FOTOREPORTAJ Fetiţe dulci ca-n Bucureşti, doar la Filarmonică găseşti
Filarmonica de Stat Botoşani a susţinut miercuri seară un spectacol cumde mult nu s-a mai putut vedea pe scena Casei de Cultură a SindicatelorBotoşani. Instituţia a renunţat pentru o zi la stilul dedicat aproape înexclusivitate melomanilor şi a pus în scenă un concert atipic.
Sub bagheta dirijorului Adrian Petrescu, prim-oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, s-a susţinut un concert pascal în care s-au interpretat piese precum „Yesterday” de Beatles şi „Mambo” din filmul „West Side Story”. Cei în jur de 200 de spectatori au reacţionat extraordinar la schimbarea de registru, ridicându-se în picioare şi aplaudând în ritmul muzicii. Ca atare, Adrian Petrescu, care pe lângă dirijor a fost şi solist la saxofon, a oferit la final, împreună cu orchestra, un mic dar celor prezenţi la concert, interpretând piesa „When The Saints Go Marching In” – Louis Armstrong. A făcut-o într-un stil care unora dintre spectatori le-a adus aminte de celebra melodie „Fetiţele din Bucureşti” cântată de-a lungul anilor de nemuritorul Gică Petrescu, artist care în cariera sa a adus în piesele sale şi inflexiuni soul, jazz sau blues, de la Louis Armstrong sau Ella Fitzgerald.
Printre spectatorii din sală s-au aflat senatorul Viorel Grigoraş, consilierului local Corneliu Furtună, directorul Spitalului Judeţean Mavromati, Viorel Iliuţă. Tot în sală şi nu pe scenă a luat loc directorul reinstalat de la Filarmonica de Stat Botoşani. „Vom mai avea astfel de spectacole. De obicei, la concertul de Paști nu venea mai nimeni şi acum uitaţi câte lume am avut”, a spus Mihai Sârbu. Acesta a explicat că în încercarea de atragere a cât mai mulţi spectatori, instituţia îşi va schimba repertoriul, abordând şi genuri pe care până acum nu s-a pus accent. 15 lei a costat un bilet la spectacolul de ieri, de la Casa Sindicatelor. (S.B.) [[galerie-foto]] VEZI ŞI: FOTOREPORTAJ An Nou la Filarmonică - lume bună, hostess, prefect la lojă, fost director „chiulangiu”
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Florinel,ai probleme serioase daca asociezi nume ca Adrian Petrescu(prim oboist la filarmonica G Enescu)sau Fl Ionescu-Galati cu catastrofe gen guta sau salam , "mare diferenta nu era"!?. Persoane ca tine si-au permis sa critice si normal ca orice merit legat de aceasta institutie si de directorul acesteia nu-l recunoasteti.Aici tine un pic de educatie si de cultura fiecaruia.
Aveti un nou director,ce mai vreti? ..asta meritati,spectacol dupa spectacol pe scena,in presa, de fapt mult "CIRC".A dat bine spectacolul in saptamana mare , poate punea si ceva de NICOLAE GUTA sau FLORIN SALAM ca mare diferenta nu era.Cum se zice "pestele de la cap se impute" asa ca nu m-ar mira sa cantati si pe la casa lux.Ce ati fost odata si ce sunteti acum!!!!MARE PACAT!!!!!
"NECUNOSCATORULE", vezi-ti de treba ta. Domn 'Petrescu stie muzica cum nu stie toata Moldova la un loc. Dar tu nu ai de unde sti ca deh, esti necunoscator. :)Nu mai scrieti asa tampenii oameni buni, cum ca Domn'Petrescu nu stiu ce. Cine e bun mereu e in fata, cine e rau mereu va fi criticat. Lasati la o parte dusmaniiile si veniti la concertele Filarmonicii . Doar asa puteti critica. ;)
Felicitari pentru sustinerea concertului de pasti si abordarea unui repertoriu atipic!Cat priveste saptamana mare am vazut caci majoritatea filarmonicilor din tara sustin concerte in aceasta saptamana.MULTUMIM PENTRU CONCERTUL EXCEPTIONAL! UN PASTE FERICIT TUTUROR .
FELICITARI PENTRU FILARMONICA DE STAT BOTOSANI, PENTRU PRESTATIA DUMNEAVOASTRA. STIM CACI ORGANIZAREA UNUI SPECTACOL IMPLICA O COMPLEXITATE DE LUCRURI ( SINCRONIZARI INTRE ARTISTI, INVITATI, PROGRAM , ETC.-probabil acest fapt a constituit sustinerea concertului in aceasta saptamana) . SUNT EFORTURI FACUTE PENTRU NOI PUBLICUL SI CARE TREBUIE APRECIATE. FELICITARI SI SUCCES
D-le constantin RUSINE pentru expunerea malitioasa a propriei opinii IN SPATAMANA MARE . FELICITARI MANAGERULUI SI ORCHESTREI PENTRU ACEST CONCERT EXTRAORDINAR!!!!! DOI ARTISTI REMARCABILI, DE TALIE MONDIALA, PE CARE SPERAM SA-I MAI VEDEM LA BOTOSANI.
Adrian Petrescu e un mare artist si un om de o modestie exemplara,a concertat vara trecuta la Liveni si Dorohoi.Felicitari pentru aducerea sa la Botosani chiar daca momentul,Saptamana Mare,nu a fost tocmai bine ales.
da, stire de bun gust....te rog d-le Balascau, nu mai da stiri despre parasutele din BT. Vezi ca sunt fete frumoase si in alta parte......care mai fac si ceva bun ptr banii castigati si ne incanta si pe noi, publicul. Bravo! Felicitari Filarmonica BT
Deci: in Saptamana Mare,cand postul crestin ajunge la cote maxime prin rememorarea Patimilor lui Iisus,managerul filarmonicii organizeaza un concert "cum nu s-a mai vazut"!!!Bravos! Nu se putea organiza acest concert cu ocazia zilelor orasului? Si nimeni nu a sezizat acest lucru! Pacat!
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...