FOTOREPORTAJ Chef nebun la plăcinte, dans de mama focului cu primar, prima doamnă, fostă inspectoare generală
Chef de chef în toată regula a fost seara trecută la Stăuceni.Gospodarii, dar mai ales gospodinele comunei s-au întâlnit pe la 18:00la căminul cultural situat în aceeași clădire cu Primăria Stăuceni pentru a participa la cea de-aXII – a ediție a manifestării denumite oficial ”Șezătoareastrămoșilor”, care însă în timp și-a căpătat renumele de ”Festivalulplăcintelor”.
Cum a ajuns Stăuceniul la Berlin, via București
Pe o scenă ornată cu tot felul de elemente specifice mediului rural, de la covoare de iută și bebeluș în covată până la știuleți de porumb, au cântat și au dansat zeci de minute copiii de la „Muguri de fluier”, ei fiind cei care au început să încălzească atmosfera și care au adunat ropote de aplauze din partea celor peste o sută de oameni prezenți acolo. „În urmă cu 12 ani, când s-a dat startul acestei șezători și s-a denumit Festivalul Plăcintelor de presa locală, a fost transmis și în presa națională, iar în urma acestui eveniment comuna noastră a primit o invitație de la Primăria municipiului București de a participa la un târg de pâine. Atunci, la acel târg de pâine, au avut curajul și au mers cei de la Pan Moris care au reprezentat comuna noastră, iar în acest an cei de la Pan Moris au fost la târgul internațional de produse tradiționale de la Berlin. Deci, această șezătoare a avut un rol bun și în partea economică a comunei”, a transmis de pe scenă primarul Cosmin Epuraș.
”Act de păstrare a identității naționale”
Și nu au fost doar oameni ai satului, ci și oficialități de la județ. Nu au lipsit prefectul Costică Macaleți, flancat de o fetiță în costum popular și senatorul Viorel Grigoraș, care a filmat cu telefonul o parte a spectacolului. „Îndrăznesc să spun că, ceea ce faceți voi astăzi aici, este un act de păstrare a identității naționale”, a spus de la microfon parlamentarul liberal. A urmat formația „Zefir”, la care cântă Mihăiță Leonte, așa cum a fost prezentat de pe scenă chiar de primarul Cosmin Epuraș și care a marcat începutul unui veritabil festin culinar. Femeile comunei au scos pe mese plăcinte de toate felurile, sărmăluțe, pește, salată boeuf, cârnați, friptură și o mulțime de alte bunătăți, toate stropite cu vin, sucuri, tărie. Toate astea însă doar după ce preotul a binecuvântat bucatele și mesenii.
O horă cât tot căminul
Au cântat și cele două fete de la trupa Wings, după care pe scenă a reintrat „Zefir”, iar petrecerea a explodat. S-a format o horă uriașă, cât căminul cultural, în care s-au prins inclusiv primarul Cosmin Epuraș cu soția acestuia, prima doamnă a comunei, fostul inspector școlar general Ada Macovei cu fiul său, fostul consilier județean Gheorghe Epuraș, astfel încât pe la 20:00 petrecerea încă era în toi. (S.B.) VEZI CUM A FOST ANUL TRECUT: FOTOREPORTAJ Chef de chef în judeţ: prima doamnă la dans cu primarul, printre plăcinte
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți.
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje.
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Nu mai aveți știri? O crima, un viol, un furt... (Doamne ferește.) da-ti știri neinteresante și fără valoare. Credeți ca interesează pe careva ce face primarul x sau zVreau știri nu........................................
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...