Știrea zilei
Administrație pe furiș: Noii aleși se folosesc de pandemie ca să-și ascundă fețele în ședințe și să voteze în secret hotărâri esențiale pentru Botoșani - VIDEO & FOTOGALERIE

Pandemia care la nivel macro a lovit mai ales în populația ce se confruntă cu restricții de toate felurile, pare să fie totuși în interesul unora. Al celor care ocupă funcții de orice fel, în aparatul de stat.

Pandemia, mănușă pentru politicieni 

 

Se prevalează de criza sanitară și de aparenta teamă de virus, majoritatea instituțiilor publice, fără nicio diferențiere, fie că vorbim de deconcentrate, adică acele unități care se află în subordinea ministerelor, fie de autoritățile publice locale, în această categorie intrând Primăria sau Consiliul Județean.

 

În martie se împlinește un an de când s-au suspendat toate ședințele din aceste instituții, prin care erau furnizate informații de interes local. Un an de zile în care accesul cetățenilor a fost restricționat în aceste unități, paznicii de la poartă devenind factori hotărâtori în a decide cine intră și cine nu în unitățile de stat.

 

Politicienii mai ales profită din plin, din multe puncte de vedere, de această pandemie care oferă cortina „ideală” pentru tot felul de decizii de impact.

 

Ședințele de Consiliu Local sau Consiliu Județean sunt în continuare organizate fără prezența fizică a aleșilor locali.

 

Plenul municipal reprezintă, pentru înțelesul tuturor, un fel de parlament al orașului, care adoptă „legi” numite Hotărâri cu impact asupra urbei, dar care nu pot înlocui deciziile luate de forurile de la București, Parlament sau Guvern.

 

De la începutul pandemiei, întrunirile plenului municipal au fost transmise pe Facebook, de pe contul oficial al lui Cătălin Flutur, când era edil-șef, apoi al Primăriei Botoșani. Consilierii locali, în număr de 23, aleși pe listele partidelor la alegerile locale participă la ședințe prin intermediul tabletelor primitede la stat.

 

Aleșii fără chipuri 

 

Mai mult în teorie pentru că în practică cei mai mulți își țin camerele web închise. Și, având în vedere că sunt convocați o dată pe lună, nici atunci nu catadicsesc să transmită, chiar și online, o legătură cu cei care urmăresc aceste ședințe.

 

Situația se poate regla probabil, la un an distanță de când România a intrat pentru prima dată în starea de urgență.

 

„Când scade indicele de infectare sub 1,5 la mia de locuitori, în acest sens vom putea să ne întâlnim la interior și să putem asigura condițiile pentru buna organizare a ședinței de Consiliu Local. Analizez foarte serios să convoc într-o modalitate clasică, cu prezență fizică, consilierii, pentru următoarea ședință de CL”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Secretomanie totală la Județ: Noi ne dorim, dar nu se poate

 

La Consiliul Județean în schimb, aceste ședințe sunt nepublice de la bun început. Luna trecută, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a luat decizia convocării consilierilor județeni în sala de ședințe.

 

Ulterior nu ne-am confruntat cu o explozie de cazuri sau alte probleme deosebite. Și totuși, joi, 25 februarie 2021, plenul a reluat ședințele audio la care cetățenii sau mass-media nu au acces, fără vreo explicație.

 

„Ne dorim ca toate ședințele să fie făcute cu prezență fizică, în sala de ședințe, dar, din păcate, situația epidemiologică actuală ne impune anumite restricții de distanțare socială, de care, vrem nu vrem, trebuie să ținem cont. Sperăm ca în cel mai scurt timp să revenim la normalitate și să putem desfășura ședințele așa cum se făceau în mod firesc înaintea pandemiei”

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Săracii aleși de la Județ n-au bani de-un laptop pentru o ședință live

 

Șefa Județului continuă și arată că totuși face demersuri să le cumpere aleșilor laptopuri pentru ca lucrările să fie transmise, așa cum se întâmplă la Municipiu.

 

Aceiași consilieri, majoritatea oameni de afaceri sau directori în cazul cărora este greu de crezut că nu dețin un laptop personal, pe care să-l folosească în interesul celor care i-au votat.

 

Aceiași aleși despre a căror averi Botoșăneanul a scris aici: Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ

 

„În paralel, s-a început procedura de achiziții a unor laptopuri pentru consilierii județeni, astfel încât să se poată trece în sistem videoconferință, dar, din păcate, încă nu avem aprobat bugetul. Cu speranța că acest lucru se va produce cât mai curând, vom căuta să fim transparenți și să comunicăm informațiile de interes pentru public și mass-media”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Mai trebuie precizat că, în timp ce politicienii se ascund după pandemie, la Botoșani săptămânal au loc concerte ale Filarmonicii de Stat cu o participare de 180 de persoane, adică și de patru, cinci ori mai mult decât numărul participanților în plenurile municipal și județean: O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

 

În aceeași ordine de idei, pe 7 și 8 Martie, cunoscutul Dan Bitman va concerta la Botoșani, două zile la rând, iar la eveniment este anunțată o participare la fel de „numeroasă”.

 

Și mai presus de toate trebuie menționat și faptul că toți consilierii județeni și municipali primesc o indemnizație pentru participarea la ședințe, plătită din bani publici, bineînțeles. Și plătită ca oamenii să știe ce fac ei în ședință, nu ca să își ascundă votul și fețele.

 

Vezi video AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Plan de austeritate anunțat de Guvern, funcțiile mai multor șefi importanți de la Botoșani sunt în pericol
Acem o gaură de 20 de miliarde de lei în buget care cere insistent reducerea unor cheltuieli din sistemul public din România. Guvernul a pregătit un plan de austeritate, cu impact țintit asupra bugetarilor și al salariaților din societățile cu capital de stat.
Ce I mai grav în toate astea???? Cei aleși sa ne reprezinte în municipiu, județ, guvern nici ei nu știu cum de au ajuns acolo și ce ar trebui sa facă.Si e valabil pentru toate partidele politice.
26 februarie 2021, 11:25
Bine ca elevii pot folosi laptopurile sau telefoanele personale (intreb profesorii din CL cum e sa inveti chimie sau matematica de pe telefon? Nu toti parintii isi permit unul sau mai multe laptopuri. Sau sa fie pana de curent si singurul laptop din familie sa cedeze) stiindu-se ca invatamantul e garantat de stat si constitutie. Asumati-va ceea ce sunteti si realizati ceva pentru comunitate
26 februarie 2021, 07:23
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.3 o C
Dorohoi
14.6 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.6 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.