Reportaj
”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO

Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.

Mii de oameni îngrămădiți mai rău ca vitele sunt goniți afară de soldați care și-au pierdut de mult noțiunea de umanitate. În câteva zeci de minute cei mai mulți din nefericiții aduși cu trenul vor fi deja cenușă. Ceilalți vor avea parte de o moarte lentă, ajungând să blesteme clipa în care au văzut lumina zilei. Este soarta oamenilor ajunși la Auschwitz-Birkenau.

”German Nazi Concentration and Extermination Camp Auschwitz”, locul în care intri cu eticheta în piept

Șapte decenii trecute de la Al Doilea Război Mondial și ororile naziștilor sunt mult prea puține pentru ca uitarea să se aștearnă peste Oswiecim, orașul rebotezat Auschwitz de NSDAP (Partidul Muncitoresc Național-Socialist German) și căruia i-a fost dat să fie gazda celui mai mare lagăr de concentrare și exterminare. Sute de oameni din toate colțurile lumii, din Israel până în Serbia și din Italia până în România, stau zeci de minute la coadă pentru a prinde un bilet la ceea ce oficial poartă acum denumirea de ”German Nazi Concentration and Extermination Camp Auschwitz”. Sunt serii de 30 de persoane grupate la câte 15 minute, în funcție de limbă: engleză, franceză, germană, poloneză, italiană. Primești o etichetă care ți-o lipești în piept pentru a fi reperat de ghidul ce îți este repartizat. Seamănă cu un cod de bare. Cât de ciudat... să intri cu un cod de bare în lagărul unde oamenii nu mai erau oameni, ci niște numere. Sau poate că este un fel de introducere în atmosferă. De parcă ar mai fi fost nevoie.

Munca NU i-a eliberat

Și cu siguranță nu mai este când simți fiorul ce te străbate atunci când treci pe sub poarta cu celebrul și crudul mesajul ”Arbeit macht frei” – Munca te va elibera. Nu te simți deloc ”eliberat”, parcă o greutate invizibilă te apasă pe umeri. Pavilioanele etajate, cu a lor paloare sepia, redau în interior universul concentrațional din anii 1940 – 1945. Iar cuvintele sunt prea puține pentru a descrie ceea ce vezi. Munți de păr albit și încrețit de trecerea atâtor ani stau alături de o carpetă cusută din podoaba capilară a deținuților aduși aici de prin toate părțile Europei. Alți munți de încălțăminte stau mărturie picioarelor care au străbătut universul concentrațional. Nu ai voie să le pozezi. Ici-colo sunt aruncate valizele celor pe care soarta, războiul și naziștii i-au adus în lagăr. Unele dintre ele au încă inscripționate numele proprietarilor și anul nașterii. ”Eva Reich – geb 1916”, scrie pe una dintre ele. Da... Eva îi zicea iubitei lui Hitler, cea care i-a devenit nevastă în ultimele ore de viață ale dictatorului și totodată al celui de-al Treilea... Reich. Evreilor, dar nu numai lor, li se spunea că își pot lua bunuri cât pot căra în spate. Credeau că vin la muncă și aveau și confirmarea chiar de la intrare cu acel ”Arbeit macht frei”. Prada era astfel asigurată. Așa s-au adunat și munți de ibrice, farfurii, oale care acum se amestecă într-o tăcere colorată.

Între Zyklon B și injecția în inimă

Nu foarte departe sunt expuse sute de cutii pline cândva cu Zyklon B, denumirea comercială a pesticidului pe bază de cianură care a luat viețile a peste un milion de oameni ajunși la Auschwitz-Birkenau. Era o veritabilă fabrică a morții. Odată intrați în lagăr deținuții erau ”examinați medical” de un medic. Bătrânii, copiii și femile erau trimiși la ”dușuri”. Li se cerea să se dezbrace, intrau în săli care chiar semănau cu băi gigantice, numai că pe unde ar fi trebuit să curgă apa ieșea cianura. Moartea era groaznică. Oamenii se urcau unii pe alții în ultimele clipe ale vieții pentru a ajunge la ferestre. Dincolo de uși, la vizoare, naziștii priveau spectacolul grotesc. Acum vizitatorii tot prin vizoare se uită fiindcă ușile continuă să fie ferecate. Cadavrele erau băgate în cuptoare lipite cu așa-zisele băi, iar de acolo ieșea cenușa. Un circuit diabolic al morții...

