Reportaj
Lupta omului cu mistreţul pentru existenţă: Nopţi la cort, focuri, tunuri cu carbit, tălăngi - Dacă nu păzim, ce mâncăm?! Murim de foame - FOTOGALERIE
Agricultorii din localităţile aflate la graniţa cu Ucraina au ajuns inpragul disperării. Asta după ce turme întregi de porci mistreţi ledistrug culturile, iar oamenii spun că este al patrulea an consecutiv decând se confruntă cu această problemă.


„Uitaţi, aici în cort stăm. Avem plapumă..., dar nu dormim”

Pentru că nimeni nu a luat atitudine până acum, un grup de vânători s-au constituit într-o asociaţie şi, cu acordul proprietarilor de pământuri, vor să preia domeniile de vânătoare de la AJVPS Botoşani, pe care să le administreze şi să le păzească.
Cu toate că este un an bogat, agricultorii din cele câteva comune aflate la graniţa cu Ucraina nu pot dormi liniştiţi din cauza porcilor mistreţi. Gonite de foame, animalele fac prăpăd prin culturile de porumb şi floarea soarelui. Pentru a-şi păzi culturile, oamenii ies noaptea pe marginea acestora, unde şi-au improvizat corturi, fac focuri, bat din tălăngi şi au improvizat tunuri cu carbit cu care încearcă să fugăresca animalele.
„Uitaţi, aici în cort stăm. Avem plapumă..., dar nu dormim. Dacă Doamne fereşte plouă mai tare, ne băgăm aici. În fiecare seară păzim aici patru inşi, noapte de noapte”, spune Gică Sandu, un localnic.

Mistreţii goniţi de foame fac prăpăd

Deşi n-a fost secetă, în judeţul Botoşani mistreţii ies din păduri şi intră în culturile oamenilor, iar pe unde trec turmele de animale, rămâne prăpăd...
„Asta e mai tare distrusă. E rărită la maxim. Spui că au fost oile în ele. Ei se opresc unde dau de porumb dulce. Acolo intră şi distrug. Uitaţi ce exemplu elocvent”, arată un vânător spre ceea ce a mai rămas dintr-un lan de porumb.
„Stăm noaptea, facem focul, batem din tinichele”, se plânge un alt localnic. Întrebat dacă reuşeşte prin toate aceste măsuri cu tentă primitivă să fugărească porcii mistreţi, răspunde…  „cât de cât..., cu câinii”.
Un alt agricultor nu stă de pază cu câinile, ci cu… tractorul: „e jale. Ei vin de pe unde vin, stau prin stuf şi se feresc de focuri. Oricum, dacă nu faci focul într-o noapte, e prăpăd”.

Animale alungate cu câini şi… copii minori

O familie de sărmani are doar câţiva metri de pământ în câmp pe care a plantat porumb. Din cauza invaziei de porci mistreţi, membri familiei sunt nevoiţi să iasă în fiecare seară să păzească cei câţiva porumbi, ajutaţi inclusiv de cei doi copii minori.
„Mergem să păzim pe deal, unde avem porumbul. Avem 30 de ari de pământ, nu avem pensie şi dacă nu păzim, ce mâncăm?! Murim de foame. Mergem în fiecare noapte. Nu face porumbul ăsta cât munca noastră”, povesteşte capul familiei.
Nu sunt însă singurii care stau noaptea în câmp la fugărit mistreţii. Dl Gică are si el două culturi de porumb, iar pentru a mai putea recolta ceva în toamnă, iese în fiecare seară la pază împreună cu cei trei fii, dar şi cu cei trei câini. Ei sunt însă foarte precauţi şi asta pentru că animalele pot ataca oricând şi nu numai culturile, ci şi oamenii şi câinii care îi insoţesc.
„Stăm de pază. Păzim..., că dacă nu, degeaba muncim. În fiecare noapte venim. A început să dea porcii de când era porumbul în zer. Cu foc, hăituim, ne strigăm unul pe altul. Mai sunt şi pe deal acolo, mai sunt şi pe la şosea... Stăm, ce să facem?! Stăm cu copiii, cu familia...”, afirmă Gică Sandu.
Uneori nici câinii nu mai sunt însă de folos, după poveştile unui localnic: „când l-a înşfăcat din spate pe câine, când a ajuns cu el la hotar, l-a rupt în două..., aşa cum rupi găina”.

