Reportaj
Reportaj cutremurător în judeţul lui Ponta & DD - satul în care oamenii stau de 25 de ani fără lumină: O bisericuță, un magazin, să ne luăm și noi o pâine, o bere; Să ne pună lumină, că n-am avut niciodată - VIDEO & GALERIE FOTO

Într-unul dintre cele mai sărace cătune din județul Botoșani oamenii vor un singur lucru de la viitorul președinte: să le tragă electricitate în sat, că n-au văzut stâlpi de lumină pe ulițele lor de când sunt ei.

 

„Noi suntem aici ai nimănui”

Oamenii din Balta Roșie, cătun care aparține orașului Flămânzi, nu au foarte multe așteptări de la viitorul președinte al țării. Din cele 18 familii care mai sunt în micul sat, câteva dintre ele nici nu au mers duminică să voteze. Pentru ei 2 noiembrie a fost doar o zi de duminică, „de odihnă”.
Duminică, la prima casă pe stânga, familia Pricop se îngrijea de animale, și plănuia ca mai târziu să meargă la secția de votare din Prisăcani, acolo unde sunt trecuți pe liste. Mestecau semințe de floarea-soarelui și se minunau de soarele de-afară.
„Avem timp până diseară la ora 8 să mergem la vot. Băieții mei s-au dus de dimineață la piață și-or să treacă direct la secție. Trebuie neapărat să votăm, să nu-i lăsăm de capul lor”, povestea Gheorghe Cluci, vecin. Când l-am întrebat dacă s-a făcut campanie la ei în sat, îmi spunea cu voce joasă că n-a venit nimeni, „noi suntem aici ai nimănui”.

Cărți citite la lumina lumânării

Deși spunea, bătându-se cu pumnul în piept, că „nici unul care-o să vină la putere n-o să facă nimic”, totuși ‘nea Mihai, capul familiei Pricop, vrea de la viitorul prim om în stat să le tragă electricitate. De când se știe el, de 47 de ani, n-a fost niciodată lumină. Și el se descurcă, nu se plânge, „dar copiii ăștia? Cum învață ei la lumina lumânării? Încă acum au microbuz de vreo doi ani, care îi ia și îi duce la Prisăcani, dar înainte mergeau pe jos cinci kilometri și se întorceau pe întuneric acasă”, se plângea bărbatul.
Ana-Maria, fata lui de 13 ani, vrea același lucru.
„Să ne tragă lumină, că nu putem să învățăm deloc. La 4:00 deja întunecă și nu mai am când să învăț. Și drumul până la școală e greu, aș vrea să facă și șoseaua”, cerea fetița.
La două, trei case mai încolo, Florentina Paleru, de 17 ani, știa că e ziua în care se votează. Ar fi mers să își aleagă președintele, dar este prea tânără. Stă cu soțul ei, Dănuț, într-o casă moștenită de la mama ei. Casă din chirpici are un zid exterior care e ținut în picioare de o bucată de lemn. A ieșit din casă desculță și îl așteaptă pe soțul ei să îi aducă apă.Cu Dănuț ne-am întâlnit pe drum, venea de la fântână, la distanță de câteva parcele de pământ bune de casa lor. Era una mai aproape, dar Florentinei nu îi place apa de acolo. Când l-am întrebat dacă merge la vot, îmi spunea că nu prea ar vrea, dar merge mai târziu cu căruța, cu mai mulți din sat. Nici el, nici Flori, cum îi spune el, nu s-au născut și n-au crescut în Balta Roșie.

Cu căruța la votat

Tanti Ileana, de la penultima casă din cătun, nu merge la Prisăcani. Nici nora ei, Alina.
 „Dar bărbații s-au suit în căruță și s-au dus de dimineață. Imediat trebuie să ajungă”, spune femeia.
Chiar dacă era sigură că duminică nu pune ștampila, tanti Ileana vrea ca viitorul președinte „să ne aducă electricitate în sat, dacă se poate. O bisericuță, un magazin, să ne luăm și noi o pâine, o bere. De când stau aici, de 38 de ani cu soțul, n-am avut lumină. Am crescut șapte copii fără lumină, așa cum am putut”, povestea femeia.
Dinspre Prisăcani se întorceau deja primii votanți din Balta Roșie. Familia Bălineanu, Vasile și Niculina, și Gheorghiu Gheorghe urcau dealul într-o căruță.‘Nea Vasile nu e prea convins că a votat cu cine trebuie. El are un dinte împotriva lui Dan Diaconescu.
„Și el vrea să fie președinte? Eu, după, mine, cred că iese Ponta. Am toată încrederea. Dacă nu iese Ponta, eu îmi sacrific viața”, spunea râzând bărbatul.
Dar chiar și așa, vrea exact aceleași lucruri pe viitor de la oricine ar ieși președinte. Lumină și drum bun. VEZI ŞI:
 REPORTAJ : Vot cu aburi de alcool, chiatră, babe & primar care împuşcă-FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Chin de elevi: Merg câte 10 km zi de zi pentru a ajunge la şcoală

