Reportaj
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO

Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.

O achiziție inedită, dacă ar fi să rememorăm ce însemnau aceste centre ale statului în vremuri apuse și regretate, pe alocuri. Un pas mare spre nivelul țărilor dezvoltate care-și prețuiesc cetățenii aflați în categorii sociale defavorizate.

 

Centrul Prietenia se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Este doar pentru fete. Sunt 50 de tinere, copile de peste 7 ani sau adolescente care se apropie de momentul în care prind propriile aripi.

 

Fetele au la dispoziție o piscină achiziționată de la un magazin de profil, datorită unei fundații din Germania care de 25 de ani face donații consistente la Botoșani. Rumanienhilfe și-a trimis reprezentanți în Botoșani inclusiv pentru piscina fetelor, la rugămintea șefului de centru, Georgiana Piloș.

 

 

„Am văzut piscina la reducere și le-am cerut acordul. Ce ar fi dacă…? Era mare, prețul foarte, foarte bun. Și au spus da, tot ei au venit și au montat-o, au venit special pentru asta, au săpat pe dedesubt, cu pavele, așa ca la carte. Piscina este cu tot cu filtre și toate măsurile de siguranță”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Când nu își petrec timpul liber în oraș, fetele de la Prietenia merg în tot felul de drumeții, împreună cu însoțitori din centru.

 

Tot prin intermediul acestei fundații, a nemților, care încă de după Revoluție ajută românii. Fetele merg pe munte, la mănăstiri, la Iași la porți deschise la facultăți sau în locuri care merită a fi văzute. Și depozitează amintiri colective în memoria proprie.

 

 

 

„Ei ne mai ajută și cu excursii, tot prin ei am achiziționat corturi, saci de dormit, ladă frigorifică, tot echipamentul pentru camping. Și plecăm, la Durău unde am urcat la cascadă, la Șendriceni la noi, nu m-am gândit că avem un loc atât de frumos. Ele de când au văzut Șendriceniul numai acolo vor”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Vara aceasta urmează să meargă într-una din cele mai mari excursii pentru că participarea este totală. Toate fetele vor fi împreună la munte într-o scurtă călătorie ce se dorește a fi de neuitat.

 

De data aceasta, este „vina” englezilor. Și anume a Asociației Starr Romania.

 

„Mai avem o asociație, Starr Romania, ei sunt din Anglia și au o colaborare de mai bine de 10 ani cu centrul. Cu ei vom merge la Gura Humorului, la o pensiune, pe 13 august, cu toate fetele. Ei ne asigură transportul, vom sta două zile și o noapte. Cu cortul când mergem, stăm două nopți și dormim în corturi. Fetele montează cortul, ele amenajează, decorează, facem grătar…”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Când nu merg în excursii, o parte din fetele de la Centrul Prietenia se află în cantonamente organizate de Liceul cu Program Sportiv sau la tot felul de competiții sportive. Ba chiar două dintre ele au obținut merituoasele titluri de campioană, respectiv vicecampioană la marș.

 

Zâmbesc mândre cu cupe în mâini din panoul cu fotografii de la intrarea în centru, unde sunt colecționate „amintirile” marii familii de la Prietenia.

 

 

Georgiana Piloș este șeful acestui centru din 2016. Înainte de asta a trebuit să se descurce cu băieții de la Elena Doamna, până în urmă cu trei ani când s-a închis.

 

Zâmbește mult, iar adolescentele din centru se limitează să o privească cu drag și să o salute. Fetele mai mici în schimb se agață de ea ca de un stâlp de susținere. O îmbrățișează din toate părțile și caută la ea atenție spunându-i tot felul de lucruri care le-a marcat ziua respectivă.

 

 

Georgiana Piloș le ascultă cu atenție și încearcă să nu le dezamăgească. Comunicarea și stabilirea legăturilor cu copiii nu este una dintre cele mai ușoare misiuni.  

 

„Este încărcătură emoțională și sunt relații la care trebuie să lucrezi constant. Nu te poți culca pe o ureche că, gata, ne înțelegem, se deschide, colaborează cu mine, îmi spune adevărul. Trebuie să muncești constant la relațiile cu ei, să îi ții de partea ta. Să vorbească cu tine, să le fii aproape, să știi ce se întâmplă cu ei, să le cunoști anturajul. Au tendința să se închidă, iar adolescența vine la pachet cu a nu te simți înțeles, a fi rebel, și atunci trebuie să le stai aproape ca să le vezi orice modificare din comportamentul lor”,

Georgiana Piloș, șef centru Prietenia

 

Șefa de la Prietenia este în sistem din 2008. Privită din spate, la cei 40 de ani, poate fi lesne confundată cu una dintre fetele care-i sunt în grijă. Este norocoasă cumva, că poate avea ocazia de a îndrăgi atât de multe chipuri în același timp. La fel de mult suferă când se lovește de eșec și nu poate convinge fete cu capacități intelectuale deosebite să-și depășească limitele. Și când acestea prind aripi și zboară singure în lumea asta mare.

loading...
Direcția Copilului Botoşani: Minorul are dreptul la protejarea imaginii sale publice

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Loading...
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am o informare scrisă de la dl director, dar vreau să reiasă și din discuțiile pe care le avem: Copălău, până în perioada 30 iunie, estimăm că terminăm tronsonul acela, mai este tronsonul de la Botoșani până la Bălu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9457 lei
USD
Dolarul SUA
4.6715 lei
CHF
Francul elveţian
4.8931 lei
GBP
Lira sterlină
5.7258 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4368 lei
XAU
Gramul de aur
274.0955 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2433 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2354 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6404 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2000 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.9 o C
Dorohoi
22.9 o C
Bucecea
24.1 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.