Reportaj
România sfârșitului de an prin ochii omului sătul să rabde de foame: prin frig și ninsoare pentru câteva kilograme de mâncare - FOTOGALERIE 

Ninge furios. Mai sunt câteva ore până expiră codul galben de viscol și zăpezi care a paralizat Moldova pe 29 decembrie 2014. Se circulă greu, tot ce curăță utilajele de deszăpezire, se așază repede înapoi. Printre mașinile supărate și șoferii care claxonează nervos, un bătrân își cară în spate necazurile, și lângă ele, un cărucior cu câteva cutii. „Uniunea Europeană”, scrie pe bucățile de carton. Bărbatul merge agale și se încruntă din când în când din cauza ninsorii care îi bate în obraji.

Ore grele de așteptat în ninsoare

Tocmai a primit alimentele distribuite la Incubatorul de afaceri din Botoșani, unde alții, mai norocoși, au ajuns înainte să ningă. Mai are cale lungă de mers până acasă.
’Nea Petrea Grigoraș are aproape 60 de ani și când a suflat 16 lumânări în tort, s-a apucat de lucrat în construcții. Râde a necaz, cu buzele ascunse, căci, spune cu amar, „nici dinți în gură nu mai am, ce folos dacă am lucrat atât?”. A scăpat de călcatul în picioare de acum o săptămână, când s-a anunțat că se distribuie alimentele sărmanilor din oraș. Dar tot a așteptat în frig și sub prima zăpadă de sfârșit de decembrie câteva ore bune.
„De la 4:00 dimineața am așteptat. Și stă lumea săraca bolnavă, bătrână, și îngheață, nu văd parlamentarii, nu le-ar mai ajunge lor! Asta nu văd putorile de la Primărie. Am mers acum și am luat și pachetele pentru nevastă-mea”, spune bătrânul, respirând din greu.
Trec mașinile. Trec utilajele care curăță strada. Zăpada zboară pe lângă ’nea Petrea, dar el nu o simte, nu o vede. Mai are de mers până să ajungă după blocurile care nici nu se văd în zare. Sunt blocate de Mall-ul în care bătrânul poate nici n-a călcat vreodată. Cară căruciorul de la 10:00 dimineața. Se uită la ceas. E 11:00. „Am o oră de când tot car, și mai am de tras, trebuie să înconjor. Iar ca să merg cu mașina, am nevoie de bani”. Bani pe care el nu îi are.

„Foamea trece prin stomac”

Au fost în curtea Incubatorului de Afaceri și din aceia care au venit cu mașinile scumpe sau cu taxiurile după cutiile de aproape 14 kilograme cu alimente. S-au repezit, s-au îmbrâncit, s-au călcat în picioare. Noroc că ’nea Petrea a scăpat de astea.
Își trage sufletul și își șterge fruntea de sudoare. Se enervează tare când se gândește cât de rău a trăit în ultimii zece ani. Își scoate basca de pe cap și aproape o aruncă de supărare. Îl mai apără de ninsoare părul alb și aspru peste care trece în fugă mâna stângă, ca să îl netezească.
„Foamea trece prin stomac, să știți. Au fost azi și oameni care s-au așezat la rând la 10, 11 seara, este lume necăjită, mai necăjită ca mine”, spune bătrânul, oftând. Nu se plânge că a așteptat atât de mult pentru câteva kilograme de mâncare. Nu se plânge nici că acum le cară acasă pe jos, cu un cărucior greu cât un sac mare de cartofi. Nu se plânge nici măcar că ninge așa tare afară și mâinile îl dor de frig chiar și prin mănușile groase.
Singurul lucru de care îi pare rău este că nu vede urmă de dreptate în țara noastră. „Ăia din Guvern își fac vile și noi rămânem ai nimănui”.
CITEȘTE:
Prin viscol și ger, sărmanii Botoșanilor au bătut drum lung pentru mâncarea de la europeni: Facem tot ce este omenește posibil - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]


 

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Cristinuta Babii, ce sa intelegem noi din acest articol? Ca nea Petrea Grigoras a inceput sa lucreze la 16 ani in constructii si ca acum are ,,aproape" 60 si este un om sarman. Asa este? Sa concretizam citeva aspecte. In primul rind, in constructii se cistiga ceva mai bine decit in alte domenii.In al doilea rind, nenea Petrea ar trebui sa aiba peste 30 de ani de munca, ceea ce-i permite sa se pensioneze anticipat, daca datele prezentate in articol sunt reale. In al treilea rind, se observa ca nea Petrea este bun de munca si, mai mult ca sigur, lucreaza ,, la negru" si in prezent, insa cum sa scape el ocazia de a primi 14 kg de alimente gratuit ? Nu-i asa?
2 ianuarie 2015, 13:41
ati stat in dosul omului sa-l pozati ca sa va faceti reportajul lacrimogen, dar n-ati gasit 5 lei pt un taxi sa-l ajutati...
31 decembrie 2014, 10:55
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Știți cum e cu a crede sau nu... E cam așa, până nu am eu, e foarte greu, boală grea, etc. Dar în momentul când devii Pozitiv se cam oprește  ceasul câteva momente și te întrebi dacă chiar e adevărat. Și e chiar ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
22 mai 2020
EUR
Euro
4.8422 lei
USD
Dolarul SUA
4.4424 lei
CHF
Francul elveţian
4.5692 lei
GBP
Lira sterlină
5.4112 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1337 lei
XAU
Gramul de aur
247.7333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2483 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3856 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8989 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1774 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.