Reportaj
FOTOREPORTAJ Spectacolul în care Botoşani a fost capitală culturală: Dl primar n-avenit cu mâna goală, Primăria Botoşani i-a refuzat pensia lui Eminescu, Premiulde la Botoşani este o legitimaţie de club
Dacă nu pentru o zi întreagă, măcar pentru vreo două ore şi jumătate, cât a durat gala de decernarea a Premiului Eminescu Opera Omnia şi cel pentru debut Botoşani a fost capitala culturală a României. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu şi prim-vicepreşedintele Varujan Vosganian au onorat miercuri seară cea de-a XXIII – a ediţie a manifestării. Desfăşurată la Teatrul Mihai Eminescu, manifestarea a umplut sala de spectacole cu câţiva dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai ţării şi judeţului.
ion muresan premiul national de poezie mihai eminescu

"Soarele pentru noi toţi la Botoşani răsare"

Nu au lipsit nici oamenii politici, primarul Ovidiu Portariuc luând astfel parte pentru întâia dată la spectacol. Aceasta după ce în 2013, doborât de gripă, nu a putut onora evenimentul.
„Municipiul Botoşani are privilegiul de a da astăzi, 15 ianuarie 2014, gongul de deschidere al marilor manifestări culturale şi naţionale ale acestui an printr-o nouă ediţie a Zilelor Mihai Eminescu. Parafrazându-l pe Ioan Slavici, putem spune cu legitimă mândrie că în această zi soarele pentru noi toţi la Botoşani răsare şi suntem convinşi că acum toţi românii de la Nistru până la Tisa îşi îndreaptă gândurile spre poetul nepereche şi către locul de unde a plecat spre nemurire”, a transmis de pe scenă Ovidiu Portariuc.
Cu cocardă, edilul şef a subliniat eforturile făcute de-a lungul anilor pentru onorarea memoriei poetului, evidenţiind că aceste premii, acordate la iniţiativa Asociaţiei Hyperion – Caiete Botoşănene, reprezintă cea mai importantă realizare de pe aceste meleaguri în ceea ce priveşte posteritatea lui Eminescu.Preşedintele scriitorilor şi-a amintit de pensia refuzată lui Eminescu. Vinovat nu-i Portariuc

Deşi sobră, atmosfera nu a fost lipsită de o mulţime de momente amuzante. Nicolae Manolescu a fost invitat pe scenă, deşi se afla deja acolo, iar Marius Rogojinschi, prezentatorul galei a citit de multe ori exact ce scrie pe desfăşurător, de genul… „acum trebuie să ia cuvântul…”
Cum atunci când se acordase premiul pentru debut, care i-a revenit lui Ştefan Baghiu, Gheorghe Sorescu, reprezentantul Consiliului Judeţean Botoşani în absenţa lui Florin Ţurcanu, nu avea plicul cu bani la el, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi-a luat măsuri de precaţie.
VEZI ŞI:
 Varujan sfios la Gala de la Teatru -  discurs cu întrebare retorică – VIDEO
„Dacă tot îmi revine acest rol birocratic (să citească procesul verbal cu decizia juriului – n.r.), după ce prietenului meu Varujan Vosganian i-a revenit rolul cultural, aş vrea să mă asigur că dl primar n-a venit cu mâna goală”, a spus Nicolae Manolescu privind spre primar.
Nu i-a răspuns primarul, ci acelaşi Marius Rogojinschi: „Nu, nu. Nu vă asigurăm”.
Ironiile nu s-au oprit însă aici.
„15 ianuarie 2014, miercuri… 125 de ani de când Primăria Botoşani i-a refuzat lui Eminescu pensia. Nu era dl Portariuc primar”, a mai spus Nicolae Manolescu, preşedintele juriului de acordare a Premiului Eminescu – Opera Omnia.

