Reportaj
Incursiune în catacombele înfricoşătoare ale oraşului - secrete ascunse sub case şi străzi - GALERIE FOTO

În Centrul Vechi al Botoșaniului, istoria circulă mai ales pe sub pământ. A început să se zugrăvească peste zidurile mâzgâlite cu fumigene și să se pună geamuri de plastic în pereți care se clatină ca niște bețivi. Ceea ce a rămas însă neschimbat nu poate fi văzut la lumina zilei și nici felinarele nu reușesc să aducă lumină aici, în beciurile vechi de mai bine de-un secol. La întâlnirea bloggerilor botoșăneni din mijlocul toamnei, m-am strecurat și eu, să aflu ce-a mai rămas din legendele urbane și din galeriile care circulau odinioară pe sub orașul în care se pune harta-n cui.

 

Marele incendiu a transformat documentele în cenușă

Pe sub străzile și clădirile din Botoșani șerpuiesc tuneluri construite în anii 1900. Așa se zice. Legende sunt multe. Majoritatea spun că ar fi beciuri lungi de kilometri care circulă paralel cu Calea Națională, pornesc din centrul orașului și ajung tocmai la Biserica Popăuți, fostă curte domnească. Când s-au construit prin ’70 blocurile comuniste, s-a turnat beton și peste galerii. Documente nu există, au ars odată cu marele incendiu din 1887. Arheologii spun că nici vorbă de tuneluri secrete, sunt doar beciuri în care oamenii își țineau vinul. Astăzi însă, „catacombele” nu sunt mai mult decât adăpost pentru oamenii străzii și lucruri de lepădat ale locuitorilor.

Cu catacombele sub pernă

Cei care au case în Centrul Vechi știu că dorm deasupra unor tuneluri istorice. „Oamenii sunt conștienți că beciurile în care își țin lucrurile sunt de fapt catacombele orașului, așa cum li se spune”, povestește cu voce joasă Cornel Apetrei, reprezentantul SC Locativa SA, omul care ne deschide „porțile”.
Galeriile în care urmează să intrăm, vizavi de biserica Uspenia, au fost reabilitate și pe sub scara cu fier forjat nu te lovesc praful și pânza de păianjen, ci doar un aer rece, ca de crivăț. Înaintăm pe bâjbâite, cu mâinile lipite de pereții cimentuiți. Copiii care au venit în tur cu noi scot niște sunete bizare, și dacă nu i-aș ști, aș crede că sunt creaturi fără viață venite să confirme legendele urbane. Bu-hu-hu-huuuuu!, strigă un ștrengar în spatele meu.
„Cred că aici au spânzurat pe cineva”, îmi spune când mă întorc, orbindu-mă cu lumina albă a lanternei. Duce lumina spre o grindă de lemn nou-bătută în pereți, ca pământul să nu se surpe. Pe unul dintre pereți, urme de vopsea neagră se preling printre cărămizi.
O spărtură în zid lasă câteva fire de lumină să pătrundă și aerul de iarnă timpurie suflă chinuit.Domnul Apetrei luminează pereții ca pe niște tablouri de valoare la care nu ne putem uita decât pe fugă.
„Cărămida e cea originală, încă de prin 1910, când s-au construit. S-a mai cârpit pe ici-pe colo, ca să nu se dărâme, dar ele rezistă încă de pe-atunci”, ne spune ca un tată mândru de copilul său.

Semne de viață în galerii

Am intrat și în fosta cramă. Fostă reprezentanță Mercedes dinainte de Război. Fost depozit de armament al germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Actuală ruină, care mai ascunde doar povești... Claudiu și Florin, fotografi, se înghesuie să prindă cadrul perfect. Lumină nu e multă, dar parcă nici ca în galeriile din care tocmai am ieșit. O singură masă cu un singur scaun dorm într-un colț al cramei. O vază de flori goală, cu sticla parcă croșetată, stă aproape lipită pe masă. Cândva aici doi oameni ciocneau pahare cu vin. Bloggerii foșnesc prin jur și luminile de lanternă se intersectează dintr-un colț în altul.
„Îți imaginezi ce chefuri se dădeau aici înainte? Uiuiuuuu!”, mă întreabă unul din ei, bătând din palme încetișor. La ieșire aproape ne rătăcim, crama e mare. Sunt multe încăperi. Din fiecare se auzeau odinioară chiote de veselie.
Îl urmărim pe domnul Apetrei ca pe un bunic care ne ademenește cu nuci. 

Uite-o şi pe Marilyn

Ajungem pe o străduță din Centrul Vechi și intrăm în beciul unei case. Galeriile într-adevăr nu par să comunice între ele. Guri de beci răsar de peste tot prin Centrul Vechi, fără nici o legătură unele cu altele, ca un teren minat. Acesta în care intrăm acum arată ca un buncăr, izolat, închis. La primul nivel, un cățel ne privește de sub părul care-i stă în ochi ca un breton retro. Altul latră de după o ușă închisă. Un graffiti cu Marilyn Monroe zâmbește pe sub o țeavă înfiptă în perete ca o creangă uscată într-un trunchi de copac.


 

Scaune, vârfuri de arc şi multe, multe sticle

Ne îngrămădim toți la intrare, căci se intră greu și tavanul e lăsat. Înăuntru stăm pitiți, cu capurile plecate ca într-o rugăciune. E plin de noroi și fetele deja se plâng. Doar Florin, fotograful, e fericit, acum își poate propti trepiedul camerei în pământ. Galeriile de aici sunt pline de semne de viață. Scaune cu huse rupte și picioare lipsă, saltele înnegrite, din care răsar vârfuri de arc și în penultima galerie, sticle. Multe sticle. De bere Suceava, de  lichior, de țuică.
„Eu am senzația că în locurile astea se dau petreceri fără oprire”, spune Florin.
Pe sticlele goale, praful doarme liniștit. La fel ca toată viața de sub pământul Botoșaniului. Viață care acum un secol fremăta de bucurie.
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Buncărul secret al şefilor de la municipiu - La 7 metri sub pământ, acolo unde n-aţi fost niciodată : tunele subterane, sală de comandă, rezerve de apă –VIDEO & GALERIE FOTO
 

REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.