Știrea zilei
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații

Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.

Lupta cu coronavirusul la Botoșani: Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul


În adoptarea hotărârii, CJSU Botoșani a invocat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.


Actele normative aduse în discuție prevăd restricțiile pe care autoritățile statului trebuie să le impună în funcție de numărul cazurilor de coronavirus dintr-o localitate și mai ales de îmbolnăvirile la mia de locuitori.


Aplicate însă la Botoșani, reglementările în cauză au produs o situație profund nedreaptă, care simplu și la obiect poate fi rezumată astfel: ”Avem Covid într-un loc, noi închidem în altul”.

 

9 din 10 focare sunt în unitățile statului


Iar acest aspect iese la iveală printr-o simplă analiză a focarelor existente în capitala județului la data adoptării deciziei de către CJSU.

 

Iată-le:

 

Complexul de case de tip familial ”Sfântul Mina” – 19 persoane infectate
Penitenciarul Botoșani – 9
Casa de Asigurări de Sănătate – 7
FC Botoșani, echipa Under 19 – 7
Centrul de Integrare prin Terapie Ocupatională “Lucie Lecomte” Botoșani – 7
Spitalul de Pneumoftiziologie – 6
Centrul de Dializă – 5
Direcția de Sănătate Publică – 4
Inspectoratul Școlar Județean – 4
Centrul Maternal ”Micul Prinț” – 4


*Potrivit informațiilor transmise de Prefectură, focar se consideră de la existența a minimum 3 cazuri în sus, în cadrul aceleiași unități

 

Nici măcar un focar la cafenele, restaurante, cinematografe


Așadar, ieri la Botoșani aveam 10 focare, iar nouă dintre acestea sunt unități ale statului, de mai multe tipuri: subordonate Guvernului, Consiliului Județean și Consiliului Local.


Un singur focar vine din privat, dacă echipa de tineret a FC Botoșani poate fi considerată astfel. Oricum, nu este o activitate care să presupună interacțiunea cu publicul, stadionele fiind de multă vreme închise la meciuri.


Așadar, nu există nici măcar un singur focar la un bar, restaurant, cinematograf, cafenea, cazino.


Ei bine, pe cine a închis însă CJSU?

 

Dar s-au închis tocmai cafenelele, restaurantele, cinematografele


În afara școlilor, membrii CJSU au închis tocmai restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacole și cele de jocuri de noroc.


Astfel spus, autoritățile statului nu sunt în stare să își gestioneze propriile unități în pandemie, dar le închid pe cele ale privaților, chiar dacă acolo nu sunt focare.


Cum este posibil așa ceva?


Prevăzând ce urmează să se întâmple, Botoșăneanul i-a solicitat un punct de vedere prefectului încă din urmă cu două săptămâni. Iar primul reprezentant al Guvernului în județ a dat vina pe lucrătorii de la stat, care ar fi participat la tot felul de evenimente private fără să se protejeze și ar fi contactat acolo boala, pe care apoi ar fi răspândit-o la serviciu și nu numai.


”Nu poți defini un focar în cadrul unei unități de alimentație publică pentru că, dacă se face petrecerea și se infectează de la o singură persoană care este în local, aceea pleacă acasă și infectează comunitatea sau chiar o instituție publică. Atenție! Focare în instituțiile publice nu sunt doar din interiorul instituțiilor publice, ci din participarea la evenimente, concerte și așa mai departe”,


Dan Nechifor, prefect.


Acesta a dat ca exemplu o petrecere organizată de botoșăneni într-o pensiune din Suceava la care participanții s-au infectat, s-au întors acasă și au transmis virusul copiilor lor.


”Deci există această transmitere comunitară care vine chiar din rândul părinților. Îl dă la școală, copilul lor îl dă la alt elev și apoi suntem obligați să închidem școala”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Câteva întrebări de bun simț


Raționamentul dă însă naștere unor întrebări de bun simț:


-    Doar bugetarii participă la chefuri și apoi merg la serviciu?
-    Dacă și lucrătorii din privat participă la rândul lor la astfel de petreceri private, cum se face că în prezent focare sunt doar în unitățile statului?
-    Cum este totuși posibil ca, de exemplu, să se organizeze o petrecere la un restaurant la care să se infecteze toți participanții și nici măcar un singur angajat al localului?

-    Cum este posibil să închizi o mulțime de școli și să obligi elevii să învețe online fără să existe vreun focar în aceste școli?

 

Te poți aștepta de la niște bugetari să adopte măsuri cu gândul la mediul privat?


Culmea însă este că aceste măsuri, de-a dreptul aberante pentru firmele și angajații care nu au focare, dar care trebuie să își sisteze activitatea, lovesc în final tocmai în bugetul de stat, care nu mai încasează obligațiile de la companiile care sunt nevoite să își pună lacătele pe ușă, bani din care primesc lunar leafa pe card inclusiv membrii CJSU care au decis să le închidă.


