Reportaj
„Împăratul” prin „împărăţie” cu directoare şi fermieri : Eu de la cinevatre’ să iau. Dacă numai să vă dau, de unde iau?VIDEO & GALERIEFOTO
Lume multă joi pe la amiază la căminul cultural din Dângeni. Vreo 250 de oameni şi tot cam atâtea atâtea căciuli de oaie se îngrămădesc ca într-o sală de mese. Nu prea e rost de mâncare, doar ceva scovergi şi niscaiva sucuri, că doar nu-i distracţie, ci întâlnire cu mai marele judeţului, plecat de vreo două săptămâni prin turneu să le explice la oameni cum e cu impozitele astea de le bagă Guvernul USL pe gât agriculturilor.


Mai întâi veştile bune

Dar hopa, că organizarea e una de festival, numele cel mai greu de pe afiş apare ultimul, când lumea e încălzită. Aşa că intrarea o face şefa de la Camera Agricolă, care-i responsabilă cu veştile bune. „Aveţi posibilitatea de a face proiecte între 5.000 şi 50.000 de euro. Ce puteţi face? Puteţi achiziţiona utilaje, iar dacă banii vă permit vă puteţi construi inclusiv şi adăposturi. Dar ce este interesant? În cazul în care dvs. veţi accesa credite bancare Ministerul Agriculturii este cel care va subvenţiona dobânzile”, le spune Floarea Marocico sătenilor cu pretenţii de fermieri. Şi asta nu e tot! Proiectele astea nu vor concura cu zecile de mii depuse la sesiunile APDRP: „Deci veţi avea bani alocaţi separat pentru toate măsurile”. Clar, da?

Primarul promite multe, de la pensiune, la panouri

Termină Floarea, intră Cătălin, care după atâtea opinteli de uite vice, nu e vice, iaca are vreo şapte luni de când e primărete peste Dângeni. Nu poate să rămână în urmă cu veştile faine, aşa că dă sfoară în... cămin că face el nişte panouri agricole acolo, să afle lumea toate noutăţile din domeniu. „La Primărie aţi văzut, nu prea aveam loc, afişierele sunt pentru toate lumea, cu citaţii, cu... omul nu mai distinge unde-i agricolul unde-i.... unde sunt altfel de documente. De aia o să facem aici, în holul căminului, două panouri unde să afişăm tot ce înseamnă informaţii pentru agricultor şi agricultură”, anunţă Cătălin Rotundu. La câţiva metri de el, cu capul între mâini, lângă o căciulă brumărie, înghite în sec Trofin Stelică Marinică, primarul de 12 ani al Dângeniului, care l-a tot demis din vice pe Rotundu până ce a ajuns băiatul primar. Dar noutăţile pozitive de la Primăria Dângeni nu-s gata. Doi angajaţi trec de la serviciul agricol la fonduri europene - „e vorba de domnişoara Drobotă şi cu dna Dreţcanu Cecilia” – vrea să facă o agropensiune şi o secţie de mecanizare. Peste toate, un îndemn: să se apuce lumea de făcut proiect europene, că el îi ajută: „aţi văzut, răspund la telefon şi noaptea”. Păi oricum, prin ianuarie pe la 17:00 deja e cam noaptea...

Şeful de la agricultură vede jumătatea... neimpozitată a paharului

Intră apoi în scenă Minodora: recoltări de sânge, vaccinări, mişcarea animelor, paşapoarte şi un afiş din care să afle oamenii cam ce servicii trebuie să presteze gratuit medicul veterinar, că sătenii nu prea ştiu şi le papă bănuţu’ şi pentru o simplă seringă. Şi gata, e rândul lui Delibaş. Cu omul ăsta încep şi veştile proaste. „Am fost alături de dvs. în 2012, când din nefericire aţi fost afectaţi de grindina din iulie. Ştiţi foarte bine, specialiştii Direcţiei Agricole au centralizat daunele dvs. şi încă de atunci vă spuneam că sunt slabe şanse să primiţi despăgubiri atât timp cât nu sunteţi asiguraţi la firme de asigurări de profil agricol. Nimeni nu vă va despăgubi dacă nu veţi fi asiguraţi”, informează Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole. Şi nu-i decât intrarea în miezul problemei: impozitele pe care dragii guvernanţi le bagă agricultorilor. Omul e simpatic însă, în loc să zică cine şi ce are de plătit, turuie ca trenul cu cine n-o să plătească: ăia cu până la două vaci, cu până la zece oi, până în 50 de familii de albine, adică vede jumătatea... neimpozitată a paharului.

