Reportaj
Lupta omului cu mistreţul pentru existenţă: Nopţi la cort, focuri, tunuri cu carbit, tălăngi - Dacă nu păzim, ce mâncăm?! Murim de foame - FOTOGALERIE
Agricultorii din localităţile aflate la graniţa cu Ucraina au ajuns inpragul disperării. Asta după ce turme întregi de porci mistreţi ledistrug culturile, iar oamenii spun că este al patrulea an consecutiv decând se confruntă cu această problemă.


„Uitaţi, aici în cort stăm. Avem plapumă..., dar nu dormim”

Pentru că nimeni nu a luat atitudine până acum, un grup de vânători s-au constituit într-o asociaţie şi, cu acordul proprietarilor de pământuri, vor să preia domeniile de vânătoare de la AJVPS Botoşani, pe care să le administreze şi să le păzească.
Cu toate că este un an bogat, agricultorii din cele câteva comune aflate la graniţa cu Ucraina nu pot dormi liniştiţi din cauza porcilor mistreţi. Gonite de foame, animalele fac prăpăd prin culturile de porumb şi floarea soarelui. Pentru a-şi păzi culturile, oamenii ies noaptea pe marginea acestora, unde şi-au improvizat corturi, fac focuri, bat din tălăngi şi au improvizat tunuri cu carbit cu care încearcă să fugăresca animalele.
„Uitaţi, aici în cort stăm. Avem plapumă..., dar nu dormim. Dacă Doamne fereşte plouă mai tare, ne băgăm aici. În fiecare seară păzim aici patru inşi, noapte de noapte”, spune Gică Sandu, un localnic.

Mistreţii goniţi de foame fac prăpăd

Deşi n-a fost secetă, în judeţul Botoşani mistreţii ies din păduri şi intră în culturile oamenilor, iar pe unde trec turmele de animale, rămâne prăpăd...
„Asta e mai tare distrusă. E rărită la maxim. Spui că au fost oile în ele. Ei se opresc unde dau de porumb dulce. Acolo intră şi distrug. Uitaţi ce exemplu elocvent”, arată un vânător spre ceea ce a mai rămas dintr-un lan de porumb.
„Stăm noaptea, facem focul, batem din tinichele”, se plânge un alt localnic. Întrebat dacă reuşeşte prin toate aceste măsuri cu tentă primitivă să fugărească porcii mistreţi, răspunde…  „cât de cât..., cu câinii”.
Un alt agricultor nu stă de pază cu câinile, ci cu… tractorul: „e jale. Ei vin de pe unde vin, stau prin stuf şi se feresc de focuri. Oricum, dacă nu faci focul într-o noapte, e prăpăd”.

Animale alungate cu câini şi… copii minori

O familie de sărmani are doar câţiva metri de pământ în câmp pe care a plantat porumb. Din cauza invaziei de porci mistreţi, membri familiei sunt nevoiţi să iasă în fiecare seară să păzească cei câţiva porumbi, ajutaţi inclusiv de cei doi copii minori.
„Mergem să păzim pe deal, unde avem porumbul. Avem 30 de ari de pământ, nu avem pensie şi dacă nu păzim, ce mâncăm?! Murim de foame. Mergem în fiecare noapte. Nu face porumbul ăsta cât munca noastră”, povesteşte capul familiei.
Nu sunt însă singurii care stau noaptea în câmp la fugărit mistreţii. Dl Gică are si el două culturi de porumb, iar pentru a mai putea recolta ceva în toamnă, iese în fiecare seară la pază împreună cu cei trei fii, dar şi cu cei trei câini. Ei sunt însă foarte precauţi şi asta pentru că animalele pot ataca oricând şi nu numai culturile, ci şi oamenii şi câinii care îi insoţesc.
„Stăm de pază. Păzim..., că dacă nu, degeaba muncim. În fiecare noapte venim. A început să dea porcii de când era porumbul în zer. Cu foc, hăituim, ne strigăm unul pe altul. Mai sunt şi pe deal acolo, mai sunt şi pe la şosea... Stăm, ce să facem?! Stăm cu copiii, cu familia...”, afirmă Gică Sandu.
Uneori nici câinii nu mai sunt însă de folos, după poveştile unui localnic: „când l-a înşfăcat din spate pe câine, când a ajuns cu el la hotar, l-a rupt în două..., aşa cum rupi găina”.

