hotărârea 100, cea atacată în instanță, dar care prevedea din nou, pe lângă măsurile referitoare la campania electorală și desfășurarea alegerilor, și cele de închidere a HoReCa și a piețelor.
 

Explicații de la prefect pentru anularea hotărârii cu închiderile


Reprezentantul Guvernului în județ susține că la mijloc nu a fost o stratagemă și că a trebuit să se anuleze hotărârea 100 deoarece era valabilă doar pentru precedenta Starea de Alertă și că intrarea într-o noua stare de Alertă presupune adoptarea de către CJSU a unei noi hotărâri.


”Hotărârea 100 a CJSU a fost dată în baza HG 856, care stabilește Starea de Alertă pe o perioadă de 30 de zile, și a HG 935. Acea hotărâre 100 se aplica numai pe perioada Stării de Alertă, pe intervalul de timp stabilit prin HG 856. În momentul în care acea Stare de Alertă s-a terminat și a început o nouă Stare de Alertă, CNSU a făcut o nouă propunere, Guvernul a dat o nouă HG și atunci am adoptat hotărârea 105 prin care se împrospătează planul de măsuri cu prevederile noii Hotărâri de Guvern și automat hotărârea 100 a CJSU devine caducă”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Iar în cadrul procesului, CJSU tocmai asta a invocat, că acțiunea ar fi rămas fără obiect.

 


Tribunalul a respins totul


Tribunalul Botoșani a respins această excepție privind rămânerea procesului fără obiect, dar și solicitarea amintitei firme de anulare a hotărârii 100 a CJSU, care oricum era deja anulată tocmai de către organul emitent, prin hotărârea 105.


”Respinge excepţiile inadmisibilităţii (prematurităţii) şi rămânerii fără obiect a acţiunii, invocate de pârât prin întâmpinare. Respinge, ca nefondată, acţiunea având ca obiect ”anulare act administrativ-obligaţie de a face”, formulată de reclamanta SC Anchy Sport Outlet SRL, în contradictoriu cu pârâtul Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. Respinge cererea de suspendare a executării pct. 17, 19 şi 21 din Anexa la Hotărârea nr. 100 din 07.11.2020 emisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani”,


Hotărâre Tribunalul Botoșani.


Exact aceeași hotărâre s-a luat și în litigiul privind închiderea piețelor.

 

...Dar povestea continuă în instanță


Aceasta nu înseamnă însă că acțiunile în instanță pentru obținerea redeschiderii HoReCa și a piețelor nu vor continua.


În primul rând, hotărârea Tribunalului Botoșani poate fi atacată cu recurs.


În al doilea rând, SC Anchy Sport Outlet SRL a deschis deja o nouă acțiune prin care a solicitat și anularea hotărârii 105, prin care CJSU desființase hotărârea 100 și care statua aceleași măsuri privitoare la piețe și HoReCa.


De menționat este și că, la primul termen judecătorul a cerut ”documentaţia care a stat la baza emiterii Hotărârii nr. 100 din 07.11.2020 emisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani (rata de incidenţă COVID-19 la nivelul municipiului Botoşani din ultimele 14 zile anterioare emiterii hotărârii, analize, statistici, anchete şi alte înscrisuri relevante pe care s-a întemeiat luarea deciziei), precum şi 2) rata de incidenţă COVID-19 la nivelul municipiului Botoşani începând cu data de 15.10.2020 şi până în prezent, cu indicarea modalităţii de calcul a acesteia, sub sancţiunea aplicării unei amenzi judiciare reprezentantului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani”.
 

 

loading...
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Loading...
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
Loading...
CONCURS la Primărie pentru amenajarea unor sensuri giratorii, de la statui din paie la monumente inedite – GALERIE FOTO & VIDEO
Patru sensuri giratorii din municipiul Botoșani vor fi amenajate cu fonduri europene în baza unor idei venite de la cetățeni ai orașului, care au participat la un concurs în acest sens.
Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO
Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.
Penibili până la capăt! Candidații la șefia CAS Botoșani picați încă o dată la concursul național - DOCUMENT
O unitate de stat care gestionează unul dintre cele mai mari bugete la nivel național și ale cărei structuri din teritoriu poartă o responsabilitate la fel de mare. Ne referim la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care are în teritoriu casele județene.
Aproape să obțină 2 milioane de euro pentru unitatea CJ-ului, Șoptică a răbufnit: Nu vorbim de lentoare la CJ, ci de o inconștiență totală / D-na președinte se uită doar după flori
Președintele PNL Botoșani a promis să se implice în alocarea a 10,4 milioane lei companiei de apă și canalizare și după cum Botoșăneanul v-a anunțat, Guvernul ar urma săptămâna aceasta să repartizeze suma solicitată.
Suporterul FC Botoșani, de la „Microbist de România”, școlit în America și Anglia: EXPERIENȚA din Maldive dar și traiul în Regat sau Statele Unite – GALERIE FOTO
Un show televizat în Insulele Maldive cu filmări subacvatice sau cu dronă, în slow-motion sau cu tot felul de faze amuzante din probele pregătite pentru concurenți. „Microbist de România” a debutat deja la Televiziunea Română, iar FC Botoșani a avut la rându-i un reprezentant.
Indienii au plecat de la multiplexul din Uvertura Mall
După aproape opt ani de la venirea în Botoșani și România, Cine Globe părăsește Uvertura Mall. Compania membră a grupului ”Cine Grand” s-a retras de la cel mai mare complex comercial din județ, după ce anterior a închis și cinematograful din centrul comercial Auchan Titan din București.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.9 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.2 o C
Darabani
13.1 o C
Saveni
14.2 o C
Ştefăneşti
15.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.