Câştigătorul? „Presupun că este un poet de valoare”

Anunţarea câştigătorului s-a făcut în acelaşi registru… „Am văzut că toată lumea ştia, eu habar nu aveam. Cineva a făcut socoteala voturilor, eu am făcut-o, dar am uitat-o imediat, ca să cumva să mă mănânce limba”.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor a remarcat că, atât timp cât în sală dintre nominalizaţi se află doar viitorul câştigător, plus Lucian Vasiliu, care „probabil că credea că el ia şi de aia a venit”, este clar că a transpirat informaţia, deşi „m-am străduit să nu ţin minte”.
„Presupun că este un poet de valoare”, a spus zâmbind Nicolae Manolescu despre Ion Mureşan, noul câştigător al Premiului Eminescu. 
[[banner]]

Cerere cu borcan de la premiat către primar

Premiatul nu a rămas dator.
„Acesta nu este premiu, premiile profesionale sunt acordate de Uniunea Scriitorilor. Premiul de la Botoşani este o legitimaţie de club. Dacă ai luat acest premiu atunci primeşte legitimaţia din clubul de elită al poeziei româneşti de astăzi. Poţi să te găseşti în şiragul poeţilor mari ai acestor ultimi 50 de ani”, a afirmat Ion Mureşan.
În consecinţă, viceprimarului Cătălina Lupaşcu i s-a cerut să citească „legitimaţia”, adică hotărârea Consiliului Local Botoşani de acordare a titlului de cetăţean de onoare noului câştigător al premiului.
A urmat şi prima doleanţă a acestuia.
„Eu în calitate de cetăţean de onoare am nevoie dl primar să vă cer ceva. Îmi cer voie să vin în Botoşani după ce înfloresc teii. Eu, aşa mireasmă de tei ca la Botoşani n-am mai întâlnit nicăieri, de parcă umbli cu capul într-un borcan cu miresme lichide. Nu, nu vă cer să daţi de mâncare în ziua respectivă, numai să mă lăsaţi să îmi iau şi eu un borcan cu mireasmă de tei şi să-l duc la mine în Transilvania”, a spus Ion Mureşan.
O mulţime dintre cei urcaţi pe scenă au subliniat că Premiul Eminescu reprezintă cea mai mare distincţie pe care o poate primi în România un poet. (S.B.)
VEZI ŞI:
ACUM: Spuma oraşului s-a adunat la teatru: Varujan dă autografe – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Ţurcanu „a dezertat” de la Gala Mihai Eminescu și l-a trimis pe Sorescu

