Reportaj
FOTOREPORTAJ Spectacolul în care Botoşani a fost capitală culturală: Dl primar n-avenit cu mâna goală, Primăria Botoşani i-a refuzat pensia lui Eminescu, Premiulde la Botoşani este o legitimaţie de club
Dacă nu pentru o zi întreagă, măcar pentru vreo două ore şi jumătate, cât a durat gala de decernarea a Premiului Eminescu Opera Omnia şi cel pentru debut Botoşani a fost capitala culturală a României. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu şi prim-vicepreşedintele Varujan Vosganian au onorat miercuri seară cea de-a XXIII – a ediţie a manifestării. Desfăşurată la Teatrul Mihai Eminescu, manifestarea a umplut sala de spectacole cu câţiva dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai ţării şi judeţului.
ion muresan premiul national de poezie mihai eminescu

"Soarele pentru noi toţi la Botoşani răsare"

Nu au lipsit nici oamenii politici, primarul Ovidiu Portariuc luând astfel parte pentru întâia dată la spectacol. Aceasta după ce în 2013, doborât de gripă, nu a putut onora evenimentul.
„Municipiul Botoşani are privilegiul de a da astăzi, 15 ianuarie 2014, gongul de deschidere al marilor manifestări culturale şi naţionale ale acestui an printr-o nouă ediţie a Zilelor Mihai Eminescu. Parafrazându-l pe Ioan Slavici, putem spune cu legitimă mândrie că în această zi soarele pentru noi toţi la Botoşani răsare şi suntem convinşi că acum toţi românii de la Nistru până la Tisa îşi îndreaptă gândurile spre poetul nepereche şi către locul de unde a plecat spre nemurire”, a transmis de pe scenă Ovidiu Portariuc.
Cu cocardă, edilul şef a subliniat eforturile făcute de-a lungul anilor pentru onorarea memoriei poetului, evidenţiind că aceste premii, acordate la iniţiativa Asociaţiei Hyperion – Caiete Botoşănene, reprezintă cea mai importantă realizare de pe aceste meleaguri în ceea ce priveşte posteritatea lui Eminescu.Preşedintele scriitorilor şi-a amintit de pensia refuzată lui Eminescu. Vinovat nu-i Portariuc

Deşi sobră, atmosfera nu a fost lipsită de o mulţime de momente amuzante. Nicolae Manolescu a fost invitat pe scenă, deşi se afla deja acolo, iar Marius Rogojinschi, prezentatorul galei a citit de multe ori exact ce scrie pe desfăşurător, de genul… „acum trebuie să ia cuvântul…”
Cum atunci când se acordase premiul pentru debut, care i-a revenit lui Ştefan Baghiu, Gheorghe Sorescu, reprezentantul Consiliului Judeţean Botoşani în absenţa lui Florin Ţurcanu, nu avea plicul cu bani la el, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi-a luat măsuri de precaţie.
VEZI ŞI:
 Varujan sfios la Gala de la Teatru -  discurs cu întrebare retorică – VIDEO
„Dacă tot îmi revine acest rol birocratic (să citească procesul verbal cu decizia juriului – n.r.), după ce prietenului meu Varujan Vosganian i-a revenit rolul cultural, aş vrea să mă asigur că dl primar n-a venit cu mâna goală”, a spus Nicolae Manolescu privind spre primar.
Nu i-a răspuns primarul, ci acelaşi Marius Rogojinschi: „Nu, nu. Nu vă asigurăm”.
Ironiile nu s-au oprit însă aici.
„15 ianuarie 2014, miercuri… 125 de ani de când Primăria Botoşani i-a refuzat lui Eminescu pensia. Nu era dl Portariuc primar”, a mai spus Nicolae Manolescu, preşedintele juriului de acordare a Premiului Eminescu – Opera Omnia.

