Reportaj
Mândrețile economiei comuniste la un sfert de veac de democrație: Bălării, hypermarketuri, moloz, fier vechi, din Iordania şi până în India – GALERIE FOTO

În unele zone timpul pare să fi stat în loc timp de 25 de ani. Același aspect de industrie sovietică din anii 50 – 60 cu hale imense ruginite, geamuri sparte sau lipsă. Locul muncitorilor în salopetă a fost luat de câte un paznic, în halat, care mai matură și își pierde vremea într-o cașcarabetă pe pereții căreia se îngrămădesc calendare cu femei despuiate.

-    La ce faceți poză?
-    La fabrică.

-    V-ați cerut voie?
-    De la cine să cerem?

-    De la patron?
-    Care patron?

-    Ei, haiii...

Fratele IUPS-ului a plecat condamnat în Iordania

Și paznicul de la UPSS face cale întoarcă. Până la urmă, la ce-ar putea face cineva poze? Totu-i de-un ruginiu demn de o toamnă care-a venit parcă acum un sfert de veac și n-a mai plecat. Mai pe la spate, tabloul industriei ruginite este completat cu munți de moloz. Pare un cimitir... la doar câteva zeci de metri de Eternitatea. SC Utilaje Piese de Schimb și Servicii SA, percepută prin Botoșani drept ”IUPS 2” a ajuns după revoluție pe mâinile gălățeanului Cătălin Chelu, condamnat după o combinație ca-n filme, în care ar fi încercat să mituiască un secretar de stat de la MAI. A fost condamndat, a fugit din țară și i s-a terminat filmul vieții în Iordania, în așteptarea unui transplant cardiac care n-a mai venit.

Torentul din lumea fluidelor s-a... betonat


La celălalt capăt al urbei, în curtea fratelui mai mare, la fostul IUPS, actualul Mecanex, bate un vânt primăvăratec și o... mătură, în mâinile unui paznic. La câțiva zeci de metri mai încolo, la stația de betoane, albul camioanelor contrastează puternic cu halele ruginite într-un tablou care reunește fidel comunismul cu democrația. "Un torent în universul fluidelor", aşa cum se prezintă pe o placă de la poartă, a intrat în portofoliul familiei Bidaşcă şi găzduieşte o staţie de betoane.

Locul unde încă se munceşte în spirit comunist


Cele două regimuri diametral opuse fac însă casă bună câțiva kilometri mai încolo. Fosta Integrata de In, ex-Armonia, a trecut hotărât de la stadiul de întreprindere comunistă la cel de simbol al economiei capitaliste. Aici este Botoșani Shopping Center, care, deși n-am vizitat chiar toată lumea în lung și-n lat, suntem siguri că-i singurul care păstrează pe frontispiciu un imens desen comunist făcut din mii de pietricele. Acolo tovarășii încă au salopete, încă trag la sapă, unul conduce un tractor, iar femeile culge rodul pământului. Cu baticurile aferente pe cap.

Bricolajul merge ca pe roţile de... cauciuc


Da’ ăsta nu-i singurul loc în care fabricile PCR-iste au fost înlocuite cu hypermarket. La vreo două staţii de tramvai mai încolo (ăsta a fost dat în folosinţă prin 1991, deci nu-i comunist), se ridică semeţ de vreo patru ani şi jumătate un altul, de bricolaj. Între el şi Spitalul de Recuperări a fost cândva Fabrica de Cauciuc, Arca de după revoluţie, care a... dispărut. La propriu. Adică a fost aruncată în aer, un businessman cu mall (că aşa-i zice în capitalism) a cumpărat terenul cu tot cu construcţii, a scăpat de astea că doar nu era nebun să plătească atâta amar de impozit la stat şi acum aşteaptă... un investitor. Până ce-o veni totu-i un beton cu bălării.

O floare de întreprindere cu un grădinar (ne)impozitat


N-a apucat să patenteze figura asta cu radierea clădirilor de pe faţa pământului, aşa că, ceva mai încolo, pe dreapta drumului spre Dorohoi, a preluat-o şi un indian. Nu vă mai obosim cu numele lui fiindcă oricum n-o să-l ţineţi minte vreodată. Cert este că, în loc de tractoare, ACE Forma, IMAIA mai pe româneşte, este acum, la propriu, un morman de moloz. Indianul era ofticat rău că trebuia să plătească impozit pe clădiri, aşa că le-a dărâmat pur şi simplu. Nu s-a obosit să care atâta amar de moloz de acolo, dar sigur nu mai are clădiri, deci nici impozit. S-au dus şi vremurile în care tractoraşul de la Forma ajungea pe la „Surprize, surprize”, iar Adrian Năstase înmâna o cheie, deşi pornea la coarbă. Tractorașul a rămas doar pe firmă, iar firma este, la propriu, în iarbă.

Cum te duce E-contactul la Paris


Peste drum, într-un roşiatic abătut, e fosta perlă a economiei botoşănene, Electrocontact, ajunsă şi ea după revoluţie în mâinile afaceristului Gabriel Chiriac. Vara trecută a fost trimis în judecată de procurorii DNA fiindcă la rândul său ar fi trimis o judecătoare într-un sejur la Paris. Aşadar, este acuzat de cumpărare de influență și infracțiuni de spălare de bani. Alături... Electromining... o colecţie de geamuri. Prin zonă, teoretic, există un parc industrial. Care există pe site-ul Primăriei şi-atât.
Că în vremea în care s-au ridicat mândreţile astea de fabrici şi uzine nu se „înfiinţase” world wide web. Exista însă Ziua Muncii... care ţinea cam tot anul.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:33931:Om de afaceri din Botoșani trimis în judecată de procurorii DNA]]


Sergu BĂLĂŞCĂU
Gabriela ERDIC

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:27079:Portariuc la ora nostalgiilor comuniste: Am amintiri plăcute din acea perioadă]]
[[readotherarticle:dorohoi:541:FOTOGALERIE: Scheletele comunismului spun povestea unei epoci cu miros de pâine caldă, chiar în centrul orașului ]]

 

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.