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
CE E CU INFORMATIA CA PROASPATUL CETATEAN DE ONAOARE CARE A PAPAT SI 200 MILIOANE DE PARAI DE LA BOTOSANI A FOST TURNATOR ACTIV LA SECURITATE CU NUMELE DE "EUGEN"? D/L ALECSA NU STIE?
29 ianuarie 2014, 11:05
doamna doreste mi se pare sa-si racoreasca siesi sufletul cu afirmatii care nu se sustin pentru ca nu stau pe nimic !!!!si pe deasupra lasa de inteles la vrajala ca persoana numita mai sus, poetul Gellu Dorian a promovat altele decat culturalul ori ce anume nu spune si tace dar de ce tace???? pentru ca nu vorbeste intelegeti??? si de ce nu spune cu subict si predicat stiti de ce?? pentru ca degeaba tot aia e v - ati prins?? revin si intreb voi ati inteles ceva ??? pe mine chestiile astiea cu atacuri pe sub centura m-au timpit rau si ma lasa capul!!!!cum de ce?pentru ca nu vorbeste intelegeti?? de ce nu spune cu subiect si predicat??? de ce?intelegeti asa e??
29 ianuarie 2014, 00:34
Va rog nu faceti confuzii! Au mai cautat si altii, dupa revolutie, dovezi de acest fel in ceea ce ma priveste si nu au gasit pentru ca nu exista. Eu am promovat si atunci si acum, personalitatea eminesciana si universul cultural, si nu acea persoana pe care o numiti mai sus. Asa ca va rog sa nu ma includeti in listele de acest fel pentru ca, cel putin partial, intr-adevar va inseala memoria.
28 ianuarie 2014, 13:44
daca nu ma insala memoria ca eram la liceu la revolutie dorian, lucia nenati, guraliuc, oprea mircea, rotundu, cajvaneanu nu erati voi mari laudatori defunctului partid cu jauca si alti comunisti ca el??ce zici, gellu, scormonim gropile pe la clopotul??vrei??hai zi!!
24 ianuarie 2014, 00:40
Brava nu te lasa GELU botosnenii asteapta sa li spui ase:Io, gelu nascut ghiorghe declar ca nu mis hultan!
21 ianuarie 2014, 14:27
Cel care reia acest fragment de interviu, acordat acum doi ani de zile mi se pare de Emilian Marcu in revista cafeneaua literara din Pitesti, acesta fiind adulatorul versificator al defunctului dictator, doreste sa-si racoreasca siesi sufletul cu prostia altora, insi de nimic, frustrati, care, in afara de a posta pe astfel de forumuri, nu stiu sa faca nimic altceva. Si n-au nici curajul sa se semneze nu prenume si nume! Las ca si redactiei ii place sa stirneasca locul unde-si lasa lesturile astfel de insi. Pacat!
20 ianuarie 2014, 15:38
Fragment din interviul acordat de catre scriitorul Emilian Marcu lui Virgil Diaconu in "Cafeneaua literara":Intrebare: Este lista lui Manolescu singura care propune ierarhii false?Tot la fel se procedează şi cu Premiul Eminescu de la Botoşani unde, pe lângă poeţi importanţi, au beneficiat de acest premiu şi pseudopoeţi sau inşi mai mult decât modeşti la acest capitol.Eminescu, la Botoşani, a fost privatizat şi trecut în proprietate personală de o gaşcă de aşa-zişi poeţi, fiind exploatat la maximum. Pe hlamida Poetului poposesc tot felul de hultani, mai aproape de ciori decât de vulturi, şi ciugulesc parcă din colivă. Iar, când e nevoie să ia atitudine împotriva detractorilor, se fac a nu fi acasă şi a nu auzi cele spuse de chiar colegii lor de cumetrii literare.Asta e o tehnică foarte cunoscută de a jupui fonduri de la Guvern sau de la Uniune. Dacă nu eşti cu noi, nu eşti scriitor – este deviza după care se jupoaie cu maximă rapacitate tot. Ei ştiu să jupoaie oaia, nu să o tundă!...Ştiu că îmi voi ridica în cap toţi fanaticii lui susţinători, dar poate că odată şi odată tot trebuie să spună cineva ceea ce crede despre premii şi mai ales despre premianţi!
18 ianuarie 2014, 12:52
Poza cu balta si cu tereza e durere dar aia groasa e cum de ne duce cu zaharelu gellu dorian cu marii scriitori betivani adusi de aiurea sa ne paraduiasca banutii orasului
17 ianuarie 2014, 19:44
Vad ca aveti o feblete deosebita pentru cel mai monden cuplu al sezonului: Tereza cu taticutul Balta. Cum mai freamata saracuta de-a stanga mentorului.... Cucoana, ai familie acasa!!! Nu ti-e rusine chiar deloc? Nu cred. La tine bunul simt a disparut de la nastere. Domnu' deputat, e rusinos. Daca ar fi sa va reamintiti trecutul, prezentul nu va face decat de ras, din toate punctele de vedere. Totusi, se pare ca nu va deranjeaza. Asta nu face decat sa va descalifice in ochii celor care v-au votat. Sa nu-mi spuneti ca ati uitat vechea zicala romaneasca: "Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti!!!!"
16 ianuarie 2014, 11:04
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Foștii colegi și conducerea Liceului "Alexandru cel Bun" Botoșani deplâng plecarea în lumea de dincolo a celei care a ghidat în fascinanta lume a chimiei numeroase generații de elevi și a îndrumat, în calitate de director ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8432 lei
USD
Dolarul SUA
4.4053 lei
CHF
Francul elveţian
4.5436 lei
GBP
Lira sterlină
5.4302 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0912 lei
XAU
Gramul de aur
241.7272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3877 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9363 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2060 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1791 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.