Reportaj
Bărbatul care-a învins moartea: O fată și-a dat duhul pentru ca el să trăiască – FOTOGALERIE&VIDEO

La o casă din satul Corni. Ploaia cade mărunt, o femeie mărunțică, cu părul adunat într-un batic, și alta cu un toc mai înaltă, stau de povești la poartă. Virginia, cea micuță, se retrage fâșneață în curte și merge repede în bucătărie să pună de-o cafea. Începe să plouă și mai tare și Gheorghe, soțul ei, trebuie să se întoarcă cu oile. De cinci ani fuge de vreme rea ca șoarecele de pisică. Medicii i-au spus pe-atunci că inima nouă care îi bate în piept este specială și trebuie să se ferească de orice boală sau virus.

Cinci zile cu inima ruptă

Gheorghe Iureț avea 39 de ani în 2010. Se afla mai mult plecat de-acasă, nu foarte departe de soția și cei doi fii ai săi. Firma la care lucra avea sediul în Vatra Dornei, dar câștiga bine și nu se plângea de muncă niciodată; era tânăr, cu dragoste de familie și putere de muncă. Își aduce aminte ca și cum ar fi fost ieri, de dimineața aceea de duminică în care s-a trezit istovit și cu stare de rău. A crezut că a luat te miri de pe unde gripa porcină, era atunci în floare. Gheorghe suferise de fapt un infarct și nu a știut.

„Atunci era cu gripa porcină și am crezut că am agățat-o. Am început să iau antibiotice, nu m-am dus nicăieri. Am lucrat cinci zile cu infarctul, s-a dus mușchiul. Aveam o durere extraordinară în piept, dar nu știam ce se întâmplă. De unde să știu, dacă nu mă știam cu dureri de nici un fel?”, se întreabă și acum Gheorghe. A fost un om sănătos de când se știe.

A trăit mereu la țară, a sărit primul când era vorba de lucrat pământul, a mers cu oile pe câmp și-a numărat stelele de știe acum locul fiecăreia în pânza neagră a cerului de noapte. Nu a răcit niciodată de când era copil și o boală serioasă nu s-a ținut niciodată de el. Mare i-a fost mirarea când, ajuns la Institutul Inimii din Târgu Mureș, medicii i-au spus: „îmi pare rău, dar șansele sunt minime, cinci la sută. Dar având în vedere că sunteți tânăr, încercăm”. A sperat și așteptat operația cu fervoare, voia să fie omul care-a fost dintotdeauna. În scurt timp însă, avea să afle că niciodată nu va mai fi „el”.

Speranța moare ultima

L-au programat de ziua femeii, pe 8 martie. „Eram bucuros, că în sfârșit se rezolvă, și atunci mi-au spus că șansele au scăzut la doi la sută. S-a dus mușchiul. Singura posibilitate, transplantul. Îți dai seama cum te simți atunci. Aveam 39 de ani. În momentul în care mi-a zis, am căzut”, povestește cu greu bărbatul. Își freamătă mâinile fără încetare. De cafeaua de pe masă nici nu s-a atins. Nici acum nu își explică cum s-a întâmplat totul atât de brusc. Astăzi era sănătos, lucra cât pentru zece, a doua zi avea nevoie de transplant de inimă.

Dar Gheorghe nu mai caută răspunsuri. A avut speranță până la sfârșit, a intrat pe lista de transplanturi, dar în așteptarea inimii noi, viața lui era o continuă agonie. Mergea greu, când urca scările, chiar își lua inima în dinți: mergea cu nitroglicerină sub limbă, inima pompa cu o putere de doar 15%. Nu mai avea șanse.
„Dar am avut credință. M-am rugat mult. Totul e să crezi, te agăți de orice speranță”, spune el.

Virginia stă în ușă, cu mâinile încrucișate la piept și ascultă povestea soțului ei de parcă ar fi pentru prima dată. Deși o știe atât de bine. „Când am mers la preot și i-a deschis cartea, i-a spus că la zi mare va primi o veste bună și chiar pe 8 septembrie, de Sfânta Maria, a primit vestea de la Tg. Mureș. Aveau o inimă pentru el”, își amintește soția lui. Își privește cu dragoste partenerul de viață. Gheorghe e încă tânăr la suflet, dar trupul i-a îmbătrânit încet. Are părul cărunt și-n jurul ochilor, câteva fire de riduri răsfirate ca o pânză de păianjen.

