Reportaj
REPORTAJ: Biserica Armeană cu secole în spate, aproape să se prăbușească: pereții șubrezi și temelia nesigură îi netezesc calea spre colaps - GALERIE FOTO & VIDEO

Comunitatea armeană, care a pus umărul la construirea din temelii a Târgului Botoșani, nu a rămas astăzi, la mai bine de cinci secole, cu multe mărturii ale muncii ei de întemeietoare a urbei. Poate doar cu însemne în cărțile istorice, căci construcțiile gospodărești și bisericești s-au pierdut cu timpul. Excepție face Biserica Sfânta Maria, cea mai veche biserică armeană din Europa, pentru care a cărei reabilitare s-au găsit fonduri de aproape 1.5 milioane de lei de la Ministerul Culturii. Însă nu toate clădirile armenești declarate „monument istoric” au avut același noroc.

„Monument istoric” doar în scris

Pe strada Armeană, unde odinioară trăia cea mai mare „mahala armenească” – care în Botoșani număra 328 de familii la începutul anilor 1800 – la câțiva pași de proaspăt restaurata Biserică „Sfânta Maria”, se află alt lăcaș de cult. Biserica „Sfânta Treime”.
Diferența dintre cele două construcții este izbitoare. Dacă una se face remarcată prin temelia puternică, cealaltă iese în evidență prin stadiul avansat de degradare.
Pancarta cu „Monument istoric” din fața porții parcă nici nu-i face cinste. Biserica „Sfânta Treime” s-ar putea prăbuși dintr-o clipă în alta. Construită în 1795, clădirea a cedat în fața ploilor, a cutremurelor și a timpului care i-au mâncat pereții exteriori până la cărămidă.
Și cel mai înalt Turn de Observație al orașului care veghează la câțiva metri de biserică, stă să cadă. Singurele mărturii ale mormintelor vechi de aproape două secole răspândite pe terenul care înconjoară construcția bisericească sunt pietrele funerare ciobite sau crucile de fier aproape smulse, aplecate spre pământ ca într-o rugăciune.
Băncuța pe care cândva se odihneau credincioșii după slujbă, e șubredă, mâncată de mușchi. Înăuntru nu s-au mai auzit cuvinte rostite de preot de mai bine de două decenii.

Biserica a intrat într-un con de umbră

Conducerea Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Botoșani, asigură însă că a făcut toate demersurile către Ministerul Culturii încă din 2011, dar „nu sunt fonduri. Din nefericire, în momentul de față programul național de salvare a monumentelor istorice este grav afectat din cauza faptului că au pierdut din finanțări undeva la 70% față de anul 2012. Așa se face că până în momentul de față nu am primit nici un semnal pozitiv vizavi de începerea unor lucrări de salvare a acestui lăcaș”, a declarat Dănuț Huțu, director al Direcției de Cultură.
Biserica „Sfânta Treime” a fost pusă într-un con de umbră de când comunitatea armeană din Botoșani și-a concentrat atenția către salvarea celeilalte construcții bisericești.
Acțiunea este justificată, este de părere Dănuț Huțu, pentru că „ei sunt câțiva, nu pot face mare lucru, însă au făcut foarte multe, au salvat-o pe cealaltă, s-au concentrat foarte mult pe ea pentru că politica prevede ca odată ce te-ai apucat de un monument, trebuie să îl termini, nu poți să-l lași jumătatea drumului. Și însemnătatea bisericii Sfânta Maria a făcut ca toate fondurile să fie concentrate acolo”.

