Reportaj
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO

Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.

O achiziție inedită, dacă ar fi să rememorăm ce însemnau aceste centre ale statului în vremuri apuse și regretate, pe alocuri. Un pas mare spre nivelul țărilor dezvoltate care-și prețuiesc cetățenii aflați în categorii sociale defavorizate.

 

Centrul Prietenia se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Este doar pentru fete. Sunt 50 de tinere, copile de peste 7 ani sau adolescente care se apropie de momentul în care prind propriile aripi.

 

Fetele au la dispoziție o piscină achiziționată de la un magazin de profil, datorită unei fundații din Germania care de 25 de ani face donații consistente la Botoșani. Rumanienhilfe și-a trimis reprezentanți în Botoșani inclusiv pentru piscina fetelor, la rugămintea șefului de centru, Georgiana Piloș.

 

 

„Am văzut piscina la reducere și le-am cerut acordul. Ce ar fi dacă…? Era mare, prețul foarte, foarte bun. Și au spus da, tot ei au venit și au montat-o, au venit special pentru asta, au săpat pe dedesubt, cu pavele, așa ca la carte. Piscina este cu tot cu filtre și toate măsurile de siguranță”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Când nu își petrec timpul liber în oraș, fetele de la Prietenia merg în tot felul de drumeții, împreună cu însoțitori din centru.

 

Tot prin intermediul acestei fundații, a nemților, care încă de după Revoluție ajută românii. Fetele merg pe munte, la mănăstiri, la Iași la porți deschise la facultăți sau în locuri care merită a fi văzute. Și depozitează amintiri colective în memoria proprie.

 

 

 

„Ei ne mai ajută și cu excursii, tot prin ei am achiziționat corturi, saci de dormit, ladă frigorifică, tot echipamentul pentru camping. Și plecăm, la Durău unde am urcat la cascadă, la Șendriceni la noi, nu m-am gândit că avem un loc atât de frumos. Ele de când au văzut Șendriceniul numai acolo vor”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Vara aceasta urmează să meargă într-una din cele mai mari excursii pentru că participarea este totală. Toate fetele vor fi împreună la munte într-o scurtă călătorie ce se dorește a fi de neuitat.

 

De data aceasta, este „vina” englezilor. Și anume a Asociației Starr Romania.

 

„Mai avem o asociație, Starr Romania, ei sunt din Anglia și au o colaborare de mai bine de 10 ani cu centrul. Cu ei vom merge la Gura Humorului, la o pensiune, pe 13 august, cu toate fetele. Ei ne asigură transportul, vom sta două zile și o noapte. Cu cortul când mergem, stăm două nopți și dormim în corturi. Fetele montează cortul, ele amenajează, decorează, facem grătar…”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Când nu merg în excursii, o parte din fetele de la Centrul Prietenia se află în cantonamente organizate de Liceul cu Program Sportiv sau la tot felul de competiții sportive. Ba chiar două dintre ele au obținut merituoasele titluri de campioană, respectiv vicecampioană la marș.

 

Zâmbesc mândre cu cupe în mâini din panoul cu fotografii de la intrarea în centru, unde sunt colecționate „amintirile” marii familii de la Prietenia.

 

 

Georgiana Piloș este șeful acestui centru din 2016. Înainte de asta a trebuit să se descurce cu băieții de la Elena Doamna, până în urmă cu trei ani când s-a închis.

 

Zâmbește mult, iar adolescentele din centru se limitează să o privească cu drag și să o salute. Fetele mai mici în schimb se agață de ea ca de un stâlp de susținere. O îmbrățișează din toate părțile și caută la ea atenție spunându-i tot felul de lucruri care le-a marcat ziua respectivă.

 

 

Georgiana Piloș le ascultă cu atenție și încearcă să nu le dezamăgească. Comunicarea și stabilirea legăturilor cu copiii nu este una dintre cele mai ușoare misiuni.  

 

„Este încărcătură emoțională și sunt relații la care trebuie să lucrezi constant. Nu te poți culca pe o ureche că, gata, ne înțelegem, se deschide, colaborează cu mine, îmi spune adevărul. Trebuie să muncești constant la relațiile cu ei, să îi ții de partea ta. Să vorbească cu tine, să le fii aproape, să știi ce se întâmplă cu ei, să le cunoști anturajul. Au tendința să se închidă, iar adolescența vine la pachet cu a nu te simți înțeles, a fi rebel, și atunci trebuie să le stai aproape ca să le vezi orice modificare din comportamentul lor”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Șefa de la Prietenia este în sistem din 2008. Privită din spate, la cei 40 de ani, poate fi lesne confundată cu una dintre fetele care-i sunt în grijă. Este norocoasă cumva, că poate avea ocazia de a îndrăgi atât de multe chipuri în același timp. La fel de mult suferă când se lovește de eșec și nu poate convinge fete cu capacități intelectuale deosebite să-și depășească limitele. Și când acestea prind aripi și zboară singure în lumea asta mare.

loading...
Direcția Copilului Botoşani: Minorul are dreptul la protejarea imaginii sale publice

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am luat decizia aseară într-o discuție cu d-na premier și dl ministru Eugen Teodorovici, care m-a rugat să vă salut și din partea lui ca mâine dimineață să punem în transparență publică o Hotărâre de Guvern prin care ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7601 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.3205 lei
GBP
Lira sterlină
5.5266 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9349 lei
XAU
Gramul de aur
204.3163 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4414 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.