Reportaj
FOTOREPORTAJ „Fată Verde” – pensiunea cu cramă uriaşă ridicată la Botoşani de descendenţii paharnicului lui Ştefan cel Mare 
Lucrările la Pensiunea Ecologică „Fată verde”, din satul Şoldăneşti, o locaţie unică înBotoşani, se apropie de finalizare. Proprietarii au amenajat nouă dincele 19 camere, iar zece sunt la etapa de finisaj, toate având câte otemă, de la populară la aristrocrată. Modernizarea a durattimp de trei ani şi a presupus cheltuirea a 700.000 de lei.


Clădire ridicată de un boier care a studiat medicina la Paris

Dincolo de aceste date, povestea imobilului este una impresionantă. A fost ridicat în jur de 1.890 de boierul Constantin Bucşinescu, un doctor care a făcut facultatea de medicină la Paris. Avea peste 2.500 de hectare de teren, inclusiv pădure, în jur de 1.000 de viţei, întreaga avere fiind confiscată în mai multe etape după instaurarea comunismului în anii ’40. Ultimii botoşăneni care au locuit acolo înainte de naţionalizare au fost Natalia şi Gheorghe Boldescu, acesta din urmă nimeni altul decât cel din urmă prefect al judeţului înainte de preluarea Puterii şi în Botoşani de către comunişti.

16 ani de procese pentru câştigarea clădirii

Natalia Boldescu era sora bunicului lui Tudor Bucşinescu, astfel încât după revoluţie acesta a început demersurile pentru a intra în posesia conacului. A durat nici mai mult, nici mai puţin de 16 ani până la la câştigarea tuturor proceselor şi intrarea în proprietate a familiei. S-au făcut investigaţii prin arhive şi biblioteci care au scos la iveală aspecte incredibile.
„Stră-stră-stră bunicul meu a fost paharnic la curtea lui Ştefan cel Mare. Bucşinescu este un nume foarte vechi. Crama este mai veche decât conacul, a fost construită de italieni, boierul ţinea acolo vin fiindcă avea multă vie, dar şi brânză”, spune Tudor Bucşinescu.
Pentru a administra comoara arhitectonică acesta a creat Asociaţia Dr.Constantin Bucşinescu în cinstea celui care a ridicat impozanta clădire. Imobilul păstrează aerul vremurilor vechi de peste un secol, în jur de 270 metri pătraţi fiind păstraţi din cei 343 mp cât avea iniţial clădirea, iar ceea ce s-a construit pe lângă înglobează părţile vechiului imobil.

Pregătiri pentru baluri de caritate

ONG-ul constituit îşi doreşte să introducă Pensiunea Ecologică „Fată Verde” în circuitul turistic, dar şi filantropic al judeţului.
„Noi vrem să organizăm baluri de caritate pentru bătrâni şi mai multe acţiuni pentru dezvoltarea zonei rurale”, mai afirmă Tudor Bucşinescu.
Curtea este una imensă şi are de la pomi fructiferi la teren de sport. O veritabilă atracţie este reprezentată de crama de aproximativ 75 metri pătraţi, cu alveole dotate deja cu bănci şi mese.
Alături de camerele de la etaj, clădirea are o sală de conferinţe, iar la parter mai multe saloane. Se aşteaptă avizul de la Direcţia de Sănătate Publică şi clasificarea de la Autoritatea Naţională pentru Turism.
VEZI ŞI:
Sexy-revelion la Conacul Zăiceşti – VIDEO & GALERIE FOTO 
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
FOTOREPORTAJ Cum se chefuieşte la hotelul butic al lui Iftime: Se începe cu degustare de vin şi se termină cu… organismul care îşi cere drepturile
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite
Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.
TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.
REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO
Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.
EVENIMENTEpopeea juridică a satului retrocedat ilegal unui escroc şi recâştigat de ţăranii din Nadăş la Curtea SupremăEpopeea juridică a satului retrocedat ilegal unui escroc şi recâştigat de ţăranii din Nadăş la Curtea SupremăŢăranii care trăiesc din moşi-strămoşi în satul arădean Nadăş au fost la un pas de a fi evacuaţi din localitate în baza unui certificat de moştenitor falsificat în 2003 de un notar, certificat care a stat la baza retrocedării satului. După aproape 14 ani, Curtea Supremă a făcut dreptate şi a desfiinţat actul notarial şi i-a repus în drepturi pe localnici.
4 iulie 2017, 12:01
Paradisul evaziunii fiscale.Ia spune ducule cate chitante tai tu pe veac?
2 februarie 2017, 13:51
Nu era paharnic, era usernic...
2 februarie 2017, 13:49
pAHARNIC ? pAI eU aM aUZIT cA eRA vISTIERNIC , pOSTELNIC oRI pOLCOVNIC....
3 ianuarie 2017, 18:22
Unde sa te relaxezi ma Haurele???!!! Pai daca te relaxezi ramai fara portofel ,cat ai spune verde...
3 ianuarie 2017, 18:19
Bai gagiule de gagiu, mare gagiu esti tu ma Ducule. teai ajuns ma mancami-ai ...... de gagiu!!!!!
3 ianuarie 2017, 18:16
Probabil ca si azi se mai cumpara titlurile ...documentele de arhiva...Interesanta este arhitectura medievala moldoveneasca imbinata cu mult bun gust cu acel extraordinar curent de inceput de secol XXI in binecunoscutul stil "popas cucorani" cu piatra de pe vremea agatarsilor si tabla gen lindab verzulie , frumos decupata. totul contorsionat cu vreascuri si stuf din belsug . Aceasta locatie va face deliciul botosanenilor, obisnuti cu hrubele din centrul vechi si cu ciorba de burta la lighean din alta zona mirifica.
17 iunie 2014, 21:04
O LOCATIE SUPER !! Un loc in care chiar te poți relaxa. Comentariile răutăcioase chiar nu își au rostul
17 iunie 2014, 01:32
Arata oribil cladirea la exterior. Galbenul ala cacaniu...''smile''-ul trist afara...termopanele patetice...ferestrele mici si chinuite... S-a uitat macar Dorel la proiectul cladirii, sau a fost facut asa, care cum a nimerit a trantit o caramida?
15 iunie 2014, 13:26
Adevarul ca piesele de rezistenta sunt termopanele, aranjamentul floral cu tubul de beton si galeata de plastic, placajele aiurea cu piatra etc. Cine l-a ajutat (indrumat) ia luat banii de pomana. Parerea mea. Succes in afacere.
15 iunie 2014, 12:26
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde doriți să organizeze Primăria spectacole?
La Parcul Cornișa
În Centrul Vechi
În Piața Revoluției
La monumentul Răscoalei de la 1907 din parc
În altă parte
Declaraţia zilei
”Nu am avut probleme, nu au fost creșteri și nici nu s-au confirmat codurile astea la noi. Nu știu, în ultimul timp se dau coduri care nu se confirmă (...). Întrebați-i pe cei care le dau, dacă nu le dau și se întâmplă nu e î ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7199 lei
USD
Dolarul SUA
4.1541 lei
CHF
Francul elveţian
4.2531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2701 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8580 lei
XAU
Gramul de aur
187.9152 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2281 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4593 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9032 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1585 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6323 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.