Reportaj
„Împăratul” prin „împărăţie” cu directoare şi fermieri : Eu de la cinevatre’ să iau. Dacă numai să vă dau, de unde iau?VIDEO & GALERIEFOTO
Lume multă joi pe la amiază la căminul cultural din Dângeni. Vreo 250 de oameni şi tot cam atâtea atâtea căciuli de oaie se îngrămădesc ca într-o sală de mese. Nu prea e rost de mâncare, doar ceva scovergi şi niscaiva sucuri, că doar nu-i distracţie, ci întâlnire cu mai marele judeţului, plecat de vreo două săptămâni prin turneu să le explice la oameni cum e cu impozitele astea de le bagă Guvernul USL pe gât agriculturilor.


Mai întâi veştile bune

Dar hopa, că organizarea e una de festival, numele cel mai greu de pe afiş apare ultimul, când lumea e încălzită. Aşa că intrarea o face şefa de la Camera Agricolă, care-i responsabilă cu veştile bune. „Aveţi posibilitatea de a face proiecte între 5.000 şi 50.000 de euro. Ce puteţi face? Puteţi achiziţiona utilaje, iar dacă banii vă permit vă puteţi construi inclusiv şi adăposturi. Dar ce este interesant? În cazul în care dvs. veţi accesa credite bancare Ministerul Agriculturii este cel care va subvenţiona dobânzile”, le spune Floarea Marocico sătenilor cu pretenţii de fermieri. Şi asta nu e tot! Proiectele astea nu vor concura cu zecile de mii depuse la sesiunile APDRP: „Deci veţi avea bani alocaţi separat pentru toate măsurile”. Clar, da?

Primarul promite multe, de la pensiune, la panouri

Termină Floarea, intră Cătălin, care după atâtea opinteli de uite vice, nu e vice, iaca are vreo şapte luni de când e primărete peste Dângeni. Nu poate să rămână în urmă cu veştile faine, aşa că dă sfoară în... cămin că face el nişte panouri agricole acolo, să afle lumea toate noutăţile din domeniu. „La Primărie aţi văzut, nu prea aveam loc, afişierele sunt pentru toate lumea, cu citaţii, cu... omul nu mai distinge unde-i agricolul unde-i.... unde sunt altfel de documente. De aia o să facem aici, în holul căminului, două panouri unde să afişăm tot ce înseamnă informaţii pentru agricultor şi agricultură”, anunţă Cătălin Rotundu. La câţiva metri de el, cu capul între mâini, lângă o căciulă brumărie, înghite în sec Trofin Stelică Marinică, primarul de 12 ani al Dângeniului, care l-a tot demis din vice pe Rotundu până ce a ajuns băiatul primar. Dar noutăţile pozitive de la Primăria Dângeni nu-s gata. Doi angajaţi trec de la serviciul agricol la fonduri europene - „e vorba de domnişoara Drobotă şi cu dna Dreţcanu Cecilia” – vrea să facă o agropensiune şi o secţie de mecanizare. Peste toate, un îndemn: să se apuce lumea de făcut proiect europene, că el îi ajută: „aţi văzut, răspund la telefon şi noaptea”. Păi oricum, prin ianuarie pe la 17:00 deja e cam noaptea...

Şeful de la agricultură vede jumătatea... neimpozitată a paharului

Intră apoi în scenă Minodora: recoltări de sânge, vaccinări, mişcarea animelor, paşapoarte şi un afiş din care să afle oamenii cam ce servicii trebuie să presteze gratuit medicul veterinar, că sătenii nu prea ştiu şi le papă bănuţu’ şi pentru o simplă seringă. Şi gata, e rândul lui Delibaş. Cu omul ăsta încep şi veştile proaste. „Am fost alături de dvs. în 2012, când din nefericire aţi fost afectaţi de grindina din iulie. Ştiţi foarte bine, specialiştii Direcţiei Agricole au centralizat daunele dvs. şi încă de atunci vă spuneam că sunt slabe şanse să primiţi despăgubiri atât timp cât nu sunteţi asiguraţi la firme de asigurări de profil agricol. Nimeni nu vă va despăgubi dacă nu veţi fi asiguraţi”, informează Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole. Şi nu-i decât intrarea în miezul problemei: impozitele pe care dragii guvernanţi le bagă agricultorilor. Omul e simpatic însă, în loc să zică cine şi ce are de plătit, turuie ca trenul cu cine n-o să plătească: ăia cu până la două vaci, cu până la zece oi, până în 50 de familii de albine, adică vede jumătatea... neimpozitată a paharului.

