Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Nu lucrez
23.53%
Nu
56.43%
Da
20.04%
Pentru doamna (domnișoara) Maria și un Cetățean. joi, 6 ianuarie 2022 De pe blogul SCMD (Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate). Unul primește 1 (un) leu, celălalt 1.000 (ex.)Bietii magistrati, dupa o crestere de 10% a pensiilor, s-au mai pricopsit si cu o marire de 20%, atat la salarii cat si la pensii!PRIMIT DE LA UN CAMARAD AVIZAT - Claudiu Ionescu:,,Dovada că Sistemul de Apărare e Ciuca bătăii de joc."Am intrat în posesia ordinului prin care ministrul Predoiu recompensează magistrații, aceștia urmând sa primească o mărire considerabilă a salariului!Dacă până acum, salariul lor se calcula de la o Valoare Sectoriala de Referință de 465 lei, începând cu 01.02.2022, magistrații vor avea un VRS de 605 lei !!!Adică o creștere de 20%....Adică ...de la 20.000 lei net...la 24.000 lei.Bineînțeles că și pensionarii magistrați vor avea aceeași creștere, având o lege avantajoasă, recuperand cu vârf și îndesat impozitarea cu 10%, de la 1.01.2022...Asta în timp ce la toate televiziunile, ni se spune că nu sunt bani și în timp ce tot Sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională este plătit, și în prezent, cu un VRS de doar 197,33 lei, diferența fiind de 3 ori mai mare...Vă mai mirați de ce noi, pensionarii și rezerviștii militari, nu avem nicio șansă în instanțe atunci când ne cerem drepturile, aceleași drepturi pe care magistrații și le câștigă pe bandă rulantă...în instanță !!!Eu mă gândesc că PNL-istul Predoiu s-a gândit că magistrații nu au cu ce să-și plătească gazul si lumina și nu au bani de pâine....O adevărată revoluție socială, în interesul celor năpăstuiți de soartă...RUȘINE GUVERNANȚILOR ... și RUȘINE MAGISTRAȚILOR - care se lasă cumpărați politic !!! "Publicat de SCMD la 17:46 http://sindicatulcmd.blogspot.com/
7 ianuarie 2022, 19:24
Cetățeanule. Eu prezint fapte, tu prezinți povețe din auzite sau citite. Mă așteptam să-mi răspunzi la comentariu, la modul general sau punctual pe fiecare subiect. Ce ai făcut tu pentru tine și cei din jur legat de sărăcia care domină România. Cui te-ai adresat. Cele scrise de tine trimitele Primarului, Președintelui CJ, etc. Acum și nu în anul 2024 la alegeri când vor veni din nou cu carul plin cu promisiuni. Dacă nu mi-ai înțeles adevăratul sens al comentariilor, atunci vorbește cu altul despre ce te doare și modul de rezolvare. Practic și nu teoretic.
7 ianuarie 2022, 15:42
Si fariseul se ruga, laudadu- se si multumind Lui Dumnezeu ca nu este asemenea vamesului. S- a marit (inaltat) pe el si l- a coborat pe vames. Nu conteaza cum te privesc oamenii, dar daca nu esti drept si smerit in Faţa Lui Dumnezeu te poti considera un nimic. Fiindca toata dreptatea la om este ca o càrpa lepadata la Dumnezeu. Fii mai smerit ,spre folos duhovnicesc , goleste- te de sine... bine- ti va fi. Este un indemn, cie re urechi de auzit sa inteleaga.
