Reportaj
REPORTAJ: Biserica Armeană cu secole în spate, aproape să se prăbușească: pereții șubrezi și temelia nesigură îi netezesc calea spre colaps - GALERIE FOTO & VIDEO

Comunitatea armeană, care a pus umărul la construirea din temelii a Târgului Botoșani, nu a rămas astăzi, la mai bine de cinci secole, cu multe mărturii ale muncii ei de întemeietoare a urbei. Poate doar cu însemne în cărțile istorice, căci construcțiile gospodărești și bisericești s-au pierdut cu timpul. Excepție face Biserica Sfânta Maria, cea mai veche biserică armeană din Europa, pentru care a cărei reabilitare s-au găsit fonduri de aproape 1.5 milioane de lei de la Ministerul Culturii. Însă nu toate clădirile armenești declarate „monument istoric” au avut același noroc.

„Monument istoric” doar în scris

Pe strada Armeană, unde odinioară trăia cea mai mare „mahala armenească” – care în Botoșani număra 328 de familii la începutul anilor 1800 – la câțiva pași de proaspăt restaurata Biserică „Sfânta Maria”, se află alt lăcaș de cult. Biserica „Sfânta Treime”.
Diferența dintre cele două construcții este izbitoare. Dacă una se face remarcată prin temelia puternică, cealaltă iese în evidență prin stadiul avansat de degradare.
Pancarta cu „Monument istoric” din fața porții parcă nici nu-i face cinste. Biserica „Sfânta Treime” s-ar putea prăbuși dintr-o clipă în alta. Construită în 1795, clădirea a cedat în fața ploilor, a cutremurelor și a timpului care i-au mâncat pereții exteriori până la cărămidă.
Și cel mai înalt Turn de Observație al orașului care veghează la câțiva metri de biserică, stă să cadă. Singurele mărturii ale mormintelor vechi de aproape două secole răspândite pe terenul care înconjoară construcția bisericească sunt pietrele funerare ciobite sau crucile de fier aproape smulse, aplecate spre pământ ca într-o rugăciune.
Băncuța pe care cândva se odihneau credincioșii după slujbă, e șubredă, mâncată de mușchi. Înăuntru nu s-au mai auzit cuvinte rostite de preot de mai bine de două decenii.

Biserica a intrat într-un con de umbră

Conducerea Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Botoșani, asigură însă că a făcut toate demersurile către Ministerul Culturii încă din 2011, dar „nu sunt fonduri. Din nefericire, în momentul de față programul național de salvare a monumentelor istorice este grav afectat din cauza faptului că au pierdut din finanțări undeva la 70% față de anul 2012. Așa se face că până în momentul de față nu am primit nici un semnal pozitiv vizavi de începerea unor lucrări de salvare a acestui lăcaș”, a declarat Dănuț Huțu, director al Direcției de Cultură.
Biserica „Sfânta Treime” a fost pusă într-un con de umbră de când comunitatea armeană din Botoșani și-a concentrat atenția către salvarea celeilalte construcții bisericești.
Acțiunea este justificată, este de părere Dănuț Huțu, pentru că „ei sunt câțiva, nu pot face mare lucru, însă au făcut foarte multe, au salvat-o pe cealaltă, s-au concentrat foarte mult pe ea pentru că politica prevede ca odată ce te-ai apucat de un monument, trebuie să îl termini, nu poți să-l lași jumătatea drumului. Și însemnătatea bisericii Sfânta Maria a făcut ca toate fondurile să fie concentrate acolo”.

Ajutorul comunității – un scenariu improbabil

„Sora mai mică” a celei mai vechi biserici armene din Europa riscă, așadar, să se prăbușească, dar Ministerul Culturii este un fel de mamă care are prea mulți copii – mai exact, aproape 30.000 de monumente istorice – și nu îi poate îngriji pe toți; „nu are cum, în condițiile în care bugetul Ministerului Culturii începe cu zero”.
Așa se face că șeful Direcției de Cultură vede salvarea în mobilizarea Consiliului Local și a comunității.
Însă cel de-al doilea scenariu pare puțin probabil întrucât comunitatea armeană care numără acum mai puțin de 90 de membri, nu are o forță economică suficient de puternică.  O confirmă și Dănuț Huțu:
„În cazul bisericii Sfântul Gheorghe, comunitatea mai poate interveni, dar la Sfânta Treime, peste care au trecut atâtea intemperii și cutremure.. cu timpul, comunitatea armeană a dispărut, adică, la 1900, era formată din oameni foarte bogați, dar în momentul de față situația este complet alta”.

Doar statul poate interveni

Cum toate monumentele istorice se află în îngrijirea statului, și la Biserica „Sfânta Treime” ar fi nevoie de o intervenție din partea Ministerului Culturii. Dar, așa cum s-a văzut, fondurile lipsesc, motiv pentru care Direcția de Cultură Botoșani s-a îndreptat către Primăria municipiului, unde s-a lovit de refuzuri.
„Eu cred că avem o datorie cu toții. Comunitatea, Primăria, pentru că eu cred că Municipiul Botoșani putea să renunțe într-o vară la unul din festivaluri și acei bani să se ducă la un monument. Am rugat Consiliul Local să facă un program după modelul Timișoarei, prin care să fie ajutate monumentele istorice care sunt în situația asta. În afară de stat, nu poate interveni nimeni”, a atenționat Dănuț Huțu.
„Păzitorii” monumentelor istorice din Botoșani sunt de părere că un plan de prioritizare ar putea să salveze Biserica „Sfânta Treime” de la prăbușire și efortul ar trebui să fie făcut în primul rând pe plan local.
„Sunt monumentele noastre. Este vorba de istoria acestui oraș, fac apel la Primărie ca dintr-un fond de rezervă să se aloce o sumă de bani pentru ca acest monument să nu ajungă în colaps. Ar fi o pată neagră pe obrazul nostru, al tuturor, chiar dacă situația financiară este una dificilă. Toate aceste programe ministeriale au fost fie abandonate, fie numărul de obiective a fost împuținat”, a mai semnalat Dănuț Huțu.
Investiția de aproxitiv 2.5 milioane de euro – estimare făcută de Direcția de Cultură Botoșani – mai are însă de așteptat. Și chiar dacă lucrările de reabilitare ar fi pornite, acestea s-ar putea întinde pe o perioadă de până la zece ani, cum a fost cazul Bisericii „Sfânta Maria”. Un deceniu s-ar putea să fie prea mult pentru bătrânul lăcaș din „mahalaua armeană”.CITEȘTE:
 Biserică de sute de ani, fost turn de observaţie al oraşului, la un pas de colaps: E în pericol să se prăbuşească
[[galerie-foto]]

Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Loading...
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
12 decembrie 2014, 23:30
Felicitari pentru reportaj! Va rog sa mai identificati cladiri frumoase si importante din punct de vedere istoric si arhitectural care sunt in paragina si sa le prezentati publicului. Avem cladiri frumoase care din pacate se prabusesc din cauza nepasarii! Am fost intr-o zi la cealata biserica (sunt ortodox dar am tinut sa merg sa vad cum arata o slujba la armeni, mai ales ca venise si episcopul lor) si mi-a placut cum arata biserica modernizata. Au si o mica expozitie.PS: il felicit pe domnul Egner pentru articolele scrise despre armeni si cultura lor.
1 decembrie 2014, 15:05
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
20 mai 2022
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.4 o C
Dorohoi
14.5 o C
Bucecea
14.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.