Sătenii văd însă numai taxe în faţa ochilor

Dar şi tactica asta are limitele el şi plesneşte în vocea răguşită a unui cetăţean care-şi varsă cu gesturi largi năduful: „Noi, ăştia care avem nişte terenuri, care părinţii noştri le-a făcut agricol, acum sunt erodate, încă nu le putem ara, nimic absolut, nu ne dă nimica la ele, noi plătim impozitul agricol şi de acuma ne impozitaţi tot la agricol, că-i teren agricol. Ăla din Insula Mare a Brăilei care lucrează acolo dă 16% şi eu de-aici care nu fac nici bălării tot 16%?!?” „Eu vă răspund”, anunţă prompt Delibaş, îndrugă ceva de o normă la nivel naţional, numai că Ţurcanu îi dă la propriu peste mâna cu microfonul şi-l cam linişteşte, aşa că microfonul se mută iar la primar. Dar lumea tocmai s-a încâlzit. Din fundul sălii sare altul la „domnu’ preşedinte”, numai că primăretele e imperturbabil, în planul lui de şedinţă întrebările se pun la final , aşa că ciocu’ mic şi promisiunea că nu pleacă unul până ce nu răspunde – „Promit eu lucrul ăsta, le spun să închidă uşa” – dar la final, bineînţeles.

Din punct de vedere politic Ţurcanu ar fi vrut să vină cu datul. Dar nu se poate

Şi se ajunge la momentul culminant... la microfon Flooooriiiinnnn Ţurcanuuuuuuu. O ia aşa încetişor, ca printre gropile din Dângeni, şi explică şi el că a ajuns acolo fiindcă vrea ca instituţiile să fie mai aproape de cetăţean şi să stabilească laolaltă cum să dezvolte localitatea şi judeţul. După asta  se dă startul la lucrurile nasoale. „Din punct de vedere a unui om politic să ştiţi că mi-ar place să vin la Dângeni să vă spun că vă dăm şi nu luăm nimic. Asta este regula, sunt nişte cerinţe impuse şi suntem obligaţi să dezbatem şi aceste aspecte şi să găsim şi soluţii de compromis ca să nu piardă nici crescătorul, nici statul să nu respecte acordurile pe care le are de respectat”, începe Florin Ţurcanu povestea cu impozitele. Treburile stau cam aşa: ori îşi fac oamenii firme şi plătesc impozit ca persoană juridică, ori rămân de capul lor ca acuma şi au normele alea de le-a zis Delibaş, cu două vaci, zece oi, etc.

Prea mulţi fermieri în ţara asta, aşa că importăm nişte zonă defavorizată de la nemţi

Păi de ce? Păi uite de asta: „suntem ţara cu cei mai mulţi fermieri, nu putem merge aşa la nesfârşit. Sunt nişte reguli care au fost negociate şi trebuie respectate”. Simte probabil că trebuie totuşi să dea şi o speranţă, chiar dacă-i departe campania electorală, aşa că bagă ceva de zona defavorizată. Fiţi atenţi! „În 2014 se rediscută, Germania pierde 20% din zona defavorizată şi România va câştigă măcar 10-15%. Şi atunci încercăm de la Hlipiceni, să vedem cum putem veni pe Truşeşti, să ajungem şi la Dângeni cu zonă defavorizată”. Deci importăm cumva nişte zonă defavorizată de la nemţi. Ce-o zice „Neamţul” de la Primăria Botoşani despre asta? Hmmm, măcar să importăm şi noi defavorizaţii ăia din landul Bavaria. Raţionamentul e următorul: acum avem trei localităţi dintr-astea defavorizate (Hlipiceni, Lunca şi Răuseni), dar am putea avea vreo 10-15 şi potrivit şefului de la CJ, „Dângeni are o şansă”. Am aşa, „un feeling”, că placa asta cu „o şansă” e pusă prin mai toate localităţile din turneul împărătesc, dar dacă n-am dovada uite că tac. Sunt însă şi unii sătui de promisiuni, vor aşa, la concret. „Dacă am un copchil şi-o vacă, unde o pasc?” „Tot acolo”, răspunde „mister president”, însă omu’ e pornit rău, aşa că-l linişteşte cu, „un pic dragule”.