Ajutorul comunității – un scenariu improbabil

„Sora mai mică” a celei mai vechi biserici armene din Europa riscă, așadar, să se prăbușească, dar Ministerul Culturii este un fel de mamă care are prea mulți copii – mai exact, aproape 30.000 de monumente istorice – și nu îi poate îngriji pe toți; „nu are cum, în condițiile în care bugetul Ministerului Culturii începe cu zero”.
Așa se face că șeful Direcției de Cultură vede salvarea în mobilizarea Consiliului Local și a comunității.
Însă cel de-al doilea scenariu pare puțin probabil întrucât comunitatea armeană care numără acum mai puțin de 90 de membri, nu are o forță economică suficient de puternică.  O confirmă și Dănuț Huțu:
„În cazul bisericii Sfântul Gheorghe, comunitatea mai poate interveni, dar la Sfânta Treime, peste care au trecut atâtea intemperii și cutremure.. cu timpul, comunitatea armeană a dispărut, adică, la 1900, era formată din oameni foarte bogați, dar în momentul de față situația este complet alta”.

Doar statul poate interveni

Cum toate monumentele istorice se află în îngrijirea statului, și la Biserica „Sfânta Treime” ar fi nevoie de o intervenție din partea Ministerului Culturii. Dar, așa cum s-a văzut, fondurile lipsesc, motiv pentru care Direcția de Cultură Botoșani s-a îndreptat către Primăria municipiului, unde s-a lovit de refuzuri.
„Eu cred că avem o datorie cu toții. Comunitatea, Primăria, pentru că eu cred că Municipiul Botoșani putea să renunțe într-o vară la unul din festivaluri și acei bani să se ducă la un monument. Am rugat Consiliul Local să facă un program după modelul Timișoarei, prin care să fie ajutate monumentele istorice care sunt în situația asta. În afară de stat, nu poate interveni nimeni”, a atenționat Dănuț Huțu.
„Păzitorii” monumentelor istorice din Botoșani sunt de părere că un plan de prioritizare ar putea să salveze Biserica „Sfânta Treime” de la prăbușire și efortul ar trebui să fie făcut în primul rând pe plan local.
„Sunt monumentele noastre. Este vorba de istoria acestui oraș, fac apel la Primărie ca dintr-un fond de rezervă să se aloce o sumă de bani pentru ca acest monument să nu ajungă în colaps. Ar fi o pată neagră pe obrazul nostru, al tuturor, chiar dacă situația financiară este una dificilă. Toate aceste programe ministeriale au fost fie abandonate, fie numărul de obiective a fost împuținat”, a mai semnalat Dănuț Huțu.
Investiția de aproxitiv 2.5 milioane de euro – estimare făcută de Direcția de Cultură Botoșani – mai are însă de așteptat. Și chiar dacă lucrările de reabilitare ar fi pornite, acestea s-ar putea întinde pe o perioadă de până la zece ani, cum a fost cazul Bisericii „Sfânta Maria”. Un deceniu s-ar putea să fie prea mult pentru bătrânul lăcaș din „mahalaua armeană”.CITEȘTE:
 Biserică de sute de ani, fost turn de observaţie al oraşului, la un pas de colaps: E în pericol să se prăbuşească
[[galerie-foto]]

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
12 decembrie 2014, 23:30
Felicitari pentru reportaj! Va rog sa mai identificati cladiri frumoase si importante din punct de vedere istoric si arhitectural care sunt in paragina si sa le prezentati publicului. Avem cladiri frumoase care din pacate se prabusesc din cauza nepasarii! Am fost intr-o zi la cealata biserica (sunt ortodox dar am tinut sa merg sa vad cum arata o slujba la armeni, mai ales ca venise si episcopul lor) si mi-a placut cum arata biserica modernizata. Au si o mica expozitie.PS: il felicit pe domnul Egner pentru articolele scrise despre armeni si cultura lor.
1 decembrie 2014, 15:05
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La momentul ăsta, e trist ce se întâmplă la Dinamo. Eu vedeam echipa din nou în play-off, îmi doream derby-urile de altădată. Din păcate, Dinamo nu e simplu de vândut, se vehiculează sume, dar evident că este o ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8432 lei
USD
Dolarul SUA
4.4053 lei
CHF
Francul elveţian
4.5436 lei
GBP
Lira sterlină
5.4302 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0912 lei
XAU
Gramul de aur
241.7272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3877 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9363 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2060 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1791 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.