Dat atât timp cât, indiferent de măsuri, salariul tot îl vor primi, plus o mulțime de alte ”bonusuri de pandemie”, este greu de crezut că vor gândi, analiza, trata problema Covid și în profunzimea sa economică, nu doar la nivel matematic.  

 

Ședința în care s-a închis o bună parte a orașului, secretă, ca toate celelalte din pandemie

 

În fine, este inutil să vă mai spunem că și această hotărâre a CJSU atât de importantă pentru cei peste 100.000 de locuitori ai municipiului Botoșani și nu numai, a fost luată tot în cadrul unei ședințe la care accesul mass-media a fost interzis.

 

Botoșăneanul a semnalat în mai multe rânduri faptul că, de la debutul pandemiei, presa a fost dată afară de la absolut toate întrunirile CJSU. În luna august, după ce publicația noastră a relatat acest lucru, prefectul a promis că va găsi o cale pentru ca întrunirile CJSU să fie publice, avansând inclusiv ideea transmiterii lor live pe internet.

 

Deși orice participant cu un smartphone ar putea să facă acest lucru, ședințele tot secrete au rămas. Și astfel apare o întrebare fundamentală: ce au de ascuns acești oameni?

 

loading...
Monica Adăscăliței, directorul DSP: Cele mai multe sunt focare familiale
Inspectorii școlari infectați cu covid nu pot respira singuri: Acest virus are o evoluție imprevizibilă la bolnavi

