Reportaj
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru

George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.

O poveste începută la cel mai mare circ din Europa


Prins de microbul circului George Lichiardopol a început să străbată lumea alături de Kratel, poate cel mai mare circ din Europa anilor 40 – 50. Priceput și îndrăgostit de ceea ce făcea a urcat treaptă cu treaptă până a fost numit administratorul circului. În această postură a ajuns inclusiv la București, pe undeva prin zona în care s-a construit apoi Hotel Intercontinental. Pe acolo a evadat un urs al circului, care s-a oprit la o cofetărie. George a fugit să îl recupereze și a dat peste o tânără care tocmai se pregătea să sară în luptă cu o... tavă. A intrat după urs și s-a ales cu o iubire pe viață.


A cunoscut femeia care avea să îi devină soție și care i-a dăruit copiii care după aproape șapte decenii îi duc visul mai departe. El din Brăila, ea din Neamț, însă drumurile li s-au intersectat la București, pentru a trăi apoi o viață la Botoșani.

 

Pionierul bâlciului


Visul lui George (foto stânga) a fost să aibă circul său, parcul său de distracții. Și a pornit în 1951 de la o mașină de vată de zahăr. După care a făcut una de floricele, că așa îi zicea atunci popcornului de acum. Și s-a gândit că nu ar strica și un carusel pentru copii. Apoi, an de an a tot construit. Mai singur, mai cu piese de prin george lichiadopolfabrici și uzine, a îmbogățit de la an la an ”Parcul Distractiv”.


A devenit cu timpul un pionier în breasla agrementiștilor: a introdus motoare electrice la echipamentele care până atunci funcționau doar pe carburant, a dotat cu muzică parcul renunțând la fanfară și a asamblat primul sky-lift din țară.


Observând ”trendul” din domeniu, care arăta că tot mai mulți oameni preferă să meargă noaptea la ”bâlci”, a avut ideea montării becurilor multicolore pe aparatură astfel încât noaptea parcul de distracții se transforma într-o feerie de culori.  


”Tatăl a fost un temerar în branșă, a avut primul utilaj hidraulic din România”, povestește Michail Lichiardopol, fiul care conduce astăzi ”Luna Park”.

 

Iarna l-a oprit la Botoșani


Și a schimbat astfel destinul familiei sale de greci. Conform vorbei lor, ”unde este o apă, trebuie să fie și un grec”, neamul Lichiardopolilor veniți din Kefalonia în România la finele secolului al XIX – lea a fost strâns legat de mări, cu toții lucrau în marină. Tatăl lui George fusese comandant de navă vreo trei decenii și avusese frați patroni ai șantierelor navale din Brăila, cu mii de angajați. Pe acolo umbla și George în copilărie și adolescență, numai că dragostea pentru mări și oceane n-a fost atât de mare precum cea pentru circ, așa că ”apa și grecul” a devenit în cazul familiei sale ”grecul și circul”.


Așa că George a străbătut lumea în lung și în lat, câteva zile într-un oraș, apoi în altul și tot așa. Pornea primăvara și se oprea toamna. Iar o astfel de toamnă târzie l-a prins prin părțile Botoșanilor. A venit iarna mai repede și l-a luat prin surprindere. Cunoscându-l pentru că tot ”aducea bâlciul la Botoșani”, edilii de la cea dată ai orașului i-au propus să se stabilească la Botoșani. I-au oferit un teren, omul și-a ridicat o casă frumoasă și a devenit botoșănean.

 

Fiu născut în turneu


Pe undeva prin zona actualei benzinării SOCAR din Centrul Vechi monta la sărbătorile de iarnă ”parașutele”, ”căiuții”, ”caruselul” și toate celelalte minunății care atrăgeau copiii ca pe un magnet. Din 1977 s-a mutat în Parcul Mihai Eminescu, unde s-a aflat inclusiv până duminică, 5 mai. Dar nu a renunțat la a străbate țara, de la Bârlad până la Suceava și de la Fălticeni până la Baia Sprie. Astfel se face că Michail, fiul care îi duce visul mai departe, s-a născut tocmai la celălalt capăt al țării, la Satu Mare.

