Reportaj
Bărbatul care-a învins moartea: O fată și-a dat duhul pentru ca el să trăiască – FOTOGALERIE&VIDEO

La o casă din satul Corni. Ploaia cade mărunt, o femeie mărunțică, cu părul adunat într-un batic, și alta cu un toc mai înaltă, stau de povești la poartă. Virginia, cea micuță, se retrage fâșneață în curte și merge repede în bucătărie să pună de-o cafea. Începe să plouă și mai tare și Gheorghe, soțul ei, trebuie să se întoarcă cu oile. De cinci ani fuge de vreme rea ca șoarecele de pisică. Medicii i-au spus pe-atunci că inima nouă care îi bate în piept este specială și trebuie să se ferească de orice boală sau virus.

Cinci zile cu inima ruptă

Gheorghe Iureț avea 39 de ani în 2010. Se afla mai mult plecat de-acasă, nu foarte departe de soția și cei doi fii ai săi. Firma la care lucra avea sediul în Vatra Dornei, dar câștiga bine și nu se plângea de muncă niciodată; era tânăr, cu dragoste de familie și putere de muncă. Își aduce aminte ca și cum ar fi fost ieri, de dimineața aceea de duminică în care s-a trezit istovit și cu stare de rău. A crezut că a luat te miri de pe unde gripa porcină, era atunci în floare. Gheorghe suferise de fapt un infarct și nu a știut.

„Atunci era cu gripa porcină și am crezut că am agățat-o. Am început să iau antibiotice, nu m-am dus nicăieri. Am lucrat cinci zile cu infarctul, s-a dus mușchiul. Aveam o durere extraordinară în piept, dar nu știam ce se întâmplă. De unde să știu, dacă nu mă știam cu dureri de nici un fel?”, se întreabă și acum Gheorghe. A fost un om sănătos de când se știe.

A trăit mereu la țară, a sărit primul când era vorba de lucrat pământul, a mers cu oile pe câmp și-a numărat stelele de știe acum locul fiecăreia în pânza neagră a cerului de noapte. Nu a răcit niciodată de când era copil și o boală serioasă nu s-a ținut niciodată de el. Mare i-a fost mirarea când, ajuns la Institutul Inimii din Târgu Mureș, medicii i-au spus: „îmi pare rău, dar șansele sunt minime, cinci la sută. Dar având în vedere că sunteți tânăr, încercăm”. A sperat și așteptat operația cu fervoare, voia să fie omul care-a fost dintotdeauna. În scurt timp însă, avea să afle că niciodată nu va mai fi „el”.

Speranța moare ultima

L-au programat de ziua femeii, pe 8 martie. „Eram bucuros, că în sfârșit se rezolvă, și atunci mi-au spus că șansele au scăzut la doi la sută. S-a dus mușchiul. Singura posibilitate, transplantul. Îți dai seama cum te simți atunci. Aveam 39 de ani. În momentul în care mi-a zis, am căzut”, povestește cu greu bărbatul. Își freamătă mâinile fără încetare. De cafeaua de pe masă nici nu s-a atins. Nici acum nu își explică cum s-a întâmplat totul atât de brusc. Astăzi era sănătos, lucra cât pentru zece, a doua zi avea nevoie de transplant de inimă.

Dar Gheorghe nu mai caută răspunsuri. A avut speranță până la sfârșit, a intrat pe lista de transplanturi, dar în așteptarea inimii noi, viața lui era o continuă agonie. Mergea greu, când urca scările, chiar își lua inima în dinți: mergea cu nitroglicerină sub limbă, inima pompa cu o putere de doar 15%. Nu mai avea șanse.
„Dar am avut credință. M-am rugat mult. Totul e să crezi, te agăți de orice speranță”, spune el.

Virginia stă în ușă, cu mâinile încrucișate la piept și ascultă povestea soțului ei de parcă ar fi pentru prima dată. Deși o știe atât de bine. „Când am mers la preot și i-a deschis cartea, i-a spus că la zi mare va primi o veste bună și chiar pe 8 septembrie, de Sfânta Maria, a primit vestea de la Tg. Mureș. Aveau o inimă pentru el”, își amintește soția lui. Își privește cu dragoste partenerul de viață. Gheorghe e încă tânăr la suflet, dar trupul i-a îmbătrânit încet. Are părul cărunt și-n jurul ochilor, câteva fire de riduri răsfirate ca o pânză de păianjen.

