Reportaj
Reportaj cutremurător în judeţul lui Ponta & DD - satul în care oamenii stau de 25 de ani fără lumină: O bisericuță, un magazin, să ne luăm și noi o pâine, o bere; Să ne pună lumină, că n-am avut niciodată - VIDEO & GALERIE FOTO

Într-unul dintre cele mai sărace cătune din județul Botoșani oamenii vor un singur lucru de la viitorul președinte: să le tragă electricitate în sat, că n-au văzut stâlpi de lumină pe ulițele lor de când sunt ei.

 

„Noi suntem aici ai nimănui”

Oamenii din Balta Roșie, cătun care aparține orașului Flămânzi, nu au foarte multe așteptări de la viitorul președinte al țării. Din cele 18 familii care mai sunt în micul sat, câteva dintre ele nici nu au mers duminică să voteze. Pentru ei 2 noiembrie a fost doar o zi de duminică, „de odihnă”.
Duminică, la prima casă pe stânga, familia Pricop se îngrijea de animale, și plănuia ca mai târziu să meargă la secția de votare din Prisăcani, acolo unde sunt trecuți pe liste. Mestecau semințe de floarea-soarelui și se minunau de soarele de-afară.
„Avem timp până diseară la ora 8 să mergem la vot. Băieții mei s-au dus de dimineață la piață și-or să treacă direct la secție. Trebuie neapărat să votăm, să nu-i lăsăm de capul lor”, povestea Gheorghe Cluci, vecin. Când l-am întrebat dacă s-a făcut campanie la ei în sat, îmi spunea cu voce joasă că n-a venit nimeni, „noi suntem aici ai nimănui”.

Cărți citite la lumina lumânării

Deși spunea, bătându-se cu pumnul în piept, că „nici unul care-o să vină la putere n-o să facă nimic”, totuși ‘nea Mihai, capul familiei Pricop, vrea de la viitorul prim om în stat să le tragă electricitate. De când se știe el, de 47 de ani, n-a fost niciodată lumină. Și el se descurcă, nu se plânge, „dar copiii ăștia? Cum învață ei la lumina lumânării? Încă acum au microbuz de vreo doi ani, care îi ia și îi duce la Prisăcani, dar înainte mergeau pe jos cinci kilometri și se întorceau pe întuneric acasă”, se plângea bărbatul.
Ana-Maria, fata lui de 13 ani, vrea același lucru.
„Să ne tragă lumină, că nu putem să învățăm deloc. La 4:00 deja întunecă și nu mai am când să învăț. Și drumul până la școală e greu, aș vrea să facă și șoseaua”, cerea fetița.
La două, trei case mai încolo, Florentina Paleru, de 17 ani, știa că e ziua în care se votează. Ar fi mers să își aleagă președintele, dar este prea tânără. Stă cu soțul ei, Dănuț, într-o casă moștenită de la mama ei. Casă din chirpici are un zid exterior care e ținut în picioare de o bucată de lemn. A ieșit din casă desculță și îl așteaptă pe soțul ei să îi aducă apă.Cu Dănuț ne-am întâlnit pe drum, venea de la fântână, la distanță de câteva parcele de pământ bune de casa lor. Era una mai aproape, dar Florentinei nu îi place apa de acolo. Când l-am întrebat dacă merge la vot, îmi spunea că nu prea ar vrea, dar merge mai târziu cu căruța, cu mai mulți din sat. Nici el, nici Flori, cum îi spune el, nu s-au născut și n-au crescut în Balta Roșie.

Cu căruța la votat

Tanti Ileana, de la penultima casă din cătun, nu merge la Prisăcani. Nici nora ei, Alina.
 „Dar bărbații s-au suit în căruță și s-au dus de dimineață. Imediat trebuie să ajungă”, spune femeia.
Chiar dacă era sigură că duminică nu pune ștampila, tanti Ileana vrea ca viitorul președinte „să ne aducă electricitate în sat, dacă se poate. O bisericuță, un magazin, să ne luăm și noi o pâine, o bere. De când stau aici, de 38 de ani cu soțul, n-am avut lumină. Am crescut șapte copii fără lumină, așa cum am putut”, povestea femeia.
Dinspre Prisăcani se întorceau deja primii votanți din Balta Roșie. Familia Bălineanu, Vasile și Niculina, și Gheorghiu Gheorghe urcau dealul într-o căruță.‘Nea Vasile nu e prea convins că a votat cu cine trebuie. El are un dinte împotriva lui Dan Diaconescu.
„Și el vrea să fie președinte? Eu, după, mine, cred că iese Ponta. Am toată încrederea. Dacă nu iese Ponta, eu îmi sacrific viața”, spunea râzând bărbatul.
Dar chiar și așa, vrea exact aceleași lucruri pe viitor de la oricine ar ieși președinte. Lumină și drum bun. VEZI ŞI:
 REPORTAJ : Vot cu aburi de alcool, chiatră, babe & primar care împuşcă-FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Chin de elevi: Merg câte 10 km zi de zi pentru a ajunge la şcoală

