Reportaj
BLITZ REPORTAJ Explozie de bucurie în buricul târgului cu stranieri întorși de la schimbatul pamperșilor la italieni  
Botoșănenii plecați în străinătate revin acasă. Cei mai mulți, caremuncesc mai ales în Italia, revin printre cei dragi pe timpul verii, înconcediu, alții așteaptă toamna pentru a-și ajuta rudele de pe la țarăsau chiar părinții, la muncile câmpului.


Autocarele venite din Italia au adus lacrimi de fericire

Centrul orașului s-a animat în dimineața zilei de miercuri, 1 octombrie 2014 de chiote de bucurie și lacrimi de fericire. Două autocare pline cu botoșăneni au venit tocmai din Italia, pentru a-i aduce acasă. Printre tot felul de bagaje mici sau voluminoase, fiecare își strângea în brațe persoana dragă, pe care nu a mai văzut-o de ani de zile poate.
Așa s-a întâmplat și în familia Soniei Filip, a cărei membri tot pleacă în Peninsulă pentru a-și face un rost. Doamna, care este și bunică, nu și-a revăzut nepoții de doi ani. Fata ei muncește la italieni de cinci ani de zile și în sfârșit s-a întors acasă definitiv. Să-și crească copiii printre ai săi.

Cinci ani în Italia, departe de casă

De doi ani nu mi-am văzut nepoții și-i văd azi. Acum s-au întors acasă… e greu printre străini, fata mea a fost plecată și acum s-a întors și nu mai pleacă deloc. Au stat în Italia cinci ani, este foarte greu, când ești departe de casă te apucă jalea”, povestea cu glasul înecat de emoție, Sonia Filip.
Bucuria va ține doar câteva zile întrucât vineri va fi rândul ei să se urce într-un autocar pentru a călători câteva zile, fără întrerupere, spre Italia. Îngrijește o bătrână italiancă pentru că, spune ea, în România nu o mai angajează nimeni.

