Reportaj
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO

Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.

Când ”arată ca după bombardament” nu mai e nici figură de stil, nici exagerare


Chiar lângă primar oprește un șofer din alt județ și îl întreabă: ”unde este Primăria?”. ”Asta încă nu-i nimic”, ne povestește amuzat primarul. ”A venit odată un om în sat și când a văzut cum arată drumul m-a întrebat: da’ primarul vostru a murit? Că la ce drum aveți... Nu știa că eu sunt primarul”.


Petru Toma este la al patrulea mandat consecutiv și de atunci tot așteaptă să își facă milă cineva și de oamenii din sudul județului și să repare calamitatea DJ 297 Blândești – Sulița – Lunca – Todireni.


”Arată ca după bombardament” nu mai este de ani bună nici figură de stil și nici vreo exagerare.


Ne-am pornit de la Botoșani pe la 9:00 și am ajuns la Todireni după ora 10:00, deși nu sunt decât vreo 45 de kilometri... de gropi în mare parte, ce-i drept.


Astfel că e recomandabil să nu mănânci înainte de a pleca la drum că altfel te apucă vărsăturile pe ”șosea”.


Fiind drum de rang județean, Primăria Todireni, asemeni celorlalte de pe traseul celebrului DJ 297, nu a putut interveni nici din fonduri proprii și nici să conceapă vreun proiect fiindcă nu ai voie să cheltuiești bani pe drumuri care nu îți aparțin.


Așa că au trebuit să aștepte ca proprietarul și administratorul șoselei, Consiliul Județean, respectiv Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), să îl repare.

 

Petru Toma primar todireni

 

În 2017 s-a semnat contractul de finanțare


În 2017 o puzderie de oficialități s-au îngrămădit la Palatul Administrativ când s-a semnat contractul de finanțare pentru așa-numitul ”drum strategic”. Acum să nu vă imaginați că denumirea asta pompoasă presupune un aspect de drum expres, de autostradă, că va avea benzinării, toalete sau eventual o fundație pe care să treacă tancurile. De-ar avea el asfalt nespart...


În ziua de 24 noiembrie a acelui an, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu și ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, au iscălit toate actele împreună cu șeful CJ.


De atunci, CJ-ul s-a tot muncit să găsească niște firme să îl facă până ce s-au scumpit prețurile și banii nu mai ajungeau. Valoarea a crescut de la 73 milioane de euro până la vreo 95 de milioane, diferența fiind în mare acoperită de CJ. Într-un final, s-a licitat pe loturi, s-au adjudecat toate trei, numai că unul încă se află în procedura de contestație. Inutil să vă mai spunem că nu este cineva răspunzător pentru tot acest decalaj.

 

În 2021 avem ceremonii, dar cică încep și lucrările


Lucrările nu au început, dar ceremoniile continuă.


Anul trecut, în vinerea dinaintea alegerilor, președintele CJ, Doina Federovici, anunța atribuirea loturilor într-o conferință extraordinară.


Pe 23 aprilie, la CJ s-au semnat contractele pe două loturi din trei.


Iar pe 12 mai o pleiadă de șefi de la CJ, DJDP, primari, constructori, proiectanți, echipa de implementare, au creat o coloană (semi)oficială pentru predarea amplasamentului constructorilor, ultima fază birocratică dinaintea începerii efective a lucrărilor.


S-au oprit pe la jumătatea drumului pentru a admira găurile, după care s-au deplasat la căminul cultural abia renovat din centrul Todireniului. A costat vreo 800.000 de lei și deocamdată este o construcție frumoasă și atât pentru că, dată fiind situația sanitară, nu poate găzdui vreo acțiune de anvergură.


”Dacă nu se poate, facem noi”, glumește primarul, care a găsit un mod de a-l întrebuința: organizează aici ceremonia de predare a amplasamentului.

 

Cu asfaltul e mai greu


Sigur că nu era nevoie de cine știe ce festivitate pentru asta, este o chestiune tehnică după cum o spune chiar Doina Federovici, care de altfel nici nu are de semnat vreun act. Numai că regulile administrative sunt unele, iar cele politice sunt altele.

Și dacă pe vremea lui Costică Macaleți, când drumarii protestau președintele pleca la hram și-l lăsa pe vicele Dorin Birta să descarce sacul cu promisiuni și explicații, în ”domnia” Doinei Federovici se practică un soi de hiperbolizare. Sau mai bine spus se creează un eveniment din orice se poate, de la igienizarea unor apartamente pentru copiii instituționalizați la a n-șpea festivitate care privește drumul strategic. Adică de ceremonii și chestii dintr-astea nu ducem lipsă, cu asfaltul e mai greu.

 

caruta camin cultural

 

”Din secunda doi, domnii constructori (...) sunt pregătiți din toate punctele de vedere să facă o lucrare bună”


Cordonul de oficialități intră în căminul cultural, primarii de pe traseul drumului strategic pășesc și ei unul după altul. Inclusiv cel de la Șipote – Iași, cu care ar urma să facă o conexiune și ”strategicul de Botoșani”.


