Știrea zilei
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO

A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.

Ar fi putut deveni un pictor strălucit. Era un talentat desenator, dublat de un extraordinar caricaturist, decupând felii de viață din vremurile mai tulburi sau mai entuziaste ale istoriei trăite. Nu știa atunci că destinul avea să îi fie o peliculă în alb-negru, că pictura va rămâne ascunsă într-un dulap ce nu se va mai deschide niciodată.

 

A visat de mic la o carieră militară, de pe când sărea gardurile prin grădini pentru a ajunge la caii din garnizoană, față de care manifesta o dragoste blândă. A apucat să se bucure mai puțin de patru luni de școala militară, pentru că l-au arestat comuniștii. Colegii lui de la Sibiu au ajuns ofițeri, s-au bucurat de toate culorile vieții, poate pe alocuri și de libertatea îndestulătoare a socialismului.

 

După un refugiu chinuitor prin satele Olteniei, de frica rușilor care își anunțau asaltul peste Moldova, noii stăpânitori i-au mai adăugat opt ani crunți în pușcăriile comuniste de la Aiud, Gherla sau Jilava. Și nici asta nu a fost de ajuns. Încă patru ani de domiciliu forțat i-a petrecut în Slobozia. 

 

Gheorghe Păvăleanu a privit apoi cum comunismul s-a făcut stăpân peste om și peste țară. Cu toate acestea, după 1989, nu s-a victimizat, nu a strigat, nu și-a ridicat statui. La fel ca cei mai mulți dintre foștii deținuți politici care, discret și cu credință în Dumnezeu, au lucrat în fapta cea bună. Verticali și demni, statornici în principii și în valori autentice, acești oameni au crescut în jurul lor familii curate, drepte în gândire și mereu aproape de semeni.

 

A plecat la cele veșnice un martor discret al unei istorii grele. S-a stins din viață prietenul din copilărie al domnului profesor Aurel Dorcu. Omul care și-l amintea pe ultimul primar necomunist al Botoșanilor, armeanul Ioan Missir. Care a privit trecând pe străzile orașului și soldați italieni, nemți, dar și ruși.  

 

 

Fiul unui militar demn, și-a păstrat până în ultima clipă ținuta exemplară și rostirea clară, sinceră a omului drept. Iar acest lucru a fost subliniat și de părintele protopop Petru Fercal, paroh la Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, cel căruia i-a revenit misiunea de a vorbi la căpătâiul celui care a fost Gheorghe Păvăleanu.

 

”S-a născut în luna aprilie 1929, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, într-o familie în care a învățat disciplina, credința, rânduiala și fapta cea bună. Tatăl său fiind militar, mama fiind casnică, i-au oferit și zestrea duhovnicească, și zestrea disciplinei și zestrea culturală astfel încât să poată să ducă mai departe lucrarea slujirii lui Dumnezeu, dar și ajutorarea semenilor.

În această atmosferă a încercat să se desfășoare și ca tânăr, și ca mentalitate. Vremurile au fost tulburi, războiul a silit familia să se refugieze și la terminarea războiului să se întoarcă acasă, să continue studiile la Liceul Laurian. Apoi a profesat ca pedagog, după care a fost la Școala Militară din Sibiu. După trecerea timpului, în 1951, a fost arestat, fiind deținut politic pentru că a făcut parte dintr-o mișcare anticomunistă, cei care într-un fel sau altul se ridicau împotriva gândirii timpului. Însă Dumnezeu nu l-a părăsit. A avut și domiciliu forțat în Bărăgan, însă din nou l-a ajutat Bunul Dumnezeu să se întoarcă acasă, la Botoșani, și aici a lucrat la Baza de aprovizionare pentru agricultură, ca funcționar”,

preotul protopop Petru Fercal

 

Chiar dacă ne dezvoltăm sub aspectul fizic, cultural, social, dar credința în Dumnezeu ne duce la desăvârșire, a mai adăugat preotul Petru Fercal.

