Reportaj
Litoralul de la noi, între pensat intim pe plajă, cocălari cu ”gipul” printre scoici, masaj de nevasta şi patul de la (R)Egreta – GALERIE FOTO

După câteva ore de luptă… fiziologică cu propriul corp îmi iau inima în dinţi şi banii în buzunar şi mă îndrept spre toaleta unei terase de pe plajă. Nu apuc bine să păşesc că un băieţaş cu zâmbet suficient în colţul gurii mă ia de sus:

Cu bara! Cum facem cu bara?

-    Auzi, cum facem cu bara aia?
Mă uit în spate, în stânga, în dreapta… nimeni. Băi, ăsta vorbeşte cu mine? Mă apropii şi-l întreb:
-    Cu mine vorbeai?
-    Păi da cu cine?
Cu altcineva, îmi spun în gând, dar n-apuc să silabisesc, că mă ia tare:
-    Cu bara de la Terracan care mi-ai zgâriat-o, cum facem? O vopseşti sau mi-o plăteşti?
-    Bara... Ce bară?!?
Tipul pare să se enerveze, eu nu pot să înţeleg ce are ăsta cu mine, de când am ajuns în staţiune n-am clintit maşina, iar când am parcat-o n-aveam nici un Hyundai Terracan prin preajmă.
Îmi dau ochelarii de soare jos, aşa ca pentru o discuţie mai serioasă şi fără să-mi dau seama gestu-i salvator.
-    Stai bă’ frăţică, nu-i el, îl confunzi,
Sare repejor… un con...terăsean. Brunetul se uită la mine cu acelaşi zâmbet cocălăresc, zice liniştit: a-haaaa şi… gata.
Nu-şi cere scuze, nu i se pare că a comis-o, nu nimic.
Trece vreo jumătate de oră şi un tanc dintr-ăsta de oraş intră pe plajă, face câteva manevre, ridică nisipul în aer (bucurie mare, în sfârşit îl remarcă toată lumea), după care se opreşte brusc. Şoferul coboară şi îşi pune mâinile în cap: a rămas blocat în nisip. Se uită pe sub roţi, încearcă să degajeze nisipul, îi mai sare un prietenaş în ajutor. Mă uit mai bine la faţa lui, e tocmai omul care mă punea să-i plătesc/vopsesc bara. I-a pierit zâmbetul tâmp. A rămas doar tâmp.

Cocălarii din trăsuri

E un crâmpei definitoriu pentru litoralul românesc, unde şi în acest an, ca şi în cel trecut, ca şi acum doi, 12 sau 20 de ani, mizeria fizică şi cea umană îşi dau mâna pentru trântirea unui nou sezon estival. Cocălarii s-au mutat din „Merţane” şi „BMW-uri” în trăsuri, de unde rag la smart phone-uri cât îi ţin rărunchii. Păi cum, trec ei aşa agale cu căruţa şi nu-i bagă nimeni în seamă? Şi oricum cu limuzinele din dotare n-ar prea avea loc să se producă fiindcă aici maşinile sunt parcate şi pe stradă, şi pe trotuare, şi pe esplanadele hotelurilor. Păi dacă vine HSR-ul aici o săptămână nu mai are nevoie două decenii de contract cu Primăria Botoşani.

Ţi-am pregătit un pat la noi în cameră, la (R)Egreta

Majoritatea hotelurilor sunt de-un grotesc comunistoid, unul de peste drum, Egreta, care ar suna mult mai bine cu un „R” în faţă, arată a puşcărie curată. Altele sunt pur şi simplu părăsite, toată staţiunea pare o imensă cocină cu câteva oaze, în care nişte nebuni au investit în resorturi de patru sau cinci stele, unde încearcă să-şi ţină clienţii 24 de ore din 24, cu tot felul de programe, de la trupe de distrat copiii, la fetişcane care dansează pentru adulţi. Că dacă i-au scăpat în staţiune – şi pe unii, şi pe ceilalţi – realizează ăştia unde au venit şi la anul nu la mai calcă pragul. Mai ales că în staţiunea asta cu nume de planetă nu găseşti o bancă. Nici de stat pe dânsa, nici dintr-aia de deschis conturi, făcut plăţi, schimbat valută. Oamenii înfulecă din picioare, iar singura şansă pe care o au să-şi tragă sufletul este să stea fraudulos pe o bancă din curtea unui hotel. Veronica îi zice. Aici mai toate au nume de fete: Florica, Raluca, Sanda, Corina. Există chiar şi Hotel Rodica. N-am căutat, dar nu bag mâna în foc că n-a existat un descreierat care să facă şi Hotel Saveta. Păi ce, nu e şi ea femeie?