Cooperativizarea ca viaţă de partid : azi eşti, mâine nu mai eşti

Aşa că pot începe discuţiile despre asociere. Ei, aici e aici, să vedeţi cum se împleteşte politica asta de-o scuipăm toţi, cu... agricultura. „Cooperativa nu face altceva, nu vă schimbă dreptul de proprietate, dvs. intraţi într-o cooperativă cum şi noi putem fi membri într-un partid politic: azi eşti, mâine nu mai eşti. Ai intrat în cooperativa aia, îţi alegi un conducător, dacă nu-ţi convine cum te conduce acel conducător, pleci din cooperativa aia, te mulţi în alta. Nu pierzi nimic! Doar cotizaţia care ai dat-o până atunci, atât pierzi, dar ai nişte drepturi”, explică Florin Ţurcanu. Şi să vezi continuarea! De ce e bine să fii într-o cooperativă? Luptă pentru drepturile membrilor, negociază taurii, porcii la vânzare, face proiecte europene. Acum ştiu că voi faceţi în continuare comparaţia cu politica şi vă întrebaţi cine-i taurul la PNL, care-s porcii de vânzare, cine face proiecte europene, dar mai ales cine-i negociază, dar nu pot să vă zic decât că la o cooperativă treaba asta o face şeful şi încă vreo doi.

Cum îngraşi viţelul : Da’ îi dai şi mâncare, dacă îi arăţi numai buruianul în faţă nu mai merge

Discursul capătă apoi o uşoară tentă filosofică, asta ca să înţeleagă lumea de ce nu stabileşte un politician preţurile minime şi maxime în agricultură. „Suntem în democraţie că am vrut democraţie, dacă vroiam dictatură, rămâneam în comunism. Am vrut democraţie? Vă alegeţi primarul, vă alegeţi consilierii, alegeţi deputaţii, alegeţi preşedintele, faceţi mai departe ce vreţi dvs.”, prezintă problema Florin Ţurcanu. Cere oamenilor să asculte specialiştii, „nici eu nu sunt mare, mare specialist, dar şi eu învăţ odată cu specialiştii” şi povesteşte cum poate un viţel să ajungă la 400 de kilograme în şapte-opt luni. „Da’ îi dai şi mâncare, dacă îi arăţi numai buruianul în faţă nu mai merge. Îi dai şi mâncare!”.

„N-o să vă mai vină alţii să pască la noi”

În sfârşit se ajunge la partea cu întrebările. Primarul Cătălin e din cale afară de amabil şi serviabil, se plimbă cu microfonul prin cămin ca să-l dea ălora care vor să se audă. „Subvenţia şeia cine-o luat-o?” trânteşte întrebarea un cetăţean. Dar nu-i problemă cu răspunsul, de la primar: „Deci până amu te rog frumos să întrebi pe altcineva, eu răspund de acuma înainte”. Oricum, are promisiunile la el: „deci o să facem ordine, n-o să vă mai vină alţii să pască la noi, eu ştiu problema de la Iacobeni”.

„Da’ tre’ să dai ceva şeful dacă vrei. Eu de la cineva tre’ să iau”

Lumea se înfierbântă însă rău. Un cetăţean reclamă că s-ar pune un impozit de 16% pe lapte şi apoi o cam dă în politică, zice una de Ponta, alta de USL, alta de Guvern, toţi vinovaţi că, „la suflete necăjite şi amârâte atât a mai lipsit să vină impozite insuportabile”.„Domnu’ şef”, încearcă să-l oprească Florin Ţurcanu, dar omu’ e pornit frate: „asemenea adunare frumoasă numai la campaniile electorale”. Apoi aminteşte că primul ministru al ţării a promis la deszăpeziri (sau înzăpeziri, cum o fi corect?), că asfaltează drumul ăla de imită Prutul. Şefanul de la judeţ nu-i tocmai ofticat, că doar e vorba de-un PSD-ist: „tot de pământ a rămas, stai liniştit”. Săteanul capătă însă accente de nesimţire. Vrea apă, canalizare, asfalt, unde s-o trezi ăsta frate? „Da’ tre’ să dai ceva şeful dacă vrei. Eu de la cineva tre’ să iau. Dacă numai să vă dau, de unde iau?”, ei na că i-a spus-o „Împăratul”. 

