Reportaj
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO

Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.

De la volan însă, aversiunea față de polițiști izvorăște din teama amenzilor. Pentru că rareori se întâmplă să fii tras pe dreapta fără să fi greșit cumva. Sau fără să naști oarece suspiciuni. Cum buzunarele îi dor cel mai tare pe români, mâna întinsă a polițistului este ultimul lucru pe care ți-l dorești să-l vezi prin parbriz.

 

Cei care ne opresc în trafic sunt persoane ca noi. Sunt și ei șoferi, tați și soți, frați sau fii, surori sau soții și fiice. Sunt oameni cu minte-n cap și suflet în piept. Care uneori aplică legea și cu inima.

 

 

O zi din viața unei patrule auto

 

Cum arată o zi din viața uneia dintre patrulele de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani?

 

De departe cei mai ocupați sunt polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică.

 

Vineri, 12 iulie 2019, în tura cu numărul doi, una din patrule a fost formată din:

 

agent șef adjunct Vasile Vamanu (39 de ani) – care este polițist din august 2005 (foto jos)

 

 

și

 

agent șef adjunct Nicușor Alexoaei (49 de ani) – angajat în cadrul IPJ din martie 2005, după 13 ani petrecuți în uniforma Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani, începând cu anul 1992. (foto jos).

 

S-a regăsit și a rămas în Poliție.

 

De la accidente la bătăi în familie

 

La ordine publică este înregistrată activitatea cea mai complexă din cadrul Inspectoratului de Poliție. Polițiștii răspund la apeluri din întreaga sferă infracțională, de la accidente rutiere sau incendii la cazuri de deces, violență în familie, persoane dispărute sau scandaluri în locuri publice.

 

În cea mai mare parte a timpului, când nu sunt înregistrate apeluri la 112, mașina Poliției patrulează prin municipiu. În patrula noastră, Vasile Vamanu a preluat natural rolul de ghid al misiunii, colegul său îl aproba, din timp în timp, cu o înclinare a capului.

 

Nu sunt colegi de patrulă definitivi, pentru că echipajele se rotesc de fiecare dată, în funcție de zilele libere. Nu au timp să lege prietenii strânse și să petreacă în ani, mii de ore lângă același umăr. Devin însă o familie. A doua familie mai mare, cea de la muncă, familia uniformelor albastre.

 

Când într-un echipaj nu sunt doi polițiști experimentați care și-au format ochiul după stradă și chipuri de oameni este introdus câte un prospăt absolvent de academie. Din mâinile polițiștilor ”vechi” iese noua generație de agenți care învață din mers.

 

Revenind la patrula de ordine publică.

 

 

Agentul șef adjunct Vasile Vamanu, explică mândru:

„Cam tot ceea ce ține de activitatea de Poliție se regăsește în ceea ce facem noi”.

 

În fiecare zi sunt trei ture de lucru în intervalele orare următoare:

 

6:00 – 14:00

14:00 – 22:00

22:00 – 6:00

 

Orașul este împărțit în șase sectoare și în funcție de numărul de patrule, unui echipaj îi pot reveni chiar și două sectoare, în perioade mai liniștite ale anului, în care apelurile la 112 sunt sporadice.

 

”Sunt zile când avem și cinci, șase apeluri de patrulă pe tură, sunt zile când nu sunt deloc”.

 

Efectul vizual

 

Patrulele nu sunt fixe pe sectoare.

 

De exemplu, la scandaluri stradale, se întâmplă să se deplaseze mai multe echipaje. Pentru impact vizual.

 

„Cei care sunt implicați în scandaluri, când văd două, trei mașini sunt puțin descurajați și nu mai sunt la fel de vocali și violenți”, explică, peste umăr, Vasile Vamanu.

 

În timp ce conduce, privirea ambilor polițiști mătură străzile, pietonii, mașinile din trafic. Orașul este mic și fiecare polițist începe să cunoască ce figură conduce un anume model de mașină. Ce chipuri de oameni sunt asociate anumitor cartiereaș. Învață să scaneze doar cu privirea bagajele oamenilor care, în unele cazuri, iau forma pachetelor de țigări de contrabandă dosite. Și-au format ochiul pentru a-i depista pe cei care se ocupă de contrabandă inclusiv după limbajul trupului.

 

Iar informațiile culese din teren de polițiștii de la ordine publică sunt în multe cazuri piatra de temelie a unor anchete desfășurate ulterior de alte servicii, precum Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sau Serviciul de Investigații Criminale.

 

 

Polițist. Uneori și psiholog

 

Sunt și zile care le rămân întipărite adânc în memorie. Ag. șef adj. Nicușor Alexoie zâmbește și își amintește.

 

Uneori, polițistul este chemat în situații care par să nu aibă o ieșire elegantă și ajung chiar amuzante.

 

„Am avut un apel la Maternitate în urmă cu câțiva ani, era o doamnă care nu voia să se dezbrace pentru consult. Născuse acasă și ajunsă la Maternitate nu mai voia să se dezbrace. Apelul mi-a rămas așa, în minte… M-a chemau doctorița: uitați a născut acasă, la Vorona. - Și noi ce să facem? – Păi, nu vrea să se dezbrace. – Și, cum, ați chemat Poliția să vă ajute?... Am avut și apel din acesta”,

Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.