7 ianuarie 2022, 10:35
Cetățeanule, greșești. Am fost o familie săracă de la țară / 4 copii, 2 băieți și 2 fete (tata mort din 94. Mama are 84 de ani, a muncit 50 de ani la CAP și are o pensie de 875 de lei, mărită acum prin grija Partidului Comunist Român). Am zis că dacă părinții mei au fost țărani cooperatori și au trait ța țară, eu vreau să ajung puțin mai sus iar la 19 ani am luat drumul pribegiei urmând Școlile pe care am știut că mă duce capul și nu mă fac de râs. Am muncit 14 ani în Galați venind acasă o data pe an doar în concediu. Am vrut ca (,) comparative cu mine, copii mei să urce și mai sus. A urmat 4 ani de facultate (inginer) și 1,5 ani masterat. A terminat al 2-lea din toată promoția lui. O duce bine mersii în Sighetul Marmației (inginer și director de hotel prin cumul) pentru că în Moldova cea săracă dar care a votat 31 de ani PSD-ul la putere nu și-a găsit loc. Moldova care nu a fost în stare să dea un președinte sau un prim ministru României. Moldova care stă la mâna oltenilor și ardelenilor care predomină Parlamentul și Guvernul țării. Nu sunt îmbuibat. Din 5 lei pe care îi am în buzunar, 2 îi dau de pomană când trec pe lângă un om amărât pentru că am mottoul meu: Astăzi ești bogat și mâine sărac, astăzi ești sănătos și mâine bolnav sau poate chiar mort. Nu critica. Pune întrebările clasei politice. Câte petiții ai scris până acum la senatori și deputați cu cee ace te doare. Eu am scris la 12 (6 miniștri și 6 senatori și deputați). Inclusiv la doi politicieni importanți dim Botoșani le-am scris dar nu s-au catadicsit să-mi răspundă sfidând și încălcând legea (la o petiție ești obligat să răspunzi în 30 de zile). Am dat statul în judecată la Tribunalul Botoșani, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel București (ca intervenient într-un dosar), Înalta Curte de Casație și Justiție. Am dosare care se judecă în luna februarie. Procese pentru drepturile mele și ale pensionarilor. Tu ce ai făcut de mă judeci ? Madam Maria mă judeca pentru că scriu sub pseudonimul Sacalul. Da. Am trecut Sacalul pentru că: „Şacalul auriu, ruda șacalului african, a apărut în România după ce a dispărut lupul, iar dacă până acum 5-10 ani era prezent doar în sudul ţării, acum este întâlnit în majoritatea județelor, reprezentând un risc pentru ecosistem”. Eu nu sunt un risc pentru ecosistem ci un risc pentru cei ce comit nedreptăți ripostând în limita legii. Dar cel puțin încerc comparative cu alții.
6 ianuarie 2022, 21:08
Vorbesti vorbe,Sacalul. Vorbesti aUreli. Sunt mii de familii care abia isi duc zilele de azi pe maine, numai Dumnezeu ii stie. Nu au bani de medicamente, de platit facturile umflate....de mancare la limita decentei .... de purtat copilul / copiii la scoala.... Ma refer la un venit de bun simt , in raport cu preturile. E usor sa comentezi cand esti ghiftuit si cu ghiozdanul plin. Ti e usor sa o faci pe- a spiritualul , ranjind in barba, si pe- a desteptul.
6 ianuarie 2022, 20:01
Cetățean. Indiferent cu cât ne-ar crește pensile, salariile sau alocațiile la copii, niciodată nu vom fi mulțumiți pentru că așa este firea umană, de a avea mai mult. Se gândește la partea materială și nu cea spirituală. Un mare duhovnic spunea: „Atunci o veți duce bine și veți fi fericiți când veți înțelege diferența dintre A AVEA (partea materială) și A FI (partea spirituală)”. Din păcate (ca să revenim pe subiect), clasa polititică tot timpul ne-a taxat, indiferent pe ce domeniu. Faptul că ai afirmat „Mai (si) ganditi!” aduce a jignire (chiar și este). Să nu crezi că plecând de la cei de la conducerea statului și până la omul de rând nu înțelegem că ceea ce ne dau ei este doar de SUPRAVIEȚUIRE, supraviețuire la limita de jos a cuvântului. De peste 30 de ani INFLAȚIA bate INDEXĂRILE / MAJORĂRILE.
6 ianuarie 2022, 17:26
Primele si cresterile salariale sau pensiilor este fix zero atata timp cat puterea de cumparare nu creste, ba dimpotriva... scade.....din ce in ce mai mult. Va inselati amarnic voi, cei ce va bucurati ca va creste venitul. Mai (si) ganditi!