 

iarmaroc altadata


George s-a stins în 2013, la 84 de ani, dar nu a renunțat la marea sa dragoste până aproape de ultima clipă.


”Avea 80 și ceva de ani și tot ne urmărea să vadă ce facem, să ne dea indicații, că uneori mai glumeam și îi spuneam: tată, dar chiar nu scăpăm de tine?!”, rememorează Michail Lichiardopol.

 

Jumătate din viață în rulotă


Un an mai târziu, la 88 de ani, s-a dus și soția. Apoi, a plecat și Nicolae, fratele lui Michail, prins și el în afacere mai ales cu partea birocratică.


michail lichiardopolAu rămas însă Michail cu sora sa și mai mulți nepoți. Și Luna Park, care continuă să străbată România în lung și lat, pe la zile de orașe și comune, unde întregesc sărbătorile localităților. Au montat, strâns și încărcat parcul de distracții de sute și sute de ori.


”Este rutină de acum, nici nu mai simțim. Mergem anual în 14 – 15 localități. Suntem toată familia implicată în această activitate”, spune Michail Lichiardopol (foto stânga).


Este ajutat zilnic de cei doi băieți ai săi, George și Mihai (Miky), deveniți și ei oameni în toată firea. Și dacă Michail a venit pe lume la Satu Mare, unul dintre băieții săi s-a născut la Tecuci. Soția sa, Corina, știa că trebuie să nască, dar oricum era plecată în turneu cu parcul de vreo jumătate de an.
Cu toții au ajuns să aibă două case: cea de... acasă și cea din turneu.


”Avem rulote cu condiții optime de trai, cu bucătărie, cu dormitor, nu dormim și mâncăm pe unde apucăm”,


Michail Lichiardopol, manager Luna Park.


De altfel, rulotele familiei sunt veritabile apartamente: bucătărie, baie, cameră de protocol, aer condiționat, aragaz, mașină de spălat.

 

Bărcuțele de ieri, mașinele de astăzi


”Moco”, așa cum îi spun prietenii, n-a lucrat o zi la stat. În vremea comuniștilor el și familia sa erau unii dintre extrem de puținii afaceriști privați – ”micii meseriași ni se spunea nouă” – iar pe timpul capitaliștilor a devenit antreprenor. Și atunci și acum face însă același business cu zâmbetul pe buze fiindcă nu poți fi altfel atunci când încerci să aduci bucurie copiilor.

 

luna park

 

Pe care cu timpul l-a extins și îmbogățit, de la vechile lanțuri și bărcuțe la pistă de mașinuțe, trenulețe electrice, echipamente din categoria ”X-treme”. Și s-a ”băgat” și la organizarea de evenimente, cum ar fi Zilele Orașului, aducând artiști de calibru în fața a mii de oameni. Ca atare, va fi prezent și la inaugurarea Parcului Cornișa, în perioada 17 – 19 mai 2019.

 

loading...
Loredana, 12.000 fără TVA! Orașul sărbătorit cu o gaură financiară de toată frumusețea
FAZA ZILEI: Alex Velea şi-a luat degeaba toate figurile la el, n-a fost recunoscut tocmai de afaceristul care trebuia să-l plătească – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
Frumos ...nu ii cunosc personal dar urez succes familiei lichiardopol si astept sa inaugureze de ce nu primul montagne rousse in cornisa park botosani
6 mai 2019, 08:41
Sondaj
Ați fost vara ce s-a încheiat la Parcul Cornișa?
Declaraţia zilei
„Un aliment incorect administrat unui bolnav spre exemplu poate ucide. Există posibilitatea ca alimentul să fie medicament și să vindece persoana respectivă sau să fie dușman, un fel de toxină mai ales dacă are o afecțiune ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7536 lei
USD
Dolarul SUA
4.3072 lei
CHF
Francul elveţian
4.3279 lei
GBP
Lira sterlină
5.4061 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9826 lei
XAU
Gramul de aur
206.8906 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4328 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9096 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2569 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1842 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6365 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.