Asociaţie de vânători făcută din disperare

Pentru că de patru ani încoace numărul de animale tot creşte, câţiva vânători excluşi din Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Botoşani s-au hotărât să ia iniţiativa şi s-au constituit într-o asociaţie de proprietari şi una de vânătoare care vrea să preia fondurile de vânătoare în administrare şi să păzească şi culturile oamenilor.
„Prin asociaţia de proprietari, precum şi prin asociaţia de vânătoare creată în paralel, vrem să încercăm să preluam de la Ministerul Mediului aceste fonduri de vânătoare cu probleme. Noi am ajuns la concluzia că sunt prost gestionate de s-a ajuns ca, culturile oamenilor să nu mai fie în siguranţă. Aşa ceva la noi în zonă nu s-a mai întâmplat. Nu au mai fost efective de mistreţi atât de numeroase. Oamenii sunt disperaţi fiindcă nu îi apără nimeni”, declară Viorel Dumbravă, vânător.
Disperaţi, oamenii au început să adere deja la asociaţie şi asta pentru că se tem că la început de toamnă nu vor mai avea ce aduna de pe câmp. Faţă de anii trecuţi, când probleme au fost semnalate doar în două-trei comune, în acest an, arealul de răspândire a porcilor mistreţi s-a extins în toate comunele de pe linia graniţei cu Ucraina, iar distrugerile ar putea ajunge la câteva sute de hectare.
CITEŞTE ŞI:
 Mare şedinţă mare contra mistreţilor la Prefectură - VIDEO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Horror la Brăești: mistreți în putrefacție, bursuc omorât de ierbicide – FOTO

„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Loading...
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
Loading...
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Probabil locuiti la oras, domnilor,ca altfel ati sti ca in anii trecuti s-a ajuns si la prefect pentru sustinere in aceasta problema.Nu cunosc braconieri in zona Paltinis-Horodistea ,dar, mama mea de 70 de ani nu-si fura porumbul din propria gradina distrusa de mistreti.Si nici vaca sau oaia nu-l mai mananca dupa ce l-a calcat mistretul -mirosul de salbaticiune fiind motivul.La ultimele doua vanatori organizate in anii trecuti, probabil pe ceata, nu prea au fost de gasit,pe urma insa grupuri de cate 8-9 sau mai multi,erau vazuti de sateni ,continuand distrugerile.
2 septembrie 2014, 19:56
Mistretii sunt doar jumatate de adevar. Grosul porumbului care dispare este furat chiar de oameni. Pai ce credeti ca fac, noapte de noapte, atatia handralai, haladuind prin porumbul oamenilor? Trag la clopote? Nooo!...baietii mai stau, mai beau, mai un porumb copt, mai un rachiu, mai un saculet de stiuleti pe tarlaua vecinului...Azi asa, maine asa... pana saracu' vecin, care cine stie din ce motiv nu poate iesi la camp, ramane fara recolta. De ce credeti ca toti ies la camp? Ca "sa pazeasca recolta"?. Abureală! Chestia cu mistretii este facuta tocmai pentru a se masca furturile oamenilor facute oamenilor. De pe campuri se fura salbatic, fara mila sau indurare. Cine e puternic, traieste! Furând cat mai mult. Cine e mai slab, ma batran si nici nu are copii, e pierdut. Cam asta-i legea in rural!
2 septembrie 2014, 12:20
Pt lunetistu si vanatoru , impuscatii voi sportiv sa nu mai distruga culturile oamenilor si carnea dati o la caminele de copii
2 septembrie 2014, 10:16
Bravo domnule "VANATORUL" daca ar mai fi cativa ca dumneavoastra sa dea in vileag niste braconieri, sigur vom mai scapa de ei. e plin de braconieri care se dau drept oameni cinstiti. eu sunt vanator, dar niciodata in viata nu am facut un act de braconaj, respectam codul de etica vanatoresca si suntem alaturi de cei care procedeaza la fel. Poate pe viitor vor mai cadea ceva capete si se va starpi din acesti imputiti braconieri. Inca o data FELICITARI "VANATORUL"!!
2 septembrie 2014, 09:22
DA DA DA O ASOCIAŢIE A BRACONIERILOR LOCALI DOMNUL DUMBRAVĂ , DOMNUL ZURA TOTI CU STATE VECHI SI PRINSI LA BRACONAJ ..............DAR FOAMEA DE SANGE SI DE CARNE PRIMEAZA .......NU PORUMBUL .......ATI UITAT DL DUMBRAVA CA VI S-AU LUAT ARMELE PENTRU BRACONAJ ............DAR NA PAZITI ..........ATI UITAT CA ATI FOST EXCLUS DIN FIECARE GRUPA IN CARE ATI FOST VANATOR DUMNEAVOASTRA SI CALISTRU DE LA HUDESTI..............! SI ACUM UN OM SAMARITEAN CARE VINE IN SPRIJINUL POPULATIEI......AHA DOARE SA NU MAI AVETI DREPTUL SA IESITI CU PUSCA PE DEAL .........E GOL FRIGIDERUL
2 septembrie 2014, 08:56
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Astăzi emoțiile sunt mult mai mari decât în momentul lansării, atunci am luat-o așa, ca pe o joacă, dar astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă”.Roxana Țurcanu, candidat ALDE la Primăria Botoșani ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.