 

Colegul său îl completează. Are și el amintirile lui profesionale. Într-una din zilele petrecute în uniforma statului a primit un apel de la o botoșăneancă plecată departe, peste hotare. Mama ei, se gândise să se pornească singură spre Belgia. Femeia disperară a cerut ajutor.

 

Cui altcuiva, decât polițiștilor?

 

În altă zi a fost direcționat de ofițerul de serviciu la un caz cu tentativă de suicid. Fără să-și dorească acest lucru a împrumutat rolul de psiholog pentru bărbatul pentru care viața nu mai avea vreun rost. L-a convins în cele din urmă să renunțe la gest și l-a internat la Psihiatrie.

 

„I-am explicat că are nevoie de ajutor de specialitate, că viața merge înainte. Se întâmplă să ne detașăm de munca de Poliție care înseamnă doar să aplicăm legea. Mai trebuie să judeci și cu inima și să îți faci timp să asculți necazul și la unul și la altul, să-l îndrumi, să-l ajuți cumva. Nu suntem nici noi roboți”,

Vasile Vamanu, polițist ordine publică.

 

Continuă însuflețit și povestește  cum „psihicul unui polițist trebuie să fie foarte tare” pentru a face față oricărei situații ce se poate ivi. Și mai ales să fie polițist 24/24, chiar și atunci când a dezbrăcat uniforma: „Trebuie să avem o ținută morală impecabilă, suntem polițiști”.

 

Alcoolul, marea problemă

 

La Botoșani nu-i din cale afară de greu.

 

Orașul e liniștit față de altele din țară. În afară de contrabanda cu țigări specifică județelor de graniță, în municipiu nu există reglări de conturi stradale, lupte între clanuri cu săbii și topoare. Nu se trage cu pistolul pe străzi, nu sunt uciși polițiști.

 

În urmă cu 6 ani de zile în urmă s-a folosit armamentul din dotare în IPJ Botoșani.

 

Pe Bulevardul Mihai Eminescu, în cazul unei persoane dată în consemn care a încercat să fugă de polițiști, iar pe unul dintre ei să îl lovească cu mașina

 

Atunci s-a tras ultima oară în municipiul Botoșani, un foc din arma unui polițist. Polițiștii speră că și pentru ultima oară.

 

„Cel puțin în municipiul Botoșani nu va fi cazul. Nu sunt persoane violente, nu avem clanuri, iar trendul infracționalității este în descreștere. Majoritatea conflictelor sunt cauzate de consumul de alcool și faptele ulterioare, vorbim de loviri și alte violențe sau omoruri. Toate au avut la bază consumul de alcool sau diferite probleme psihice ale autorilor”,

Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.

 

În municipiu e liniște și noaptea. Cluburile care s-au închis nu mai atrag interlopi de prin Suceava sau Iași. Viața de noapte la Botoșani nu este una dezlănțuită.

 

Cele mai lungi clipe, cele după un apel la 112

 

Amintirile polițienești sunt sparte de vocea ofițerului de serviciu care răsună în interiorul mașinii MAI, prin intermediul stației.

 

Un apel la 112 solicită un echipaj în spate la Casa Cărții, unde o botoșăneancă reclamă că i-au fost sparte geamurile la mașină. Agentul șef Nicușor Alexoaie strânge stația în mână și anunță că pornește spre locul solicitat. Nu este mult de parcurs pentru că, din întâmplare, mașina de Poliție patrula în zona bazarului.

 

Cu sirenele în funcțiune, neștiindu-se ce s-a întâmplat la locul de unde s-a sunat la 112, mașina poliției dă să țâșnească printre ceilalți participanți în trafic. Un tânăr pe moped rămâne țintuit locului deși sirenele și luminile albastre i se revarsă pe spate. Își strânge doar umerii. Un alt șofer eliberează banda, după oarece ezitări și priviri insistente în oglindă pentru a se dumiri dacă într-adevăr trebuie să se dea la o parte.  

 

La fel se întâmplă și pe scurtul traseu.

 

Conducătorii auto fac culoar cu greu, deși prevederile Codului Rutier sunt extrem de clare: mașinile în misiune au prioritate în trafic, ceilalți participanți trebuie să tragă dreapta.

 

Cineva, undeva, are nevoie de ajutor. Iar sirenele pornite au, evident, rolul lor important. 

 

Ajunși la locul de unde s-a solicitat sprijin, cei doi polițiști coboară în sincron din mașină și-și încep activitatea. Adresează întrebări și iau decizii pentru femeia care și-a găsit mașina cu geamurile sparte. Își apelează colegii criminaliști pentru partea lor de cercetări.

 

Sunt pregătiți pentru orice ar fi găsit la locul unde au fost solicitați. Sunt dotați, iar în portbagaj au și câte două veste, una antiglonț, cealaltă antiînjunghiere.

 

La scurt timp, un alt apel prin 112 solicita ajutor polițienesc pentru escortarea unei persoane suspectate de furt, la sediu. Echipajul Vamanu – Alexoaei pornește din nou, pentru altă misiune și pentru ca orașul Botoșani să fie în continuare unul sigur, din punctul de vedere al liniștii și ordinii publice.

 

P.S. Pentru eventualii "hateri": fiecare pădure își are uscăturile ei. Și printre ei, dar și printre noi, cei mulți.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
FOTOREPORTAJ: PRIMELE roșii din Botoșani culese cu prefect și directori din solarul unei familii
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.