Știrea zilei
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații

Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.

Lupta cu coronavirusul la Botoșani: Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul


În adoptarea hotărârii, CJSU Botoșani a invocat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.


Actele normative aduse în discuție prevăd restricțiile pe care autoritățile statului trebuie să le impună în funcție de numărul cazurilor de coronavirus dintr-o localitate și mai ales de îmbolnăvirile la mia de locuitori.


Aplicate însă la Botoșani, reglementările în cauză au produs o situație profund nedreaptă, care simplu și la obiect poate fi rezumată astfel: ”Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul”.

 

9 din 10 focare sunt în unitățile statului


Iar acest aspect iese la iveală printr-o simplă analiză a focarelor existente în capitala județului la data adoptării deciziei de către CJSU.

 

Iată-le:

 

Complexul de case de tip familial ”Sfântul Mina” – 19 persoane infectate
Penitenciarul Botoșani – 9
Casa de Asigurări de Sănătate – 7
FC Botoșani, echipa Under 19 – 7
Centrul de Integrare prin Terapie Ocupatională “Lucie Lecomte” Botoșani – 7
Spitalul de Pneumoftiziologie – 6
Centrul de Dializă – 5
Direcția de Sănătate Publică – 4
Inspectoratul Școlar Județean – 4
Centrul Maternal ”Micul Prinț” – 4


*Potrivit informațiilor transmise de Prefectură, focar se consideră de la existența a minimum 3 cazuri în sus, în cadrul aceleiași unități

 

Nici măcar un focar la cafenele, restaurante, cinematografe


Așadar, ieri la Botoșani aveam 10 focare, iar nouă dintre acestea sunt unități ale statului, de mai multe tipuri: subordonate Guvernului, Consiliului Județean și Consiliului Local.


Un singur focar vine din privat, dacă echipa de tineret a FC Botoșani poate fi considerată astfel. Oricum, nu este o activitate care să presupună interacțiunea cu publicul, stadionele fiind de multă vreme închise la meciuri.


Așadar, nu există nici măcar un singur focar la un bar, restaurant, cinematograf, cafenea, cazino.


Ei bine, pe cine a închis însă CJSU?

 

Dar s-au închis tocmai cafenelele, restaurantele, cinematografele


În afara școlilor, membrii CJSU au închis tocmai restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri de noroc.


Astfel spus, autoritățile statului nu sunt în stare să își gestioneze propriile unități în pandemie, dar le închid pe cele ale privaților, chiar dacă acolo nu sunt focare.


Cum este posibil așa ceva?


Prevăzând ce urmează să se întâmple, Botoșăneanul i-a solicitat un punct de vedere prefectului încă din urmă cu două săptămâni. Iar primul reprezentant al Guvernului în județ a dat vina pe lucrătorii de la stat, care ar fi participat la tot felul de evenimente private fără să se protejeze și ar fi contactat acolo boala, pe care apoi ar fi răspândit-o la serviciu și nu numai.


”Nu poți defini un focar în cadrul unei unități de alimentație publică pentru că, dacă se face petrecerea și se infectează de la o singură persoană care este în local, aceea pleacă acasă și infectează comunitatea sau chiar o instituție publică. Atenție! Focare în instituțiile publice nu sunt doar din interiorul instituțiilor publice, ci din participarea la evenimente, concerte și așa mai departe”,


Dan Nechifor, prefect.


Acesta a dat ca exemplu o petrecere organizată de botoșăneni într-o pensiune din Suceava la care participanții s-au infectat, s-au întors acasă și au transmis virusul copiilor lor.


”Deci există această transmitere comunitară care vine chiar din rândul părinților. Îl dă la școală, copilul lor îl dă la alt elev și apoi suntem obligați să închidem școala”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Câteva întrebări de bun simț


Raționamentul dă însă naștere unor întrebări de bun simț:


-    Doar bugetarii participă la chefuri și apoi merg la serviciu?
-    Dacă și lucrătorii din privat participă la rândul lor la astfel de petreceri private, cum se face că în prezent focare sunt doar în unitățile statului?
-    Cum este totuși posibil ca, de exemplu, să se organizeze o petrecere la un restaurant la care să se infecteze toți participanții și nici măcar un singur angajat al localului?

-    Cum este posibil să închizi o mulțime de școli și să obligi elevii să învețe online fără să existe vreun focar în aceste școli?

 

Te poți aștepta de la niște bugetari să adopte măsuri cu gândul la mediul privat?


Culmea însă este că aceste măsuri, de-a dreptul aberante pentru firmele și angajații care nu au focare, dar care trebuie să își sisteze activitatea, lovesc în final tocmai în bugetul de stat, care nu mai încasează obligațiile de la companiile care sunt nevoite să își pună lacătele pe ușă, bani din care primesc lunar leafa pe card inclusiv membrii CJSU care au decis să le închidă.


Dat atât timp cât, indiferent de măsuri, salariul tot îl vor primi, plus o mulțime de alte ”bonusuri de pandemie”, este greu de crezut că vor gândi, analiza, trata problema Covid și în profunzimea sa economică, nu doar la nivel matematic.  

