Reportaj
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO

Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.

De la volan însă, aversiunea față de polițiști izvorăște din teama amenzilor. Pentru că rareori se întâmplă să fii tras pe dreapta fără să fi greșit cumva. Sau fără să naști oarece suspiciuni. Cum buzunarele îi dor cel mai tare pe români, mâna întinsă a polițistului este ultimul lucru pe care ți-l dorești să-l vezi prin parbriz.

 

Cei care ne opresc în trafic sunt persoane ca noi. Sunt și ei șoferi, tați și soți, frați sau fii, surori sau soții și fiice. Sunt oameni cu minte-n cap și suflet în piept. Care uneori aplică legea și cu inima.

 

 

O zi din viața unei patrule auto

 

Cum arată o zi din viața uneia dintre patrulele de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani?

 

De departe cei mai ocupați sunt polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică.

 

Vineri, 12 iulie 2019, în tura cu numărul doi, una din patrule a fost formată din:

 

agent șef adjunct Vasile Vamanu (39 de ani) – care este polițist din august 2005 (foto jos)

 

 

și

 

agent șef adjunct Nicușor Alexoaei (49 de ani) – angajat în cadrul IPJ din martie 2005, după 13 ani petrecuți în uniforma Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani, începând cu anul 1992. (foto jos).

 

S-a regăsit și a rămas în Poliție.

 

De la accidente la bătăi în familie

 

La ordine publică este înregistrată activitatea cea mai complexă din cadrul Inspectoratului de Poliție. Polițiștii răspund la apeluri din întreaga sferă infracțională, de la accidente rutiere sau incendii la cazuri de deces, violență în familie, persoane dispărute sau scandaluri în locuri publice.

 

În cea mai mare parte a timpului, când nu sunt înregistrate apeluri la 112, mașina Poliției patrulează prin municipiu. În patrula noastră, Vasile Vamanu a preluat natural rolul de ghid al misiunii, colegul său îl aproba, din timp în timp, cu o înclinare a capului.

 

Nu sunt colegi de patrulă definitivi, pentru că echipajele se rotesc de fiecare dată, în funcție de zilele libere. Nu au timp să lege prietenii strânse și să petreacă în ani, mii de ore lângă același umăr. Devin însă o familie. A doua familie mai mare, cea de la muncă, familia uniformelor albastre.

 

Când într-un echipaj nu sunt doi polițiști experimentați care și-au format ochiul după stradă și chipuri de oameni este introdus câte un prospăt absolvent de academie. Din mâinile polițiștilor ”vechi” iese noua generație de agenți care învață din mers.

 

Revenind la patrula de ordine publică.

 

 

Agentul șef adjunct Vasile Vamanu, explică mândru:

„Cam tot ceea ce ține de activitatea de Poliție se regăsește în ceea ce facem noi”.

 

În fiecare zi sunt trei ture de lucru în intervalele orare următoare:

 

6:00 – 14:00

14:00 – 22:00

22:00 – 6:00

 

Orașul este împărțit în șase sectoare și în funcție de numărul de patrule, unui echipaj îi pot reveni chiar și două sectoare, în perioade mai liniștite ale anului, în care apelurile la 112 sunt sporadice.

 

”Sunt zile când avem și cinci, șase apeluri de patrulă pe tură, sunt zile când nu sunt deloc”.

 

Efectul vizual

 

Patrulele nu sunt fixe pe sectoare.

 

De exemplu, la scandaluri stradale, se întâmplă să se deplaseze mai multe echipaje. Pentru impact vizual.

 

„Cei care sunt implicați în scandaluri, când văd două, trei mașini sunt puțin descurajați și nu mai sunt la fel de vocali și violenți”, explică, peste umăr, Vasile Vamanu.

 

În timp ce conduce, privirea ambilor polițiști mătură străzile, pietonii, mașinile din trafic. Orașul este mic și fiecare polițist începe să cunoască ce figură conduce un anume model de mașină. Ce chipuri de oameni sunt asociate anumitor cartiereaș. Învață să scaneze doar cu privirea bagajele oamenilor care, în unele cazuri, iau forma pachetelor de țigări de contrabandă dosite. Și-au format ochiul pentru a-i depista pe cei care se ocupă de contrabandă inclusiv după limbajul trupului.

 

Iar informațiile culese din teren de polițiștii de la ordine publică sunt în multe cazuri piatra de temelie a unor anchete desfășurate ulterior de alte servicii, precum Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sau Serviciul de Investigații Criminale.

 

 

Polițist. Uneori și psiholog

 

Sunt și zile care le rămân întipărite adânc în memorie. Ag. șef adj. Nicușor Alexoie zâmbește și își amintește.

 

Uneori, polițistul este chemat în situații care par să nu aibă o ieșire elegantă și ajung chiar amuzante.

 

„Am avut un apel la Maternitate în urmă cu câțiva ani, era o doamnă care nu voia să se dezbrace pentru consult. Născuse acasă și ajunsă la Maternitate nu mai voia să se dezbrace. Apelul mi-a rămas așa, în minte… M-a chemau doctorița: uitați a născut acasă, la Vorona. - Și noi ce să facem? – Păi, nu vrea să se dezbrace. – Și, cum, ați chemat Poliția să vă ajute?... Am avut și apel din acesta”,

Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.

 

Colegul său îl completează. Are și el amintirile lui profesionale. Într-una din zilele petrecute în uniforma statului a primit un apel de la o botoșăneancă plecată departe, peste hotare. Mama ei, se gândise să se pornească singură spre Belgia. Femeia disperară a cerut ajutor.

 

Cui altcuiva, decât polițiștilor?