Și mai chinuitor, dacă poate exista așa ceva, dar pentru acele vremuri iată că s-a putut, a fost până naziștii și-au reglat uriașa mașinărie a morții. Nu cunoșteau cantitatea exactă de Zyklon B care trebuie utilizată pentru a omorî în câteva secunde sute de oameni. Așa că au tot experimentat, iar primele loturi au agonizat zeci de ore până când cianura și-a făcut efectul... total. Și aceasta după ce căzuse o altă metodă de ucidere în masă, a injecțiilor direct în inimă. Era prea costisitoare, presupunea un efort prea mare, consuma prea mult timp. Naziștii constataseră că nu este tocmai ușor să ucizi zeci de mii de oameni zilnic, așa că s-au tot perfecționat. Logistic și financiar.

Când viața durează două luni

De o moarte și mai lentă aveau parte cei care treceau parodia de test medical. Erau oamenii în putere folosiți drept unelte vorbitoare la munci extreme. Erau exploatați și înfometați, tratați mai rău ca sclavii. În câteva săptămâni oameni în toastă firea de 80 – 90 – 100 de kilograme ajungeau cadavre vii la 30 și ceva de kilograme. Iar pereții de la Auschwitz stau mărturire. Sunt mii de tablouri cu pozele nefericiților care te privesc parcă în străfundul sufletului. Wanda Pekalska a ajuns în lagăr pe 1 iulie 1942 și a decedat pe 12 septembrie 1942. Ian Pojar a trecut poarta unde ”Munca te va elibera” pe 5 aprilie 1941 și a devenit cenușă la data de 22 iunie 1941. Avea doar 29 de ani, dar în poză pare de vreo 50 și ceva. Kamila Boboli a pășit în Auschwitz pe 13 octombrie 1942 și a respirat ultima oară aerul impregnat cu miros de corp uman ars pe 2 decembrie 1942. Da, cam asta era durata de viață a ”supraviețuitorilor” testului medical. Între miile de tablouri abia dacă găsești oameni care să fi rezistat jumătate de an.

Cel mai trist zâmbet

Prin marea de tablouri cu chipuri cadaverice am găsit și unul cu un zâmbet în colțul gurii. Helena Biskup, o poloneză... Nu împlinise încă 20 de ani când ajunsese în lagăr. Și-a serbat ziua – ce ciudat sună – la Auschwitz, unde a ținut piept morții mai bine de un an, până la 9 martie 1944. Cred că este cel mai trist, schimonosit, chinuit zâmbet care mi-a fost dat să-l văd surprins vreodată într-o fotografie. Helena fusese 30421. Asemeni tuturor celorlalți deținuți și ea era doar un număr. Politica de depersonalizare, de dezumanizare a Reich-ului lui Hitler nu permitea ca deținuții să mai aibă vreun nume. Erau doar numere.
Numere pe care moartea le pândea oricum la tot pasul. Unul dintre pavilioane găzduia un simulacru de tribunal în care deținuții erau judecați de ofițerii naziști pentru fapte inventate. Sentința venea în câteva minute, iar deținutul era executat la un zid care astăzi este plin de flori. Sau spânzurat într-un show grotesc al morții la care ceilalți deținuți erau obligați să privească pentru amplificarea sentimentului de teamă. Sau ghilotinat chiar pe holul pavilionului cu ”tribunal”. Pe măsura înaintării în război metodele și comportamentul naziștilor cunoșteau noi și noi etape ale barbariei. La un moment dat, pentru a le curma din fașă orice gând de evadare, s-a introdus ”răspunderea colectivă”. Încerca unul să evadeze, erau executați încă 10. Așa, la întâmplare...