Sătenii văd însă numai taxe în faţa ochilor

Dar şi tactica asta are limitele el şi plesneşte în vocea răguşită a unui cetăţean care-şi varsă cu gesturi largi năduful: „Noi, ăştia care avem nişte terenuri, care părinţii noştri le-a făcut agricol, acum sunt erodate, încă nu le putem ara, nimic absolut, nu ne dă nimica la ele, noi plătim impozitul agricol şi de acuma ne impozitaţi tot la agricol, că-i teren agricol. Ăla din Insula Mare a Brăilei care lucrează acolo dă 16% şi eu de-aici care nu fac nici bălării tot 16%?!?” „Eu vă răspund”, anunţă prompt Delibaş, îndrugă ceva de o normă la nivel naţional, numai că Ţurcanu îi dă la propriu peste mâna cu microfonul şi-l cam linişteşte, aşa că microfonul se mută iar la primar. Dar lumea tocmai s-a încâlzit. Din fundul sălii sare altul la „domnu’ preşedinte”, numai că primăretele e imperturbabil, în planul lui de şedinţă întrebările se pun la final , aşa că ciocu’ mic şi promisiunea că nu pleacă unul până ce nu răspunde – „Promit eu lucrul ăsta, le spun să închidă uşa” – dar la final, bineînţeles.

Din punct de vedere politic Ţurcanu ar fi vrut să vină cu datul. Dar nu se poate

Şi se ajunge la momentul culminant... la microfon Flooooriiiinnnn Ţurcanuuuuuuu. O ia aşa încetişor, ca printre gropile din Dângeni, şi explică şi el că a ajuns acolo fiindcă vrea ca instituţiile să fie mai aproape de cetăţean şi să stabilească laolaltă cum să dezvolte localitatea şi judeţul. După asta  se dă startul la lucrurile nasoale. „Din punct de vedere a unui om politic să ştiţi că mi-ar place să vin la Dângeni să vă spun că vă dăm şi nu luăm nimic. Asta este regula, sunt nişte cerinţe impuse şi suntem obligaţi să dezbatem şi aceste aspecte şi să găsim şi soluţii de compromis ca să nu piardă nici crescătorul, nici statul să nu respecte acordurile pe care le are de respectat”, începe Florin Ţurcanu povestea cu impozitele. Treburile stau cam aşa: ori îşi fac oamenii firme şi plătesc impozit ca persoană juridică, ori rămân de capul lor ca acuma şi au normele alea de le-a zis Delibaş, cu două vaci, zece oi, etc.

Prea mulţi fermieri în ţara asta, aşa că importăm nişte zonă defavorizată de la nemţi

Păi de ce? Păi uite de asta: „suntem ţara cu cei mai mulţi fermieri, nu putem merge aşa la nesfârşit. Sunt nişte reguli care au fost negociate şi trebuie respectate”. Simte probabil că trebuie totuşi să dea şi o speranţă, chiar dacă-i departe campania electorală, aşa că bagă ceva de zona defavorizată. Fiţi atenţi! „În 2014 se rediscută, Germania pierde 20% din zona defavorizată şi România va câştigă măcar 10-15%. Şi atunci încercăm de la Hlipiceni, să vedem cum putem veni pe Truşeşti, să ajungem şi la Dângeni cu zonă defavorizată”. Deci importăm cumva nişte zonă defavorizată de la nemţi. Ce-o zice „Neamţul” de la Primăria Botoşani despre asta? Hmmm, măcar să importăm şi noi defavorizaţii ăia din landul Bavaria. Raţionamentul e următorul: acum avem trei localităţi dintr-astea defavorizate (Hlipiceni, Lunca şi Răuseni), dar am putea avea vreo 10-15 şi potrivit şefului de la CJ, „Dângeni are o şansă”. Am aşa, „un feeling”, că placa asta cu „o şansă” e pusă prin mai toate localităţile din turneul împărătesc, dar dacă n-am dovada uite că tac. Sunt însă şi unii sătui de promisiuni, vor aşa, la concret. „Dacă am un copchil şi-o vacă, unde o pasc?” „Tot acolo”, răspunde „mister president”, însă omu’ e pornit rău, aşa că-l linişteşte cu, „un pic dragule”.