Asociaţie de vânători făcută din disperare

Pentru că de patru ani încoace numărul de animale tot creşte, câţiva vânători excluşi din Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Botoşani s-au hotărât să ia iniţiativa şi s-au constituit într-o asociaţie de proprietari şi una de vânătoare care vrea să preia fondurile de vânătoare în administrare şi să păzească şi culturile oamenilor.
„Prin asociaţia de proprietari, precum şi prin asociaţia de vânătoare creată în paralel, vrem să încercăm să preluam de la Ministerul Mediului aceste fonduri de vânătoare cu probleme. Noi am ajuns la concluzia că sunt prost gestionate de s-a ajuns ca, culturile oamenilor să nu mai fie în siguranţă. Aşa ceva la noi în zonă nu s-a mai întâmplat. Nu au mai fost efective de mistreţi atât de numeroase. Oamenii sunt disperaţi fiindcă nu îi apără nimeni”, declară Viorel Dumbravă, vânător.
Disperaţi, oamenii au început să adere deja la asociaţie şi asta pentru că se tem că la început de toamnă nu vor mai avea ce aduna de pe câmp. Faţă de anii trecuţi, când probleme au fost semnalate doar în două-trei comune, în acest an, arealul de răspândire a porcilor mistreţi s-a extins în toate comunele de pe linia graniţei cu Ucraina, iar distrugerile ar putea ajunge la câteva sute de hectare.
CITEŞTE ŞI:
 Mare şedinţă mare contra mistreţilor la Prefectură - VIDEO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Horror la Brăești: mistreți în putrefacție, bursuc omorât de ierbicide – FOTO

Urmărește-ne și pe Google News

Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Probabil locuiti la oras, domnilor,ca altfel ati sti ca in anii trecuti s-a ajuns si la prefect pentru sustinere in aceasta problema.Nu cunosc braconieri in zona Paltinis-Horodistea ,dar, mama mea de 70 de ani nu-si fura porumbul din propria gradina distrusa de mistreti.Si nici vaca sau oaia nu-l mai mananca dupa ce l-a calcat mistretul -mirosul de salbaticiune fiind motivul.La ultimele doua vanatori organizate in anii trecuti, probabil pe ceata, nu prea au fost de gasit,pe urma insa grupuri de cate 8-9 sau mai multi,erau vazuti de sateni ,continuand distrugerile.
2 septembrie 2014, 19:56
Mistretii sunt doar jumatate de adevar. Grosul porumbului care dispare este furat chiar de oameni. Pai ce credeti ca fac, noapte de noapte, atatia handralai, haladuind prin porumbul oamenilor? Trag la clopote? Nooo!...baietii mai stau, mai beau, mai un porumb copt, mai un rachiu, mai un saculet de stiuleti pe tarlaua vecinului...Azi asa, maine asa... pana saracu' vecin, care cine stie din ce motiv nu poate iesi la camp, ramane fara recolta. De ce credeti ca toti ies la camp? Ca "sa pazeasca recolta"?. Abureală! Chestia cu mistretii este facuta tocmai pentru a se masca furturile oamenilor facute oamenilor. De pe campuri se fura salbatic, fara mila sau indurare. Cine e puternic, traieste! Furând cat mai mult. Cine e mai slab, ma batran si nici nu are copii, e pierdut. Cam asta-i legea in rural!
2 septembrie 2014, 12:20
Pt lunetistu si vanatoru , impuscatii voi sportiv sa nu mai distruga culturile oamenilor si carnea dati o la caminele de copii
2 septembrie 2014, 10:16
Bravo domnule "VANATORUL" daca ar mai fi cativa ca dumneavoastra sa dea in vileag niste braconieri, sigur vom mai scapa de ei. e plin de braconieri care se dau drept oameni cinstiti. eu sunt vanator, dar niciodata in viata nu am facut un act de braconaj, respectam codul de etica vanatoresca si suntem alaturi de cei care procedeaza la fel. Poate pe viitor vor mai cadea ceva capete si se va starpi din acesti imputiti braconieri. Inca o data FELICITARI "VANATORUL"!!
2 septembrie 2014, 09:22
DA DA DA O ASOCIAŢIE A BRACONIERILOR LOCALI DOMNUL DUMBRAVĂ , DOMNUL ZURA TOTI CU STATE VECHI SI PRINSI LA BRACONAJ ..............DAR FOAMEA DE SANGE SI DE CARNE PRIMEAZA .......NU PORUMBUL .......ATI UITAT DL DUMBRAVA CA VI S-AU LUAT ARMELE PENTRU BRACONAJ ............DAR NA PAZITI ..........ATI UITAT CA ATI FOST EXCLUS DIN FIECARE GRUPA IN CARE ATI FOST VANATOR DUMNEAVOASTRA SI CALISTRU DE LA HUDESTI..............! SI ACUM UN OM SAMARITEAN CARE VINE IN SPRIJINUL POPULATIEI......AHA DOARE SA NU MAI AVETI DREPTUL SA IESITI CU PUSCA PE DEAL .........E GOL FRIGIDERUL
2 septembrie 2014, 08:56
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.