Inimă de fată

Mureșenii vorbeau întruna în perioada aceea despre un accident grav de circulație. O fată de 28 ani era prinsă între fiarele unei mașini, iar medicii nu-i mai dădeau nicio șansă. Fata se afla în moarte cerebrală și doar aparatele o mai țineau în viață. Părinții tinerei au avut atunci prima discuție cu medicii despre posibilitatea ca fata lor să își doneze inima unui bărbat cu zece ani mai în vârstă ca ea, cu soție și doi copii acasă. Părinții au spus „da”, și de-atunci, au început emoțiile cele mai mari pentru Gheorghe. Avea să primească o inimă nouă.

Pe atunci Alexandru și Iulian, cei doi băieți ai lui, erau mărișori. Cel mare începea clasa a X-a, cel mic era la generală. Virginia își amintește bine momentul în care i-au scos inima din piept soțului ei. Alex a sunat-o de acasă și i-a spus: „mami, simt ceva, o moleșeală, o durere în piept”. Băiatul nu știa că tatăl său stă cu pieptul deschis pe masa de operații.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:34623:Inimioara unei fetițe din Botoșani a fost salvată la o clinică din Germania ]]

Cu o tăietură de 25 de centimetri care îi străbate pieptul, la o săptămână de la transplant, Gheorghe se ridica singur din pat și se bărbierea. În salon cu el mai era un bărbat care stătea în pat de o lună cu o inimă nouă. „Când a văzut că eu la șapte zile, mergeam cu trolerul prin cameră, mi-a spus că nu-s întreg la cap, că ăia mi-au pus ceva”, povestește Gheorghe râzând. Tot din perioada de recuperare își amintește de doi tineri care au avut transplant de cord cam în aceeași perioadă. S-au cunoscut acolo, s-au îndrăgostit și acum două veri au făcut nuntă. Colegul lui de salon, însă, s-a stins la scurt timp după. El crede că dacă avea mai multă grijă de el, reușea să scape.

Viața la țară

„Dar el imediat după ce-a ieșit din spital, a ieșit la terasă și a mâncat mici. Ți-e interzis să faci asta, trebuie să mergi cu mască pe gură, să ai grijă mare, să fii izolat de restul lumii. Imunitatea e mult mai scăzută. Și acum, nu e lună de iarnă în care să nu răcesc”, spune Gheorghe. El crede că viața la țară i-a fost vesta de salvare. Că a trăit înconjurat de natură, a mâncat sănătos și nu a mai pus gura nici măcar pe-un pahar de vin de cinci ani încoace. De la operație, și-a cumpărat oi, două vaci, cal. Își crește gospodăria, în timp ce băieții lui cresc odată cu ea. Alexandru a plecat în străinătate, Iulian e la Seminarul Teologic din Botoșani.

Viața lui e normală acum. Se tot gândește la fata care a murit pentru ca el să trăiască și este zilnic recunoscător. Nu a luat nicio parte din amintirile ei, așa cum se spune, dar, într-un fel, fata îi alimentează viața, și nu e zi în care să nu îi mulțumească. La început a vrut tare mult să-i cunoască pe părinții celei care i-a donat inima, dar ei s-au retras încet, să-și plângă pierderea, și el n-a mai insistat.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:40597:Un medic din Botoșani a realizat în premieră națională primul transplant de rinichi și pancreas ]]

Pentru Gheorghe, inima nouă a însemnat o viață nouă, dar el a rămas același om. „Se spune că organele ar avea memoria lor. Dacă eu am inimă de fată, aș putea să spun nu știu ce, dar nu e nimic. Eu chiar nu am avut nicio schimbare. Atunci, imediat după operație, dar probabil de la luminile din salon, îmi apărea SMURD-ul și mă trezeam. De vreo trei ori s-a întâmplat; așa a fost probabil atunci, după accident, cât era ea conștientă”, își amintește capul familiei. Și acum i se face pielea găină când se întoarce în trecut. Se întreba dacă va avea coșmarul acela pentru tot restul vieții. Dar s-a oprit. Întreg coșmarul s-a oprit: infarctul, durerile de după, lupta pentru viață, transplantul, inima nouă. Acum Gheorghe Iureț trăiește.

 

 

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:39773:Un botoșănean în moarte clinică salvează vieți la Iași ]]

[[galerie-foto]]

Urmărește-ne și pe Google News

Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.