Reportaj
Viaţa în pampers la 18 ani - GALERIE FOTO
Dimineaţa - pâine cu ou fiert şi măsline; lapte. Prânz - ciorbă de zarzavat dreasă cu smântână, pilaf cu friptură pasăre, plăcintă cu brânză. Ora 16:00 napolitane. Cină - păstăi cu sos, pâine cu conservă carne, ceai. Pe hârtie mâncarea e suficientă... Mai ales că nu e vorba de adulţi, ci de copii. Dar nu sunt chiar orice fel de copii…
complex servicii copii cu dizabilitati Botosani   2

Casa de copii este… acasă

Pentru ceva peste 20 de minori din Botoşani, de la câţiva anişori până spre majorat, casa de copii e… acasă. Undeva la marginea oraşului, cu sprijinul Asociaţiilor SERA Franţa şi România, s-a amenajat o oază de linişte şi verdeaţă. Două case desprinse parcă din poveste adăpostesc… poveştile triste a unor micuţi care rămân la acest stadiu toată viaţa. Complexul de case tip familial „Sfânta Mina” este locul în care sunt îngrijiţi câţiva dintre copiii cu dizabilităţi. Abandonaţi de familii, proveniţi din medii paupere ori chiar apăruţi pe lume în urma unor contacte sexuale forţate, micuţii n-au avut vreodată parte de o zi de copilărie normală, cu adevărat fericită. Au intrat deja bolnavi în această lume şi vor pleca în acelaşi mod fiindcă bolile de care suferă sunt incurabile.

Când orice femeie care te ia în braţe este mama

„Ma-ma, ma-ma!” este singurul cuvânt pe care îl pronunţă un blonduţ de vreo doi-trei anişori. Pentru el orice femeie care îl ia în braţe, fie că-i angajată a complexului, fie că-i o botoşăneancă venită în vizită, e… „ma-ma”. Alţii ştiu mai multe cuvinte decât „mama”, unul dintre ei chiar cântă în faţa vizitatorilor. Sigur, vocea-i cam stinsă, e nevoie de o linişte mormântală pentru a-i auzi glăsciorul. Un altuia braţul i se termină prea devreme, altul pare împins de un resort interior în acele mişcări mecanice cu aplecatul capului, specifice minorilor instituţionalizaţi. Şi asta nu e tot... „Şapte dintre copii suferă de incontinenţă”, spune Oana Burghelea, director Complexul de case tip familial „Sfânta Mina”.

Viaţă raportată la pamperşi

Pentru copiii la care făcea referire viaţa se raportează la… pamperşi, de care nu au scăpat şi nici nu sunt prea multe speranţe că vor scăpa vreodată, chiar dacă unii dintre ei sunt trecuţi de ani buni de vârsta la care respectivii ar fi trebuit să devină amintire. Pentru ei pamperşii fac parte din… meniul zilnic. Pe acesta nu-l mai semnează însă nimeni, nu mai există nici sigla Consiliului Judeţean, nici ştampila cu „se aprobă” a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), nici măcar semnătura medicului pediatru. Deşi pare greu de crezut, într-un centru înfiinţat anul trecut cu banii francezilor, românii nu au găsit până acum niciodată fonduri nici măcar pentru pamperşi. Mai are rost în aceste condiţii să vorbim despre haine? Despre prosoape? Despre obiecte de uz personal, de igienă? Copiii chinuiţi de destin sunt chinuiţi de un stat incapabil să le ofere o periuţă de dinţi. Din acest punct de vedere, micuţii pentru care „acasă” înseamnă traiul la un loc cu alţi 23 colegi de suferinţă undeva prin IC Brătianu 59, trăiesc din mila publică.

„Orice ajutor este oportun”

Orice vizită a unui om din afara centrului pentru ei constituie o bucurie, iar de o astfel de mângâiere au avut parte chiar de ziua care este a lor. Sau ar trebui să fie… Pe 1 Iunie le-au trecut pragul câţiva oameni cu inimă mare. Unul dintre ei a aflat de dificultăţile cât se poate de… materiale pe care le traversează complexul, le-a popularizat în grupul de prieteni şi cunoştinţe, au pus mână de la mână şi au adus copiilor de la tort şi pufuleţi, la saci de haine şi… pamperşi. Pentru un complex până unde şi o sticlă de clor reprezintă o mare realizare ajutorul a fost unul cât se poate de binevenit. „Vrem ca oamenii să înţeleagă faptul că aici există reale dificultăţi chiar în condiţiile în care vorbim de o unitate a statului. Copiii au nevoie de hainuţe, de obiecte de igienă şi orice ajutor este oportun”, spune Andreea Buiuc, tânăra care a mobilizat lumea pentru a sprijini micuţii din complex.

Daţi uitării de părinţi

E nevoie de ajutorul botoşănenilor inimoşi şi pentru că, aşa cum arătam, părinţii acestor copii există mai multe pe hârtie. „Foarte puţini primesc vizitele rudelor, patru-cinci copii mai sunt vizitaţi”, afirmă Oana Burghelea. Dincolo de jucării, aceasta încearcă să le ocupe copiilor viaţa fadă cooptându-i la grădinărit, pe lângă cele două case nou construite şi inaugurate în 2012 fiind amenajate câteva straturi cu tot felul de legume şi fructe, de la dovlecei la căpşuni. Dar dovleceii şi căpşunile nu sunt nici pantalonaşi, nici… pamperşi, tot aşa cum nici pantalonaşii şi nici pamperşii nu vor face niciodată cât îmbrăţişarea de la „ma-ma, ma-ma” cea adevărată.
MAI MULTE DESPRE COMPLEXUL SFÂNTUL MINA:
Cămine noi pentru copiii orfani inaugurate de şeful judeţului - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Direcţia Copilului fără bani pe final de an la utilităţi sau bunuri materiale
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
Loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
pt.ella-ghinion pentru tine ca esti batuta in cap,stim cine esti...
11 iunie 2013, 19:45
Este trista soarta acestor copii, dar, totusi locuiesc in acele case care arata bine ingrijite... Asta spune ceva, despre cei care lucreaza acolo si despre institutie... Intr-adevar, intotdeauna este loc de mai mult si de mai bine.
11 iunie 2013, 19:05
FELICITARI PT ARTICOL!!! Impresionant! Ma bucur sa vad ca... mai sunt oameni cu adevarate valori.Numai simpla lor prezenta a contat enorm pt aceste suflete minunate....si faptul ca au mai si primit multe cadouri va fi pt ei o zi de neuitat.:)
11 iunie 2013, 16:44
Noroc de Buiuca ca s-a inscris in PSD
11 iunie 2013, 15:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Cea mai importantă valoare pe care trebuie să o protejăm și este în sarcina noastră, este viața. Pentru viața acestor oameni și pentru condițiile decente pe care trebuie să le aibă, trebuie să depunem tot efortul pentru c ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8742 lei
USD
Dolarul SUA
4.0186 lei
CHF
Francul elveţian
4.5297 lei
GBP
Lira sterlină
5.4736 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8638 lei
XAU
Gramul de aur
238.3750 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2335 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3591 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0974 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1593 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.8 o C
Dorohoi
-4.1 o C
Bucecea
-3.0 o C
Darabani
-6.6 o C
Saveni
-3.9 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.