FOTOREPORTAJ Cum se chefuieşte la hotelul butic al lui Iftime: Se începe cu degustarede vin şi se termină cu… organismul care îşi cere drepturile
El Quatro Boutique, hotelul construit de compania Elsaco la Voroneţ, agăzduit vineri seară un eveniment cu tentă… viticolă. Vinarte, ocompanie producătoare de vinuri, cu sediul central în Bucureşti, aorganizat o degustare de vinuri cu participarea a aproximativ 50 depersoane.
Veniţi din Gura Humorului, dar şi din alte oraşe şi judeţe din Moldova, oamenii au fost iniţiaţi în consumul… ştiinţific de vin. Au aflat tot felul de lucruri, de la diferenţa dintre aromă şi buchet şi până la faptul că „tămâioasa românească” nu este neapărat românească, bulgarii şi sârbii având acelaşi soi de vin pe care îl consideră la rândul lor tot un produs naţional. „Trebuie să ştiţi că, în general, majoritatea soiurilor au pulpa la fel, deci dacă dăm jos pieliţa, în afară de strugurii tinctoriali, cum îi numim noi, cei din domeniu, au pulpa la fel, o culoare gălbuie”, le-a spus celor prezenţi Alexandru Ambruş, cavaler al vinului, adică membru al Asociaţiei Cavalerii Vinului cu sediul central în Austria. Pentru un consum conştient de vin invitaţii au fost puşi să ceară din meniu ce doresc să mănânce, după care li s-au recomandat tipurile de vin în funcţie de felul ales.
Mai exact, s-au făcut asocieri gastronomice, de exemplu sauvignon blanc este recomandat a se servi la preparate din carne albă, fructe de mare, brânzeturi lejere, în timp ce roze la somon, ton roşu, crustacee mari şi mezeluri proaspete. „Sigur că vinul este şi o afacere, dar dincolo de asta noi dorim ca oamenii, atunci când merg la un restaurant să ştie ce vin să ceară în funcţie de meniul ales şi nu să accepte orice doresc chelnerii să le dea”, a explicat acţiunea Alexandru Ambruş. S-au oferit cinci tipuri de vin şi odată cu avansarea în degustare atmosfera s-a tot încins. De la muzică uşoară şi tango s-a ajuns la sârbă şi o horă pe celebra „Bate cucu'n Bucovina”. De altfel, încă de pe la debutul degustării, amintitul cavaler al vinului, i-a avertizat mai în glumă, mai în serios pe cei prezenţi că… „O să simţiţi cum organismul îşi cere drepturile”. [[galerie-foto]] VEZI ŞI: Milionarul din Botoşani care şi-a făcut pensiune de 2,2 milioane euro din sediul firmei – GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți.
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje.
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
Cam tristi oamenii. Zici ca au fost adusi ca la vot, fortat... nu au pe mese decat pahare. Atmosfera trista, explicata doar prin zgarcenia patronilor de la renumitele locatii Zaicesti, Cai de vis si buticul
Sunt uluit ca tocmai la Sulita s-a patentat tzurkikul. Aceasta este o lovitura precisa, zvacnita, bine tintita ce intereseaza gatlejul adversarului, in oricare dintre parti.Florica, acest adevarat ninjalau burduhos, ne expune intr-un videoclip scurt si plin de pixeli, tasnirea ki-ului interior in fulgerul detinut in mana stanga, folosita uneori si la alte indeletniciri manuale. De retinut ca tzurkikul mobilizeaza spaimele interioare, frustrarile, cultul personalitatii si se concentreaza intr-un singur punct, focalizand o scanteie intelectuala minuscula. Am mai vazut ceva asemanator la televizor, dar nu se compara ca acolo era o maimuta cu fundul rosu si lovise cu mana dreapta.
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...