Mai întâi ia cuvântul șefa CJ, care cataloghează drept ”moment extrem de important și de așteptat pentru noi toți” ce se întâmplă la căminul cultural de la Todireni.  


”În acest moment am intrat cu toții în line dreaptă. Cele două loturi, lotul nr.3, care are 30 de km, adică cel pe care ne aflăm în acest moment și celălalt lot, nr.1, care are 26 de km, predăm amplasamentele și din secunda doi, domnii constructori, așa cum ne-au garantat și la semnarea contractelor de execuție lucrări, sunt pregătiți din toate punctele de vedere să facă o lucrare bună, de calitate, o lucrare care să reprezinte cartea de vizită și pentru dumnealor și pentru noi, pentru că acest proiect major și generos pentru județul Botoșani va ridica gradul de dezvoltare al zonei de sud a județului nostru”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.


„Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 2: Botoșani – Iași” este denumirea oficială a proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și cofinanțat și de Consiliul Județean cu vreo 20 de milioane de euro.

 

doina federovici drum strategic


Și, bineînțeles că de la acțiunea din 12 mai nu lipsește parfumul electoral, că doar și drumurile astea tot cu oameni politici se fac, pentru alți oameni, care votează. Sau nu. Ca de la om la om...


”Deviza a noastră, a tuturor, pe care o avem, este clară: oamenii sunt pe primul loc pentru că ei ne-au dat un sprijin, ne-au votat să reprezentăm județul”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.


2 ani


este perioada de execuție

 

”Ne aflăm într-un moment istoric”


Șefa CJ invită participanții să ia cuvântul și primul a făcut-o vicepreședintele Dorin Birta, care s-a mai ocupat vreo trei ani de acest drum și în timpul președinției lui Costică Macaleți.


”Ne aflăm într-un moment istoric pentru această zonă. Împreună cu această echipă sunt unul dintre cei care am parcurs pașii anevoioși până în cest moment. Cunoașteți și dvs. toate impedimentele cu care ne-am confruntat pe parcursul implementării acestui proiect. În sfârșit, sunt fericit că s-a ajuns aici. Mă bucur și pentru autoritățile locale, care în sfârșit vor avea o infrastructură europeană”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


Și urmează primarii. Profesor de fizică, având încă ore la catedră, Petru Toma de la Todireni cere constructorului să „îndulcească” un pic gropile până la investiția propriu-zisă. Asta după ce vicele Birta îl rugase, ”pe cât posibil, să folosiți forța de muncă din județul Botoșani”. Și constructorul, reprezentat de Alexandru Airinei, șeful de șantier de la SC Frasinul SRL, nu se dă în lături: ”cu siguranță vom interveni la partea carosabilă, să fie mai ușor de rulat, să putem circula în condiții normale și vom face o treabă bună”.

 

În spatele unei primărițe cu drum plin de gropi stă un bărbat înjurat


Hazul de necaz al primarului de Todireni continuă cu al omologului de la Răuseni. Care e de fapt o... ”omoloagă”. Maria Jijie povestește cum bărbatul său a fost luat la rost de unul cu mașină ”de Iași, de Bacău” (bănuim că în față avea număr de Iași, iar în spate de Bacău. Sau invers.) din cauza drumului, suduind primarul, adică primărița, fără să știe că era vorba tocmai de soția sa.


”N-o să fie o gură de oxigen, o să fie oxigenul necesar pentru partea de sud a județului”, caracterizează Maria Jijie ”drumul strategic”.


Ciudate vremuri am mai ajuns, să vorbești despre oxigen din spatele unei măști...

 

maria jijie primar rauseni

 

”Stop cadru” fără vice


Totul se termină cu o poză de grup pe scările căminului cultural, la care primarii sunt invitați mai în față de șefa CJ. Din ”stop cadru” lipsește vicepreședintele Bogdan Dăscălescu. Oricum el lipsește din aproape pozele aferente comunicatelor trimise de CJ. Noutatea de ieri este că a lipsit și de pe lista celor care au luat cuvântul, când de altfel și-a găsit loc pe undeva, spre colțul mesei. CJ-ul are doi vicepreședinți, numai că unul e mai... vice decât celălalt.

 

În fine, să avem noi drum strategic, că șefi pe la Județ s-or găsi.

 

festivitate drum strategic

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Oficialitățile botoșănene și-au rupt mașinile pe cel mai dezastruos drum al județului: De 50 de ani nu a fost o asemenea situație VIDEO
ACUM: Un nou protest pentru drumul strategic: Răbdarea noastră a luat sfârșit! VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
Mda observ și eu cum unii precum oile pe caldura s-au îngrămădit la poze, Vicele Dăscălescu un om cu bun simt și-a văzut de treaba.
13 mai 2021, 12:07
Ofilita asta nu se mai satura de poze.La altceva nici nu o duce mintea..
13 mai 2021, 08:14
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.