Urmărește-ne și pe Google News

Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Si cand te gandesti ca toti acei 18 retardati au tot cate un vot, cum sa nu iasa PONTA president?!Acesta-i electoratul PSD, mergem inainte!
6 noiembrie 2014, 16:50
NE CHINUIM NOI DEGEABA ASTIA FURA VOTURILE MAI MULT CA SIGUR O SA IASA TOT PORCUL DE PONTA EU LAS OMORA
5 noiembrie 2014, 21:14
Gogu are dreptate noi cei care platim taxe si impozite nu putem tine in brate toata viata marginalizatii societatii si aici ma refer la hoti tigani puscariasi si alte categorii care in loc sa munceasca asteapta ca statul sa ii ajute . Este nevoie de bani la sanatate la invatamant la cercetare si la urma urmei nu putem da la fiecare dupa necesitati . Este nevoie de munca sa progresezi , sunt unii care muncesc numai toamna noaptea la recoltat In 20 de ani strangeai si tu ceva bani si te mutai la marginea unei localitati mai civilizate .Dupa cum se vede in fotografii isi merita soarta daca erau gospodari se vedea ceva prin jurul casei dar asa e "curatenie "
5 noiembrie 2014, 19:38
Dupa mintea ta de bolsevic trebuie deportati in Siberia
5 noiembrie 2014, 11:47
Primii care erau facuti pionieri erau cei mai buni elevi la invatatura.Tot asa era si la UTC si UASCR(daca stii ce e asta).In Productie tot cei mai buni trceau la PCR.Lenesii,nepriceputii,betivanii,prostanacii erau intotdeauna la coada.Daca ii privesti chioras pe cei cu cravata,sigur erai din categoriile enuntate mai sus.De altfel se si vede.Se scrie pionier nu pioner.Daca esti tot "lupa cetateanului",respectea indicatia anterioara:pune mana pe carte si invata olecuta.
4 noiembrie 2014, 17:34
bre gogule dupa cum pui problema te-ai nascut cu cravata de pioner la git
4 noiembrie 2014, 14:27
Nu bat campii deloc.E dreptul meu de a-mi exprima parerea.Eu ca si contribuabil,nu sunt dispus sa platesc bani pentru a construi retele de electricitate pe toate coclaurile.Aia stau fara curent acolo de cand sunt.Nu i-a gasit nimeni cel putin in ultimii 25 de ani.Acum e momentul sa arate ca Ponta nu e bun de Presedinte ca nu le-a pus becuri alora.Si daca o sa aiba curent,cu ce vor plati?Nu vor plati,ca o sa agate sarme de reteaua de iluminat stradal si au curent gratis.Daca esti asa marinimos,scoate banu si pune curent la Balta Rosie.In alta ordine de idei mai invata sa scrii cat de cat.
4 noiembrie 2014, 13:56
De ce "Judetul lui Ponta"? Dar fostii, care au avut continuitate in toate actiunile 9 ani, ce au facut? Multe ar fi trebuit rezolvate...
4 noiembrie 2014, 13:49
Pentru nume de cod < gogu> bati campii omule sau cine ai fi.
4 noiembrie 2014, 13:27
Statul ar trebui sa mute cele 18 familii intr-o localitate apropiata,in mijlocul civilizatiei.Nu se pot imprastia pe dealuri si campii retele de electricitate,de caldura,canalizare si gaz,la fiecare coliba construita,pe unde le trasneste unora sa vietuiasca.Asa au facut si cei din Luizoaia si acum cer strada,curent,gaz si canalizare.Cei carora le place viata in pustietate,trebuie sa stie caa vor avea de suportat anumite greutati si privatiuni.Oricat am vrea sa fim de buni samariteni nu putem sa satifacem(ca popor)hachitele unor minoritati.Cine face apologia dreptului cetateanului european,nu are decat sa scoata banul din buzunar si sa faca actiuni dee binefacere.
4 noiembrie 2014, 10:20
Primarul ce face? Cate fonduri europene a atras in zona? Cata documentatie a depus? Consilierii locali ce fac, in afara de a lua salariul? Pentru ce sunt platiti? Oamenii sunt chiar foarte bine informati pentru consitiile pe care le au. Ma mir sincer ca stiu cine este Ponta!
4 noiembrie 2014, 10:19
Primarul ce face? Cate fonduri europene a atras in zona? Cata documentatie a depus? Consilierii locali ce fac, in afara de a lua salariul? Pentru ce sunt platiti? Oamenii sunt chiar foarte bine informati pentru consitiile pe care le au. Ma mir sincer ca stiu cine este Ponta!
4 noiembrie 2014, 10:19
Acesti amarati si rupti de civilizatie la cativa zeci de chilometri de asa zisul oras Flamanzi vor avea lumina la sfantu asteapta , pentru edili sunt un nimeni asa ca sa se multumeasca cu lumina de la lampa si opait. Suntem o tara europeana ,avem drepturi , nus importanti pentru politicieni asa ca vor fi nevoiti sa se descurce cum or putea.
4 noiembrie 2014, 08:28
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
-0.0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.