Cooperativizarea ca viaţă de partid : azi eşti, mâine nu mai eşti

Aşa că pot începe discuţiile despre asociere. Ei, aici e aici, să vedeţi cum se împleteşte politica asta de-o scuipăm toţi, cu... agricultura. „Cooperativa nu face altceva, nu vă schimbă dreptul de proprietate, dvs. intraţi într-o cooperativă cum şi noi putem fi membri într-un partid politic: azi eşti, mâine nu mai eşti. Ai intrat în cooperativa aia, îţi alegi un conducător, dacă nu-ţi convine cum te conduce acel conducător, pleci din cooperativa aia, te mulţi în alta. Nu pierzi nimic! Doar cotizaţia care ai dat-o până atunci, atât pierzi, dar ai nişte drepturi”, explică Florin Ţurcanu. Şi să vezi continuarea! De ce e bine să fii într-o cooperativă? Luptă pentru drepturile membrilor, negociază taurii, porcii la vânzare, face proiecte europene. Acum ştiu că voi faceţi în continuare comparaţia cu politica şi vă întrebaţi cine-i taurul la PNL, care-s porcii de vânzare, cine face proiecte europene, dar mai ales cine-i negociază, dar nu pot să vă zic decât că la o cooperativă treaba asta o face şeful şi încă vreo doi.

Cum îngraşi viţelul : Da’ îi dai şi mâncare, dacă îi arăţi numai buruianul în faţă nu mai merge

Discursul capătă apoi o uşoară tentă filosofică, asta ca să înţeleagă lumea de ce nu stabileşte un politician preţurile minime şi maxime în agricultură. „Suntem în democraţie că am vrut democraţie, dacă vroiam dictatură, rămâneam în comunism. Am vrut democraţie? Vă alegeţi primarul, vă alegeţi consilierii, alegeţi deputaţii, alegeţi preşedintele, faceţi mai departe ce vreţi dvs.”, prezintă problema Florin Ţurcanu. Cere oamenilor să asculte specialiştii, „nici eu nu sunt mare, mare specialist, dar şi eu învăţ odată cu specialiştii” şi povesteşte cum poate un viţel să ajungă la 400 de kilograme în şapte-opt luni. „Da’ îi dai şi mâncare, dacă îi arăţi numai buruianul în faţă nu mai merge. Îi dai şi mâncare!”.

„N-o să vă mai vină alţii să pască la noi”

În sfârşit se ajunge la partea cu întrebările. Primarul Cătălin e din cale afară de amabil şi serviabil, se plimbă cu microfonul prin cămin ca să-l dea ălora care vor să se audă. „Subvenţia şeia cine-o luat-o?” trânteşte întrebarea un cetăţean. Dar nu-i problemă cu răspunsul, de la primar: „Deci până amu te rog frumos să întrebi pe altcineva, eu răspund de acuma înainte”. Oricum, are promisiunile la el: „deci o să facem ordine, n-o să vă mai vină alţii să pască la noi, eu ştiu problema de la Iacobeni”.

„Da’ tre’ să dai ceva şeful dacă vrei. Eu de la cineva tre’ să iau”

Lumea se înfierbântă însă rău. Un cetăţean reclamă că s-ar pune un impozit de 16% pe lapte şi apoi o cam dă în politică, zice una de Ponta, alta de USL, alta de Guvern, toţi vinovaţi că, „la suflete necăjite şi amârâte atât a mai lipsit să vină impozite insuportabile”.„Domnu’ şef”, încearcă să-l oprească Florin Ţurcanu, dar omu’ e pornit frate: „asemenea adunare frumoasă numai la campaniile electorale”. Apoi aminteşte că primul ministru al ţării a promis la deszăpeziri (sau înzăpeziri, cum o fi corect?), că asfaltează drumul ăla de imită Prutul. Şefanul de la judeţ nu-i tocmai ofticat, că doar e vorba de-un PSD-ist: „tot de pământ a rămas, stai liniştit”. Săteanul capătă însă accente de nesimţire. Vrea apă, canalizare, asfalt, unde s-o trezi ăsta frate? „Da’ tre’ să dai ceva şeful dacă vrei. Eu de la cineva tre’ să iau. Dacă numai să vă dau, de unde iau?”, ei na că i-a spus-o „Împăratul”. 