 

Ședința în care s-a închis o bună parte a orașului, secretă, ca toate celelalte din pandemie

 

În fine, este inutil să vă mai spunem că și această hotărâre a CJSU atât de importantă pentru cei peste 100.000 de locuitori ai municipiului Botoșani și nu numai, a fost luată tot în cadrul unei ședințe la care accesul mass-media a fost interzis.

 

Botoșăneanul a semnalat în mai multe rânduri faptul că, de la debutul pandemiei, presa a fost dată afară de la absolut toate întrunirile CJSU. În luna august, după ce publicația noastră a relatat acest lucru, prefectul a promis că va găsi o cale pentru ca întrunirile CJSU să fie publice, avansând inclusiv ideea transmiterii lor live pe internet.

 

Deși orice participant cu un smartphone ar putea să facă acest lucru, ședințele tot secrete au rămas. Și astfel apare o întrebare fundamentală: ce au de ascuns acești oameni?

 

loading...
Monica Adăscăliței, directorul DSP: Cele mai multe sunt focare familiale
Inspectorii școlari infectați cu covid nu pot respira singuri: Acest virus are o evoluție imprevizibilă la bolnavi

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Loading...
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Loading...
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.
Când PNL se bate cu USR, câștigă PSD: Social-democrat numit șef de instituție după lupte grele la Botoșani între liberali și useriști
Deși nu este tocmai instituția cu un buget extraordinar și una cu adresabilitate extrem de ridicată pentru public, funcția de șef continuă să fie una greu de ocupat în concordanță cu negocierile politice din coaliția de guvernare.
ATMOSFERĂ de vis la Cornișa! Un moldovean a dărâmat toate recordurile de la Family Fest – GALERIE FOTO & VIDEO
A fost probabil cel mai superb moment dintre cele care s-au perindat pe generoasa scenă amenajată în Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, în cadrul Family Fest.
Miss Botoșani și o impresionantă colecție de rochii de mireasă pe scena de la Family Fest, două prințese au fost cele mai frumoase dintre frumoase – GALERIE FOTO & VIDEO
Concurs de frumusețe și eleganță în cea de-a doua seară a festivalului care are loc în aceste zile în parcul de agrement Cornișa.
De s-ar sfarsi odata vremea bugetarilor!!!! Profesorii sa fie platiti la ora, concediul sa fie de 21 zile si nu de 6 luni/an, functionarul la numarul de hartii facute, politistul sa fie platit pentru rezolvarea cazurilor, medicii la numarul de cazuri ATENTIE! rezolvate (adica nu la morga). Ne-au napadit sugativele de la buget! Incompetenti, inculti (sa vedeti cum scriu niste cadre didactice cu titularizare.... iti vine sa mori) si pe deasupra aroganti. Vin din plecarile saptamanale duminica, iar luni, cauta o alta pensiune pentru week-end-ul urmator. Cei de la privat nu fac asta, aia vor muri la locul de munca.Specia asta de bugetar trebuie sa dispara! Dar stau linistit, nu mai dureaza mult... Bani nu mai sunt...
30 octombrie 2020, 15:09
La Penitenciarul Botoșani s-a deschis o celulă pe care s-a pus un anunț: Rezervat pentru Comitetul de Urgență.
30 octombrie 2020, 13:03
La privat angajatorul plateste integral costurile cu testele, la stat,NU. La stat , angajatii platesc din propriile lor buzunare toate cheltuielile, desi tot din propriile buzunare platesc si asigurari. Probabil medicii( si domnul DOCTOR Flutur -Sv) si parlamentarii nu sunt invitati sa scoata banul din buzunar si pentru testul Covid19. Dumneavoastra, cei din mass-media puteti afla cu exactitate cum sta treaba.
30 octombrie 2020, 11:36
Bai da pe cine v-ați găsit să întrebați și voi mă.... Pe prefectul X și 0.
30 octombrie 2020, 10:11
Normal sa se infecteze bugetarii deoarece fiind atat de multi incat nu pot pastra nici macar distanta de 30 cm intre ei. Un exemplu: in 1989 la primaria Botosani erau 30 de persoane. Acum sunt peste 300.
30 octombrie 2020, 09:24
Acest prefect PNL-ist(X și 0) tinde spre 0. O mare amețeală în toate deciziile pe care le ia.
30 octombrie 2020, 07:54
Timpul trece, leafa merge, măsuri alandala iau. Oricum bugetarii o duc cel mai bine în vremurile astea, lor le arde de petreceri.
30 octombrie 2020, 07:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta. Și vreau să vă spun că astăzi demonstrăm încă o dată că indiferent de culoarea politică suntem împreună pentru a dezvolta această piață de weekend....
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9473 lei
USD
Dolarul SUA
4.1999 lei
CHF
Francul elveţian
4.5309 lei
GBP
Lira sterlină
5.7880 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8197 lei
XAU
Gramul de aur
238.6026 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2382 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4085 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0693 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3177 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1955 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6653 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
10.1 o C
Darabani
8.9 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.