Vineri, zi de melancolie pentru botoșănenii care pleacă din țară

Vineri plec și eu la muncă, acasă nu găsesc de muncă, acum e și vârsta, mai trebuie și de strâns bani, aici de unde găsești? În Italia muncesc la o bătrână”, a spus femeia din Botoșani. Imediat nerăbdătoare și-a luat din nou nepotul în brațe pentru a se bucura de el după o pauză de doi ani de zile. I-a adus și o mascotă mare, ca să marcheze întâlnirea nepoțel – bunică. Și dacă ziua de miercuri a fost cea în care a predominat bucuria, vineri, această stare va fi înlocuită cu cea de tristețe pentru că, atunci zeci și zeci de botoșăneni pleacă să muncească în țara altora.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Au ”fugit” de criza economică din Italia și au dat peste sărăcia lucie din…Botoșani – AFLĂ povestea unor botoșăneni
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Loading...
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
nu dau 2 bani vechi pe cei care spala la dos babaciunile senile, apoi vin si se dau ciumegi aici...respect oamenii cu atitudine, creier si caracter, care au reusit in propria lor tara, nefiind slugi prin Europa.
15 octombrie 2014, 19:21
DACA nu am avea in fruntea tarii o sleahta de golani ,de hoti si de ratati,care au facut din munca o rusine,iar din hotie \"titlu de noblete\',poate am avea mai multa grija de fii si parintii nostri,si nu ar trebui sa hranim bandele hraparete de la conducerea acestui stat...Indrazniti sa criticati !>Cu cati bani ti-ai cumpatat postul in care iti pui pe tapet incompetenta?..Cand schimba o romanca un pampers ,o face bine si,este retribuita,iar cu acei bani intretine o familie furata si batjocurita zi de zi de reprezentatul statului mafiot numit Romania
6 octombrie 2014, 20:46
DACA nu am avea in fruntea tarii o sleahta de golani ,de hoti si de ratati,care au facut din munca o rusine,iar din hotie \"titlu de noblete\',poate am avea mai multa grija de fii si parintii nostri,si nu ar trebui sa hranim bandele hraparete de la conducerea acestui stat...Indrazniti sa criticati !>Cu cati bani ti-ai cumpatat postul in care iti pui pe tapet incompetenta?..Cand schimba o romanca un pampers ,o face bine si,este retribuita,iar cu acei bani intretine o familie furata si batjocurita zi de zi de reprezentatul statului mafiot numit Romania
6 octombrie 2014, 20:46
Ma straniere care ai scris comentariul...suntem satui de voi care umblati in slapi de guma si cu calcaiele negre si crapate!!! Oamenii muncesc cinstit! Tu razi de ei si o mie de tine! Dar oare ce parere au de tine cei din ardeal sau chiar Bucuresti!? Nu stiu, dar ....
6 octombrie 2014, 18:43
Eu cred ca voi sunteti de rasul tuturor!!!(jurnalistii).. Nu v-ati saturat de mici zi ciorba de burta? Mai bine ganditi-va la voi ca muriti de foame cu 800 lei pe luna..Oricum rade toata tara de voi(botosani)!!!
4 octombrie 2014, 15:50
De ăştia ca weh e plină românia, ăştia au băgat tara în rahat şi tot ei sar în sus cât de deştepţi şi folositori sunt, se vede la tot pasul capacitatea voastră intelectuală, e destul să ieşi din casă. Toţi cacamuniştii ordinari marca weh care au furat de-au spart, au ocupat posturi de conducere deşi sunt proşti de put împinşi din spate de tot felul de unchi, mătuşi, naşi şi alte baragladine şi care dormitează prin birouri luxoase şi inventează tot felul de taxe şi impozite pentru aşi rotunji bucile, îi doare undeva că fură casa sau bunurile unor semeni de-ai lor, ei ştiu una şi bună să adune cu toate patru labele pe care le posedă pentru traiul lor de paraziţi.
3 octombrie 2014, 08:49
weh, fatuca tatei, te simti frustrata ca nu ai fost acceptata de Capatos, la casting? Nu mai plange, fatuca tatei, te poti apuca de chat. Se plateste bine si ti se potriveste, din cate imi dau eu seama.
2 octombrie 2014, 19:58
... partea cea mai proasta este ca tu chiar cu zona "unde nu bate Soarele", judeci oamenii, dar nu gandesti. Nu ai cum, de aceea vomiti mesaje prin care iti etalezi propria frustrare si neputinta de a-ti depasi conditia: de toapa rautacioasa si invidioasa, o parvenita, o profitoare de imprejurari. La batranete te va linge cainii si iti vei aminti de tampeniile scoase pe gura, dar izvorate "de unde nu bate soarele". weh, puti a ticalosie, virusezi sistemele, la naiba!!!!!!!!
2 octombrie 2014, 19:24
Titlul articolului este jenant pentru un jurnalist care se respecta.va rog sa il concediat.va face de rusine.
2 octombrie 2014, 18:36
Toti ratatii merg in Italia sa stearga babele unde nu bate soarele, apoi isi striga frustrarea...macar de-ar sti sa scrie...de aia n-au un rost in tara lor, ca-s analfabeti...succes la scutece!
2 octombrie 2014, 18:10
Nu stiu cat a vrut sa fie de rautacioasa tovarasa ziarista sau mai mult sa expuna un crunt adevar, poate printr-un titlu putin necalculat la nivelul unor cititori!Nu stiu cat a vrut sa fie nesimtita si sa jigneasa cat mai mult eu cred ca a vrut sa traga un semnal de alarma!Cel putin asa vreau sa cred ca a sunat "treziti-va fratilor", revolutie la noi nu sclavie la altii!!....desi e greu sa faci revolutie cu oameni care sunt foarte justitiari si dornici de schimbare doar din fata pc-ului, respectiv tv-ului......va astept in fata primarii vreo 5000 de oameni sa scandam ce nu ne convine!.....La festivaluri se aduna mai multi....de ce ne strigam oful doar din pat?????????????????