 

”Ca dovadă că în ultima parte a vieții sale s-a rugat mult, a citit mult, a făcut fapte bune, a ajutat și parohia. În această implicare activă a venit și boala care l-a slăbit de putere. A primit Taina Spovedaniei și și-a lăsat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Și-a învățat și copiii și nepoții să aibă demnitate, să aibă dragoste de țară, de cultură, de învățătură, căci numai în forma aceasta omul se desăvârșește și poate înțelege cât de important este să slujești lui Dumnezeu, să ajuți semenii și să rămâi o amintire plăcută. Luăm pildă de astfel de oameni care nu s-au speriat de moarte. Așa trebuie să trăim și să mărturisim faptele noastre prin lucrarea credinței celei adevărate. Credința fără fapte este moartă, ca și trupul fără suflet.

Lasă în urmă o amintire, o viață plină de activitate, de zbucium, de realizări. A avut o tărie, sub toate aspectele, a avut de întâmpinat vremurile, și-a ajutat familia, slujind lui Dumnezeu, dorind să fie dreptate în țară și în lume. Rămân în urmă cei dragi să îi continue activitatea, dar și să îl pomenească”,

preotul protopop Petru Fercal

 

 

O întâlnire pentru viitor

 

Într-o zi de august a anului 2019, așezam un reportofon în fața celui mai discret dintre foștii deținuți politici din Botoșani. Motivul întâlnirii: să povestim despre prietenul din copilărie – Aurel Dorcu – cel care peste ani devenea mentor pentru generații întregi de elevi.

 

Însă povestea avea să se întindă și pe alte pagini de viață. Cu voce caldă, fără stridențe de niciun fel, cu ochii prizând între pleoape iriși de zâmbet, Gheorghe Păvăleanu a călătorit prin propria viață și ne-a așezat în cuvinte simple istorii pe care nimeni nu le-a învățat vreodată la școală. 

 

Mai mic cu doi ani decât profesorul Aurel Dorcu, pleca în refugiu tot în primăvara anului 1944 și Gheorghe Păvăleanu. Odată cu familiile de militari (printre ele și familia Dorcu) care, în mare parte, locuiau în zona unității militare din Botoșani. În ziua plecării s-a îmbarcat într-un tren de marfă, în care au fost urcați și caii armatei. Îi plăceau nespus caii și nu l-a lăsat inima să îi trimită singuri în lume.

 

”Am mers așa până la Verești. Acolo ne-a tras pe linie moartă. Am stat mult și bine. A doua zi a venit un alt personal de la Botoșani, cu familiile militarilor. Am aflat unde sunt ai noștri, am urcat în tren și am căutat-o pe mama. Mi-am luat ranița și documentele și am mers în tren cu mama”, își amintea Gheorghe Păvăleanu în acea zi de august 2019.

 

Cam o zi a stat trenul la Verești, iar tot drumul să fi fost în total de vreo două săptămâni. ”Ne trăgea mereu pe dreapta. La Pașcani am stat mai mult. Niște comuniști, puși probabil de cei de la Răsărit, au minat calea ferată. Aveau tot interesul să arunce în aer ca să nu circule trenurile, ”veneau ai noștri!” doar. I-au prins patrulele germane, i-au luat și probabil i-au executat, sunt sigur că i-au împușcat”, rostea parcă privind în trecut Gheorghe Păvăleanu, o istorie care astăzi pare un film niciodată posibil în realitate.

 

Au coborât la Vișina, în fostul județ Romanați. Au venit oamenii din sat, care aveau căruțe cu cai, cu boi, ca să transporte refugiații de la gară și până în sat. Totul era organizat, se știa bine unde trebuiau să ajungă refugiații din Botoșani, unde cei din Bucovina, unde cei din Basarabia.

 

Întoarcerea din refugiu a fost la fel, cu trenul. Drumul, chiar dacă războiul se terminase, a fost unul mai trist decât plecarea în refugiu. Acasă îi aștepta o altă lume.

 

 

”Ne-am întors tot cu trenul. Acasă era prăpăd. Când am intrat pe poartă… în spatele gardului era ca acum în cimitir, bălării. Mai întâi a fost umblătură până s-a golit casa, au furat tot ce a rămas, apoi au băgat în casă o rusoaică. A trebuit să cosim locul, încet-încet am intrat în normal, am mers la liceu. După aceea m-am întâlnit cu Aurel Dorcu. Nu ne vizitam mereu, dar ne întâlneam duminica, mai ales iarna. Eu aveam două perechi de schiuri, el nu avea. Și mergeam împreună, băteam câmpii. Până am avut un accident și mi s-au rupt schiurile. Când ne întâlneam stăteam de vorbă. Părinții erau oameni tare de treabă”.

