Reportaj
FOTOREPORTAJ cu povestea înduioșătoare a lui moș Dumitru din Broscăuți: Grinzile de la acoperiş s-au lăsat, multe dintre ele au căzut şi sevede lumina de afară
Puţini sunt cei care ajung în ograda lui moş Dumitru din Broscăuţişi mai puţini sunt cei care reuşesc să treacă pragul casei sale. Ajunsla 81 de ani, se descurcă singur aşa cum poate. Nu a fost căsătoritniciodată şi nu are copii, a avut doi fraţi, care s-au stabilit în alteoraşe ale ţării, iar pe nepoţi nu i-a văzut de ani buni.

Un om în toată puterea cu greu pătrunde în cameră

Casa în care locuieşte a fost costruită la 1925 de părinţii săi şi nu a avut parte de lucrări de întreţinere de foarte mulţi ani. Intrarea în casă este de un metru şi câţiva centrimetri înălţime, astfel că un om în toată puterea cu greu poate pătrunde în cameră. Grinzile de la acoperiş s-au lăsat, multe dintre ele au căzut şi se vede lumina de afară. Astăzi camera unde îşi duce zilele moş Dumitru, deşi se vede că a fost o încăpere spaţioasă cu sobă şi cuptor, e doar perete de chirpici, lumina de afară nu mai bate înăuntru, geamurile fiind acoperite. Singurele raze de lumină le dau o candelă, o lumânăre şi lumina de la plita care funcţionează la butelie şi care i-a fost furată de mai multe ori. Pe pervazul unui geam sunt împrăştiate mai multe cărţi de rugăciuni.De întuneric nici nu se poate desluşi prea bine ce te împiedică să umbli prin cameră. Înăuntru este un miros puternic de fum, pentru că în vechea sobă arde focul. Pe plită sunt nişte resturi pentru singura vacă pe care o mai are bătrânul, iar pe foc stă un ceaun cu apă caldă.

Astăzi doar câinii latră și văcuța stă în gard

Grajdul mare de afară, căruţa veche şi ograda largă sunt semne că aici a trăit un om care la viaţa lui a muncit şi a crescut animale. Astăzi doar trei câini latră şi văcuţa stă în grajd. Condiţiile vitrege de trai şi bătrâneţea l-au îmbolnăvit pe bătrân, zice că suferă cu inima şi mai ia din când în când medicamente pentru inimă.
A avut o soră care l-a mai ajutat, dar de câţiva ani s-a stins şi a rămas de unul singur. Autorităţile din comună au fost pe la el şi acum câteva săptămâni, să-l roage să se mute, a acceptat dar apoi s-a răzgândit. Acum tot la insistenţele lor vrea să locuiască decent, de frică să fie prins sub dărâmături. Nu vrea să abandoneze vaca şi numai la ea se gândeşte cum ar putea să o îngrijească dacă va avea un spaţiu nou de odihnă. De pe urma muncii de o viaţă, moş Dumitru are o pensie de aproximativ 350 de lei, printre cele mai mici pe care statul le dă celor în vârstă.

A avut probleme de sănătate

Primarul comunei Broscăuţi, Ioan Romaniuc a mers la faţa locului,  împreună cu inginerul Maxim Ruştin, de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă şi nu le-a venit să creadă starea deplorabilă în care stătea bătrânul.
„De la vecini am aflat că a avut probleme de sănătate, până acum a fost tare, de fapt cred că asta l-a şi făcut să cedeze şi ne-a permis să-i aducem locuinţa. Am mai avut acordul lui o dată, dar s-a răzgândit” a spus inginerul Maxim Ruştin.
La aflarea veştilor, persoanele abilitate au fost la bătrân acasă şi s-au convins de starea lucrurilor.
Primarul a apelat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care a intervenit la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi astfel a fost repartizată o locuinţă modulară. Ieri, cu sprijinul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, locuinţa a fost instalată, dar nu este dotată cu nimic.

”Nimeni nu crede până nu vine aici și vede”

„Nu-mi închipuiam că cineva poate trăi în starea asta, este o catastrofă şi trebuie să-l ajutăm cât mai repede. Nimeni nu crede până nu vine aici şi vede. Mulţumim Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru că a dat dovadă de înţelegere şi implicare promptă” a menţionat primarul Ioan Romaniuc.
Autorităţile caută oameni dispuşi să ajute, fiindcă trebuie să facă rost de mobilier şi cele necesare pentru ca omul să se poată muta până la sfârşitul săptămânii. Deocamdată, prin intermediul Primăriei, locuinţa modulară va fi racordată la energie electrică pentru a-i oferi o sursă de căldură şi lumină, iar costurile consumului vor fi suportate de Primărie.
Mihaela AMARINE
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
FOTOREPORTAJ: Negoț pe-un frig de-ți sufli în pumni: Piețarii din Primăverii, la mila cumpărătorilor
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.