6 ianuarie 2022, 09:25
Îmi cer scuze pentru lipsa unor litere sau cuvinte ciuntite. Îmi joacă feste calculatorul și ochelarii depășiți. Iar la sfârșit am scris Casa Națională de Sănătate în loc de Casa Națională de Pensii (fondul alocat).
5 ianuarie 2022, 14:29
Doamna (domnișoara) Maria.1. Vă rog să-l întrebați pe domnul Președinte KWI (care a promulgat) și Guvernul României (care a propus și nu a realizat) de ce se se aplică Legera nr. 174/2020 (modificată ca și titlu) pompos „Coșul minim pentru un trai decent, actualizat pentru anul 2020 / Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna Septembrie 2020 este de 7.278 lei pe lună”. Pentru mai multe detalii citiți coținutul linkului de mai jos. https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24428459-cosul-minim-pentru-trai-decent-actualizat-pentru-anul-2020-cea-mai-mare-crestere-cheltuielilor-fost-capitolul-locuinta.htm.2. Întrebați Guvernul / Parlamentul României de ce menține Salariul minim brut pe economie la jumătate din Salariul mediu brut pe economie și u-l stabilește la un procent de 60-70%. Cum vreți ca peste 1-2 milioane de români să nu aibă pensia sub 2.000 de lei dacă statul român îi ține cu un salariu minim net de 1.500 lei / lună ?3. S-au adus în Botoșani 25 (am înțeles că acum sunt mai mulți) cetățeni din Sri Lanka, via Focșani care lucrează într-o fabrică de confecții (acolo lucrează și un verișor și nepoată). Știți ce salar net primesc ? În jur de 2.500 lei pe lună. Știu că au cazare gratuită iar masa și-o asigură singuri. Meserie nu știu mai nimic. Se compară cu muncitorul român ?Nu Armata este de vină de anumite discriminări salariale și pensii (De ce prin Legea 153/2017 medicilor li s-a acordat începând cu 2018 integral salariul aferent anului 2022, au urmat cu jumătăți de măsură profesorii iar la Armată a staționat ? ) ci parlamentarii și guvernanții care propun și aprobă legi și domnul președinte care le promulgă.4. Între un medic și un profesor cu același Coeficient de ierarhizare, ani vechime, mai corespund pensile având în vedere că medical timp de 4 ani a contribuit mai mult la sistemul de pensii prin acordarea integral a salariului din 2022 în 2018 ? Păi, nu.5. Societatea civilă clamează pensile militare în care include și Armata. Armata nu are pensie special și pensie militară de serviciu ce vine (instituită de Alexandru Ioan Cuza). În anul 2010 Guvernarea Boc / Băsescu a zis că ne taxează trecândune pe contributivitate. Au luat plasă, motiv pentru care au emis Legea nr. 223/2015 (ciuntită de N OUG) legea pensiilor militare de stat. Dacă ne-ar trece din nou pe contributivitate Guvernul ar avea 2 mari problem: 1. Pensia mea aproape s-ar dubla (37 de ani vechime în serviciu și 51 de ani vechime cumulată). 2. Banii pentru pensii nu s-ar mai lua din cei 2% din PIB alocați M.Ap.N. ci din Fondul Național de Sănătate = pierdere în sistem. Deci noi nu facem nici un rău societății civile în situația actuală.