Câştigătorul? „Presupun că este un poet de valoare”

Anunţarea câştigătorului s-a făcut în acelaşi registru… „Am văzut că toată lumea ştia, eu habar nu aveam. Cineva a făcut socoteala voturilor, eu am făcut-o, dar am uitat-o imediat, ca să cumva să mă mănânce limba”.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor a remarcat că, atât timp cât în sală dintre nominalizaţi se află doar viitorul câştigător, plus Lucian Vasiliu, care „probabil că credea că el ia şi de aia a venit”, este clar că a transpirat informaţia, deşi „m-am străduit să nu ţin minte”.
„Presupun că este un poet de valoare”, a spus zâmbind Nicolae Manolescu despre Ion Mureşan, noul câştigător al Premiului Eminescu. 
[[banner]]

Cerere cu borcan de la premiat către primar

Premiatul nu a rămas dator.
„Acesta nu este premiu, premiile profesionale sunt acordate de Uniunea Scriitorilor. Premiul de la Botoşani este o legitimaţie de club. Dacă ai luat acest premiu atunci primeşte legitimaţia din clubul de elită al poeziei româneşti de astăzi. Poţi să te găseşti în şiragul poeţilor mari ai acestor ultimi 50 de ani”, a afirmat Ion Mureşan.
În consecinţă, viceprimarului Cătălina Lupaşcu i s-a cerut să citească „legitimaţia”, adică hotărârea Consiliului Local Botoşani de acordare a titlului de cetăţean de onoare noului câştigător al premiului.
A urmat şi prima doleanţă a acestuia.
„Eu în calitate de cetăţean de onoare am nevoie dl primar să vă cer ceva. Îmi cer voie să vin în Botoşani după ce înfloresc teii. Eu, aşa mireasmă de tei ca la Botoşani n-am mai întâlnit nicăieri, de parcă umbli cu capul într-un borcan cu miresme lichide. Nu, nu vă cer să daţi de mâncare în ziua respectivă, numai să mă lăsaţi să îmi iau şi eu un borcan cu mireasmă de tei şi să-l duc la mine în Transilvania”, a spus Ion Mureşan.
O mulţime dintre cei urcaţi pe scenă au subliniat că Premiul Eminescu reprezintă cea mai mare distincţie pe care o poate primi în România un poet. (S.B.)
VEZI ŞI:
ACUM: Spuma oraşului s-a adunat la teatru: Varujan dă autografe – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Ţurcanu „a dezertat” de la Gala Mihai Eminescu și l-a trimis pe Sorescu

Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
CE E CU INFORMATIA CA PROASPATUL CETATEAN DE ONAOARE CARE A PAPAT SI 200 MILIOANE DE PARAI DE LA BOTOSANI A FOST TURNATOR ACTIV LA SECURITATE CU NUMELE DE "EUGEN"? D/L ALECSA NU STIE?
29 ianuarie 2014, 11:05
doamna doreste mi se pare sa-si racoreasca siesi sufletul cu afirmatii care nu se sustin pentru ca nu stau pe nimic !!!!si pe deasupra lasa de inteles la vrajala ca persoana numita mai sus, poetul Gellu Dorian a promovat altele decat culturalul ori ce anume nu spune si tace dar de ce tace???? pentru ca nu vorbeste intelegeti??? si de ce nu spune cu subict si predicat stiti de ce?? pentru ca degeaba tot aia e v - ati prins?? revin si intreb voi ati inteles ceva ??? pe mine chestiile astiea cu atacuri pe sub centura m-au timpit rau si ma lasa capul!!!!cum de ce?pentru ca nu vorbeste intelegeti?? de ce nu spune cu subiect si predicat??? de ce?intelegeti asa e??
29 ianuarie 2014, 00:34
Va rog nu faceti confuzii! Au mai cautat si altii, dupa revolutie, dovezi de acest fel in ceea ce ma priveste si nu au gasit pentru ca nu exista. Eu am promovat si atunci si acum, personalitatea eminesciana si universul cultural, si nu acea persoana pe care o numiti mai sus. Asa ca va rog sa nu ma includeti in listele de acest fel pentru ca, cel putin partial, intr-adevar va inseala memoria.
28 ianuarie 2014, 13:44
daca nu ma insala memoria ca eram la liceu la revolutie dorian, lucia nenati, guraliuc, oprea mircea, rotundu, cajvaneanu nu erati voi mari laudatori defunctului partid cu jauca si alti comunisti ca el??ce zici, gellu, scormonim gropile pe la clopotul??vrei??hai zi!!
24 ianuarie 2014, 00:40
Brava nu te lasa GELU botosnenii asteapta sa li spui ase:Io, gelu nascut ghiorghe declar ca nu mis hultan!
21 ianuarie 2014, 14:27
Cel care reia acest fragment de interviu, acordat acum doi ani de zile mi se pare de Emilian Marcu in revista cafeneaua literara din Pitesti, acesta fiind adulatorul versificator al defunctului dictator, doreste sa-si racoreasca siesi sufletul cu prostia altora, insi de nimic, frustrati, care, in afara de a posta pe astfel de forumuri, nu stiu sa faca nimic altceva. Si n-au nici curajul sa se semneze nu prenume si nume! Las ca si redactiei ii place sa stirneasca locul unde-si lasa lesturile astfel de insi. Pacat!
20 ianuarie 2014, 15:38
Fragment din interviul acordat de catre scriitorul Emilian Marcu lui Virgil Diaconu in "Cafeneaua literara":Intrebare: Este lista lui Manolescu singura care propune ierarhii false?Tot la fel se procedează şi cu Premiul Eminescu de la Botoşani unde, pe lângă poeţi importanţi, au beneficiat de acest premiu şi pseudopoeţi sau inşi mai mult decât modeşti la acest capitol.Eminescu, la Botoşani, a fost privatizat şi trecut în proprietate personală de o gaşcă de aşa-zişi poeţi, fiind exploatat la maximum. Pe hlamida Poetului poposesc tot felul de hultani, mai aproape de ciori decât de vulturi, şi ciugulesc parcă din colivă. Iar, când e nevoie să ia atitudine împotriva detractorilor, se fac a nu fi acasă şi a nu auzi cele spuse de chiar colegii lor de cumetrii literare.Asta e o tehnică foarte cunoscută de a jupui fonduri de la Guvern sau de la Uniune. Dacă nu eşti cu noi, nu eşti scriitor – este deviza după care se jupoaie cu maximă rapacitate tot. Ei ştiu să jupoaie oaia, nu să o tundă!...Ştiu că îmi voi ridica în cap toţi fanaticii lui susţinători, dar poate că odată şi odată tot trebuie să spună cineva ceea ce crede despre premii şi mai ales despre premianţi!
18 ianuarie 2014, 12:52
Poza cu balta si cu tereza e durere dar aia groasa e cum de ne duce cu zaharelu gellu dorian cu marii scriitori betivani adusi de aiurea sa ne paraduiasca banutii orasului
17 ianuarie 2014, 19:44
Vad ca aveti o feblete deosebita pentru cel mai monden cuplu al sezonului: Tereza cu taticutul Balta. Cum mai freamata saracuta de-a stanga mentorului.... Cucoana, ai familie acasa!!! Nu ti-e rusine chiar deloc? Nu cred. La tine bunul simt a disparut de la nastere. Domnu' deputat, e rusinos. Daca ar fi sa va reamintiti trecutul, prezentul nu va face decat de ras, din toate punctele de vedere. Totusi, se pare ca nu va deranjeaza. Asta nu face decat sa va descalifice in ochii celor care v-au votat. Sa nu-mi spuneti ca ati uitat vechea zicala romaneasca: "Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti!!!!"
16 ianuarie 2014, 11:04
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.2 o C
Dorohoi
18.0 o C
Bucecea
19.0 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
17.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.