Lecţie de final – cum driblezi impozitul agricol

De acuma e bătaie pe microfon, oamenii au căpătat curaj, cu căpătat şi nervi, aşa că sunt tot mai greu de stăpânit. Toată lumea vrea să vorbească, primarul se învârte printre ei, na-ti microfonul, dă microfonul, iar Ţurcanu îi linişteşte pe toţi. „Dacă o să credeţi că alţi politicieni o să vină doar să vă dea aveţi ocazia peste patru ani de zile să votaţi ca atare. Deocamdată, noi am venit să vă explicăm cu argumente cum s-a ajuns să se procedeze aşa. Şi dacă dvs. vorbiţi de oamenii ăia mulţi, vă spun eu că oamenii ăia mulţi nu ajung să plătească nimic pentru că, dacă ai două hectare de teren nu plăteşti, dacă ai două vaci nu plăteşti. Care are deja şapte vaci şi zece hectare de teren are posibilitatea să plătească ceva ca să putem şi noi să plătim la alţii care nu au”. Le zice la oameni că tre’ să mai şi dea, nu doar să ia fiindcă sunt şi spitale, şi cămine de bătrâni, şi centre de plasament, şi drumuri, care trebuie să primească bani de undeva. Iar vestea bună este că toţi banii ăştia luaţi ca impozit de la agricultori se întorc cumva tot la ei, ca şi cofinanţare la programele agricole europene. Şi ca să nu mai fie nimeni îngrijorat le şi explică aşa, de la obraz, cum să dribleze legea asta cu impozitarea: mai treci pământul pe un frate, mai pui o vacă pe un fiu şi uite că nu mai eşti aşa bogat.

Cizme şi Touareg

După care şeful CJ coboară de pe scenă, fiindcă acolo a stat, deasupra celorlalţi, îşi face loc prin sala ornată cu tablouri din care zâmbesc Rotundu, Trofin şi alţi bravi fii ai comunei, mai stă puţin de vorbă, după care se urcă în Touareg şi pleacă. Oamenii se urcă şi ei în... cizmele de gumă şi înoată prin glodul de Dângeni cu gândul la impozite şi visuri cu asfalt.
VEZI ŞI:
 Ţurcanu, periplu prin judeţ cu Floarea şi Minodora – FOTOGALERIE

Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 2
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 3
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 4
Florin Turcanu intalnire cu fermierii la Dangeni 5


VEZI ŞI:
 Miting copilăros în Parcul Tineretului : ţâncii în extaz politic traşi cu trenuleţul electoral, părinţii traşi cu bugetul. Tot electoral... VIDEO & GALERIE FOTO

[[galerie-foto]]

VEZI ŞI:
 FOTOREPORTAJ Revelionul Pensionarilor: Primarul intrare în beznă,  pupincurism sindical, dans cu ţigăncuşe şi îmbulzeală cu pensionare la Portariuc


”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Loading...
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Loading...
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Veniti voi cu solutii daca tot faceti asa mult tam-tam pe subiectul asta. ati ajuns mai rau decat Cancan.
8 februarie 2013, 15:13
Scrisoarea a III-aCu referire la ....Stiti voi!! ......Cat de actual e Eminescu?:Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele,Ce îşi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască...Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuriŞi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri...Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admireBulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoiSă ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturiNici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guriGloria neamului nostru spre-a o face de ocară,Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!
1 februarie 2013, 21:51
PROSTOVANI, DA MULTI! PREA MULTI! TURCANI CU CAPETE DE BOI SI OI!!!
1 februarie 2013, 20:58
PREA TARE !
1 februarie 2013, 20:52
stai linistit papagalule ca nu o sa iti regrete nimeni pedeleul si pe coana leana udrea,oricat de eronati sunt astia!
1 februarie 2013, 16:18
Da pe masa prostimii de ce e numai suc la 1 leu sticla de 2 litri iar la prezidiu cola de 5 lei?Adica satenii e mai prosti decit sefimea?
1 februarie 2013, 13:47
Turcanule, nici nu stiiCat de ANUS-ca poti sa fii.Beheheeeee!
1 februarie 2013, 12:18
Ce nu intelegeti mai oameni buni ! Ati votat pecine trebuie, ati scapat de Udrea si compania, dar distractia se plateste. Acuma scoateti banul ce va mai coditi. Si acesta-i doar inceputul, va iau usor sa nu va sperie. ha ha ha !!!
1 februarie 2013, 11:32
"Vreo 250 de oameni şi tot cam atâtea căciuli de oaie se îngrămădesc ca într-o sală de mese..." SUPERBĂ DESCRIERE. Felicitari pentru modul in care a fost redactat articolul!
1 februarie 2013, 09:31
turcanule so crezi tu ca tara poate fi tinuta in frau cu asa impozite si fara venituri,asa ca nu se stie daca alegerile nu vor fi devansate si tu sai iei locul lui contac.
1 februarie 2013, 08:13
uai florin ci cias ti-ai tras,ai lasat popeda acasa tura asta.?beeeee,beheeee...
1 februarie 2013, 06:59
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.4 o C
Dorohoi
4.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
3.6 o C
Saveni
4.6 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.