Reportaj
REPORTAJ Hachiko de la padocul din Botoşani: căţelul care îşi aşteaptă ocrotitorul cu ochii umeziţi

E toamnă și la padocul din Botoșani. S-a lăsat frigul și câinii fără stăpân se încălzesc învârtindu-se în cuști și lătrând cu poftă. Cei mai mulți își vor petrece Crăciunul aici, căci nu se îngrămădesc botoșănenii să-i adopte.

Dincolo de poarta înaltă cât un trunchi de copac bătrân, se aud câinii lătrând. Două femei, mamă și fiică, așteaptă să li se deschidă.
„Cățelul meu cred că e aici, la padoc”, spune Daniela, fata blondă. „L-am pierdut de aproape două săptămâni și ne gândim că l-au luat hingherii”. Aproape 600 de căței latră în cuștile lor, unii obraznici, supărați, alții cuminți. Ricky e unul dintre cei cuminți. Daniela parcă îi aude glasul, deși odată ce se deschid porțile, cântecul necuvântătoarelor te lasă fără auz, ca scrâșnitul unghiilor pe tablă. Și mirosul greu îți duce mâna la nas fără să apuci să gândești ce faci.

Ricky e-un cățel cuminte

La padocul de câini din Botoșani câteodată e veselie, câteodată nu. Cățeii prinși de hingheri pe străzi se agită în cuști, dar sunt și alții care privesc resemnați printre gratii. Sunt care latră mânioși, sunt și care și cerșesc o mângâiere și se aciuează la picioarele oricărui vizitator. Cei mai noi de obicei latră mult, vor să fie iar liberi. Ricky nu s-a resemnat. El e unul din cățeii cu stăpân care sunt prinși de hingheri și aduși aici, după care uitați. Undeva, pe o alee dintre cuști, cățelul Danielei, de culoarea nucii coapte, își recunoaște stăpâna. Mama Danielei îi ia capul între mâini și Ricky ar ieși printre gratii de fericire, dacă ar putea.
„Uite-l cum plânge, dragul de el. Vezi că are ochii umezi? De zece zile nu mai știm nimic de el. E feblețea întregului cartier, de fiecare dată când iese mama din casă, el sare pe balcon, că stăm la parter, și fuge după ea. Apoi vin vecinii și ne spun că Ricky se plimba pe stradă. Speram să fie așa și acum”, spune Daniela.

Orfelinat de necuvântătoare

Sunt mai mulți căței de rasă, ca Ricky, uitați la Padoc. De cele mai multe ori stăpânii lor nu mai vin după ei. Imediat ce trec 14 zile de la capturare, aceștia intră în programul de adopții, lucru care s-ar fi întâmplat și cu animalul de companiei al Danielei, dacă aceasta ar mai fi întârziat. Apoi formalitățile se îngreunează.
Dumitru Paveliuc este cel care administrează adăpostul. Nu este mare iubitor de animale, dar își face treaba. „Cățeii sunt ținuți bine aici, au tot ce le trebuie, vin mereu voluntari de la Asociația ADOR și îi mai îngrijesc”, spune arătând spre un coșuleț de nuiele. Când aude că vreau să adopt un cățel, se înseninează brusc și mi-i arată pe cei mai frumoși. Nu prea vin oameni să adopte. În jurul nostru se mai plimbă voluntarii de la ADOR și Daniela cu mama ei care nu înțelege de ce nu-l poate lua pe Ricky acasă.
Trecem pe lângă un gard pe care stau rezemate câteva mături de nuiele și rândurile cu cuști parcă nu se mai termină. Mă simt ca la un orfelinat, aș lua un cățel mare și bătrân, dar mi-e teamă că are năravul aspru. Ăștia mai mici sunt mai năzdrăvani, și cei mici, exact ca bebelușii nou-născuți, sunt rari. Dl Paveliuc îmi explică procedura de adopție, dar din toate actele necesare, eu nu am decât buletinul. Parcă și lui îi pare rău că plec fără nici un cățel. I-aș lua pe toți, dar 600 sunt cam mulți.
CITEŞTE ŞI:

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Foarte binevenit articolul, este de laudat initiativa autoarei de a-si indrepta atentia asupra acestui sector. Bravo !!!!! Totusi ar fi prins bine sa se popularizeze unele informatii: de ce acte este nevoie pentru adoptia unui caine; de ce mama cu fiica nu au putut sa-l ia pe Ricky acasa? Sunt situatii cu care cetatenii s-ar putea intalni acolo, rolul presei este printre altele sa-i informeze ca sa mearga pregatiti.
27 octombrie 2014, 15:24
E plin aici de comentarii de la oameni care in viata lor nu au ajutat pe nimeni dar dau lectii la altii. Eu zic ca fiecare vom primi ce meritam!
27 octombrie 2014, 10:37
Eu as zice draga TATICU sa adopti tu un copil, sa ingrijesti un batran, poate din familie de la tine sunt persoane cu nevoiemde obicei oamenii ca tine mananca rahat si nu fac absolut nimic pentru societate. Sa nu te frece grija pe tine de iubitorii de animale si de cei ce le sustin cauza. Am dori sa ne povestesti cum faci tu bine la semenii tai in urmatoarea perioada de timp.
27 octombrie 2014, 09:05
pentru taticu -subscriu
27 octombrie 2014, 00:17
Mai bine ai avea grija de un copil necajit care poate moare de foame si frig decat de niste caini..........Din cauza unor oameni ca tine ajung sa ne fie omorati copiii de caini......
26 octombrie 2014, 23:15
Până la urmă care e ideea? Că ţi se rupe sufletul după un căţel Riky, pe care l-ai pomenit de 1.000 de ori? Adoptă-l şi gata, împreună cu o carte de gramatică, poate nu mai scrii "e-un cățel". Deci cum se adoptă un căţel? Ce pot să facă cei care doresc un animăluţ? Şi astea sunt doar două întrebări.
26 octombrie 2014, 22:29
Ma doare sufltul cand vad cum sunt tratate aceste animale nevinovate si urate ce cei fara suflet. Am un doberman satau la bloc as mai lua unul dar nam spatiu ,ma doare sufletul can ai vad. Ma doare mai mult decat pentru un semen deal nostru care nare suflet pentru aceste necuvantatoare. Stiu ca pe seama acestot necuvantatoare multi profita si chiar siau facut en afaceri prosperand datorat acestor necuvantatoare. Sunt multe de spus dar momentan ma abtin .
26 octombrie 2014, 20:01
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.