Tărâmul interdicţiilor

Într-o staţiune de (dez)interes naţional, de-un jeg şi-o nepăsare demne de dat şi nu de luat bani de la turişti, eşti asediat cu reguli, de fapt cu un soi de „codex” despre ce NU ai voie să faci. Iar plaja este chintesenţa acestor legi ale litoralului românesc.
Pe un panou care-a rezistat vicisitudinilor vremurilor tot aşa cum au trecut prin iarnă şi cele ale lui Ţurcanu, ai vreo 15 reguli şi interdicţii, de la „interzis accesul cu scaun, umbrelă sau şezlong personal pe plajă”, până la desene din care tu trebuie să deduci ceva de genul „nu distrugeţi natura”. Care natură? Algele de la care pute pur şi simplu şi pe care nu le distruge nimeni? Sau astea nu se încadrează la „natură”?

Pensat pe plajă în zone intime

Un şezlong e 20 de lei, două sunt deci 40 de lei. Saltelele ţi le aduce un adolescent cu sprâncene blonzi dintr-o grămadă relativ ordonată cu saltele rupte, jegoase, urât mirositoare, la care nu poţi privi prea mult că te apucă stările vomitive. Plaja în sine este însă un spectacol uriaş şi gratuit. Mă rog, gratuit dacă uităm de banii pe şezlonguri. În stânga mea o d-nă cu aspect balenos, care a stat mai toată ziua cu prosopul pe cap, revine la viaţă şi se apucă de activitate. Ia o pensetă şi începe să se epileze. Frumos, meticulos, organizat. Bărbatu’său săracu’ nu mai rezistă şi pleacă după o bere:
-    Da’ un’te duci bre?
-    Păăăăiii, să iau o bere, răspunde el într-un amestec de derută şi spaimă…
Tipa cu gabarit depăşit, cu penseta într-o mână, crăcănată puţin fiindcă ajunsese cu operaţiunea spre zonele mai intime, dă să se enerveze – „iar bere bre?” – dar se linişteşte. Dă a lehamite cu penseta prin aer şi se apucă iar de treabă.

Uite şi „fotomodela”

Vreo câţiva metri mai încolo o d-nă între două vârste face cu un fel de şal tot soiul de figuri prin apă. Ba pune o mână în şold, ba ridică un picior, ba-şi dă podoaba capilară pe spate, ce mai, e toată numai figuri, zici că-i dintr-un promo cu „AŞA NU” de la Fashion TV. Într-un final realizez ce se întâmplă: doi paşi mai spre mal un nene o tot pozează. Şi ăsta-i numai figuri. Face vreo cinci-şase poze după care le prezintă controloarei de calitate. Tanti se bosumflează după fiecare serie. Păi e aşa o frumuseţe, iar nepriceputul ăla nu reuşeşte să-i capteze farmecul într-o poză?

Masaj de relaxare, masaj de… nevastă

Fotograful de ocazie tace şi înghite, doar cu soarta nu te joci… Mai ales când vede că alţii au nimerit-o şi mai nasol. La câteva umbrele mai încolo un nene la vreo cinci decenii de viaţă îşi cremuieşte nevasta care s-a bronzat cu tot cu bretele. Nu vrea, n-are chef, nu poate să privească creatura de vreo sută şi ceva de kile care îi termină crema, așa că trage cu ochiul la nişte fetişcane pe care carnea încă stă bine întinsă, iar cocălarul plin de tatuaje şi ras în cap încă le păzeşte. Până la urmă, nevastă-sa-i cu spatele şi nu-l vede, iar la marginea plajei un nene la fel de plictisit, sub un cort cu „masaj de relaxare”, nu priveşte nici el părosul căruia îi face… „masaj de relaxare”. Iar el, spre deosebire de soţior, ia şi bani pentru asta.