Inimă de fată

Mureșenii vorbeau întruna în perioada aceea despre un accident grav de circulație. O fată de 28 ani era prinsă între fiarele unei mașini, iar medicii nu-i mai dădeau nicio șansă. Fata se afla în moarte cerebrală și doar aparatele o mai țineau în viață. Părinții tinerei au avut atunci prima discuție cu medicii despre posibilitatea ca fata lor să își doneze inima unui bărbat cu zece ani mai în vârstă ca ea, cu soție și doi copii acasă. Părinții au spus „da”, și de-atunci, au început emoțiile cele mai mari pentru Gheorghe. Avea să primească o inimă nouă.

Pe atunci Alexandru și Iulian, cei doi băieți ai lui, erau mărișori. Cel mare începea clasa a X-a, cel mic era la generală. Virginia își amintește bine momentul în care i-au scos inima din piept soțului ei. Alex a sunat-o de acasă și i-a spus: „mami, simt ceva, o moleșeală, o durere în piept”. Băiatul nu știa că tatăl său stă cu pieptul deschis pe masa de operații.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:34623:Inimioara unei fetițe din Botoșani a fost salvată la o clinică din Germania ]]

Cu o tăietură de 25 de centimetri care îi străbate pieptul, la o săptămână de la transplant, Gheorghe se ridica singur din pat și se bărbierea. În salon cu el mai era un bărbat care stătea în pat de o lună cu o inimă nouă. „Când a văzut că eu la șapte zile, mergeam cu trolerul prin cameră, mi-a spus că nu-s întreg la cap, că ăia mi-au pus ceva”, povestește Gheorghe râzând. Tot din perioada de recuperare își amintește de doi tineri care au avut transplant de cord cam în aceeași perioadă. S-au cunoscut acolo, s-au îndrăgostit și acum două veri au făcut nuntă. Colegul lui de salon, însă, s-a stins la scurt timp după. El crede că dacă avea mai multă grijă de el, reușea să scape.

Viața la țară

„Dar el imediat după ce-a ieșit din spital, a ieșit la terasă și a mâncat mici. Ți-e interzis să faci asta, trebuie să mergi cu mască pe gură, să ai grijă mare, să fii izolat de restul lumii. Imunitatea e mult mai scăzută. Și acum, nu e lună de iarnă în care să nu răcesc”, spune Gheorghe. El crede că viața la țară i-a fost vesta de salvare. Că a trăit înconjurat de natură, a mâncat sănătos și nu a mai pus gura nici măcar pe-un pahar de vin de cinci ani încoace. De la operație, și-a cumpărat oi, două vaci, cal. Își crește gospodăria, în timp ce băieții lui cresc odată cu ea. Alexandru a plecat în străinătate, Iulian e la Seminarul Teologic din Botoșani.

Viața lui e normală acum. Se tot gândește la fata care a murit pentru ca el să trăiască și este zilnic recunoscător. Nu a luat nicio parte din amintirile ei, așa cum se spune, dar, într-un fel, fata îi alimentează viața, și nu e zi în care să nu îi mulțumească. La început a vrut tare mult să-i cunoască pe părinții celei care i-a donat inima, dar ei s-au retras încet, să-și plângă pierderea, și el n-a mai insistat.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:40597:Un medic din Botoșani a realizat în premieră națională primul transplant de rinichi și pancreas ]]

Pentru Gheorghe, inima nouă a însemnat o viață nouă, dar el a rămas același om. „Se spune că organele ar avea memoria lor. Dacă eu am inimă de fată, aș putea să spun nu știu ce, dar nu e nimic. Eu chiar nu am avut nicio schimbare. Atunci, imediat după operație, dar probabil de la luminile din salon, îmi apărea SMURD-ul și mă trezeam. De vreo trei ori s-a întâmplat; așa a fost probabil atunci, după accident, cât era ea conștientă”, își amintește capul familiei. Și acum i se face pielea găină când se întoarce în trecut. Se întreba dacă va avea coșmarul acela pentru tot restul vieții. Dar s-a oprit. Întreg coșmarul s-a oprit: infarctul, durerile de după, lupta pentru viață, transplantul, inima nouă. Acum Gheorghe Iureț trăiește.

 

 

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:39773:Un botoșănean în moarte clinică salvează vieți la Iași ]]

[[galerie-foto]]

Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Loading...
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Loading...
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Vă este frică de coronavirus?
Declaraţia zilei
”De câte ori nu am trăit scenariul acesta? Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri unde se duc banii pe care an de an susţineţi că-i dirijaţi către reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, către asfaltări şi parc ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8079 lei
USD
Dolarul SUA
4.4355 lei
CHF
Francul elveţian
4.5355 lei
GBP
Lira sterlină
5.7552 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0183 lei
XAU
Gramul de aur
236.0469 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4240 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3345 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1905 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6435 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.