Lecţie de final – cum driblezi impozitul agricol

De acuma e bătaie pe microfon, oamenii au căpătat curaj, cu căpătat şi nervi, aşa că sunt tot mai greu de stăpânit. Toată lumea vrea să vorbească, primarul se învârte printre ei, na-ti microfonul, dă microfonul, iar Ţurcanu îi linişteşte pe toţi. „Dacă o să credeţi că alţi politicieni o să vină doar să vă dea aveţi ocazia peste patru ani de zile să votaţi ca atare. Deocamdată, noi am venit să vă explicăm cu argumente cum s-a ajuns să se procedeze aşa. Şi dacă dvs. vorbiţi de oamenii ăia mulţi, vă spun eu că oamenii ăia mulţi nu ajung să plătească nimic pentru că, dacă ai două hectare de teren nu plăteşti, dacă ai două vaci nu plăteşti. Care are deja şapte vaci şi zece hectare de teren are posibilitatea să plătească ceva ca să putem şi noi să plătim la alţii care nu au”. Le zice la oameni că tre’ să mai şi dea, nu doar să ia fiindcă sunt şi spitale, şi cămine de bătrâni, şi centre de plasament, şi drumuri, care trebuie să primească bani de undeva. Iar vestea bună este că toţi banii ăştia luaţi ca impozit de la agricultori se întorc cumva tot la ei, ca şi cofinanţare la programele agricole europene. Şi ca să nu mai fie nimeni îngrijorat le şi explică aşa, de la obraz, cum să dribleze legea asta cu impozitarea: mai treci pământul pe un frate, mai pui o vacă pe un fiu şi uite că nu mai eşti aşa bogat.

Cizme şi Touareg

După care şeful CJ coboară de pe scenă, fiindcă acolo a stat, deasupra celorlalţi, îşi face loc prin sala ornată cu tablouri din care zâmbesc Rotundu, Trofin şi alţi bravi fii ai comunei, mai stă puţin de vorbă, după care se urcă în Touareg şi pleacă. Oamenii se urcă şi ei în... cizmele de gumă şi înoată prin glodul de Dângeni cu gândul la impozite şi visuri cu asfalt.
VEZI ŞI:
 Ţurcanu, periplu prin judeţ cu Floarea şi Minodora – FOTOGALERIE

Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 2
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 3
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 4
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 5


VEZI ŞI:
 Miting copilăros în Parcul Tineretului : ţâncii în extaz politic traşi cu trenuleţul electoral, părinţii traşi cu bugetul. Tot electoral... VIDEO & GALERIE FOTO

[[galerie-foto]]

VEZI ŞI:
 FOTOREPORTAJ Revelionul Pensionarilor: Primarul intrare în beznă,  pupincurism sindical, dans cu ţigăncuşe şi îmbulzeală cu pensionare la Portariuc


Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Loading...
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Loading...
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Veniti voi cu solutii daca tot faceti asa mult tam-tam pe subiectul asta. ati ajuns mai rau decat Cancan.
8 februarie 2013, 15:13
Scrisoarea a III-aCu referire la ....Stiti voi!! ......Cat de actual e Eminescu?:Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele,Ce îşi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască...Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuriŞi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri...Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admireBulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoiSă ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturiNici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guriGloria neamului nostru spre-a o face de ocară,Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!
1 februarie 2013, 21:51
PROSTOVANI, DA MULTI! PREA MULTI! TURCANI CU CAPETE DE BOI SI OI!!!
1 februarie 2013, 20:58
PREA TARE !
1 februarie 2013, 20:52
stai linistit papagalule ca nu o sa iti regrete nimeni pedeleul si pe coana leana udrea,oricat de eronati sunt astia!
1 februarie 2013, 16:18
Da pe masa prostimii de ce e numai suc la 1 leu sticla de 2 litri iar la prezidiu cola de 5 lei?Adica satenii e mai prosti decit sefimea?
1 februarie 2013, 13:47
Turcanule, nici nu stiiCat de ANUS-ca poti sa fii.Beheheeeee!
1 februarie 2013, 12:18
Ce nu intelegeti mai oameni buni ! Ati votat pecine trebuie, ati scapat de Udrea si compania, dar distractia se plateste. Acuma scoateti banul ce va mai coditi. Si acesta-i doar inceputul, va iau usor sa nu va sperie. ha ha ha !!!
1 februarie 2013, 11:32
"Vreo 250 de oameni şi tot cam atâtea căciuli de oaie se îngrămădesc ca într-o sală de mese..." SUPERBĂ DESCRIERE. Felicitari pentru modul in care a fost redactat articolul!
1 februarie 2013, 09:31
turcanule so crezi tu ca tara poate fi tinuta in frau cu asa impozite si fara venituri,asa ca nu se stie daca alegerile nu vor fi devansate si tu sai iei locul lui contac.
1 februarie 2013, 08:13
uai florin ci cias ti-ai tras,ai lasat popeda acasa tura asta.?beeeee,beheeee...
1 februarie 2013, 06:59
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.