2 octombrie 2014, 15:41
Mama ziaristei care a scris acest articol, CHIAR este plecata in Italia la schimbatul pampersilor italienilor și CHIAR este umilita de straini in conditiile in care in propria tara si în orasul in care s-a nascut nu isi gaseste un loc de munca decent. asa ca poate respectiva care scrie execrabil, chiar scrie in cunostinta de cauza
2 octombrie 2014, 15:22
Nu stiu ce sa mai cred ..... titlul asta cu schimbatul pampersilor mi se pare cel putin abject. Si asta fara a face parte dintre cei care de nevoie au plecat pe unde a intarcat mutu iapa pentru a castiga un ban CINSTIT. Nu te-ai gandit onorabila 'ziarista' ca printre cei care sunt asteptati putea fi mama sau tatal tau sau poate peste cativa ani poate fi copilul tau ?? Mult succes in continuare , daca s-a dorit a fi un titlu care sa aduca audienta si comentarii . In rest ..... execrabil
2 octombrie 2014, 15:07
Guvernul Romaniei imprumuta bani, la greu, pentru pensii si salarii. NU bugetarii le asigura pensia, pensionarilor. Asta e poveste. Cititi, online, articolul "Victor Ponta: Romania s-a imprumutat ieri cu o dobanda de 3,70% pe 10 ani. Avem bani de pensii si salarii pana la sfarsitul anului" (16 aprilie 2014). Intreg sistemul romanesc de conducere e de rahat ( nu turcesc!). Asa-i cand ne conduc masonii si impostorii. Am vrut si eu sa-mi deschid o firma si am avut n-spe mii de piedici. Te jupoaie statul roman, ca la carte. Roman adevarat sunt si eu, dar nu fraierul statului roman. Auzi, sa platesc contributii, sa uzureasca ei. Mars, ma, d-aci... Dupa ce am stat 1h30min in fata usii la medicul de familie, am fost tratat cu multa nesimtire si indiferenta...pana a aflat ce sunt. I-am spus ca, inainte de toate, am calitatea de OM. Dar acest lucru nu conteaza in Romania. In strainatate platesc asigurarile de sanatate si am fost operat, de doua ori, fara sa mai scot un ban din buzunar. In Romania asta era doar un vis. Nu e usor sa pleci printre straini, dar se merita. Si nu poate oricine sa plece, desi isi doreste. De aceea mornaie negativ la adresa celor care pleaca. Am aratat acest articol sefilor mei si s-au indignat. Strainul te apreciaza, dar conationalul, nu. Ca intelectual adevarat, dar mai ales ca OM.
2 octombrie 2014, 09:51
Daca in tara asta se mai platesc inca pensii se datoreaza oamenilor din Romania care muncesc in Romania si contribuie la stat, ca voi nu contribuiti cu nimic la bugetul de stat. Daca ar pleca toti in strainatate, parintii vostri de unde si-ar mai primi pensia? Asa mica-mare cum este ea
2 octombrie 2014, 08:47
Voi astia care mergeti in strainatate si va spargeti in figuri in luna august cand veniti acasa cu masini inchiriate cred ca sunteti toti directori pe acolo, manageri, presedinti etc. Aveti fiecare cate 3-4 facultati, mastere si doctorate si astia v-au jignit frate
2 octombrie 2014, 08:44
Ziarista ...........lu peste.
2 octombrie 2014, 08:24
IDIOT TITLU ! Nici o munca cinstita nu este rusinoasa. Ce este mai cinstit? Sa ai grija de un om neputincios sau sa-ti cumperi o diploma de la Spiru Haret (deh, studii la distanta) si sa conduci un judet? Sau sa ocupi functii de conducere in posturi cheie? Sa conduca Spitalul Judetean un parvenit politic... Ce a facut el la Nova Apaserv pentru un salariu de 6000 de lei? Ce?!? Cum a ajuns primar un individ cu nota 1 la bac (imi place ca a facut contestatie) ? Romania este in bratele unor corupti si incompetenti, dezinteresati de soarta populatiei. De aceea bietii romani alearga in toate colturile lumii. Dar pot sta cu capul sus ca isi castiga cinstit existenta. Sunt vertebrati... nu nevertebrati parveniti, impostori; mananca painea celor cu adevarat pregatiti. Cunosc si eu cateva persoane care... schimba pampers. Le admir si le apreciez munca, romani adevarati. V-as chema o data, dragi jurnalisti, sa faceti un reportaj cu ei. Veti descoperi o realitate care... doare. Problema este urmatoarea: nu stiu daca veti mai dori sa va mai intoarceti in Romania. Rusine pentru titlu! Inca o data.
2 octombrie 2014, 07:48
"schimbatul pamperșilor la italieni" Titlu de romanii imputiti ! Toata lumea incearca sa isi creasca copilu sa-l duca la scoala sa-i faca un viitor pentru ca voi statu roman nu sunteti in stare sa faceti nimic , trebuie s merem in strainatate sa lucram sa aducem o paine acasa . Noi lucram , voi furati ! Sa va fie rusine HOTIILOR .
2 octombrie 2014, 07:04
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este ieșirea mea oficială din zona de confort. Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu, prea mănânc când îmi e foame, gata, e nevoie de o provocare :)) Sincer, abia aștept sa ajung, abia aștept sa îl distrug ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
20 mai 2022
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.4 o C
Dorohoi
14.5 o C
Bucecea
14.4 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.