5 ianuarie 2022, 13:30
Trebuie să revin. Și noi plătim contribuție la stat în procent de 41,5% din soldă la fel ca și voi. Banii se duc la bugetul de stat. Armata mai contribuie substantial la bugetul de stat prin vânzarea de armament, tehnică militară și alte echipamente specific, deci mai și produce nu numai primește. România a vrut î NATO. Condiția de aderare la NATO a fost asigurarea M.Ap.N. a 2% din PIB. 2% din care se plătesc salarii, pensii, utilități dar în primul rând ÎNZESTRARE (frigate, corvete, sistem rachete, avioane de luptă, etc. și etc.). Ce procent au celelalte ministere comparative cu noi (ex. Sănătate / Învățământ). Ce produc. Nimic. Doar prestări servicii. Învățământul=la pământ prin eliminarea Școlilor profesionale și ne plângem că nu avem meseriași. Sănătatea. De ce nu se face ca la Armată. Când te înscrii în Academia Militară închei contract pe 9 ani. Dacă în cei 9 ani pleci, plătești toate cheltuoielile de școlarizare, inclusive uzura băncilor și salariile lectorilor. La medici de ce nu se face la fel. Câți ani de Facultate faci. Șase. Șase ani preztezi în România după care pleci unde vrei. Așa a făcut Parlamentul bulgar la începutul Pandemiei solicitând derogare de la UE pentru a nu se încălca CEDO (dreptul la muncă / libera circulație).
5 ianuarie 2022, 11:59
Maria. Am uitat un detaliu crezând că cei care îmi vor citi comentariul se documentează zilnic cel puțin de la TV. dacă nu din mediul online. În comentariul anterioe am dat ca exemplu medic, professor și ofițer. Continuăm tot cu ei. Consideră că au o pensie (pentru că sunt și slavă domnului destui) de 5222 de lei. Când o să calculezi o să constați că aici se oprește bariera pentru ofițer. Adică 0 lei plus sau minus. Dar dacă are 6.000 lei ? Rezultă o pierdere de 52 lei. Fă calculul și la domnul doctor (care are și cabinet particular după program / mie îmi interzice legea) și la doamna profesoară (care mai primește câte o atenție / mie îmi interzice legea + 4 luni vacanță / eu=mă repet 24/24-7/7) și o să vezi cu cât iese pe plus. Asta dacă stăpânești bine aritmetica.
5 ianuarie 2022, 11:43
Maria. Păcat de numele pe care îl ai dacă tu gândești așa. În primul rând militarul român are program 24 din 24, 7 zile pe săptămână. Tu după 8 ore de muncă te duci la discotecă. Eu când ajung acasă, sună telefonul și mă anunță că este alertă, că sunt inundații sau deszăpeziri și trebuie să participăm, în caz de cutremure tut e ascunzi sub pod, noi intrăm pe sub dărâmături, nu mai spun de tabere, aplicații, trageri, plecat de lângă familie cu săptămânile. Desființări de U.M. și mutarea cu familia în alte garnizoane la mama dracului sau te duci doar tu și vii la 45 zile acasă conform regulametului. Așteaptă-mă ti Maria (soția mea) ca să ne întâlnim în familie odată la 45 de zile, îți convine ? Sunt prea multe de scris. Citește prevederile Legii nr. 80/1995 cu modificările și completările ulterioare: Secțiunea a 3-a: Interzicerea sau restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi:Art. 28. - Reviste (2)Cadrelor militare în activitate le este interzisă exercitarea următoarelor drepturi:a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice;b) să candideze pentru a fi alese în administraţia publică locală şi în Parlamentul României, precum şi în funcţia de Preşedinte al României;Modificări (1)c) să declare sau să participe la grevă.Art. 29. -Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi, astfel:a) opiniile politice pot fi exprimate numai în afara serviciului;Modificări (1)b) exprimarea în public a unor opinii contrare intereselor României şi forţelor armate nu este permisă;c) condiţiile în care cadrele militare în activitate vor putea să prezinte public informaţii militare se vor stabili prin ordin al ministrului apărării naţionale;Modificări (1), Puneri în aplicare (2)d) aderarea la culte religioase este liberă, mai puţin la cele care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum şi la cele care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei;e) constituirea în diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-ştiinţific, cultural şi sportiv-recreativ, cu excepţia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii şi disciplinei specifice instituţiei armatei, este permisă în condiţiile stabilite prin regulamentele militare;Modificări (1)f) încheierea căsătoriei este liberă în condiţiile legii. Căsătoria cu o persoană apatridă sau care nu are exclusiv cetăţenia română este condiţionată de obţinerea aprobării prealabile a ministrului apărării naţionale;Reviste (1), Doctrină (1)g) participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune;Jurisprudenţăh) cadrele militare în activitate se pot deplasa în străinătate în condiţiile ce se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale.Art. 30. -(1) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate au obligaţia de a nu efectua activităţi care contravin demnităţii, prestigiului şi normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare.(2) Cadrelor militare în activitate le este interzis:a) să îndeplinească alte funcţii decât cele în care sunt încadrate, cu excepţia cumulului prevăzut de lege, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale;b) să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale, cu excepţia celor numite în consiliile de administraţie ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, din cadrul industriei de apărare sau în legătură cu aceasta.Modificări (1), JurisprudenţăTu poți ajunge (din medic, professor sau muritor de rând) primar, parlamentar. Eu nu. Citește de curiozitate art. 29 lit. (h). Tu pleci în excursie unde vrei și când vrei, eu mă duc în funcție de prevederile și cu aprobarea M.Ap.N. Art. 30 pct. 2, lit (b). Tu poți avea un chioșc (angajând vânzător) unde vinzi flori pentru ați reîntregi salariul, eu nu. Eu sunt obligat să trăiesc din soldă, apoi din pensia pe care o primesc. Deci, în concluzie, documentează-te sau ia meditații după care vorbește.
5 ianuarie 2022, 11:26
In primul rând ,,Șacalul” ( bănuiesc că este un ofițer nemulțumit) face confuzie între Fondul național de pensii constituit din contribuțiile din timpul vieții active ale angajaților civili și pensiile militare, care se asigură din bugetul ministerului apărării( adică din bugetul de stat). In al doilea rând, Șacalul ( exact ca un șacal) ne oferă niște exemple nerealiste; peste 50% dintre pensionarii civili au pensii sub 2.000 de lei sau cu câteva sute peste. In al treilea rând, chiar cu o majorare de 13 lei, tot înseamnă o creștere, nu ,,tăierea pensiilor), așa cum susține Șacalul. Să fim serioși, dumneata cu 5.000 de lei pensie militară trăiești foarte bine.
5 ianuarie 2022, 08:06
Revenire la comentariu (corecție 2 greșeli din grabă, neatenție). Legea nr. 263/2010 și la final 10% în loc de 15%.
2 ianuarie 2022, 12:41
Cum să mai vorbești de premii / prime când actuala guvernare taie din pensii cu toate că la investire (2020), atât președintele, primul ministru cât și alți lideri marcanți au spus că pe timpul mandatului lor, nu vor fi tăiate salarii, pensii, alocații. Anul trecut le-au înghețat, anul acesta la unii le-au majorat iar la alții le-au tăiat. Ex.1. Pensionar medic sau profesor. Pensie brută = 5.000 lei. Pensie netă = 4.700 lei. Indexare = 10% = Pensie brută = 5.500 lei / Pensie netă = 5.150 lei. Rezultă un plus de 450 lei.2. Pensionar Ofițer. Pensie brută = 5.000 lei. Pensie netă = 4.700 lei. Indexare = 2,6% = Pensie brută = 5.130 lei / Pensie netă = 4.715 lei. Rezultă un plus de 15 lei.3. Este corect și echitabil domnule ministru Budăi și Câciu. Nu veniți cu justificarea precum că noi nu avem atribuțiuni pe linia pensiilor (așazise / unele) special și că de vină sunt ordonatorii principali de credite, respective ministrul apărării. Pensiile militare datează (au fost înființate) de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Trebuia să facețe ca primul ministru Ciolos în 2015. Prin derogare de la Legea nr. 283/2010 și Legea nr. 223/2015 (art. 59) să indexați toate pensile cu același procent.4. Și la medic, profesor, ofițer îi iei 10% CASS ce trece peste 4.000 lei. Mai bate una cu alta când la la unul îi crești pensia cu 450 lei iar la celălalt cu 15 în schimb la ambii le iei 15% ?
2 ianuarie 2022, 11:37
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.0 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.