Paradisul lui Hedwig

”La ce grup sunteți? Deutsch? Aici este grupul în limba engleză. Căutați-vă grupul în germană. Eu trebuie să vorbesc la 30 de oameni în engleză, nu mai mult!”, o aud dintr-o dată aproape țipând pe Beata Juszczyk. Este ghidul grupului nostru care se răstește la câțiva germani. Nu știu de ce, dar am sentimentul că, dacă ar fi fost oricare nație a pământului în afară de nemți, poloneza noastră, care deseori vorbește cu ochii închiși despre naziști, ar fi avut totuși altă atitudine. Ne îndreaptă spre ieșirea din Auschwitz și ne arată spre un gard peste care nu putem trece. Acolo a fost ”paradisul” pentru o familie. Și nu glumește.
Rudolf Hoss a fost proiectantul și comandantul lagărului de exterminare de la Auschwitz construit pe baza unor barăci militare. Undeva la margine locuia o familie de polonezi. I-a scos din casă și alături de soția sa, Hedwig, și-a făcut casa lor acolo. Partenera sa de viață numea ”paradis” acea zonă. ”Paradisul” în care și-au găsit sfârșitul peste un milion de oameni. Rudolf Hoss a început pe 2 septembrie 1941 testarea tehnicilor de exterminare. A ordonat construirea unor camere de gazare în care erau uciși concomitent 2.000 de oameni, în condițiile în care la Treblinka, lagărul unde s-a specializat în omorul în masă, ”capacitatea” era de numai 200. Cianura de hidrogen produsă din Zyklon B ucidea victimele în maxim 15 minute. „Ştiam că au murit atunci când încetau să mai ţipe”, spunea Rudolf Höss.

”Fratele” Birkenau

La Birkenau, acolo unde începe această relatare, la vreo 3 kilometri de Auschwitz-ul propriu-zis, a coordonat lucrările celui mare lagăr care a existat vreodată. ”Inițial a fost construit pentru prizonierii ruși după ce naziștii au declanșat Operațiunea Barbarossa și au invadat Uniunea Sovietică, însă lucrurile nu au mers așa cum s-au așteptat”, pune niște ghilimele cu mâinile Beata Juszczyk. Așa că din lagăr pentru prizonierii de război sovietici a devenit tot unul în care vizați în principal erau evreii. Aici intra trenul cu deținuți direct în mijlocul lagărului.

Bruta executată lângă cuptoare

Pentru ”rezultatele deosebite” în punerea în practică a Soluției Finale din doctrina hitleristă, Rudolf Hoss a fost promovat de Adolf Hitler la capătul a trei ani și jumătate în care a reușit să omoare undeva între 1,1 și 1,5 milioane de evrei. Timp de aproape un an după sfârșitul războiului a reușit să fugă. Devenise fermierul Franz Lang, însă culmea ironiei, a fost pârât chiar de Hedwig, soția sa, cea căreia îi dăruise ”paradisul de la Auschwitz”, de teamă că fiul lor, Klaus, va fi deportat în Uniunea Sovietică. Capturat de birtanici, Rudolf Hoss și-a recunoscut fără nici o remușcare crimele, pe tot parcursul procesului susținând însă că n-a făcut altceva decât să execute niște ordine. Cum le-a executat am încercat să vă arătăm și noi ceva mai sus. A fost la rândul său executat pe 16 aprilie 1947 chiar la lagărul de la Auschwitz, în apropierea unui crematoriu.

Când toată drumurile duceau la lagăr

La Auschwitz-Birkenau au fost omorâți potrivit istoricilor 1.095.000 de evrei din toată țările Europei. Dar nu doar ei au cunoscut ”soluția finală” în cel mai mare lagăr al naziștilor. 147.000 de polonezi, 23.000 de romi, 15.000 de prizonieri sovietici și 25.000 de prizonieri din alte țări și-au găsit tot aici sfârșitul. Undeva în lagăr a fost realizată și o hartă cu săgeți din diferite colțuri ale Europei spre Auschwitz-Birkenau. De acolo au fost aduși oamenii special pentru a fi uciși în lagăr. România are un singur oraș pe hartă: Cluj-Napoca.

România, alături de alte câteva zeci de state, apare și la monumentul de la Birkenau. Țările lumii au gravat câte un mesaj într-o piatră neagră, iar România are și ea mesajul său, o mărturie a ceea ce a fost și nu trebuie să mai fie vreodată.

În capitalism și lagărul este o afacere

Dincolo de șosea viață revine în 2016, Auschwitz redevine Oswiecim, orașul în care lagărul Auschwitz-Birkenau a devenit o afacere în toată regula. Hoteluri, restaurante, pizzerii, magazine cu suveniruri... concentraționale. La câteva sute de metri de locul în care oamenii mureau de foame în urmă cu câteva decenii, vizitatorii se îndoapă la ”Ristorante del Papa”.

 

CITEȘTE ȘI:

REMEMBER : Ucişi în închisoarea comunistă de la Botoşani

 

Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Loading...
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
Loading...
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Wanda Pekalska a ajuns în lagăr pe 1 iulie 1942 și a decedat pe 12 septembrie 1941.O mica greseala!
22 august 2016, 10:05
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.