 

În oraș, la Botoșani, aerul devenea tot mai greu de respirat. ”A început comunizarea, sufocarea. Noi eram obișnuiți cu altă viață. Dacă a început strictețea… Nu s-a gândit nimeni până unde vor ajunge. S-a ajuns până la urmă că i-a împușcat pe cei vechi și au rămas cei noi, cu Ana Pauker cu Dej în frunte…”.

 

A terminat liceul în 1949. A rămas până în mai 1951 în Botoșani, activând ca pedagog la Școala de Comerț, în Botoșani.

 

”Eu voiam să intru în Armată. Ghinionul a fost să primesc altă lume, cea a condamnatului politic”. Pentru că nu a durat mult și a ajuns în pușcărie. ”Așa am terminat-o cu libertatea. Au început durerile sufletești. Ascultam Vocea Americii: frați români, venim la voi. Cât a durat până au venit?”

 

Abia acolo, în pușcăria comunistă, au înțeles că sunt singuri, că salvarea nu vine de nicăieri. ”Ferească Dumnezeu să mai avem de a face cu ce a fost!”, șoptește ca pentru sine.

 

Întors acasă, la Botoșani, a văzut o nouă față a bolșevismului. În camera mare a casei rămăseseră tablourile de familie. Familie de militari.

 

”Toate tablourile militarilor erau ciuruite cu gloanțe, au tras în tablouri. Au ținut caii în casă... Am lăsat podul plin de grâne, am găsit pustiu”.

 

Gheorghe Păvăleanu a suferit pentru că și-a iubit țara. ”Nu făceam politică, doar că nu voiam să fim cu ei”, spunea în amurgul vieții, în aceeași modestie și discreție pe care vremurile din urmă nu au reușit să i le șteargă.

 

A lăsat în urmă o lecție de iubire creștină, un exemplu de umanitate și de bunătate. A păstrat pentru sine și a luat în veșnicie suferința, chinul, durerea de care niciodată nu a vrut să vorbească.

 

 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
Loading...
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Loading...
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.
Dispare un partid de la Botoșani! Va fi absorbit de noua „împărăție a dezamăgiților”: Eu nu-i recunosc, prea mult haos, prea multă dezamăgire, prea multă...
După noua formațiune politică a lui Liviu Dragnea care coagulează în jurul lui social democrați-nemulțumiți, vine și replica „Dreptei”.Ludovic Orban strânge și el în jurul său liberali care nu mai rezonează cu politica dusă de actualul Partid Național Liberal.
Un botoșănean a primit un computer de 1.000 de euro cu ecranul crăpat după o comandă online - FOTOGALERIE
Achizițiile pe internet, practicate în România la o scară tot mai largă, continuă să fie pline de capcane. A simțit-o pe propria piele și administratorul unei firme din Botoșani.
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Cel mai mare complex comercial din Botoșani continuă să fie afectat de restricțiile impuse de autoritățile centrale.
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO
”Sclipirea mea a fost că trompeta poate exprima mult mai mult printr-un mesaj, prin sunet, care sunetul înseamnă cuvânt, înseamnă inimă, înseamnă suflet”. Cuvintele de mai sus aparțin lui Mirel Manea și au fost rostite în 2014, la lansarea „Gentleman Trumpet”, cel de-al doilea album al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat George Enescu din Botoșani.
Botoșani DECIDE: Primarul întreabă botoșănenii - Împrumutăm sau nu 13 milioane de euro pentru tramvaie noi? - VIDEO
După amenințarea cu închiderea Primăriei pentru datoria uriașă cauzată de falimentara Termica, actualul edil-șef se află în fața unui nou impas decizional pe fondul unei nevoi generale a comunității. Continuarea proiectului european pentru reabilitarea infracturii pentru transportul cu tramvaiul este pusă la acest moment sub semnul întrebării.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
9.9 o C
Darabani
6.2 o C
Saveni
11.1 o C
Ştefăneşti
8.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.