Reportaj
Primul loc din România unde oamenii au ajuns să plătească aerul: Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumam noi FOTO&VIDEO

Fără apă nu putem trăi. Ne-am usca până la o moarte lentă, dar sigură. Însăși condiția noastră umană, fire socială, ne cere o constantă îngrijire corporală pentru care avem nevoie tot de apă. Locuitorilor dintr-o comunitate din Botoșani le lipsește exact chintesența vieții, pentru a cărei lipsă de netăgăduit plătesc facturi cu cifre mari. „Plătim aer, în loc de apă”, se plâng oamenii. Dar autoritățile vin, constată și pleacă. Apoi iar vin, constată și pleacă. Prinși într-o poveste repetitivă, locuitorii din comuna Răchiți s-au cam săturat să se plângă.

Nici o zi fără apă lipsă

Acum doi ani, rețeaua de alimentare cu apă din comună a fost predată de către Primăria Botoșani, societății Nova Apaserv. Atunci s-au investit aproape 2,5 milioane de euro printr-un program european pentru a înlocui conductele vechi. De atunci au apărut problemele locuitorilor care au case în zona cea mai înaltă a comunei. Nu a fost zi în care alimentarea cu apă să nu fie oprită, spun aceștia.
Tanti Lucica locuiește la una dintre ultimele case din Răchiți. Iese pe uliță cu o găleată cu care vrea să scoată apă de la vecini, pentru că nu are fântână în curte. A oprit alimentarea cu apă de mult tare, pentru că, spune ea, îi îngheață țeava degeaba.
„Am închis apa de multă, hăhăăă. Ce rost are? Nu mai am apă de mult, dinainte de venirea toamnei mi s-a oprit. Tot vine așa, în reprize, noaptea, și mai puneam mașina de spălat, dar mi-o strică, vă dați seama”, se plânge tanti Lucica.
Și-a „zidit” instalația, ca să fie sigură că nu îi îngheață. A acoperit-o cu o bucată de tablă și a izolat-o, iar acum cară apă cu găleata de la vecini, dar spune că nu poate face asta la nesfârșit. „Au și oamenii ăștia nevoie de apă, unii mai au animale, nu pot intra în curtea lor mereu”.
La fel au procedat și soții Scurtu care locuiesc vizavi de tanti Lucica. Bătrânii primesc lunar facturi de 50, 60 de lei pentru o apă care nu curge prin țeavă.Doamna Elena rotește robinetul. Nimic. Doar un sunet gutural, sugrumat, ca al unui bolnav care își drege glasul până la durere.

Nici o picătură de apă la robinet

„Uitați! Asa e mai mereu. Degeaba insistați, că nu curge nici o picătură. Dar situația asta nu e de azi, de ieri. Și ne-am adunat mai mulți și am semnat o petiție, a mers vecinul care stă mai în deal să o ducă la Apaserv, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune doamna Elena.
Familia Scurtu a pierdut deja o mașină de spălat din cauza apei care curge cu intermitențe. Este o situație trasă la indigo și la alte gospodării din zonă. 

„Problema nu este că plătim, ci că plătim ceva ce nu consumăm și nu avem apă. Mi-am defectat o mașină de spălat și aia nu costă un leu, doi. Nu ia nimeni nici o măsură, îi doare în cot, la concluzia asta ajung”, adaugă capul familiei Scurtu, domnul Alexandru.
Două case mai la vale, aceeași poveste. Oamenii aud ce se întâmplă pe uliță și încep să se adune și să-și spună oful. Domnului Vasile Bucur i-a ajuns într-o zi în poștă o factură de aproape 300 de lei. Dar nu știe pentru ce.
„Uitați aici, am facturi mari, deși cred că sunt un caz fericit că plătesc uneori și 60 de lei, sunt vecini care dau mai mult. Și gândiți-vă că nu a fost măcar o zi în care să nu oprească apa. Au fost săptămâni întregi în care nu am avut nici un gram de apă, doar aer”, povestește mâhnit bărbatul, cu facturile în mână, strânse cu grijă într-o pungă.

„Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumăm noi”

Vecinii îl întorc din drum pe ’nea Aurel Bucătaru, care a luat inițiativa de a aduna semnăturile cu care să se prezinte la reprezentanții Nova Apaserv din municipiu. ’Nea Aurel și-a făcut casă acum șapte ani. Nu își amintește să fi trait măcar o zi, cap-coadă, în care să îi curgă apa pe îndelete, cum se întâmplă la locuitorii din oraș.
„De când mi-am construit casa, am avut apă doar noaptea, o perioadă. Ne ridicam noaptea din pat, la 2:00, 3:00, și opream apă în rezervoare. Ce fac cei care au animale de adăpat? Sau cei tineri care lucrează, care au copii? Eu mă mai descurc, că-s mai bătrân, dar ei?”, se întreabă bărbatul.
Totuși, reprezentanții Nova Apaserv nu au stat cu mâinile în sân. Au venit de nenumărate ori în gospodăriile oamenilor nemulțumiți. Și atât. Nu s-a întâmplat nimic.
De vină ar fi lucrările interminabile la o una dintre țevi și presiunea joasă pe care inginerii o mențin așa pentru a nu provoca și mai multe stricăciuni.
„Este o conductă spartă pe care o repară din metru în metru, celor de la apă le convine mai degrabă să repare, toată ziua să care buldozerul și excavatorul, dar e mai greu, se pare, să schimbe conducta. Apa nu ajunge până sus, ci doar la maximum trei sferturi din sat. Când ne așteptăm seara să ajungă puțină apă, ne trezim cu aer. Și dăm drumul să curgă aerul vreo oră jumătate, se învârte contorul de înnebunește și plătim efectiv aer. Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumăm noi”, spune ’nea Aurel, mâhnit.
[[banner]]

Cei responsabili se spală pe mâini

Domnul Vasile aruncă cu mâinile agitat, supărat foc pe „ăia de la apă”. Își leagănă facturile în aer și se agață de ele ca de ultima probă de instanță care l-ar putea scăpa de condamnare.
„M-am săturat! Plătim aer! Dacă apa ajunge până mai jos cu 200 de metri, la deal nu ajunge nimic decât aer. Și eu știu treaba asta, au fost de fiecare dată câte patru inși, vin, dar fac gălăgie și pleacă”, izbucnește bărbatul.
De cealaltă parte a baricadei, conducerea Nova Apaserv se spală pe mâini, căci are cu ce. De petiția semnată de cei 70 de locuitori ai comunei Răchiți, directorul societății furnizoare de apă nu știe nimic. De situația lor însă, știe tot. Și vine și cu explicații.
 „Având în vedere situația cunoscută în localitatea Răchiți, conducta de alimentare nu rezistă la presiuni de peste șase, șapte atmosfere, de aceea presiunea este redusă, fapt pentru care zonele înalte din zona Răchiți nu pot fi alimentate, sau sunt alimentate cu intermitențe. Sunt demersuri făcute pentru înlocuirea conductei și rezolvarea acestei probleme. Nu am cunoștință de semnăturile cetățenilor, dar știu că există problema și am avut discuții cu Primăria vizavi de această chestiune”, explică Gabriel Cîrlan, director general SC Nova Apaserv SA.
Potrivit acestuia, dupa 2012, de când societatea pe care o conduce și-a luat angajamentul de a alimenta cu apă și comuna de lângă Botoșani, a constatat că sunt deficiențe la conducta de alimentare. Dar încă nu s-a rezolvat nimic.
Probleme cu țeava despre care vorbea cu atâta mâhnire ’nea Aurel au fost chiar la începutul lunii noiembrie a acestui an, când strada din fața Primăriei Răchiți a fost inundată. Motivul? Aceeași conductă avariată. 
„Niciodată nu au bani, întotdeauna vin și sparg și nu astupă, de atâția ani nu au investit nimic în comuna asta și numai au încasat. Îmi este rușine cu ei”, spunea atunci primarul comunei, Gheorghe Iacob.
Rușine le este și celor 70 de oameni care și-au pus semnătura pe un tabel despre care conducerea de la apă și canalizare nu știe nimic. Însă lor li s-a făcut rușine să își tot repete amarul care nu se mai îndulcește.

 CITEȘTE:
 Țeavă spartă de-un an la Răchiți, apa curge în neștire, primarul și șefii Nova Apaserv aruncă vina de la unul la altul : Aici sunt banii dv. – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]

 
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Loading...
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Tare norocos primarul asta. Anul trecut a dezapezit Drumul National si la Costesti o femeie a murit arsa de vie pentru ca masina de pompieri nu a intrat din cauza zapezii, Caminul Rosiori se darama la reabilitare, Scoala Rachiti arde imediat dupa reabilitare, apa curge cica doar in zona lui, in fata primariei periodic drumul se transforma in helesteu, Consevatorii citesc in Biroul National o scrisorica suspecta, etc. etc. etc.
19 decembrie 2014, 14:52
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.