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Guvernul liberal pregătește debarcarea cu mandate limitate, a directorilor (pesediști) din instituțiile deconcentrate
În noua reformă instituțională a Guvernului Cîțu se află și un demers legislativ prin care directorii din fruntea instituțiilor publice deconcentrate să poată fi schimbați odată cu schimbarea politică a guvernării.
Manevră politică la ”Apă”! Pesediștii au demisionat ca să trântească CA-ul și să scape de Cîrlan din funcția de director
Prima mutare după pierderea de către PSD a postului de conducere de la societatea Nova Apaserv, după ce partidul a avut controlul Consiliului de Administrație și a rămas fără el, a fost făcută la începutul primăverii.
Spitale PERICOL PUBLIC la Botoșani, două rapoarte sub doi miniștri cu sumedenie de nereguli care pot arde oameni - DOCUMENT
A fost nevoie de mai multe tragedii pentru ca actorii decizionali să se aplece cu atenție și asupra condițiilor de totală nesiguranță a pacienților, din punctul de vedere al infrastructurii, fără referire la calitatea actului medical.
12 luni de ședințe SECRETE și ILEGALE la CJ - AUDIO EXCLUSIV Ce se întâmplă când i se cere șefei Consiliului să facă ședințe publice
Plenul Consiliului Județean Botoșani a bifat joi încă o ședință secretă. Cu excepția celei din ianuarie și a celor în care consilierii desemnați după alegerile din toamnă au depus jurământul, toate celelalte au fost organizate în sistem de audioconferință de la începutul pandemiei.
Administrație pe furiș: Noii aleși se folosesc de pandemie ca să-și ascundă fețele în ședințe și să voteze în secret hotărâri esențiale pentru Botoșani - VIDEO & FOTOGALERIE
Pandemia care la nivel macro a lovit mai ales în populația ce se confruntă cu restricții de toate felurile, pare să fie totuși în interesul unora. Al celor care ocupă funcții de orice fel, în aparatul de stat.
RĂSPUNS în bătaie de joc de la Administrația Bazinală, pensionarul Mețler cu „protecție” și după ce ”l-a luat... apa”
Scandalul izbucnit în cadrul Agenției Naționale a Apelor Române (ANAR) cu privire la o serie de angajări revoltătoare ale unor persoane incompetente sau cu grade de rudenie la nivel înalt, continuă să ridice o mulțime de semne de întrebare.
MODIFICĂRI în Botoșani: Poliția poate ridica mașinile din parcările concesionate, familiile cu mai multe locuri de parcare rămân doar cu UNUL singur
În sala Mihai Eminescu a avut loc luni o dezbatere publică pe marginea regulamentului de gestionare al parcărilor din municipiu.
Audit la ”TBC”: Pază de la Suceava & mașină de spălat din Italia recepționată înainte să ajungă la Botoșani - DOCUMENT
Noul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea municipalității botoșănene a preluat conducerea unității medicale de la începutul acestei luni și susține că a găsit lucruri făcute sub sau la limita legalității. În completarea celor afirmate, are ca instrument justificativ un raport de audit pentru activitatea din anul 2020.
Primul muzeu multimedia de la Botoșani, amenajat sub pământ – IMAGINI spectaculoase despre cum va arăta – VIDEO & FOTO
Este posibil grație unui proiect cu finanțare europeană implementat alături de parteneri din Ucraina. Inițiativa aparține Primăriei municipiului Botoșani, prin serviciul de programe europene din cadrul instituției, care a atras finanțarea.
Loading...
Fetițe gemene în vârstă de patru ani adoptate de o familie din Botoșani
Mai multe familii din Botoșani s-au întregit și au primit o undă de speranță chiar și pe timp de pandemie. Au reușit să adopte copii aflați în grija Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin
Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
”Gentlemen's agreement” la Nova Apaserv! Directorul „providențial” al liberalilor a deblocat într-o săptămână conturile societății
Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
De manual: Cum ajungi șefă de centru la un concurs închis doritorilor din afara instituției - DOCUMENT
Persoana care ocupă temporar funcția de șef al Centrului Social de Urgență (CSU) din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) se află în situația favorabilă de a se definitiva pe funcție.
Trei oameni de afaceri, o fostă primăriță și un subsecretar de stat - pentru subprefect la PNL – LISTA
Dacă pentru funcția de prefect lucrurile s-au tranșat relativ repede în PNL Botoșani după ce organizația județeană a obținut postul în cadrul coaliției, oarecum paradoxal, pentru subprefect lucrurile par mai complicate. Sau cel puțin sunt mai mulți doritori.  
Loading...
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO
Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.
Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO
”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Compania de termoficare a orașului se află în plin proces de reorganizare a echipei de management după ce nu mai puțin de trei dintre cei șapte șefi au părăsit unitatea.
AFACERILE macabre cu bunurile statului, înfloritoare la Botoșani, locurile care se vând abuziv cu mii de euro
Botoșăneanul semnala fenomenul în urmă cu patru ani de zile, iar de atunci aproape că nu s-a schimbat nimic. Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri prin care se scot la vânzare locuri de înhumare din cimitirele statului.
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro
Propulsarea unui director liberal la conducerea SC Nova Apaserv SA în condițiile în care acționar majoritar al societății este Consiliul Județean, instituție cu președinte, vicepreședinte și administrator public de la PSD, a fost posibilă datorită unui plan pus la cale de PNL la care s-au raliat Pro România și ALDE.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă NU au demisionat! Pur și simplu au fost anunțați să NU mai vină la serviciu – DOCUMENT
După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
De s-ar sfarsi odata vremea bugetarilor!!!! Profesorii sa fie platiti la ora, concediul sa fie de 21 zile si nu de 6 luni/an, functionarul la numarul de hartii facute, politistul sa fie platit pentru rezolvarea cazurilor, medicii la numarul de cazuri ATENTIE! rezolvate (adica nu la morga). Ne-au napadit sugativele de la buget! Incompetenti, inculti (sa vedeti cum scriu niste cadre didactice cu titularizare.... iti vine sa mori) si pe deasupra aroganti. Vin din plecarile saptamanale duminica, iar luni, cauta o alta pensiune pentru week-end-ul urmator. Cei de la privat nu fac asta, aia vor muri la locul de munca.Specia asta de bugetar trebuie sa dispara! Dar stau linistit, nu mai dureaza mult... Bani nu mai sunt...
30 octombrie 2020, 15:09
La Penitenciarul Botoșani s-a deschis o celulă pe care s-a pus un anunț: Rezervat pentru Comitetul de Urgență.
30 octombrie 2020, 13:03
La privat angajatorul plateste integral costurile cu testele, la stat,NU. La stat , angajatii platesc din propriile lor buzunare toate cheltuielile, desi tot din propriile buzunare platesc si asigurari. Probabil medicii( si domnul DOCTOR Flutur -Sv) si parlamentarii nu sunt invitati sa scoata banul din buzunar si pentru testul Covid19. Dumneavoastra, cei din mass-media puteti afla cu exactitate cum sta treaba.
30 octombrie 2020, 11:36
Bai da pe cine v-ați găsit să întrebați și voi mă.... Pe prefectul X și 0.
30 octombrie 2020, 10:11
Normal sa se infecteze bugetarii deoarece fiind atat de multi incat nu pot pastra nici macar distanta de 30 cm intre ei. Un exemplu: in 1989 la primaria Botosani erau 30 de persoane. Acum sunt peste 300.
30 octombrie 2020, 09:24
Acest prefect PNL-ist(X și 0) tinde spre 0. O mare amețeală în toate deciziile pe care le ia.
30 octombrie 2020, 07:54
Timpul trece, leafa merge, măsuri alandala iau. Oricum bugetarii o duc cel mai bine în vremurile astea, lor le arde de petreceri.
30 octombrie 2020, 07:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.6 o C
Dorohoi
0.8 o C
Bucecea
0.7 o C
Darabani
0.6 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.