O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Si cand te gandesti ca toti acei 18 retardati au tot cate un vot, cum sa nu iasa PONTA president?!Acesta-i electoratul PSD, mergem inainte!
6 noiembrie 2014, 16:50
NE CHINUIM NOI DEGEABA ASTIA FURA VOTURILE MAI MULT CA SIGUR O SA IASA TOT PORCUL DE PONTA EU LAS OMORA
5 noiembrie 2014, 21:14
Gogu are dreptate noi cei care platim taxe si impozite nu putem tine in brate toata viata marginalizatii societatii si aici ma refer la hoti tigani puscariasi si alte categorii care in loc sa munceasca asteapta ca statul sa ii ajute . Este nevoie de bani la sanatate la invatamant la cercetare si la urma urmei nu putem da la fiecare dupa necesitati . Este nevoie de munca sa progresezi , sunt unii care muncesc numai toamna noaptea la recoltat In 20 de ani strangeai si tu ceva bani si te mutai la marginea unei localitati mai civilizate .Dupa cum se vede in fotografii isi merita soarta daca erau gospodari se vedea ceva prin jurul casei dar asa e "curatenie "
5 noiembrie 2014, 19:38
Dupa mintea ta de bolsevic trebuie deportati in Siberia
5 noiembrie 2014, 11:47
Primii care erau facuti pionieri erau cei mai buni elevi la invatatura.Tot asa era si la UTC si UASCR(daca stii ce e asta).In Productie tot cei mai buni trceau la PCR.Lenesii,nepriceputii,betivanii,prostanacii erau intotdeauna la coada.Daca ii privesti chioras pe cei cu cravata,sigur erai din categoriile enuntate mai sus.De altfel se si vede.Se scrie pionier nu pioner.Daca esti tot "lupa cetateanului",respectea indicatia anterioara:pune mana pe carte si invata olecuta.
4 noiembrie 2014, 17:34
bre gogule dupa cum pui problema te-ai nascut cu cravata de pioner la git
4 noiembrie 2014, 14:27
Nu bat campii deloc.E dreptul meu de a-mi exprima parerea.Eu ca si contribuabil,nu sunt dispus sa platesc bani pentru a construi retele de electricitate pe toate coclaurile.Aia stau fara curent acolo de cand sunt.Nu i-a gasit nimeni cel putin in ultimii 25 de ani.Acum e momentul sa arate ca Ponta nu e bun de Presedinte ca nu le-a pus becuri alora.Si daca o sa aiba curent,cu ce vor plati?Nu vor plati,ca o sa agate sarme de reteaua de iluminat stradal si au curent gratis.Daca esti asa marinimos,scoate banu si pune curent la Balta Rosie.In alta ordine de idei mai invata sa scrii cat de cat.
4 noiembrie 2014, 13:56
De ce "Judetul lui Ponta"? Dar fostii, care au avut continuitate in toate actiunile 9 ani, ce au facut? Multe ar fi trebuit rezolvate...
4 noiembrie 2014, 13:49
Pentru nume de cod < gogu> bati campii omule sau cine ai fi.
4 noiembrie 2014, 13:27
Statul ar trebui sa mute cele 18 familii intr-o localitate apropiata,in mijlocul civilizatiei.Nu se pot imprastia pe dealuri si campii retele de electricitate,de caldura,canalizare si gaz,la fiecare coliba construita,pe unde le trasneste unora sa vietuiasca.Asa au facut si cei din Luizoaia si acum cer strada,curent,gaz si canalizare.Cei carora le place viata in pustietate,trebuie sa stie caa vor avea de suportat anumite greutati si privatiuni.Oricat am vrea sa fim de buni samariteni nu putem sa satifacem(ca popor)hachitele unor minoritati.Cine face apologia dreptului cetateanului european,nu are decat sa scoata banul din buzunar si sa faca actiuni dee binefacere.
4 noiembrie 2014, 10:20
Primarul ce face? Cate fonduri europene a atras in zona? Cata documentatie a depus? Consilierii locali ce fac, in afara de a lua salariul? Pentru ce sunt platiti? Oamenii sunt chiar foarte bine informati pentru consitiile pe care le au. Ma mir sincer ca stiu cine este Ponta!
4 noiembrie 2014, 10:19
Primarul ce face? Cate fonduri europene a atras in zona? Cata documentatie a depus? Consilierii locali ce fac, in afara de a lua salariul? Pentru ce sunt platiti? Oamenii sunt chiar foarte bine informati pentru consitiile pe care le au. Ma mir sincer ca stiu cine este Ponta!
4 noiembrie 2014, 10:19
Acesti amarati si rupti de civilizatie la cativa zeci de chilometri de asa zisul oras Flamanzi vor avea lumina la sfantu asteapta , pentru edili sunt un nimeni asa ca sa se multumeasca cu lumina de la lampa si opait. Suntem o tara europeana ,avem drepturi , nus importanti pentru politicieni asa ca vor fi nevoiti sa se descurce cum or putea.
4 noiembrie 2014, 08:28
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„M-aș fi bucurat dacă începea întâlnirea, nu este o observație, dle Hârtie, cu imnul României și spun asta că trebuie să ținem în mod special la simbolurile statului român, la imn, la tricolor, la stemă. Și cred că ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
11 octombrie 2019
EUR
Euro
4.7582 lei
USD
Dolarul SUA
4.3186 lei
CHF
Francul elveţian
4.3262 lei
GBP
Lira sterlină
5.4003 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9928 lei
XAU
Gramul de aur
207.6010 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4322 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9330 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2538 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1841 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6371 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.