 

În altă zi a fost direcționat de ofițerul de serviciu la un caz cu tentativă de suicid. Fără să-și dorească acest lucru a împrumutat rolul de psiholog pentru bărbatul pentru care viața nu mai avea vreun rost. L-a convins în cele din urmă să renunțe la gest și l-a internat la Psihiatrie.

 

„I-am explicat că are nevoie de ajutor de specialitate, că viața merge înainte. Se întâmplă să ne detașăm de munca de Poliție care înseamnă doar să aplicăm legea. Mai trebuie să judeci și cu inima și să îți faci timp să asculți necazul și la unul și la altul, să-l îndrumi, să-l ajuți cumva. Nu suntem nici noi roboți”,

Vasile Vamanu, polițist ordine publică.

 

Continuă însuflețit și povestește  cum „psihicul unui polițist trebuie să fie foarte tare” pentru a face față oricărei situații ce se poate ivi. Și mai ales să fie polițist 24/24, chiar și atunci când a dezbrăcat uniforma: „Trebuie să avem o ținută morală impecabilă, suntem polițiști”.

 

Alcoolul, marea problemă

 

La Botoșani nu-i din cale afară de greu.

 

Orașul e liniștit față de altele din țară. În afară de contrabanda cu țigări specifică județelor de graniță, în municipiu nu există reglări de conturi stradale, lupte între clanuri cu săbii și topoare. Nu se trage cu pistolul pe străzi, nu sunt uciși polițiști.

 

În urmă cu 6 ani de zile în urmă s-a folosit armamentul din dotare în IPJ Botoșani.

 

Pe Bulevardul Mihai Eminescu, în cazul unei persoane dată în consemn care a încercat să fugă de polițiști, iar pe unul dintre ei să îl lovească cu mașina

 

Atunci s-a tras ultima oară în municipiul Botoșani, un foc din arma unui polițist. Polițiștii speră că și pentru ultima oară.

 

„Cel puțin în municipiul Botoșani nu va fi cazul. Nu sunt persoane violente, nu avem clanuri, iar trendul infracționalității este în descreștere. Majoritatea conflictelor sunt cauzate de consumul de alcool și faptele ulterioare, vorbim de loviri și alte violențe sau omoruri. Toate au avut la bază consumul de alcool sau diferite probleme psihice ale autorilor”,

Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.

 

În municipiu e liniște și noaptea. Cluburile care s-au închis nu mai atrag interlopi de prin Suceava sau Iași. Viața de noapte la Botoșani nu este una dezlănțuită.

 

Cele mai lungi clipe, cele după un apel la 112

 

Amintirile polițienești sunt sparte de vocea ofițerului de serviciu care răsună în interiorul mașinii MAI, prin intermediul stației.

 

Un apel la 112 solicită un echipaj în spate la Casa Cărții, unde o botoșăneancă reclamă că i-au fost sparte geamurile la mașină. Agentul șef Nicușor Alexoaie strânge stația în mână și anunță că pornește spre locul solicitat. Nu este mult de parcurs pentru că, din întâmplare, mașina de Poliție patrula în zona bazarului.

 

Cu sirenele în funcțiune, neștiindu-se ce s-a întâmplat la locul de unde s-a sunat la 112, mașina poliției dă să țâșnească printre ceilalți participanți în trafic. Un tânăr pe moped rămâne țintuit locului deși sirenele și luminile albastre i se revarsă pe spate. Își strânge doar umerii. Un alt șofer eliberează banda, după oarece ezitări și priviri insistente în oglindă pentru a se dumiri dacă într-adevăr trebuie să se dea la o parte.  

 

La fel se întâmplă și pe scurtul traseu.

 

Conducătorii auto fac culoar cu greu, deși prevederile Codului Rutier sunt extrem de clare: mașinile în misiune au prioritate în trafic, ceilalți participanți trebuie să tragă dreapta.

 

Cineva, undeva, are nevoie de ajutor. Iar sirenele pornite au, evident, rolul lor important. 

 

Ajunși la locul de unde s-a solicitat sprijin, cei doi polițiști coboară în sincron din mașină și-și încep activitatea. Adresează întrebări și iau decizii pentru femeia care și-a găsit mașina cu geamurile sparte. Își apelează colegii criminaliști pentru partea lor de cercetări.

 

Sunt pregătiți pentru orice ar fi găsit la locul unde au fost solicitați. Sunt dotați, iar în portbagaj au și câte două veste, una antiglonț, cealaltă antiînjunghiere.

 

La scurt timp, un alt apel prin 112 solicita ajutor polițienesc pentru escortarea unei persoane suspectate de furt, la sediu. Echipajul Vamanu – Alexoaei pornește din nou, pentru altă misiune și pentru ca orașul Botoșani să fie în continuare unul sigur, din punctul de vedere al liniștii și ordinii publice.

 

P.S. Pentru eventualii "hateri": fiecare pădure își are uscăturile ei. Și printre ei, dar și printre noi, cei mulți.

 

loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
FOTOREPORTAJ: PRIMELE roșii din Botoșani culese cu prefect și directori din solarul unei familii
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Eu și în București, merg pe jos sau mă duc cu autobuzul sau cu taxiul câteodată. Dar în general merg cu autobuzul sau cu metroul la Parlament și am fost găsit și de control. Și se mirau, dle, dar dumneata ești parlamentar? ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9481 lei
USD
Dolarul SUA
4.2382 lei
CHF
Francul elveţian
4.5670 lei
GBP
Lira sterlină
5.7829 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8068 lei
XAU
Gramul de aur
236.8761 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2388 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3773 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0744 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1938 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.5 o C
Dorohoi
13.8 o C
Bucecea
12.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
14.2 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.