Eu o vreau pe domnişoara, că de d-ne m-am săturat

Nu-i muzică, dar nu-i bai, sunt destui vânzători ambulanţi: de cărţi, de integrame, de ziare, de bilete. De bilete la „mega spectacolul de mâine seară”, „la plimbare cu vaporaşul”, la „o cursă cu skijetul”. Ăştia sunt plini de poante şi de ironii: „nu mai staţi pe gânduri ca soacră-mea între scânduri”. Da, profund… După prezentarea de la portavoce parcă e spectacolul de acu’ două zile, două săptămâni, două luni, doi, 12 sau 20 de ani… „Numai aici şi numai acum vă mai puteţi cumpăra bilete cu rânduri şi locuri rezervate la mega spectacolul verii” şi apoi sunt înșirați artiştii: „d-na cântecului românesc Irina Loghin”. Apropos, voi aţi observat că avem atâtea doamne ale cântecului românesc, dar nici o domnişoară? Pe bune, vreau şi eu să văd un spectacol cu „domnişoara cântecului românesc”, care o fi aia, dar promit că iau bilet.
Apoi urmează „inegalabilii comici Romică Ţociu şi Cornel Palade”. Hai lasă-mă. Bă’ pe ăştia chiar nu-i egalează nimeni de atâţia ani? Chiar sunt invincibili? Chiar sunt… inegalabili?

Când soacra aduce ploaia

Da hai s-o lăsăm cu filosofiile astea că s-au adunat norii deasupra plajei. Oamenii se îmbracă mai rapid ca la alarma din armată, doar lângă mine unul venit cu nevastă-sa şi cu soacră-sa, îşi exercită (ne)cunoştinţele meteo doar-doar le îndupleca să rămână pe plajă.
-    Uite că se duc norii la bulgari.
-    Io ştiu… răspunde nevastă-sa, scrutând orizontul.
Ghinion însă, socroşenia deja şi-a luat – să-i spunem cu îngăduinţă – halatul de plajă şi i-o taie scurt.
-    Ce bă’ Bobiţă, ai rude la Meteo? Toată lumea fuge şi tu o tragi cu bulgarii. Ia hai odată!!!
Bobiţă coboară capul din nori, îl bagă în pământ, îşi înghite câteva înjurături şi părăseşte alene plaja.
Afară tot nu plouă, însă adolescentul cu sprâncene galbene ia saltele de sub fundul puţinilor turişti temerari. Vine şi la noi.
-    Dacă vreţi să vă daţi deoparte… să iau salteaua…
-    Păi de ce să o iei?
-    Păi să nu o plouă.
-    Păi NU plouă.
-    Păi şi dacă plouă?
-    Păi dacă plouă vii atunci şi o iei.
Că na, 40 de lei ţi-am dat pentru toată ziua, indiferent de soare-ploaie-furtună, iar tu nu-mi dai banii înapoi dacă-mi iei salteaua după ce abia mi-ai dat-o.

Şi când Suleyman mănâncă pizza

Ţi se întoarce pe dos de atâta „amabilitate” şi pleci scârbit spre hotel. Tre’ să vezi rapid pe unde prinzi loc să înfuleci ceva că-i jale mare. Peste tot e îngrămădeala de pe lume. Numai la shaormerie sunt 31 de oameni la coadă. Pe bune, că i-am numărat. Iar dacă ai porniri culinare turceşti alternativa este o terasă care se pretinde a fi cu specific turcesc şi care vinde pizza la greu, o specialitate gastronomică specifică de altfel turcilor de pe vremea lui Suleyman :)) Aici turcaletele vrea să simtă toată lumea că el e patronul şi urlă la angajaţi de la o masă care şi-a pus-o în mijloc. Aşa, ca să ştie lumea cine-i şeful.

Chelneriţa uită banii, turcul uită… ospitalitatea

Ospitalitatea turcească este valabilă doar dacă te duci prin Kusadasi, Bodrum sau Antalya, la români acasă este o combinaţie de nesimţire şi nepăsare. Muzica turcească de pe Youtube este combinată cu „acordurile” unui burghiu care sfredeleşte pe la 9 seara în acoperiş. În restaurant, ca şi cum ar fi doar el şi ajutorul său, un meseriaş ia un scaun de la o masă, se urcă încălţat pe el şi începe să monteze becuri. Iar chelneriţa îşi merită urletele patronului. Aştepţi juma’ de oră până îţi ia comanda, încă juma’ de oră până ce ţi-o aduce, juma’ de oră să vină cu nota şi juma’ de oră să-ţi ia banii. Şi acum să vezi surpriză. Pleacă fata cu banii, după care revine cu aceeaşi bani în mână şi îţi zâmbeşte ca elevul prins copiind la bacalaureat: nu vă supăraţi, cât era nota că nu mai ţin minte?

Hai să simţiţi voi româneşte!

De parcă eu mai ţin minte de câte ori mi-am promis că nu mai vin la mare în România şi tot am revenit. O fi având un rol şi mesajele alea de pe plajă cu tricolorul şi „Două state un popor. Până când?” şi „Basarabia simte româneşte”. Serios că la bătaia asta de joc prefer ca o săptămână pe an să simt şi eu greceşte, turceşte, italieneşte, ce-o fi acolo, că de simţit româneşte, pe litoralul „made in România”, pe bune că m-am săturat.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:44115:Singurul loc unde până și gheața e fierbinte!! Patinaj în costum de baie, la aproape 30 de grade – FOTOGALERIE ]]

 

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
@nimeni asta e asa de prost incat nu si-a dat seama ca omu a facut o gluma :)))))
12 august 2015, 02:56
@Incul Turistul: Esti prost , stai jos!Sa presupunem ca doar in poze ai vazut Hawaii-ul , sa presupunem doar cu gandul ca ai internet acasa. Sa-mi arati tu mie plaje salbatice in Hawaii , nu degeaba te-ai aruncat tu la Mamaia si Venus. Incult de moldova ce sa-i ceri.
9 august 2015, 08:13
ce rost are articolul asta?? cat amatorism .....dezastru sunteti domnusergiu
8 august 2015, 17:20
Cele mai frumoase plaje din lume !! Muahahahaha, ce prost e asta ! :))))))) Noroc de Mamaia si Venus ca au avut aia in Hawaii de unde sa ia exemplu =)) =))
8 august 2015, 14:10
Esti de nimic si tu si aia care arunca dozele de bere/suc pe plaja , si daca te-ai duce in occident sa vizitezi macar anumite zone, tot nu ti-ai da seama ca esti in alta partela cat de incult esti. Sa stii ca avem printre cele mai frumoase plaje din lume.Promoveaza si tu ceva de la noi!PS. La gunoi cu tine si cu site-ul tau. Nu mai ai stiri de cand a plecat Turcanu.
8 august 2015, 12:47
daca nu ai poza cu doinita in costum de baie, degeaba ai pus atatea poze.vroiam sa i vedem betele slabe sus si butucanoase jos, oasele de la gat, si o poza de aproape pentru pielea zbarcita de atata fumat
8 august 2015, 11:41
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Știți cum e cu a crede sau nu... E cam așa, până nu am eu, e foarte greu, boală grea, etc. Dar în momentul când devii Pozitiv se cam oprește  ceasul câteva momente și te întrebi dacă chiar e adevărat. Și e chiar ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
22 mai 2020
EUR
Euro
4.8422 lei
USD
Dolarul SUA
4.4424 lei
CHF
Francul elveţian
4.5692 lei
GBP
Lira sterlină
5.4112 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1337 lei
XAU
Gramul de aur
247.7333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2483 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3856 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8989 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1774 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.